
Koryonik villus örneklemesi (CVS = Chorionic Villus Sampling), doğum öncesi uygulanabilen bir tanı testidir. Bu test, fetüsün kromozom anormallikleri ve bazı genetik hastalıklar gibi durumlar açısından incelenmesini sağlar.
CVS testi yaptırmak zorunda değilsiniz. Ancak bu testi yaptırmak isterseniz, gebeliğin 10 ila 13. haftasında yaptırabileceksiniz.
Koryon villus örnekleme testinin sonuçları kesin denebilecek kadar yüksek oranda (%99) doğrudur. CVS ve gebelerde uygulanan başka bir doğum öncesi testi olan amniyosentez, önemli sağlık kararları vermenize yardımcı olabilir.
İçindekiler
- Koryon villus örneklemesi nedir?
- Koryon villus örneklemesi ne zaman yapılır?
- CVS testi ile amniyosentez arasındaki fark nedir?
- CVS testi zorunlu mu?
- Hangi hastalıkları tespit eder?
- CVS testi tüm doğum kusurlarını tespit edebilir mi?
- Koryon villus örneklemesinin faydaları nelerdir?
- Koryon villus biyopsisi nasıl yapılır?
- Yan etkiler
- Acil durumlar
- CVS testinin sonuçlarını ne zaman çıkar?
- Soru Cevap
Koryon villus örneklemesi nedir?
Koryon villus örnekleme (CVS) testi, gebelik sırasında fetüse besin sağlamak için oluşan organ olan plasentadan küçük bir hücre örneği alır. Bu hücrenin genetik ve kromozomal incelemesi yapılır.
Plasentadan alınan bu hücrelere koryonik villi denir. Bu hücreler döllenmiş yumurtadan oluşur, bu yüzden genellikle fetüsle aynı genlere sahiptirler.
Anne karnındaki bir bebeğin down sendromu gibi kromozomal bir durumun olup olmayacağını test edebilir. Ayrıca bebeğin cinsiyetini belirleyebilir.
Koryon villus örneklemesi ne zaman yapılır?
Koryon villus örnekleme (CVS) testi genellikle gebeliğin 10 ila 13. haftaları arasında yapılır.
Sizin gebeliğinizin 10. haftası ne zaman başlıyor ve 13. haftası ne zaman bitiyor? Günü gününe hesaplamak için gebelik hesaplama asistanımızı kullanın.
CVS testi ile amniyosentez arasındaki fark nedir?
Hem CVS testi hem de amniyosentez, doğum öncesi uygulanabilen tanı testleridir. Gebeliğin farklı zamanlarında yapılırlar.
CVS testi, amniyosentezden daha erken bir dönemde yapılır. Genellikle, CVS 10 ila 13 haftalar arasında gerçekleştirilirken, amniyosentez gebeliğin 15. haftasından sonra yapılır. Ayrıca, test ettikleri konularda da bazı farklılıklar vardır. Örneğin, amniyosentez, bebeğinizin beyin ve omurilik gibi yapıya dönüşen sinir tüpü kusurlarını test edebilir. Bu kusurlara örnek olarak spina bifida verilebilir. CVS ise bu koşulları tespit edemez.
CVS testi zorunlu mu?
Hayır! CVS (koryon villus örnekleme) testi, gebe izlem ve doğum öncesi gebe takibinin standart bir parçası değildir. Zorunlu değildir.
Kadın doğum uzmanınız:
- Erken dönemlerde yapılan ultrasonda görüntülemelerinde anormallikler tespit ederse
- Belirli risk faktörleriniz varsa
- Noninvaziv prenatal test (NIPT) gibi kan testlerinizde anormallikler varsa
CVS (koryon villus örnekleme) testi yaptırmanızı, size bir seçenek olarak sunabilir.
Bu teste yaptırma veya yaptırmama sizin tercihiniz olacaktır. Karar vermek tamamen sizin elinizde olacaktır.
Bu test, gebeliğin 10. ve 13. haftaları gibi erken bir dönemde, birçok genetik durumu tespit etmeye yardımcı olabilir.
Doktorunuzun size CVS testini bir seçenek olarak sunmasına neden olabilecek bazı tıbbi durumlar:
- Halihazırda, genetik rahatsızlığı olan bir çocuğunuz varsa. Çünkü bu durumda karnınızdaki çocuğun da benzer genetik hastalıkla doğma riskinin artmış olabileceği anlamına gelir.
- Bebeğinizin beklenen doğum tarihinde 35 yaş üzerinde olacaksanız. Çünkü anne yaşı arttıkça, karnında taşıdığı bebeğin sağlık sorunlarıyla doğma riskinin arttığı görülmektedir.
