Gebelikte Vajinal Kanama

Gebelikte vajinal kanama veya hafif lekelenme özellikle gebeliğin ilk üç ayında sık görülür. Muhtemelen endişe edilecek bir durum değildir. Ancak vajinal kanama bazen düşük veya dış gebelik gibi ciddi bir duruma işaret edebilir.

08 Mar 2023 — Son güncelleme:
Paylaş:
Gebelikte Vajinal Kanama

Gebelik sırasında vajinal kanama her zaman bir şeylerin ters gittiğinin işareti değildir. İlk üç aylık dönemde, birçok gebede hafif bir vajinal kanama meydana gelebilir.

Ancak şiddetli kanama veya ağrının eşlik ettiği vajinal kanama ciddi bir komplikasyona işaret edebilir.

Yine de gebelik sırasında vajinal kanamayı ciddiye almak önemlidir. Gebelikte vajinal kanama, yaklaşan bir düşük veya acil tedavi gerektiren bir duruma da işaret edebilir.

Ciddi bir durum mu?

Gebelik sırasında kanama birçok nedenden dolayı meydana gelmiş olabilir. Özellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde vajinal kanama olması yaygın bir durumdur.

İlk trimesterde (13. haftaya kadar) kanama, 100 gebenin yaklaşık 15 ila 25’inde görülür. Gebelik sırasında kanama yaşayan çoğu kadın sağlıklı bebekler doğurur (1).

Bununla birlikte, gebeliğin herhangi bir döneminde yaşanan vajinal kanama gebelik ile ilişkili ciddi bir komplikasyona veya altta yatan bir hastalığa işaret edebilir.

Kanamanın ciddi bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirleyebilmeleri için vajinal kanamanız ve diğer tüm belirtileri sağlık uzmanınızla paylaşın.

Gebelik süresince yaşadığınız vajinal kanamaları doktorunuza bildirin.

Panik yapmamaya çalışın ve gebelik sırasında kanama yaşayan birçok kişinin sağlıklı bebekler doğurduğunu unutmayın.

Nedenleri

Gebeliğin ilk yarısı

Gebeliğin ilk yarısında yaşanan vajinal kanamanın bazı nedenleri şunlardır:

İmplantasyon kanaması

Döllenmiş yumurtanın rahminizin duvarına tutunmak için bir miktar rahim dokusuna yapışması gerekir. Bu tutunmaya implantasyon denir. Bu esnada rahim duvarında hafif bir kanama oluşabilir. Dolayısıyla implantasyon kanaması hafif bir vajinal akıntıya neden olabilir. Erken hamileliğin normal bir parçası olarak kabul edilir.

Dış gebelik

Dış gebelik (ektopik gebelik) döllenmiş yumurtanın anne rahminin dışında, genellikle fallop tüplerinden birinde, büyümesi gibi nedenlerle gelişir. Bu ciddi tıbbi durumda bebeğin sağlıklı büyümesi ve doğması pek mümkün değildir (2).

Fallop tüpü yırtılırsa iç kanama meydana gelebilir. Kan kaybı halsizlik, bayılma, ağrı, şok ve hatta ölüme neden olabilir (1, 2).

Anne hayatı için risk oluşturabilir (2).

Molar gebelik

Molar gebelik, kadın yumurtası ile erkek sperminin döllenmesi sırasında yanlış bir birleşme nedeniyle veya bir tümör oluşturduğunda meydana gelir (3, 4).

Sağlıklı bir gebelikte büyüyen embriyoyu beslemek için bir plasenta oluşur. Molar gebeliklerde plasenta normal olarak oluşmaz.

Tümör gelişmekte olan bir embriyoyu destekleyemez ve gebelik sona erer. Bazı insanlar düşük yapar. Kendiliğinden düşük gerçekleşmezse ameliyat ile çıkarılması gerekebilir (3, 4).

Çoğu insan tedaviden fayda görür ve gelecekte sağlıklı gebelikler yaşar.

Subkoryonik hematom

Rahminizin içindeki embriyoyu çevreleyen zarlardan birinin kanamasıdır.

Subkoryonik kanama olarak da adlandırılan bu durum, hamilelik sırasında embriyoyu çevreleyen zarlardan birinin kanaması nedeniyle gelişir. Rahim duvarı ile koryon zarı arasında kan vardır.

Koryon zarı, bebeğinizin amniyotik kesesini rahminizin duvarından ayıran en dış tabakadır.

Subkoryonik hematomlar genellikle kendiliğinden düzelirler.

Servikal polipler

Servikal polipler, rahmin altında vajinaya uzanan dar kanal olan serviks üzerinde büyüyen küçük, uzun tümörlerdir. Tedavi gerektirmeyebilen kötü huylu olmayan tümörlerdir. Genellikle üreme yıllarında, özellikle 20 yaşından sonra ortaya çıkarlar (5).

Polipler, östrojen hormonundaki artışa bağlı olarak oluşabilmektedir. Gebelik nedeniyle yükselen östrojen hormonu nedeniyle gebelerde yaygındır (5).

Servikal polipler gebelerde vajinal kanamaya neden olabilir.

