
Atriyal fibrilasyon (AF), kalp atış hızının artması ve kalp atışlarının düzensizliğidir. Düzenli kan pompalama ritmini kaybeden kalp vücuda yeterli kanı gerektiği gibi gönderemez. Kalp yetmezliği veya felç gibi problemlerin gelişmesine neden olabilir.
Atriyal fibrilasyon bazen acil tedavi gerektiren ciddi bir tıbbi durumdur.
Atriyal fibrilasyonun neden olabileceği en ciddi problem, atriyumlarda kan pıhtısının oluşmasıdır. Oluşan pıhtı, kan dolaşımı ile diğer organlara gidebilir. Kan pıhtıları herhangi bir damarı tıkayabilir. Tıkanan damarın beslediği organ ve organ bölgesine göre zararlı etkiler ortaya çıkar. Kan pıhtılarının akciğerin kılcal damarını tıkaması halinde genellikle erken farkedilen bir zarar tespit edilmezken, beyni besleyen damarladaki tıkanıklıkar ilgili beyin bölgesine bağlı felçlere neden olabilir.
İçindekiler
Belirtiler
Bazı atriyal fibrilasyon hastalarının hiçbir belirtisi yoktur. Hastane şartlarında fark edilene kadar atriyal fibrilasyona sahip olduklarının farkında olmayabilirler.
Atriyal fibrilasyon belirtileri:
- Çarpıntı; rahatsız edici düzensiz kalp atışı
- Zayıflık, güçsüzlük
- Egzersiz performansının azalması, çabuk yorulmak
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Sersemlik hissi
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
Atriyal fibrilasyon şu şekillerde görülebilir:
- Geçici – Paroksismal atriyal fibrilasyon: Gelip giden, genellikle birkaç dakika ila birkaç saat süren semptomlarınız olabilir. Bazen semptomlar bir hafta boyunca ortaya çıkar ve ataklar tekrar tekrar olabilir. Belirtileriniz kendi kendine kaybolabilir veya tedaviye ihtiyacınız olabilir.
- Kalıcı – Bu tür atriyal fibrilasyon ile kalp ritminiz kendi kendine normale dönmez. Kalıcı atriyal fibrilasyonunuz varsa, kalp ritminizi eski haline getirmek için elektrik çarpması veya ilaçlar gibi bir tedaviye ihtiyacınız olacaktır.
- Uzun süre kalıcı – Bu tip atriyal fibrilasyon süreklidir ve 12 aydan uzun sürer.
- Daimi – Bu tür atriyal fibrilasyonda, anormal kalp ritmi düzeltilemez. Atriyal fibrilasyon kalıcı olarak devam eder. Kalp atış hızının kontrol edilebilmesi ve kan pıhtılarının önlenmesi için sık sık ilaçlara ihtiyaç duyulur.

Ne zaman doktora görünmeliyim?
Herhangi bir atriyal fibrilasyon belirtiniz varsa kardiyoloji uzmanına randevu alın. Doktorunuz semptomlarınızın atriyal fibrilasyon veya başka bir kalp ritmi bozukluğu (aritmi) ile ilişkili olup olmadığını belirlemek için EKG (ektrokardiyogram) isteyebilir.
Göğüs ağrınız varsa derhal acil tıbbi yardım alın. Göğüs ağrısı kalp krizi geçirdiğinizin işareti olabilir.

Nedenleri
Atriyal fibrilasyon, atriyumda başlayan en yaygın düzensiz kalp ritmidir.
Kalp dört odadan oluşur – iki üst oda (atriyum) ve iki alt oda (ventrikül). Kalbinizin sağ üst odasının içinde (sağ atriyum), SA(sinoatriyal düğüm) düğümü adı verilen bir hücre grubu bulunur. Bu, kalbinizin doğal kalp pilidir. Sinüs düğümü normalde her kalp atışını başlatan sinyali üretir.
Normal olarak, sinyal iki üst kalp odacığından ve daha sonra atrioventriküler (AV) düğüm adı verilen üst ve alt odacıklar arasındaki bir bağlantı yolundan geçer. Sinyalin hareketi kalbinizin sıkışmasına (kasılarak hacmini küçültmesine) ve kalbinizin tüm vücudunuza kan göndermesine neden olur.
