
Trichomonas vaginalis adı verilen flajelli (kuyruklu) bir parazit tarafından oluşturulan bir vajinal parazit enfeksiyonudur.
Belirtiler
Bu parazit erkeklerde çok kere belirtisiz seyrederken, idrar yolu enfeksiyonu, epididimit (epididim iltihabı) ve prostatit (prostat iltihabı) da yapabilmektedir.
Kadınlarda ise vajina enfeksiyonuna neden olur. Sarı-yeşil renkte, bol miktarda ve köpüklü akıntı ve bazen kaşıntı ile kötü koku görülür. Vajinal pH normalde 3.8- 4.5 arasındadır. Trichomonas vaginalis enfeksiyonu sonrası pH 4.5 üzerine çıkar.
Trikomonas nasıl bulaşır?
Trichomonas cinsel ilişki dışında da bulaşabilmektedir. Trichomonos cinsel ilişki dışında enfekte (hijyenik olmayan) ortak tuvaletlerin kullanımı, iç çamaşırı ve pantolonların paylaşılması yollarıyla da bulaşabilmektedir. Bu sebeple trikomonas bakire olan genç kızlarda da görülebilir.
Enfekte olmuş (hasta) gebeden, doğum esnasında bebeğe de bulaşabilir.
Trikomonos paraziti yaklaşık olarak tuvalet klozetlerinde 45 saat, ıslak çamaşırlarda 24 saat, meni içinde 6 saat canlılığını koruyabilmektedir.
Tanı
Sarı-yeşil renkte, bol miktarda ve köpüklü akıntı Trichomonas vaginalis için tanımlayıcıdır.
Akıntının mikroskop altında incelenmesiyle tanı konabilir. Mikroskop altında armuta benzer kuyruklu yapısı görülür.
Hiç bir şikayeti olmayan kadınlardan alınan vaginal kültürlerinde %5-15 oranında vajinada T.vajinalis bulunabilir.
Tedavi
Trichomoniasis tedavisinde: Ağızdan kullanılan (oral) antibiyotikler ve vajina içine yerleştirilen fitil veya kremler birlikte kullanılmaktadır. Ağızdan kullanılan (oral) antibiyotikler kana geçerek sistemik etkiyi sağlarken, vajina içine yerleştirilen fitil veya kremler lokal (bölgesel) tedavi ile vajinal enfeksiyonu sonlandırmaktadır.
Tedavi süresi yaklaşık 5-7 gündür.
Metronidazol ve ornidazol türevi ilaçlarla tedavi düzenlenebilir.
Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınmak veya cinsel ilişkide kondom kullanmak bu hastalıktan korunmanın en emin yoludur.
Eş Tedavisi
Bu parazitin tedavisi yapılırken mutlaka partner tedavisi de yapılmalıdır.Tedavi edilmemiş partnerleriyle ilişkiye girenler tekrar tekrar bu parazitle enfekte olabilirler.
Kondom kullanılması, Trichomonas vaginalis parazitinin bir kişiden diğerine geçmesini engelleyecektir.