- Genetik hastalığı olan bir çocuğa sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu gösteren
- Daha önce noninvaziv prenatal test (NIPT) gibi bir tarama testinde risk görüldüyse.
- Annenin veya babanın ailelerinde genetik bir hastalık öyküsü varsa.
Hangi hastalıkları tespit eder?
CVS (koryon villus örnekleme), kromozomlarla ilgili sorunlar dahil olmak üzere belirli genetik hastalıkların tespitine yardımcı olabilir.
Plasentadan alınan hücre örnekleri, bebeğe ait fetal DNA içerir. Bu test, fazla veya eksik kromozom olup olmadığını veya kromozom yapısında önemli anormallikler olup olmadığını tespit edebilir.
- Down sendromu: Trizomi 21 olarak da bilinen genetik bir bozukluktur. Bedensel ve zihinsel gelişmede geriliklere neden olmaktadır.
- Kistik fibrozis: Vücuttaki salgı bezlerinin ürettiği salgıların yoğun ve yapışkan olması sonucu solunum, sindirim ve beslenme sorunlarına neden olur.
- Orak hücre anemisi: Kan hastalığıdır ve alyuvarların anormal şekillere sahip olmasına neden olmaktadır. Kan akışında ve oksijen taşınmasında sorunlara neden olabilir. Tekrarlayan ağrılı krizlere, organ hasarına ve anemiye (kansızlık) yol açabilir.
- Tay-Sachs hastalığı: Merkezi sinir sistemini etkileyen ve nadir görülen bir hastalıktır. Beyinde lipit birikimine yol açar. Belirtileri arasında motor becerilerin kaybı, ilerleyici zeka geriliği, kas güçsüzlüğü, görme ve işitme kaybı, nöbetler ve kas seğirmeleri yer alır. Ne yazık ki, bu hastalık tedavi edilemez ve genellikle yaşamı tehdit eden bir seyir izler.
- Edward sendromu: Trizomi 18 olarak da bilinen genetik bir bozukluktur. Ciddi fiziksel ve zihinsel engellere, doğumsal anomalilere ve düşük doğum ağırlığına neden olur. Hastalık genellikle yaşamın ilk aylarında ciddi sağlık sorunlarına yol açar ve genellikle kısa bir yaşam süresiyle ilişkilidir.
CVS testi tüm doğum kusurlarını tespit edebilir mi?
CVS testi kalp problemleri, yarık dudak-damak veya spina bifida gibi bazı doğum kusurlarını tespit edemez.
Gebeliğin 18 ila 20. haftasında yapılan 2. düzey organ tarama ultrasonu ile birçok doğum kusuru kontrol edilebilir. Ayrıca bebeğinizin cinsiyetini de belirleyebilir. Sizin için tam tarihleri günü gününe hesaplayın:
Eğer koryın villus örnekleme (CVS) testi yaptırdıysanız, alfa-fetoprotein (AFP) testi yaptırmayı da düşünebilirsiniz. Bu test gebeliğin 15 ila 20. haftalarında yapılır.
AFP testi koldan alınan kan örneğinde alfa-fetoprotein (AFP) arar. CVS’nin tespit edemediği nöral tüp defektlerini tarar.
- Yüksek AFP düzeyi, nöral tüp defektleri gibi bazı doğumsal anormalliklerin veya çoklu gebeliklerin belirtisi olabilir.
- Düşük AFP düzeyi ise Down sendromu gibi bazı genetik bozuklukların belirtisi olabilir.
Koryon villus örneklemesinin faydaları nelerdir?
CVS testinin birkaç faydası:
- Doğru sonuç verir. Önemli kararlar almak için CVS test sonuçlarına güvenebilirsiniz.
- Kritik bilgiler edinmenizi sağlar. Siz ve eşiniz mümkün olan en kısa sürede fetüste neler olup bittiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. CVS sonuçları, sağlıkla ilgili kararlar vermenize yardımcı olabilir. Örneğin bebeğinizin doğumdan hemen sonra ihtiyaç duyabileceği özel bir tedavi için hazırlık yapabilirsiniz. Ya da gebeliği sürdürmemeye karar verebilirsiniz.
- Gebelikte koryon villus örneklemesini amniyosentezden daha erken zamanda yaptırabilirsiniz. Bu, hamileliğin daha erken döneminde seçim yapabilmenize yardımcı olur. Örneğin, gebeliği sonlandırma prosedürünü ne kadar erken yaparsanız o kadar güvenli olur.
Koryon villus biyopsisi nasıl yapılır?
