Düşük Belirtileri

Anne rahmine tutunan fetusun rahim ile olan bağının kopması düşüğe neden olur. Anne ile bebek arasındaki bu bağın kompası vajinal kanamaya, pelvik ağrıya, bel ağrısına ve amniyon sıvısının sızmasına neden olabilir.

03 Mar 2023 — Son güncelleme:
Paylaş:
Düşük Belirtileri

Düşük (erken gebelik kaybı) yaygındır. Bilinen 100 gebelikten yaklaşık 10’unda görülür (1).

Gebelik kaybı o kadar erken olabilir ki, bir kadın hamile olduğunu farketmemiş bile olabilir (2).

En yaygın düşük yapma belirtileri:

  • Vajinal kanama
  • Pelvik ağrı (kasık ağrısı)
  • Erken gebelik belirtilerinde azalma

En yaygın düşük yapma belirtilerinden biri vajinal kanamadır. Aslında gebelik esnasında vajinal kanama yaşamak düşük belirtisi olsa da sağlıklı şekilde süreci tamamlamış birçok gebe, gebelik sürecinde hafif vajinal kanamalar yaşayabilmektedir.

Gebeliğin erken döneminde ağrı ve vajinal kanama gibi bir belirti yaşarsanız doktorunuza danışın. Gereksiz endişelere yol açabileceğinden, kendi kendinize tanı koymamaya çalışmayın!

Pelvik ağrı (kasık ağrısı) ve vajinal kanama yaygın düşük belirtisidir. Ayrıca, pelvik ağrı ve vajinal kanama dış gebelik gibi gebeliğin erken dönemlerinde yaşanabilecek diğer ciddi komplikasyonlara da işaret ediyor olabilir.

Vajinal kanama

Kanama, düşüklerin en yaygın belirtisidir (1).

Eğer düşük yaşıyorsanız, bebek düşürme sürecinin bir noktasında kanama yaşarsınız. Bu kanama son derece hafif olarak başlayabilir, ancak daha sonra oldukça ağırlaşacaktır.

Düşük sırasındaki şiddetli kanama, fetus ve onu çevreleyen dokunun rahim duvarından ayrılması nedeniyle olur. Fetus ve onu çevreleyen doku ile rahminizin iç kısmından ayrılan bölüm vajina yoluyla dışarı çıkar. Kanamanın muhtemelen en belirgin ve en şiddetli olduğu kısım bu ayrılmanın gerçekleştiği andır.

Daha hafif vajinal kanama veya lekelenme, düşük için erken bir uyarı işareti olabilir.

Bazı kadınlarda vajinal kanama hiç gerçekleşmeden de düşük tanısı konabilir. Eğer siz doktor randevunuza gittiğinizde fetusun büyümesi çoktan durmuşsa ancak henüz kanama başlamamışsa doktorunuz size düşük ‘gerçekleşeceği hakkında’ bilgi verebilir.

Ayrıca, bazı kadınların yaşamış oldukları vajinal kanamanın düşük yapmakla hiç ilgisi yoktur. Diğer bir ifade ile, bazı kadınlar düşükle ilgisi olmayan vajinal kanama yaşayabilir.

Tipik olarak, henüz vajinal kanama gerçekleşmeden önce yaşanan düşük, gebeliğin 10. haftasında doktorunuz fetal kalp atışını kontrol etmeye başladığında teşhis edilir.

Pelvik ağrı

Düşükle ilişkili olan pelvik ağrı, regl dönemlerinde yaşadığınız kramplara benzer. Ancak, genellikle normal regl ağrınızdan çok daha şiddetlidir.

Düşük ile ilişkili pelvik ağrıda, tipik olarak kanama en şiddetli olduğunda ağrı en şiddetli seviyededir (1).

Gebeliğin erken döneminde rahminiz büyümeye devam ettiği için hafif kramplar yaşıyor olmanız normal olabilir. Ancak özellikle ağrı ve kramp bir miktar vajinal kanama ile birlikte yaşanıyorsa, gebeliğiniz ile ilgili bir soruna işaret ediyor olabilir.