Elektrik ritmini SA(sinoatriyal düğüm) düğümün yönetmesi yerine, birçok farklı uyarı bir anda verilerek, atriyumlarda çok hızlı ve kaotik bir ritim meydana gelir. Elektriksel uyarılar çok hızlı ve kaotik olduklarından, atriyumlar kasılamaz ve/veya kanı etkili bir şekilde ventrikülün içine itemez.
Atriyal fibrilasyonun tek bir nedeni yoktur, aşağıdakiler gibi birçok durumla ilişkisi vardır:
- Hipertansiyon
- Kalp krizi
- Koroner arter hastalığı
- Kalp kapağı hastalığı
- Geçirilmiş kalp ameliyatı
- Kronik akciğer hastalığı
- Kalp yetmezliği
- Kardiyomiyopati
- Konjenital (doğuştan gelen) kalp hastalıkları
- Pulmoner emboli
- Hipertiroidizm veya diğer metabolik dengesizlikler
- Perikardit
- Virüs enfeksiyonu
- İlaçlar, kafein, tütün veya alkol gibi uyarıcılara maruz kalma
- Hasta sinüs sendromu – kalbin doğal kalp pilinin hatalı çalışması
- Ameliyat, zatürree veya diğer hastalıklardan kaynaklanan stres
- Uyku apnesi
Atriyal fibrilasyonu olan hastaların en az %10’unda, altta yatan bir kalp hastalığı bulunmaz. Bu vakalarda AF; alkol veya aşırı kafein kullanımı, stres, bazı ilaçlar, elektrolit dengesizlikleri veya metabolik dengesizlikler, şiddetli enfeksiyonlar veya genetik faktörlerle ilgili olabilir. Bazı durumlarda hiçbir neden bulunamaz.
Atriyal fibrilasyon (AF) riski yaşla birlikte, özellikle 60 yaşından sonra artar.

Atrial flutter
Atriyal flutter atriyal fibrilasyona benzer, ancak atriyalinizdeki ritm, atriyal fibrilasyonda sık görülen anormal şekillerden daha organize ve daha az kaotiktir. Bazen atriyal fibrilasyona dönüşen atriyal flutter olabilir ve bunun tersi de olabilir.
Atriyal flutter için risk faktörleri ve semptomları ve nedenleri atriyal fibrilasyonunkilerle benzerdir. Atriyal fibrilasyonda olduğu gibi, atriyal flutter genellikle uygun şekilde tedavi edildiğinde hayatı tehdit edici değildir.
Kalp kapağı sorunları, doğumsal kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı veya kalp krizi veya kalp ameliyatı öyküsü gibi kalp hastalığı olan herkesin atriyal fibrilasyon riski artar.
Risk faktörleri
Bazı faktörler atriyal fibrilasyon gelişme riskinizi artırabilir. Bazı risk faktörleri şunlardır:
- Yaş: Siz yaşlandıkça, atriyal fibrilasyon gelişme riskiniz artar.
- Kalp hastalığı: Kalp kapağı sorunları, doğumsal kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı veya kalp krizi veya kalp ameliyatı öyküsü gibi kalp hastalığı olan herkesin atriyal fibrilasyon riski artar.
- Hipertansiyon: Hipertansiyon, özellikle yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçlarla iyi kontrol edilmiyorsa, atriyal fibrilasyon riskinizi artırabilir.
- Diğer kronik durumlar: Tiroid problemleri, uyku apnesi, metabolik sendrom, diyabet, kronik böbrek hastalığı veya akciğer hastalığı gibi belirli kronik rahatsızlıkları olan kişilerde atriyal fibrilasyon riski artar.
- Alkol almak: Alkol içmek atriyal fibrilasyonu tetikleyebilir. Aşırı içki içmek sizi daha da tehlikeye atabilir.
- Aile öyküsü: Bazı ailelerde genetik olarak atriyal fibrilasyon riski artar.
- Obezite: Obez olanların atriyal fibrilasyon gelişme riski daha yüksektir. Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak varsa obezite derecenizi öğrenebilirsiniz.
Komplikasyonlar
Atriyal fibrilasyon aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:
- İnme: Atriyal fibrilasyonda, kaotik ritim kalbin üst bölmelerinde (atriya) kan birikmesine ve pıhtılara neden olabilir. Eğer bir kan pıhtısı oluşursa, kalbinizden çıkıp beyninize gidebilir. Orada kan akışını engelleyerek felce neden olabilir.
