Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları

Gerçek doğum sancısı; kasılma sıklığı ve şiddeti giderek artan bir düzene sahiptir. Yani kasılmalarınız arasındaki kendinizi rahat hissettiğiniz süre giderek azalıyorsa ve sonraki her kasılma daha şiddetli hale geliyorsa bunlar muhtemelen gerçek doğum kasılmalarıdır.

24 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
Doğum Sancısı Türleri ve Gerçek Doğum Sancısının Aşamaları, HY, HekimimYanimda, gebelik

Doğum anının geldiğine işaret eden birçok şey olsa da en güvenilir işaret sürekli şiddeti ve sıklığı artan kasılmalardır. Bu kasılmalara doğum sancısı da denir. Peki gerçek doğum sancısının yalancı doğum ağrılarından farkı ne?

Braxton-Hicks kasılmaları nasıl hissedilir?

Gebeliğin dördüncü ayından itibaren, zaman zaman rahminizin kasıldığını fark etmeye başlayabilirsiniz. Bu kasılmalar Braxton-Hicks kasılmaları olarak bilinir. Yalancı doğum ağrıları olarak bilinirler. Bu kasılmaları, vücudunuzun doğum anına alıştırma yaptığı pratikler olarak düşünebilirsiniz. Genellikle seyrek, hafif ve düzensizdirler.

  • Genellikle ağrısızdır ama rahatsızlık hissi verebilir
  • Genellikle karın bölgesinde yoğunlaşır
  • Bazen rahatsız edici olabilirler
  • Dinlenmek veya bulunduğunuz pozisyonu değiştirmek Braxton-Hicks kasılmalarının şiddetini hafifletebilir.

Bu yalancı doğum ağrıları hakkında en önemli bilgi, kasılma sıklıkları gittikçe birbirine yaklaşmazlar. Düzensiz sıklıkta yaşanır. Kasılmaların şiddeti inatçı şekilde giderek artmaz. Ayrıca rahim ağzınızda değişikliklere neden olmazlar.

Bu kasılmaları çok yorgun veya susuz olduğunuzda daha çok yaşayabilirsiniz. Uzun süre ayaklarınızın üzerinde durmanız da Braxton-Hicks kasılmaları yaşama ihtimalinizi arttırır.

Braxton-Hicks kasılmalarını hafifletmek için neler yapabilirsiniz?

  • Bol bol su için ve sıvı tüketin.
  • Pozisyonunuzu değiştirin. Örneğin; ayaktaysanız oturabilirsiniz.
  • Yaptığınız içi bırakın ve uzanıp dinlenin. Sol tarafınız üzerine uzanmayı tercih edebilirsiniz.

Bunları denediyseniz ve hala sık sık Braxton-Hicks kasılmaları yaşıyorsanız, erken doğum gerçekleşmeyeceğinden emin olmak için hızlıca doktorunuza veya hemşirenize danışın.

Gerçek doğum kasılmaları

Gerçek doğum sancısı ya da gerçek doğum kasılmaları sıklığı ve şiddeti giderek artan bir düzene sahiptir. Yani kasılmalarınız arasındaki rahat hissettiğiniz süre giderek azalıyorsa ve sonraki her kasılma daha şiddetli hale geliyorsa bu bir gerçek doğum kasılmalarıdır.

Örneğin yedişer dakika arayla yaşadığınız kasılmalar, beşer dakika arayla daha sonra üçer dakika arayla yaşanmaya devam ediyorsa bu kasılmalar muhtemelen gerçek bir doğumun habercisidir. Ayrıca sonraki her kasılma bir hedefe ulaşmaya çalışıyormuşçasına daha şiddetli geliyorsa yani kasılmaların şiddeti inatla artmaya devam ediyorsa bu bir gerçek doğumun habercisidir.

Bir gerçek doğum kasılması sırasında, karnınızın tamamına dokunmak zorlaşmıştır. Rahimde de kasılma ve sıkılaşma hissedilir. Ayrıca;

  • Bel ağrısı
  • Pelvisinizde yani leğen kemiği etrafında artan basınç hissi
  • Karnınızda artan bir basınç hissi
  • Kramlar

gibi başka belirtiler de hissedebilirsiniz. Gerçek bir doğum sancısında bebeği dışarı ittirircesine düzenli ve inatçı kasılmalar yaşarsınız.

Eğer bu tür kasılma hissi yaşıyorsanız üstüne bir de vajinal kanama ya da suyunuzun gelmesi (vajinadan sıvı sızıntısı) yaşıyorsanız en hızlı şekilde doğum servisine ulaşmanızda fayda vardır. Çok düşük bir ihtimal olarak doğum gerçekleşmese bile, bu tür ağrıların ve vajinadan kan/sıvı gelmesinin nedenlerinin bir doğum doktoru tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Erken doğum kasılması nedir?

