
Vajinit, kadın cinsel organı olan vajinanın enfeksiyon kapmasıdır. Vulva, kadın cinsel organının dışarıdan bakıldığında görülebilen dudak kısmıdır. Vulvovajinit ise vajina ve vulvanın birlikte iltihaplanmasıdır.
Vajinit, vajinadan akıntı gelmesine yani vajinal akıntılara neden olur.
İçindekiler
Vajinanın doğal florası
Kadın cinsel organının doğal yapısı, mikroplara karşı doğal savunmaya sahiptir.
Vajinanın kendi doğal florası vardır. Kadının doğal vajinal florası başta laktobasiller olmak üzere birçok mikroorganizmayı bünyesinde barındırır ve asidik yapıdadır.
Kadının doğal vajinal florasını etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır:
- Yaş
- Hormonal durum
- Cinsel aktivite
- Gebelikten korunma yöntemi
- Antibiyotikler
- Bazı ilaçların kullanımı
Vajina dışardan gelen mikroplara karşı oldukça açık bir organdır ve erkek cinsel organına nazaran enfeksiyon ve hastalık bulaşması daha kolaydır. İltihaba sebep virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar olabilir.
Belirtiler
Hastalığa neden olan mikroba göre değişebilecek vajinit ve vulvovajinit belirtilerinden bazıları şöyledir:
- Vajinal akıntı
- Vulvada kızarıklık
- Cinsel organda kaşıntı
- Kötü koku
Nasıl bulaşır?
Vulvovajinit etkeni olan mikroplar temas yoluyla bulaşabilirler. Örneğin:
- Bakımsız, temizlik problemleri olan klozetlerle bulaşabilir.
- Cinsel aktivite esnasında da bulaşabilir.
Koruyucu hekimlik
Cinsel organ sağlığınızı koruyacak 3 önemli konu şöyledir:
Vajina temizliğinde sabun kullanmayın
Kesinlikle! Vajinal temizlik, sabun, şampuan gibi bazik yani pH yükseltecek temizleyicilerle yapılmamalıdır.
Vajenin dışardan gelebilecek mikroplara açık ve savunmasız bir ağzı vardır. Ancak vajina doğal olarak asidik ve mikropları asit etkisiyle öldüren yapısıyla, kendisini dışarıdan gelen mikroplara karşı korur.
Eğer vajinal duş yüksek pH’lı sabun kullanılırak yapılırsa vajen pH’ı yükselecektir. Bu durumda kadın cinsel organında birçok bakterinin yaşaması ve çoğalması kolaylaşacaktır.
Asitle mikroplardan korunma sağlayan benzer bir mekanizma midemizde de vardır. Yemek içmek gibi birçok aktivitemizde vücudumuza mikrop alırız. Mide yüksek oranlarda asit (HCL) salgılar. Mide pH’ı oldukça düşer ve mikroplar asidik ortamda öldürülür.
Büyük tuvalet sonrası temizliği doğru uygulayın
Kadın, tuvaletini yaptıktan sonra yıkama ve peçeteyle silme gibi temizlik işlemlerini önden arkaya doğru yapmalıdır ki mikrobik içerik ihtimali barındıran pisliği vajeninden uzaklaştırarak silsin. Aksi halde arkadan öne doğru yapılan temizlik işlemi vajeni daha fazla kirletecektir.
Kadınlar doğru tuvalet alışkanlığı edinmelidir. Her sabah kahvaltıdan sonra evden çıkmadan temizliğinden emin oldukları kendi evlerinde büyük tuvaletlerini yapmalılardır. Gündelik hayatın hengamesinde ise küçük tuvaletleri için temiz tuvaletler seçmeye gayret etmeliler. Yanlarında ıslak ve kuru peçete taşımaları faydalarına olacaktır. Gerçekten kirli, enfeksiyon kaynağı olan klozetler bir takım vajinal hastalıklara sebep olabilir.
Cinsel organınızın içine mikrop almayın
Kondom kullanmak, hem doğum kontrol yöntemi olarak hem de cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde oldukça etkilidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar vulvovajinit yapabilir ancak vajinit iltihaplanması olan her hasta bu hastalığı cinsel yolla kapmıştır denemez. Burada vajinal iltihaba sebep olan hastalığın etkenini bulmak oldukça önemlidir.
İdrar yaparken yanma
İdrar yaparken yanma ve ağrı şikayetiniz ile birlikte vajinal akıntı ve kaşıntı şikayetiniz mi var?
Kadınların, vajinası ile üretrası birbirine oldukça yakındır. Bu nedenle hem cinsel organ hemde boşaltım sistemi genelde aynı mikrop ile aynı zamanda hasta olur.
Bu durumda boşaltım sistemi ve vajina aynı anda tedavi edilir.
Kadınlarda İdrar Yaparken Yanma ve Ağrı
Tedavi
- Oral (ağız yoluyla) kullanılan haplar
- Vajina haznesine yerleştirilen fitiller
- Vajina ve vulvaya uygulanan topikal kremler
vajinit tedavisinde kullanılabilir. Verilecek ilacın etken maddesi vajinitin neden olduğu mikroba göre seçilmelidir.
Eş tedavisi
Kadın cinsel organındaki hastalığın nedeni olan mikroplar, cinsel ilişki esnasında kadının partnerine de bulaşır. Ya da zaten bu hastalık erkek partnerinden kadına bulaşmıştır. Her iki ihtimalde de eğer partner ile ilişki yaşandıysa hastalığa neden olan mikrop bulaşmıştır.
Erkeklerin penisi sayesinde uzun bir üretrası vardır ve mikrobun neden olacağı hastalık belirtileri geç başlar veya hastalık hiç başlamaz. Oysa kadın daha kısa üretraya ve göreceli olarak erkeğe nazaran daha savunmasız bir cinsel organa sahiptir. Kadınlar hastalık belirtilerini erken yaşar ve tedaviye başlarken erkekler tedavi olmazlarsa tekrar ve tekrar her cinsel ilişki esnasında partnerini hasta edebilirler.
Vajinal akıntı, kaşıntı gibi şikayetleri olan cinsel olarak aktif kadının vajinal fitil ve krem kullanması kendisi için çoğu kere yeterli olurken partnerinin de krem vb ilaçlar kullanması gerekebilir.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Vajinal akıntı veya vajinit şikayetlerinde hangi doktora gidilir?
- 24 saatten daha uzun süren idrar yaparken vajinada yanma ve ağrı ile birlikte vajinal akıntı var ise: Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimine
- İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı hissi ile beraber ateş, titreme, sırt ağrısı, karın ağrısı veya kusma görülüyorsa üriner sistem enfeksiyonunun böbrekleri etkilediğinden şüphelenilir. Bu durumda: Üroloji hekimine
- İdrar yaparken kan geliyorsa: Üroloji hekimine
- Vajina etrafında kaşıntı, akıntı, renk değişikliği veya kötü koku gibi şikayetleriniz var ise: Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimine
- Gebeyseniz: Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimine
Vajinal akıntınız varsa Aile Hekimi ya da Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoruna başvurunuz.