Atriyal fibrilasyonda inme riski yaşınıza ve hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği öyküsü veya daha önce geçirilmiş inme ve diğer faktörlerin olup olmadığına bağlıdır.
Kan inceltici (kan sulandırıcı) ilaçlar gibi belirli ilaçlar, felç geçirme riskinizi veya kan pıhtılarının neden olduğu diğer organların zarar görmesini önemli ölçüde azaltabilir. - Kalp yetmezliği: Kalbin, vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan dolaşımını sağlayamamasıdır. Atriyal fibrilasyon, özellikle kontrol edilmezse kalbi zayıflatabilir ve kalp yetmezliğine yol açabilir
Koruyucu hekimlik
Atriyal fibrilasyonu önlemek için kalp sağlığınızı koruyacak şekilde yaşamak ve beslenmek gerekir. Sağlıklı bir yaşam tarzı şunları içerebilir:
- Kalp sağlığı açısından doğru beslenmek
- Egzersiz ve spor yapmak
- Sağlıklı kilolarda kalmak
- Tütün dumanından uzak durmak
- Kafein ve alkolün sınırlandırılması veya önlenmesi
- Stresi azaltmak, yoğun stres ve öfke, kalp ritmi sorunlarına neden olabilir
- Reçetesiz satılan ilaçları dikkatli kullanın. Bazı soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları kalp atışı hızını arttırabilecek uyarıcılar içerir.
Tanı
Atriyal fibrilasyonu teşhis etmek için doktorunuz belirti ve semptomlarınızı gözden geçirebilir, tıbbi geçmişinizi gözden geçirebilir ve fizik muayene yapabilir. Doktorunuz durumunuzu teşhis etmek için birkaç test isteyebilir. Bazıları:
- Elektrokardiyogram (EKG): EKG, elektrik sinyallerini algılamak ve kaydetmek için göğsünüze ve kollarınıza bağlı küçük sensörler (elektrotlar) kullanır. Bu test, atriyal fibrilasyonun tanısı için birincil öncelikle kullanılır.
- Holter EKG: Bu taşınabilir EKG cihazı cebinizde taşınır veya bir kemer veya omuz askısına takılır. Kalbinizin 24 saat veya daha uzun bir süre boyunca aktivitesini kaydeder, bu da doktorunuzun kalp ritimlerinize uzun süre bakmasını sağlar.
- Event recorder: Taşınabilir EKG cihazı, kalp aktivitenizi birkaç haftadan birkaç aya kadar izlemek için tasarlanmıştır. Hızlı bir kalp atış hızı belirtileri yaşadığınızda, bir düğmeye basarsınız ve önceki birkaç dakika ve birkaç dakikayı takip eden EKG şeridi kaydedilir. Bu, doktorunuzun semptomlarınız sırasında kalp ritminizi belirlemesini sağlar.
- Ekokardiyogram (EKO): Ses dalgaları sayesinde, kalbin iç yapısının ve kalp fonksiyonlarının incelenmesini sağlar. Kalp ultrasonudur denebilir. İnceleme sırasında ses dalgalarını ileten bir alet (prob) ve görüntüleri kaydeden, ölçüm yapan, ekranı olan bir cihaz kullanılır. Ekokardiyografi kalbin pompa fonksiyonunu, kalp kapakçıklarının yapısını, büyük damarların yapısını değerlendirmek, kalpteki tümör veya pıhtı gibi oluşumları görebilmek amacıyla yapılır. Transtorasik ekokardiyografi göğüs ön duvarı yüzeyinde jel ve prob aracılığıyla, transözefageal ekokardiyografi ağız ve yemek borusu aracılığıyla bir tüp kullanılarak yapılır.
- Kan testleri: Kan testleri, doktorunuzun tiroid problemlerini veya kanınızdaki atriyal fibrilasyona yol açabilecek diğer maddeleri ekarte etmesine yardımcı olur.
- Stres testi: Egzersiz testi olarak da adlandırılan stres testi, egzersiz yaparken kalbinizde testler yapılmasını içerir.
- Göğüs röntgeni: Röntgen görüntüleri doktorunuzun ciğerlerinizin ve kalbinizin durumunu görmesine yardımcı olur. Doktorunuz ayrıca, belirtilerinizi ve semptomlarınızı açıklayabilecek atriyal fibrilasyon dışındaki durumları teşhis etmek için bir röntgen kullanabilir.