Erken gebelik belirtilerinde azalma

Birçok gebe, gebeliğin ilk birkaç ayında bazı semptomlar yaşar. Gebeliğin erken dönemlerinde yaşanabilecek bu semptomlara erken gebelik belirtileri denir.

Mide bulantıları, yorgunluk ve meme dokusunda hassasiyet gibi belirtilerin çoğunluğu hormonal değişiklikler ile ilgilidir.

Bazı gebe kadınlar erken gebelik belirtilerinin bir kısmını veya hiçbirini yaşamaz. Eğer erken gebelik belirtileri yaşıyorsanız, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde (ikinci trimester) bu belirtilerin hızlı bir şekilde ortadan kalkmasını bekleyebilirsiniz.

Gebeliğin ilk üç aylık (birinci trimester) döneminde erken gebelik belirtilerine neden olan hormon seviyeleri hala oldukça yüksek olmalıdır. Bu nedenle eğer gebeliğin ilk üç aylık döneminde erken gebelik belirtileri ansızın ortadan kaybolursa bu hormon dengenizde bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret eder.

Gebeliğin 12. haftası ve daha öncesinde yaşadığınız erken gebelik belirtileri bir anda kayboluyorsa, bu durum düşük belirtisidir.

Bel ağrısı

Bazı kadınlarda rahim geriye doğru uzanır. Retrovert uterus denen bu durumda rahim geriye doğru omurgaya doğru yerleşim gösterir.

Böyle bir rahme sahip kadınlar, rahim kramplarını pelvis veya kasıklardan ziyade bellerinde hissedebilirler.

Bel ağrısı erken gebelik belirtilerinden biridir ve muhtemelen birçok gebe bel ağrısı yaşayacaktır. Ancak özellikle sırtınızın alt kısmındaki ağrıya eşlik eden vajinal kanamanız varsa bu ikili düşük belirtisidir.

Artan vajinal akıntı

Gebeliğin erken döneminde artan vajinal akıntı tipik olarak düşükle ilişkili değildir. Ancak vajinal akıntınız yapışkan kıvamlı mukus benzeri yapıdaysa ve kanlı bir akıntıya sahipseniz bu endişe vericidir.

Gebeliğin başlamasıyla yaşadığınız hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal ve servikal salgılarınızın kıvamında değişiklik yaşamanız normaldir. Ancak şu belirtiler vajinal bir enfeksiyona işaret eder:

  • Vajinal kaşıntı
  • Vajinal ağrı
  • Kötü kokulu akıntı

Amniyotik sıvının sızması

Amniyotik sıvı, bebeğinizi rahim içerisinde çevreleyen ve yastıklayan sıvıdır. Bu sıvı bebeğinizi korur ve gelişimine yardımcı olur.

Amniyotik sıvının sızdırması, düşük yapmanın yaygın bir belirtisi değildir. Ancak ciddi ve kesin bir belirtisidir.

Amniyon zarının yırtılması ikinci üç aylık döneminizin ilerleyen dönemlerinde servikal yetmezlik nedeniyle gelişebilecek düşükle ilişkilendirilir. Serviks rahim ağzına verilen isimdir.

Servikal yetmezlik, bir kadının serviksinin hamileliğin çok erken döneminde kısalması, zayıflaması ve genişlemeye ve açılmaya başlaması anlamına gelir.

Serviksin genişlemesi, düşük yapma olasılığının daha yüksek olabileceği anlamına gelir. Kadın doğum uzmanınız, rahim ağzınızın genişlemeye (açılmaya) başlayıp başlamadığını görmek için bir pelvik muayene yapabilir (1).

Amniyotik sıvının sızdırması tipik olarak, ikinci trimester düşüklerinin bir nedeni olan servikal yetmezliğe işaret eder.

Düşük dışındaki tıbbi durumlar

Düşük belirtileri gebeliğin erken dönemlerinde yaşanan doğal ve tabi belirtilere oldukça benzer olabilir. Örneğin implantasyon kanaması ve bel ağrısı birçok gebede görülen erken gebelik belirtileridir.

Düşük belirtisi gibi görünebilecek ancak düşük harici nedenlerle gelişebilecek bazı durumlar şöyledir:

İmplantasyon kanaması

Gebeliğin erken döneminde vajinal kanama, embriyonun rahminizin duvarına tutunmasından kaynaklanabilir. Buna implantasyon kanaması denir ve tipik olarak hafif lekelenme ile karakterizedir. Endişe edilecek bir durum değildir.

