İmplantasyon Kanaması

İmplantasyon, zigot adı verilen döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesidir. İmplantasyon kanaması, döllenmiş yumurta anne rahminin duvarına tutunmaya çalışırken meydana gelen hafif ve kısa süreli kanamadır.

19 Eki 2023 — Son güncelleme:
Paylaş:
yerleşme kanaması

Erkek üreme hücresi olan sperm ile kadın üreme hücresi olan yumurta birleşerek zigotu oluşturur. Zigot, döllenmiş yumurta olarak da adlandırılır. Döllenmiş yumurtanın, annenin rahim duvarına yerleşmesi esnasında gerçekleşebilecek hafif ve kısa süreli kanamaya yerleşme kanaması vaya implantasyon kanaması denir.

Bölünerek çok hücreli bir yapıya dönüşen zigot blastosist adını alır. Anne karnında gelişimini devam ettirmek için gerekli besini anneden almak zorunda olan bu çok hücreli yapının, rahim duvarına yerleşmesine implantasyon denir.

İmplantasyon kanaması nedir?

İmplantasyon kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim iç zarına (endometriyum) yerleşmesi esnasında oluşan hafif vajinal kanama veya lekelenmedir. Hamileliğin çok erken bir belirtisidir.

Yerleşme kanaması olarak da bilinen bu durum, adet kanamasından çok daha hafiftir ve kısa sürelidir. Gebe kalan her kadın, fark edilebilir seviyede implantasyon kanaması yaşamaz. Yerleşme kanaması hamile kadınların yaklaşık %25’inde görülebilmektedir.

Banyoyu kullandıktan sonra rahim ağzını sildiğinizde kanlı bir akıntı veya pembe bir renk fark edebilirsiniz.

İmplantasyon genellikle yumurtlamadan (ovulasyon) yaklaşık 6-12 gün sonra gerçekleşir. Regl döneminizin başlaması gereken günde gerçekleşebilir.

İmplantasyon belirtileri:

  • Hafif kanama
  • Kramp
  • Mide bulantısı
  • Şişkinlik
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Ruh hali değişimleri

Ancak, bu belirtiler başka birçok durum nedeniyle de gelişebilir ve her zaman implantasyon göstergesi değildir.

Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız ve bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, evde gebelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.

İmplantasyon kanaması mı yoksa adet kanaması mı?

İmplantasyon kanaması, döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşirken (implantasyon) ortaya çıkan hafif bir vajinal kanama veya lekelenmedir.

Yerleşme (implantasyon) kanaması ile adet kanamasını birbirinden ayıran önemli noktalar tablodaki gibidir:

İmplantasyon kanamasıAdet kanaması
RenkPembemsi kahverengi bir renk olması daha olasıdır.Açık pembe veya kahverengi renk ile başlayabilir ancak kısa sürede kırmızıya dönüşür
İstikrarDüzensiz aralıklarla vajinal kanama veya lekelenmeye neden olur. Sık sık gelip gider.İstikrarlıdır. Hafif başlar ve gitgide şiddeti artar.
PıhtılaşmaGenellikle hafiftir ve kanda pıhtı ya da doku görünmez.Adet kanamasında kan pıhtıları veya doku görebilmek mümkündür.
SüreYerleşme kanaması ve kramp benzeri belirtiler 1-3 gün sürebilir.Adet kanaması ve kramp benzeri regl belirtileriniz 3-7 gün kadar sürebilir.
Ped ihtiyacıSadece bir adet ped yeterli olacaktır.Regl boyunca her gün yeni pedlere ihtiyacınız olacaktır.
Krampİmplantasyon nedeniyle gelişen kramplar genellikle çok hafiftir.Kramplar kanama başlamadan bir veya iki gün önce ortaya çıkar. Adet döneminize işaret eden kramplar ise genellikle daha yoğundur ve daha uzun sürer.
AğrıBu hafif ve kısa süreli durumun ciddi bir ağrıya neden olmadı beklenmez.Adet kanamaları kramp şiddetine bağlı olarak ağrılı olabilmektedir.
yerleşme kanaması ile adet kanaması farkları

Genellikle pembe veya pas rengi bir akıntı olarak görülür ve 28 günlük bir döngüde 20 ila 24. günler civarında ortaya çıkar. Regl döneminizdeki adet kanaması genellikle daha ağırdır ve döngünüzün ilk gününde olur.

Soru Cevap

İmplantasyon kanaması ne zaman olur?

İmplantasyon kanaması tipik olarak bir sonraki regl periyodunuza birkaç gün gibi çok kısa süre kalasıya gerçekleşir. Örneğin eğer adetiniz 28 gün sürüyorsa, yerleşme kanaması genellikle 20 ila 24. günler arasında meydana gelir.

İmplantasyon kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Üç günden fazla sürmesi nadirdir.

Hamileyken kanama normal mi?

Hamilelikte kanama “normal” olarak görülmese de yaygındır ve yaklaşık her üç hamilelikten birini etkiler. İlk trimesterde kanamanın yaygın nedenleri, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi (implantasyon), spontan düşük, ektopik gebelik ve subkoryonik kanamadır.

İmplantasyon kanamasında ağrı olur mu?

Yerleşme kanaması çok hafiftir ve ciddi bir ağrıya neden olması beklenmez.

İmplantasyon kanaması kokar mı?

İmplantasyon kanaması kan ve mukus içerebileceğinden bir miktar kokması mümkündür.


Kaynak:

  1. Vaginal Bleeding – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)
  2. Implantation Signs and Symptoms: Bleeding, Cramps, and More
  3. Implantation Bleeding: Causes, Symptoms & What To Expect
  4. Committee opinion no 700: methods for estimating the due date. Obstetrics & Gynecology. 2017;129(5):e150-e154. doi:10.1097/aog.0000000000002046