Koryon villus örneklemesi ağrılı değildir, ancak biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu test şu iki şekilde yapılabilir:
- Transservikal (vajinadan): Doktorunuz vajinanıza bir spekulum yerleştirir. Bu pürüzsüz cihaz ördek gagası şeklindedir. Rahim duvarlarınızın açılmasını ve genişletilmesini sağlar. Doktorunuz daha sonra rahim ağzınızdan içeriye doğru ince, plastik bir tüp yerleştirir. Ultrason rehberliğinde tüpü plasentaya ilerletir ve küçük bir villus örneğini çıkarır.
- Transabdominal (karın veya göbekten): Yine ultrasonun rehberliğinde, doktorunuz koryonik vili hücrelerinden örnek almak için karnınızdan plasentaya ince bir iğne sokar. Bu işlem amniyosentez gibidir. Doktorunuz abdominal yöntemi kullanıyorsa, rahat hissetmeniz için lokal anestezi uygulayabilir.
Bu yesti yaptırmadan önce doktorunuza şu soruları sormak isteyebilirsiniz:
- Kromozomal veya başka bir genetik sorunu olan bir bebeğe sahip olma riskim yüksek mi?
- CVS veya amniyosentez, hangi test benim için daha iyi?
- Düşük yapma riskim nedir?
- CVS testinden sonra dikkat etmem ve size başvurmam gereken durumlar nelerdir?
Yan etkiler
Koryon villus biyopsisi sonrasında bir miktar ağrı veya kramp yaşamanız olasıdır. İğne sokulan bölgede ağrı hissedebilirsiniz. İğne ve biyopsi gibi işlemler nedeniyle hafif bir vajinal kanama (lekelenme) yaşayabilirsiniz.
CVS testi sonrasında yaşayabileceğiniz bir başka risk enfeksiyondur.
Nadir de olsa bazen, bebekte CVS testine bağlı uzuv deformitesi olabilir. Ancak uzuv deformitesi vakalarının çoğu, CVS testi gebeliğin 10. haftasından önce yapıldığında meydana gelmiştir.
Koryon villus örnekleme testi yaklaşık 300-500 işlemde 1 düşük yapma riski ile ilişkilidir.
Acil durumlar
Koryon villus örneklemesi testinden sonra kramp, ağrı veya kanama geçmezse veya daha da kötüleşirse, kadın doğum uzmanı doktorunuzla iletişime geçin.
Zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmenizi gerektirecek bazı acil durumlar:
- Amniyotik sıvı sızıntısı. İdrar sızıntısı gibi hissedilebilir.
- Titreme
- Yüksek ateş
- Kasılmalar ve kramplar
CVS testinin sonuçlarını ne zaman çıkar?
Doktorunuz biyopsi ile alınan koryon villus örneğini bir laboratuvara gönderir.
Laboratuvardaki uzmanlar, hücreleri bir sıvı içinde büyütür ve birkaç gün sonra test eder. Genellikle birkaç gün içinde bazı ön sonuçlar alırsınız. Ancak bazı nadir durumların test edilmesi daha uzun sürer. Bu sonuçları testten 10 gün ila iki hafta sonra alacaksınız.
Soru Cevap
CVS bir tanı testidir. Neredeyse hatasız ve kesin olarak doğru sonucu verir. CVS testi yaklaşık %99 doğrudur. Ancak CVS testi, durumun ne kadar şiddetli olduğunu tespit etmez.
CVS testi genellikle gebeliğin 10. ve 13. haftaları arasında yapılır.
Genellikle gebeliğin 10. ve 13. haftaları arasında yapılır. Tam tarihleri günü gününe hesaplamak için gebelik hesaplama asistanımızı kullanabilirsiniz.
İkiz ve üçüz gibi çoğul gebeliğiniz varsa, her fetüs için ayrı bir işlem yapılması gerekebilir. Nadir de olsa bazen, doktorunuz biyopsi esnasında yeterli hücre örneği alamamış olabilir. Bu durumda yeterli plasenta hücresi alabilmek için ikinci kez işlem uygulanması gerekebilir.
Testten sonra biraz karın ağrısı ve kramp hissedebilirsiniz. Bazı hafif vajinal kanamalar (lekelenmeler) normaldir. Doktorunuz bir iğne kullandıysa, iğne sokulan alanda biraz acı da hissedebilirsiniz. Genellikle CVS işleminden bir gün sonra normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.
Koryon villus biyopsisi ve amniyosentez için düşük yapma riski yaklaşık olarak aynıdır. CVS ile düşük yapma riski yaklaşık 300-500’de 1’dir.
Bu test esnasında hafif bir acı hissetmeniz ihtimal dahilindedir.
Bu testin gelişmekte olan fetüse zarar vermesi beklenmez. Biyopsi fetüsten değil, plasentanın rahim duvarına (anneye) bağlandığı alandan alınır.
Hamileliğiniz sırasında vajinal kanamanız olduysa veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi bir hastalığınız varsa doktorunuz CVS testi yaptırmamanızı önerebilir.