Erken doğum kasılmaları erken doğum sancısı olarak da adlandırılır. Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum denir. Eğer, gerçek doğum kasılmalarını gebeliğin 37. haftasından önce hissediyorsanız buna erken doğum kasılmaları denir.

Risk faktörleri

Erken doğum riskini arttıran faktörler:

  • Daha önce erken doğum yaşamış olmak (özellikle bir önceki doğum, erken doğum ise)
  • Çoğul gebeliklerde (ikiz gebelik, üçüz, dördüz…)
  • Serviks (rahim ağzının anormal durumu; Kısaltılmış serviks gibi)
  • Rahim veya plasenta ile ilgili sorunlar
  • Annenin sigara içmesi veya uyuşturucu kullanması
  • Annenin yüksek tansiyon, diyabet, otoimmün hastalık ve depresyon gibi bazı kronik hastalıklara sahip olması
  • Sevilen birinin ölümü gibi stresli yaşam olayları
  • Annenin belirli enfeksiyonlar geçirmesi. Özellikle amniyon sıvısında ve alt genital sistemde görülen enfeksiyonlar.
  • Çok fazla amniyotik sıvı (polihidramniyos)
  • Gebelik sırasında vajinal kanama
  • Gebelik başlamadan önce normalden fazla ya da az kiloya sahip olmak (şişmanlık/zayıflık)
  • Doğum öncesi yeterli bakım ve beslenmeyi temin edememek
  • Fetal doğum kusurunun varlığı (Bebek vücudun eksik veya hatalı gelişmiş bir kısma sahip olmasıdır. Kalp kusurları, en yaygın yapısal kusur türüdür. Spina bifida, yarık damak, çarpık ayak ve doğuştan çıkık kalça diğer yapısal doğum kusurlarından bazılarıdır)
  • Gebelikler arasında 12 aydan kısa veya 59 aydan fazla aralık olması
  • Anne yaşının fazla genç veya fazla yaşlı olması

Doğum sancısının aşamaları

Braxton-Hicks kasılmalarının aksine, gerçek doğum kasılmaları başladığında onları su içerek, pozisyon değiştirerek veya dinlenerek hafifletemezsiniz. Gerçek doğum kasılmaları yani gerçek doğum sancılarının süresi giderek uzar, şiddeti giderek artar ve kasılmalar arasındaki süre git gide kısalır.

Gerçek doğum kasılmaları bebeğin doğması için rahim ağzını (serviks) genişletmeye çalışır.

Doğum sancısı nasıl başlar?

Erken aşamada doğum kasılmaları sakindir. Kasılmalar 30 ila 90 saniye arasında sürer.

Bu kasılmalar organize bir şekilde düzenli aralıklarla gelir. Gerçek doğum kasılmaları ilk başladıklarında aralarında daha fazla süre olabilir. Ancak doğum anı yaklaştığında gerçek doğum kasılmaları sıklaşmıştır ve kasılmalar arasında sadece 5 dakika gibi kısa bir süre olabilir.

Doğumun başladığını erken safhada anlamanın bir yolu da suyunuzun gelmesi veya nişan adı verilen kanlı bir mukusu farketmenizdir.

  • Suyun gelmesi: Bebek anne karnında bir kese içerisindedir. Bu kesenin içi amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı ile doludur. Kesenin zarı doğum sancıları başladığında yırtılır. Amniyon sıvısı dışarı akmaya başlar. Suyunuz gelmişse başka hiçbir belirtiniz olmasa dahi muhakkak en kısa sürede doğum hastanenize başvurmalısınız.
  • Kanlı akıntı (nişan): Rahim ağzınızda mukustan bir tıkaç vardır. Bu tıkaç bebeğinizi olası enfeksiyonlardan korur. İlerleyen gebelik haftalarında büyüyen bebeğinizin baş aşağı gelişiyle bu tıkaç bir miktar kanla birlikte atılır. Böylece, tuvalete gittiğinizde ya da iç çamaşırınızı değiştirirken hafif pembemsi ya da kahverengimsi bir leke görür. Halk arasında, nişan denilen bu leke, doğumdan hemen önce gelebildiği gibi doğumun gerçekleşmesinden birkaç gün önce de gelebilir.

Doğum anı ve bebeğin dünyaya gelişi

Bebek doğmaya başladığında yaşayacağınız kasılmalar, doğumun habercisi olan gerçek doğum kasılmalarından daha güçlüdür.

