Kadınlarda Kasık Ağrısı

Kadınlarda kasık ağrısı; yumurtlama ağrısı, adet ağrısı, myomlar, adenomyozis, yumurtalık kisti, rahim ve tüplerdeki enfeksiyonları, endometriozis, karın içi yapışıklıklar gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Kasık ağrısının teşhisi ise; ultrason, CT veya MR, ilaçlı bağırsak filmi veya kolonoskopi yöntemleri kullanılır.

26 Eyl 2018 — Son güncelleme:
Paylaş:
Cervix

Kadınlarda kasık ağrısı tedavisi, altta yatan nedene göre değişir. Neden bağırsak veya idrar yolları sorunu ise uygun şekilde kolayca tedavi edilir. Bunun dışındaki durumlarda, nedene bağlı olarak cerrahi yöntemler de kullanılmaktadır. Kadınlarda kasık ağrısı nedenleri nelerdir?

Kronik (uzun süreli) kasık ağrısından muzdarip kişiler, sinir bloğu, stres yönetim teknikleri, fizik tedavi, gevşeme yöntemleri ve biofeedbackten fayda görebilirler. Kasık ve karnımızda birçok organ olduğu için kasık ağrısının birçok sebebi olabilir.

Kasık ağrısına neden olan bazı durumlar şöyledir:

Yumurtlama ağrısı (Mittelschmerz)

Yumurtlama sırasında sıklıkla kasık ağrısı oluşur. Bu ağrıya mittelschmerz (Almanca “ortada oluşan ağrı” demektir) denir çünkü genellikle iki adet kanamasının ortasındaki olağan yumurtlama zamanına denk gelir.

Yumurtlama ağrısı, genellikle kasıkta kramp tarzı hafif bir ağrı olarak hissedilir fakat bazı kadınlarda oldukça şiddetli olabilir. Yumurtlama ağrısının şiddeti aydan aya değişebilir, fakat genellikle beklenen adetten yaklaşık iki hafta önce olduğu için zamanı önceden bilinebilir.

Yumurtlama ağrısı genellikle bir-iki gün sürer. Yumurtlama tedavisi gören kadınlarda, bu ağrı daha şiddetli olabilir.

Adet ağrısı (dismenore)

Adet ağrısı, kasık, alt karın, bel ve/veya üst bacaklarda aralıklı bir ağrı olarak hissedilir. Bazı kadınlar, ağrının yanında ağırlık veya doluluk hissederler. Bu sırada vücudun tüm kaslarında ağrı hissedilebilir ve bulantı ve ishal görülmesi olağandışı değildir.

Bazı kadınlar ilk adetlerinden itibaren adet ağrısı çekerler (primer dismenore). Adet ağrısı aydan aya değişebilir, yaş ilerledikçe yada çocuk doğurduktan sonra azalır veya aynı kalır. Eğer adet ağrısı gittikçe şiddetlenirse, bu başka bir sorun olduğunu gösterir.

Bazı kadınlarda da ilk adetten bir süre sonra ortaya çıkan veya zaman geçtikçe şiddetlenen adet ağrısı vardır (sekonder dismenore). Bunun en sık nedeni endometriozistir. Diğer nedenler adenomyozis, myomlar, rahim polipleri, spiral, barsak hastalığı, enfeksiyon ya da karın içi yapışıklıklardır.

Myomlar

Myomlar basınç hissi veya kasık ağrısına neden olabilen, rahmin kas dokusundaki iyi huylu urlardır.

Myomun şikayete neden olup olmaması büyüklüğüne ve rahimdeki yerleşimine bağlıdır. Küçük myomlar hiçbir şikayet vermeyebilir fakat büyük myomlar idrar torbası yada barsak gibi komşu yapılara bası yapabilirler.

Rahim boşluğu içinde yada yanında bulunan rahim myomları, sıklıkla fazla adet kanamasına yol açar ve adet ağrısını artırabilir. Nadiren myomun içindeki ani, şiddetli kasık ağrısına yol açar.

Adenomyozisin

Rahim iç zarının rahim kasının içinde bulunması durumuna adenomyozis denir.

Adenomyozis adet ağrısı ve aşırı adet görmeye neden olabilir.

Adenomiyozis teşhisi zordur ve kesin teşhis ancak rahmin alınıp incelenmesi ile konabilir. Ultrason ve MR bazen adenomiyozisi teşhis etmek için yararlı olabilir.

Rahim ve tüplerdeki enfeksiyonlar

Rahim ve tüplerdeki enfeksiyon genellikle aniden başlayan kasık ağrısı ve bazen ateşe neden olur. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra, tüpler ve yumurtalıklar etrafında oluşan yapışıklıklar, kronik (kalıcı) karın veya kasık ağrısına neden olabilir.

Tüpün uç kısmının tıkanması tüpün içinde sıvı toplanmasına (hidrosalpenks) neden olur. Ara sıra, hidrosalpenks burkulabilir ve kadınlarda kasık ağrısını daha da şiddetlendirebilir.

Yumurtalık kisti

Normalde her ay yumurtalıklardan birinde bir yumurta kesesi oluşur. Yumurtlama sonrası bazen bu kesenin içi kanla dolar ve kist oluşur. Bu kistler birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolurlar. Ancak bazen kistten sıvı sızması nedeniyle kadınlarda kasık ağrısı görülebilir. Nadiren, kistin ağırlığı nedeniyle yumurtalık burkulur ve ani, çok şiddetli kasık ağrısına neden olur.