Düşük

Gebeliğin 20. haftasından önce gebeliğin sonlanmasına düşük veya erken gebelik kaybı denir. Genellikle hafif vajinal kanama olarak başlar ve kanamanın şiddeti git gide artar. Vajinal kanama ile birlikte görülen pelvik ağrı yaygın görülen düşük belirtileri arasındadır.

Muhtemelen kanama miktarı arttıkça pelvik ağrı da artar. Bel ağrısı ve kasık ağrısı görülebilir. Bir miktar ateş yükselmesine neden olabilir.

Gebeliğin ikinci yarısı

Gebeliğin ikinci yarısında yaşanan vajinal kanamanın bazı nedenleri şunlardır:

Plasenta previa

Plasenta gebelik sırasında rahim içinde gelişen bir organdır.

Plasenta previa, plasentanın rahim ağzını (serviks) tamamen veya kısmen kapattığı bir problemdir. Gebelik sırasında şiddetli vajinal kanamaya neden olur (1).

Plasenta dekolmanı

Plasenta, gebelik sırasında büyüyen ve anne karnındaki fetüsü anne rahmine bağlayıp beslenmesini sağlayan geçici bir organdır.

Plasental abrupsiyon (plasenta dekolmanı) gebelik sırasında plasentanın rahimden ayrılmasıdır (6).

Plasenta dekolmanı, tıbbi tedavi gerektiren ciddi bir durumdur.

Servikal yetmezlik

Gebelik ilerledikçe ve siz doğum yapmaya yaklaştıkça rahim ağzı (serviks) yavaş yavaş yumuşar, boyu kısalır ve açılır. Böylece rahim ağzı genişler.

Rahim ağzı çok erken açıldığında (genişlediğinde) erken doğuma neden olur. Servikal yetmezlik vajinal kanamaya ve erken doğuma neden olabilir.

Erken doğum

Gebeliğin 37. haftası öncesinde gerçekleşen doğuma erken doğum denir. Erken doğum eylemi vajinal kanama, vajinal kasılmalar, kramplar ve amniyon zarının yırtılması sonucu gerçekleşen suyun gelmesi gibi doğum belirtileri gelişmesine neden olabilir.

Kanlı mukuslu akıntı

Gebe kadınların rahim ağzında mikropların içeriye doğru hareketini önleyen koruyucu bir bariyer görevi gören mukus kıvamında bir tıkaç vardır.

Gebeliğin sonlarına doğru gelişen mukusla karışık hafif vajinal kanama vücudunuzun doğuma hazırlandığının işaretlerinden biridir.

Ölü doğum

Ölü doğum, gebeliğin 20. haftasından sonra fetüsün rahimde ölmesidir. Ölü doğum riskini arttırabilecek bazı durumlar (7):

  • Sigara içmek, alkol almak veya keyif verici uyuşturucular kullanmak
  • 35 yaş üzerinde olmak
  • Yetersiz beslenme
  • Gebelik başlamadan önce kronik hastalığa sahip olmak
  • Obezite (vücut kitle indeksinin 30 üzerinde olması)
vücut kitle indeksi hesapla

ABD’de yaklaşık 160 doğumdan birinde ölü doğum meydana gelmektedir.

Diğer nedenler

Gebelik boyunca artan hormonlar nedeniyle gebelerin rahim ağzı çok daha hassastır. Bu nedenle dar ve rahatsız iç çamaşırı giymek dahil olmak üzere rahim ağzını tahriş edebilecek birçok durum vajinal kanamaya neden olabilir.

  • Sex: Bazı gebeler seksten sonra hafif bir kanama yaşarlar. Bunun nedeni rahim ağzınızın gebelik sırasında daha hassas olmasıdır.
  • Muayene: Pelvik muayene veya transvajinal ultrason probu sex ile benzer nedenle rahim ağzı tahrişine ve kanamaya neden olabilir.
  • Enfeksiyon: Klamidya, gonore veya diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ya da idrar yolu enfeksiyonları (İYE) hafif vajinal kanamaya neden olabilir. Bu enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekecektir.
  • Uterus rüptürü: Nadir görülen ancak hayatı tehdit eden bir olaydır. Burada uterus yırtıkları, önceki bir C-bölümünden skar çizgisi boyunca açılır.

Gebelikte vajinal kanama nasıl görünür?

Gebelik sırasında yaşanan vajinal kanama herkes için farklı görünüme sahip olabilir. Doktorunuz, belirtilerinizi değerlendirebilmek için kanınızın nasıl göründüğünü bilmek isteyecektir. Şu ayrıntıları gözlemlemeniz önemlidir:

  • Kan rengi: Kanınız kahverengi, pembe veya parlak kırmızı olabilir.
  • Kanın kıvamı: Açık veya koyu kıvamlı mı yoksa sulu mu? Pıhtı içeriyor mu?
  • Miktarı: Ne kadar kanadı? Birkaç damla mı kan görüdünüz yoksa bir ped kanla mı doldu?

Tüm bu ayrıntılar, sağlık uzmanınızın ihtiyacınız olan bakım düzeyini ve belirtilerinizin ne kadar acil olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir.