Bebeğiniz dışarıyla henüz tanışmaya başlayacakken rahim ağzınız 4 ila 10 santimetre arasında tamamen açılacaktır. (kaynak)

Gerçek doğum kasılmaları güçlüdür. Her bir kasılmanın vücudunuzun etrafında dolandığını hissedebilirsiniz. Sırtınızdan başlayıp gövdenizin etrafından karnınıza doğru hareket edebilirler. Bacaklarınızda da kramp ve ağrı oluşabilir.

Aktif doğum eyleminde olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, doğum hastanenizi aramalı ve hastaneye gitmeyi düşünmelisiniz.

Aktif doğum eyleminde kasılmalar genellikle 45 ila 60 saniye arasında sürer ve kasılmalar arasında üç ila beş dakika dinlenme dönemleri olur. (kaynak)

Rahim ağzınız (serviks) 7 ila 10 santimetre genişlediğinde, gerçek doğum kasılmalarınız 60 ila 90 saniye kadar sürmeye başlar. Üstelik kasılmalar arasındaki dinlenme süreleri sadece 30 saniye ile 2 dakikaya kadar gerilemiştir.

Vücudunuz bebeğinizi dışarıya itmeye hazırlanırken kasılmalarınızın üst üste geldiğini bile hissedebilirsiniz.

Baş dönmesi ve mide bulantısı da aktif doğum sancılarında kasılmalarla birlikte gelen yaygın şikayetlerdir. Bebeğiniz doğarken, doğum esnasında yaşayabileceğiniz diğer bazı belirtiler:

  • Sıcak basması
  • Titreme
  • Kusma
  • Gaz

Ne zaman doğum hastanesine gitmeliyim?

Yaşadığınız sancı ve kasılmaların gerçek doğum kasılmaları olup olmadığından emin olmadığınızda, doğum hastanenize ne zaman gideceğinizi kestirmek zor olabilir.

Gebelik süresince anormal bir durum farkettiğinizde bunu doğum doktorunuza danışmak danışmamaktan daha iyi bir fikirdir.

Eğer aşağıdaki durumları yaşarsanız doktorunuza özellikle danışmanız önemlidir:

  • Ağrısız olsa bile sık sık kasılmalar ve sancılar yaşamak
  • Su içerek, dinlenerek veya pozisyon değiştirerek hafifletemediğiniz kasılmalarda
  • Gebeliğin 37. haftasından önce kasılmalar yaşıyorsanız
  • Kasılmalarınız arasında sıklığı giderek artan bir uyum varsa
  • 5 dakikadan daha yakın sürelerle kasılmalar yaşıyorsanız (derhal hastaneye gidin)
  • Ağrı, kramp, suyunuzun gelmesi, kan gelmesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa

Kasılmalarınız arasında beş dakikadan daha az bir süre varsa, beklemeden hastaneye gidin.

Doğum sancısı gaz sancısına benzer mi?

İlk kez doğum yapacak anne adayları gebelikte sıklıkla yaşanabilen gaz sancısı ile doğum sancısını birbirine karıştırma endişesi duyabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi gerçek doğum sancıları sıklığı ve şiddeti gitgide artan karakterdedir.

Gerçek bir doğum başladığında vücudunuz doğumu gerçekleştirmeyi hedeflemiştir ve bu hedef geçekleşene kadar vücudunuz çalışacak, kasılacak, daha çok kasılacak, daha şiddetli kasılacak ve hedefine ulaşana kadar çalışacak.

Gerek gaz sancıları gerekse yalancı doğum ağrıları olarak bilinen Braxton-Hicks kasılmaları daha basit, daha kısa süreli ve geçici olaylardır. Braxton-Hicks kasılmaları ve gaz sancıları bulunduğunuz pozisyona ve dinlenmenize göre değişebilir. Ancak gerçek bir doğum sancısının sizi rahat bırakması için doğumun gerçekleşmesi gerekir.

Doğum doktoruma ne zaman danışmalıyım?

Bebeğiniz doğmaya mı başladı yoksa vücudunuz gerçek doğum için pratik ve tatbikat mı yapıyor? Bu sorunun cevabını bilmek bazen zor olabilir. Eğer soru işaretleriniz varsa;

  • Kasılmalarınızın ve dinlenme aralarının süresini
  • Ağrı şiddeti, kramp olup olmadığını ve ağrının şeklini
  • Suyunuzun gelmesi, kanlı vajinal akıntı gibi ek belirtilerle

not edin ve doğum doktorunuza danışın.

Bebeğiniz dünyaya gelmeye yaklaştığında yaşayacağınız ağrıları düşünmek yerine ufaklığınızı kucağınıza alacağınız anı hayal edin.