Endometriozis

Endometriosis, normalde rahmin içinde bulunan dokunun (endometrium) kasık ve karındaki diğer organların yüzeyinde bulunmasıdır.

Endometriozis, adet ağrısı veya adet döngüsünün diğer zamanlarında ortaya çıkan kasık ağrısına neden olabilir. İlişki sırasında ağrıya da neden olabilir.

Enteresan olarak, bu hastalığın yol açtığı kasık ağrısının şiddeti her zaman endometriozis şiddeti ile orantılı değildir. Bazen, çok hafif bir endometriozis şiddetli ağrıya sebep olurken şiddetli bir endometriozis hiç rahatsızlık vermeyebilir. Kesin teşhis için laparoskopi yapılır.

Karın içi yapışıklıkların neden olduğu kasık ağrısı

Alt karın bölgesindeki yapışıklıklar kasık ağrısına neden olabilirler. Yapışıklıkların nedeni endometriozis, geçirilmiş bir ameliyat veya enfeksiyon olabilir. Yapışıklıkları teşhis etmek için laparoskopi yapılır.

Diğer nedenler

Bağırsak problemleri kasık ağrısına neden olabilir. İshal, kabızlık ve şişkinliğin (gaz) görüldüğü ve stresle alakalı olabilen bir hastalık olan “iritabl barsak sendromu” sık görülen problemlerden biridir. Crohn’s hastalığı gibi enflamatuar barsak hastalıkları kasık ağrısına neden olabilir.

Orta yaşlı kadınlarda, divertikülozis (barsak duvarının dışarı torbalaşması) kasık ağrısı yapabilir. Bu divertiküller, iltihaplanabilir ve gittikçe şiddetlenen kasık ağrısına neden olabilir (divertikülit). Bazen fıtık kasık ağrısı yapabilir.

İdrar yolları problemleri de kasık ağrısı nedeni olabilir. İdrar torbası enfeksiyonları (sistit) ve böbrek taşları genellikle idrar yaparken yanma, acıma ve sık idrara gitmeye neden olurlar. İntersitisyel sistit gibi kronik idrar yolları problemleri de kasık ağrısıyla birliktedir. Bazı kadınlarda, karın duvarındaki kas yaralanmaları ağrıya sebep olabilir.

Geçmişte suiistimal edilmiş yada cinsel saldırıya uğramış kadınların sonradan şiddetli kasık ağrıları yaşama ihtimali daha fazladır. Cinsel suiistimale uğramış olan her kadının bu bilgiyi doktoru ile paylaşması çok önemlidir.

Tanı

Ayrıntılı bir hikaye kasık ağrısının nedenini saptamadaki ilk adımdır. Muayene sonrası kan testleri istenebilir ve kültür alınabilir.

  • Ultrason
  • CT veya MR
  • İlaçlı bağırsak filmi veya kolonoskopi (kalın bağırsağın doğrudan görüntülenmesi)
  • Laparoskopi: Önceki testlerde kasık ağrısının nedeni bulunamadığında laparoskopi yapılır. Laparoskopi ameliyatı sırasında, hekim laparoskop denilen küçük bir izleme aletini göbeğin yakınındaki bir kesiden karın boşluğuna yerleştirir ve karın içi organlar gözlenir. Laparoskopi sırasında bazı problemler tedavi de edilebilir.

Bazen, kasık ağrısı için hiçbir neden saptanamaz. Kasık ağrısının tam nedeninin belirlenememesi hastada hayal kırıklığı yaratabilir. Sevindirici olan, kasık ağrısının kesin bir nedeni belirlenemese bile, tedavisinin olmasıdır. Ağrı kesiciler, bilgilendirme ve diğer tedaviler, kasık ağrısının kaynağı açık olmadığında bile faydalı olabilirler.

Tedavi

Kasık ağrısı tedavisi, kasık ağrısının nedenine bağlıdır. Neden bağırsak veya idrar yolları sorunu ise uygun şekilde tedavi edilir.

İlaç tedavisi

Adet ağrısı ve yumurtlama ağrısı ağrı kesicilerle tedavi edilir. Doğum kontrol hapları veya progestin ilaçları adet ağrısı yada endometriozis nedenli kasık ağrısını azaltmak için kullanılabilir. Kemik erimesini önlemek için beraberinde düşük doz öströjen ve/veya progestin verilebilir. Kasık ağrısına depresyon eşlik ediyorsa, depresyon ilaçlarıyla birlikte uygulanan psikolojik danışma sıklıkla kasık ağrısına da iyi gelir.

Diğer tedaviler

Kronik (uzun süreli) kasık ağrısından muzdarip kişiler, sinir bloğu, stres yönetim teknikleri, fizik tedavi, gevşeme yöntemleri ve biofeedbackten fayda görebilirler. Elektronik sinir uyarısı ve akupunktur denenebilir. Kronik ağrı ile baş etmeye yardımcı olması için grup terapisi yapılabilir.

Cerrahi tedavi

Laparoskopi sırasında yapışıklıklar açılabilir ve endometriozis alanları yakılarak yok edilebilir. Rahim ve/veya yumurtalıkların alınması, diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen kronik kasık ağrısı tedavisinde son seçenektir. Bazı hastalarda ameliyata rağmen kasık ağrısı geçmeyebilir.