Cinsel ilişki sonrası kanama

Gebelikte yaşanan hormon değişiklikleri, serviksinizi daha hassas ve dokunduğunuzda kanamaya daha yatkın hale getirir. Bu nedenle hamilelerin cinsel ilişki sonrası yaşadıkları kanama muhtemelen normaldir. Ayrıca, pelvik muayene veya transvajinal ultrason probu aynı şekilde kanamaya neden olabilir (3).

Subkoryonik hematom

Subkoryonik hematom (subkoryonik kanama olarak da adlandırılır), hamilelik sırasında uterusunuzun duvarı ile koryon zarı arasında kan oluşmasıdır. Koryon zarı, bebeğinizin amniyotik kesesini rahminizin duvarından ayıran en dış tabakadır.

Bazen ilk üç aylık dönemin başlarında rahminiz ile plasenta arasında bir miktar kanama olabilir. Subkoryonik kanama genellikle kendi kendine geçer ve gebelik kaybına neden olmaz.

Anormal gebelik

Ektopik gebelik ve molar gebelik gibi gebelikle ilgili bazı sorunlar kanamaya veya ağrıya neden olabilir.

Ektopik gebelik döllenmiş yumurtanın anne rahmi dışına bir yere tutunmasıdır. Tedavi edilmezse hayati tehlike arz eden kanamalara yol açabilir.

Hamilelikte kanama ve fetal kalp atışının duyulmaması ise molar gebelik belirtileri olabilir. molar gebelik, anormal döllenmiş bir yumurtanın büyümesi veya trofoblast aşırı büyümesi nedeniyle, normalde rahim içinde plesantaya dönüşen hücrelere neden olan ve canlı bir bebeğin söz konusu olmadığı bir durumdur.

İdrar yolu hastalıkları

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu oldukça yaygındır. Gebelerde pelvik ağrıya (kasık ağrısı) neden olabilir. Daha nadir de olsa böbrek taşları buna ek olarak belin aşağı kısımlarında ağrıya da neden olabilir.

Düşük yapma belirtileri aslında birçok normal gebelikte yaşanan şeyler olabileceğinden, yaşadığınız tüm semptomları doktorunuza anlatmanız önemlidir. Düşük tanısı konulursa, gebelik kaybının ne yazık ki çok yaygın olduğunu bilin.

Düşükten sonra parça kalması

Düşükten sonra uzun süre devam eden kanama, ağrı ve vajinal kramplar rahip içerisindeki dokunun normale dönmediğine işaret eder.

Düşükten sonra parça kalması endometriozis gelişmesine neden olabilir. Endometriozis rahmin iç astarına (endometriyum) benzer dokunun uterusun dışında büyüdüğü bir sağlık sorunudur. Bu durum pelvik ağrı ve düzensiz adet döngüsü ile sonuçlanır.

Düşükten sonra parça kalması belirtileri :

  • Devam eden vajinal kanama
  • Vajinal akıntı
  • Pelvik ağrı (kasık ağrısı)
  • Kötü kokulu akıntı
  • Hafif yüksek ateş
  • Böğür ağrısı (sırt ağrısı)
  • Vajinal kaşıntı
  • Şişkinlik hissi

Soru Cevap

Düşük nedir?

Gebeliğin 13. haftası tamamlanmadan önce fetusun kaybedilmesi erken gebelik kaybı (düşük) olarak adlandırılır (1).

Düşük belirtileri nelerdir?

Düşük vajinal kanamaya, pelvik ağrıya, bel ağrısına ve amniyon sıvısının sızmasına neden olabilir. Mide bulantısı ve kusma gibi erken gebelik belirtilerinin ansızın azalması da düşüğe işaret edebilir (1).

Düşük nedeniyle gelişen kanama nasıldır?

Fetus ve onu çevreleyen dokunun rahimden ayrılması muhtemelen hafif hafif başlayan ve giderek şiddeti artan bir kanamaya neden olur. Bu kanamanın miktarının pelvik ağrı ile birlikte şiddetlenmesi muhtemeldir.