Atriyal fibrilasyon tedavisinin temel hedefi kalbin kan pompalama fonksiyonun sağlıklı şekilde devam etmesini sağlamak ve kan pıhtısı oluşmasının önüne geçmektir.
Tedavi
Sizin için en uygun olan tedavi, atriyal fibrilasyonun ne kadar sürdüğüne, semptomlarınızın ne kadar rahatsız edici olduğuna ve hastalığınızın altında yatan nedene bağlı olacaktır. Genel olarak tedavi hedefleri:
- Kalp ritimlerini sıfırlamak veya kontrol altında tutmak
- Atriyumda oluşabilecek pıhtıları engelleyerek inme(felç) gelişmesinin önüne geçmek
Sizin ve doktorunuzun seçtiği stratejik tedavi, kalbinizle ilgili başka sorunlarınızın olup olmadığı ve kalp ritminizi kontrol edebilecek ilaçlar alabilmeniz de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bazı durumlarda, kateter veya ameliyat kullanan tıbbi prosedürler gibi daha istilacı bir tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Bazı insanlarda, belirli bir olay veya tiroid bozukluğu gibi altta yatan bir durum atriyal fibrilasyonu tetikleyebilir. Atriyal fibrilasyona neden olan durumu tedavi etmek, kalp ritminizdeki sorunları gidermenize yardımcı olabilir.
Kalbinizin ritmini sıfırlama
İdeal olarak, atriyal fibrilasyonu tedavi etmek için kalp atış hızı ve ritim normale sıfırlanır. Durumunuzu düzeltmek için doktorlar kalbinizi, atriyal fibrilasyonun altta yatan nedenine ve ne kadar zamana sahip olduğunuza bağlı olarak kardiyoversiyon adı verilen bir prosedür kullanarak düzenli ritmine (sinüs ritmi) sıfırlayabilir.
Kardiyoversiyon iki şekilde yapılabilir:
- Elektriksel kardiyoversiyon: Bu kısa prosedürde, göğsünüzdeki kürekler veya yamalar yoluyla kalbinize elektrik çarpması verilir. Şok, kalbinizin elektriksel aktivitesini kısa bir süre için durdurur. Amaç, kalbinizin normal ritmini sıfırlamaktır.
İşlemden önce size sakinleştirici verilecektir, bu nedenle elektrik çarpmasını hissetmemelisiniz. İşlemden önce normal bir kalp atışı (anti-aritmi) geri yüklemenize yardımcı olacak ilaçlar da alabilirsiniz. - İlaçlar ile Kardiyoversiyon: Bu kardiyoversiyon formu, normal sinüs ritmini geri kazanmaya yardımcı olmak için anti-aritmi denilen ilaçları kullanır. Kalp durumunuza bağlı olarak, kalbinizi normal ritmine döndürmek için IV veya ağız yoluyla ilaç alabilirsiniz.
Bu tedavi genellikle kalp atış hızınızı sürekli izleyerek hastanede yapılır. Kalp ritminiz normale dönerse, doktorunuz sıklıkla aynı anti-aritmik ilacı veya benzer bir ilacı atriyal fibrilasyon krizlerini engellemek için reçete edecektir.
Kardiyoversiyon öncesinde, kan pıhtılaşması ve felç riskini azaltmak için birkaç hafta boyunca warfarin veya başka bir kan inceltici ilaç verilebilir. Atriyal fibrilasyon bölümünüz 48 saatten fazla sürdüyse, kalpte kan pıhtılarını önlemek için işlemden sonra en az bir ay boyunca bu tür ilaç almanız gerekebilir.
Normal bir kalp ritmini sürdürmek
Elektriksel kardiyoversiyon sonrasında doktorunuz, gelecekte oluşabilecek atriyal fibrilasyon ataklarının önlenmesine yardımcı olmak için anti-aritmik ilaçlar önerebilir. Bazıları:
- Dofetilid
- Flekainid
- Propafenon
- Amiodaron
- Sotalol
Bu ilaçlar normal bir kalp ritmini sürdürmeye yardımcı olsalar da, aşağıdakiler gibi yan etkilere neden olabilirler:
- Mide bulantısı
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
Nadir de olsa, ventriküler aritmilere neden olabilirler. Ventriküler aritmiler kalbin alt odalarından kaynaklanan ve hayatı tehdit eden ritim bozukluklarıdır. Bu ilaçlara süresiz olarak ihtiyaç duyulabilir. İlaç kullanılıyor olsa dahi, atriyal fibrilasyon atağı geçirilme ihtimali vardır.