Tanı

Sağlık uzmanınıza gebelik boyunca yaşadığınız herhangi bir kanamayı veya lekelenmeyi bildirin. Gebeliğinizin o anında ciddi olmasa bile belirtilerinizi not etmek isteyeceklerdir.

Doktorunuz size şu soruları sorabilir:

  • Önceki gebeliklerinizde vajinal kanamanız oldu mu?
  • Rahim veya rahim ağzınızda daha önce ameliyat oldunuz mu?
  • Kanama ne kadar şiddetliydi?
  • Kanama miktarı pedi dolduracak kadar çok mu?
  • Kan ne renk?
  • Kanda pıhtı veya doku var mı?
  • Herhangi bir ağrı veya kramp yaşadınız mı?
  • Uzun süre ayakta durdunuz mu veya yürüdünüz mü? Egzersiz yaptınız mı?
  • Düştünüz mü?
  • En son ne zaman seks yaptınız? Sonrasında kanamanız oldu mu?

Doktorunuz, kanamanızın nedenini belirlemek için bir ultrason ve fiziksel değerlendirme yapmak isteyecektir. Kan veya idrar testleri isteyebilir ve MRI (manyetik rezonans görüntüleme) gibi ek görüntüleme testleri yapabilirler.

Tedavi

Gebelikte vajinal kanama nedenine yönelik tedavi düzenlenir.

Tahriş nedeniyle gelişen vajinal kanamalarda veya implantasyon kanaması gibi daha az riskli kanamalarda doktorunuz şu önerilerde bulunabilir:

  • Dinlenin
  • Uzun süre ayakta durmayın veya fazla yürümeyin
  • Cinsel ilişkiden uzak durun
  • Seyahat etmeyin
  • Yatak istirahati için daha fazla zaman ayırın

Kanama şiddetli ise hastaneye yatış veya ameliyat gerekebilir.

Acil durumlar

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun:

  • Şiddetli kanama
  • Kramp veya kasılmalar
  • Pelvik ağrı, karın ağrısı veya kasık ağrısı
  • Baş dönmesi, baygınlık veya bayılma
  • Ateş ve titreme
  • Suyunuzun gelmesi gibi diğer erken doğum belirtileri

Soru Cevap

Gebelikte regl kanaması gibi kanamalar normal mi?

Regl (adet, menstrüasyon) kanamasına benzeyen kanama genellikle gebelik belirtisi değildir. Regl kanaması, birkaç gün süren sabit bir kan akışıdır. Hafif vajinal kanama (lekelenme) dışında bir şey yaşarsanız veya kanamanız 24 saatten uzun sürerse, hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.

Gebelikte ne kadar kanama normaldir?

Gebeliğin ilk üç aylık döneminde hafif bir kanama (lekelenme) genellikle normaldir ve ciddi bir sorunun işareti değildir. Ancak yine de, özellikle lekelenme mi yoksa kanama mı olduğundan emin değilseniz, sağlık uzmanınıza haber vermelisiniz. İlk üç aylık dönemde hafif kanamaya neden olabilen ve endişe verici olmayan birkaç durum vardır, ancak bazı vajinal kanamalar endişe vericidir.

Gebelikte adet kanaması gibi kanamalar normal mi?

Menstrüasyona benzeyen kanama genellikle hamilelik belirtisi değildir. Adet kanaması, birkaç gün süren sabit bir kan akışıdır. Hafif kanama (lekelenme) dışında bir şey yaşarsanız veya kanamanız 24 saatten uzun sürerse, hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.

Gebeyken vajinal kanamamı durdurmak için evde ne yapabilirim?

Muayene olduktan sonra doktorunuzun tavsiyelerine uymak her zaman en iyisidir. Genelde, daha fazla dinlenmenizi önerirler. Ağır egzersiz yapmaktan veya ağır nesneleri kaldırmak gibi şeylerden kaçınmanızı ve daha fazla dinlenmenizi önerebilirler. Ayrıca kanamanızı kontrol altına almak için bir günlük ped kullanabilirsiniz.

Gebelikte vajinal kanama ne zaman tehlikelidir?

Gebelikte vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Bazıları ciddidir, bazıları değildir. Vajinal kanama gebeliğin erken veya geç dönemlerinde ortaya çıkabilir. Gebeliğin erken döneminde kanama sık görülür. Genellikle büyük bir soruna işaret etmez.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yaşanan vajinal kanama ise daha ciddi olabilir. Gebelik sırasında herhangi bir zamanda kanamanız olursa, kadın doğum uzmanına (jinekolog) başvurun .

Gebelikte vajinal muayeneden sonra kanama normal mi?

Gebelik boyunca artan hormonlar nedeniyle gebelerin rahim ağzı çok daha hassastır. Vajinal muayene esnasından veya transvajinal ultrason probunun teması ile hafif bir kanama görülebilir.

Gebelikte vajinal ultrason sonrası kanama normal mi?

Transvajinal ultrason probunun teması, artan östrojen hormonu nedeniyle hassaslaşan rahim ağzında tahrişe ve hafif bir kanamaya neden olması mümkündür.