Kalp atış hızı kontrolü
Hızlı kalp atışlarınızı kontrol etmek ve normal bir kalp atış hızına dönmek için doktorunuz ilaç reçete edebilir. Bazıları:
- Digoksin: Bu ilaç istirahatte kalp atışlarını kontrol edebilir, ancak egzersiz veya aktivite esnasında kalp atışını kontrol edemeyebilir. Çoğu insan, kalsiyum kanal blokerleri veya beta blokerleri gibi ek veya alternatif ilaçlara ihtiyaç duyar.
- Beta blokerler: Bu ilaçlar, istirahat ve aktivite sırasında kalp atış hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Düşük tansiyon (hipotansiyon) gibi yan etkilere neden olabilirler.
- Kalsiyum kanal blokerleri: Bu ilaçlar aynı zamanda kalp atış hızınızı da kontrol edebilir, ancak kalp yetmezliği veya düşük tansiyonunuz varsa kaçınılması gerekebilir.
Kateter ve cerrahi işlemler
Bazen atriyal fibrilasyonu kontrol eden ilaçlar veya kardiyoversiyon yeterli tedaviyi sağlayamaz. Bu gibi durumlarda, doktorunuz kararsız elektriksel sinyallere neden olan kalp dokusu alanını tahrip etme ve kalbinizi normal bir ritmine döndürme prosedürü önerebilir. Atriyumlarda elektrik iletimi esnasında kaosa neden olan bölge kateterçlerle etkisiz hale getirilir. Bazı kateder tedavisi seçenekleri şunlardır:
- Kateter ablasyonu: Bu prosedür sırasında, bir doktor kasıklarınıza uzun, ince tüpler (kateterler) yerleştirir ve bunları kan damarlarında kalbe yönlendirir. Kateterin ucu, hızlı ve düzensiz kalp atışlarına neden olan kalp dokusunun alanlarını tahrip etmek için radyofrekans enerjisi, aşırı soğuk (kriyoterapi) veya ısı üretir. Skar dokusu, sinyallerin normale dönmesine yardımcı olur. Kardiyak ablasyon, ilaçlara veya implante edilebilir cihazlara ihtiyaç duymadan aritmiyi düzeltebilir.
Atriyal fibrilasyonunuz varsa ve aksi takdirde normal bir kalp ve ilaç belirtilerinizi iyileştirmediyse doktorunuz bu işlemi önerebilir. Ayrıca implante edilmiş bir cihaza sahip olan ve anti-aritmik ilaçları alamayan veya tolere edemeyen kalp yetmezliği hastaları için de faydalı olabilir. - İntraoperatif cerrahi ablasyon (Maze prosedürü): Maze prosedürünün birkaç çeşidi vardır. Doktor atriyal fibrilasyona yol açan başıboş elektriksel darbelere müdahale eden bir skar dokusu paterni oluşturmak için bir neşter, radyofrekans veya aşırı soğuk (kriyoterapi) kullanabilir.
Maze prosedürleri yüksek bir başarı oranına sahiptir, ancak atriyal fibrilasyon geri gelebilir. Bu durumda, başka bir kalp ablasyonuna veya başka bir kalp tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Cerrahi maze prosedürü (neşter kullanarak) açık kalp ameliyatı gerektirdiğinden, genelde koroner arter bypass ameliyatı veya kalp kapağı tamiri gibi gerekli bir kalp ameliyatı sırasında veya diğer tedavilerle iyileşme sağlanamadığında. yapılabilir. - Atriyoventriküler (AV) düğüm ablasyonu: İlaçlar veya diğer kateter ablasyon formları işe yaramazsa veya yan etkilere neden olursa veya bu tedaviler için iyi bir aday değilseniz, AV düğümü ablasyonu sizin için iyi bir seçenek olabilir. Prosedür, üst ve alt kalp odalarını bağlayan yola (AV düğümü) radyofrekans enerjisi iletmek için bir kateter kullanılmasını içerir.
İşlem, anormal sinyalleşmeyi önleyen küçük bir kalp dokusu alanını tahrip eder. Bununla birlikte, kalbin üst odaları (atriyum) yine düzensiz kasılacaktır. Alt odaların (ventrikül) düzgün şekilde atmasını sağlamak için implante edilmesi gereken bir kalp pili gerekir. Atriyal fibrilasyon nedeniyle inme riskini azaltmak için bu işlemden sonra kan inceltici (kan sulandırıcı) kullanmanız gerekecektir. Atriyumlardaki düzensiz kasılmalar, kan akışının azalmasına dolayısıyla kan pıhtılaşmasına neden olabilir.
Kan pıhtılarının önlenmesi
Atriyal fibrilasyonu olan birçok kişi veya atriyal fibrilasyon için belirli tedavileri gören kişiler, özellikle felce yol açabilecek kan pıhtılaşması riski altındadır. Atriyal fibrilasyon ile birlikte başka kalp hastalıkları varsa, risk daha da yüksektir.
Antikoagülanlar
Doktorunuz kan inceltici ilaçlar (kan sulandırıcı, antikoagülanlar) gibi ilaçları reçete edebilir:
- Varfarin: Kan pıhtılarını önlemek için varfarin(Coumadin) verilebilir. Eğer varfarin reçeteleniyorsanız, doktorunuzun talimatlarını dikkatlice izleyin. Varfarin, tehlikeli kanamaya neden olabilecek güçlü bir ilaçtır. Varfarin’in etkilerini izlemek için düzenli kan testlerine ihtiyacınız olacak.
- Daha yeni antikoagülanlar: Atriyal fibrilasyonu olan kişilerde felç önlemek için birkaç yeni kan inceltici ilaç (antikoagülan) mevcuttur. Bu ilaçlar arasında dabigatran, rivaroxaban, apixaban ve edoxaban bulunur. Varfarinden daha kısa etkilidirler ve genellikle doktorunuz tarafından düzenli kan testleri yapılması veya izlenmesi gerekmez. Bu ilaçlar mekanik kalp kapakçığı olan kişiler için onaylanmamıştır.
Birçok insan atriyal fibrilasyon atakları yaşar ve bunu farketmemiştir bile, kalp ritminiz normale döndükten sonra bile ömür boyu süren antikoagülanlara ihtiyacınız olabilir.
Sol atriyal apandis kapatma
Doktorunuz ayrıca sol atriyal apandis kapatma adı verilen bir prosedürü de düşünebilir.
Bu prosedürde, doktorlar bacağındaki bir damardan bir kateter yerleştirir ve sonunda sol üst kalp odasına (sol atriyum) yönlendirir. Sol atriyal apandis kapatma cihazı adı verilen bir cihaz, daha sonra sol atriyumdaki küçük bir keseyi (eklenti) kapatmak için kateter içine sokulur.
Bu, atriyal fibrilasyonu olan bazı kişilerde kan pıhtılaşması riskini azaltabilir, çünkü sol atriyal eklentide atriyal fibrilasyon formunda meydana gelen birçok kan pıhtılaşması. Bu prosedür için adaylar arasında kalp kapak problemi olmayan, kan pıhtılaşması ve kanama riski yüksek olan ve antikoagülan alamayan hastaları içerebilir. Doktorunuz sizi değerlendirecek ve işlem için aday olup olmadığınızı belirleyecektir.
Daha az tuz, daha az yağ ve daha çok meyve, daha çok spor kalbinize iyi gelecektir.
Öneriler
Özellikle yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi durumları önlemek veya tedavi etmek için kalbinizin genel sağlığını iyileştiren yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir:
- Kalbe iyi gelen besinler yiyin: Tuz ve katı yağ oranı düşük, meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin olan sağlıklı bir diyet yiyin.
- Düzenli egzersiz yapın: Her gün egzersiz yapın ve fiziksel aktivitenizi arttırın.
- Sigarayı bırakın: Sigara içiyorsanız ve kendi başınıza bırakamıyorsanız, sigara içme alışkanlığınızı kırmanıza yardımcı olacak stratejiler veya programlar hakkında doktorunuzla konuşun.
- Sağlıklı kiloda kalın: Fazla kilolu olmak, kalp hastalığı gelişmesi riskini arttırır. Sağlıklı kilo kaybı, atriyal fibrilasyon semptomlarını yönetmede yardımcı olabilir ve kateter ablasyonunun sonuçlarını iyileştirebilir. Vücut kitle indeksinizi hesaplayarak ne kadar sağlıklı kiloda olduğunuzu belirleyin.
- Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutun: Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol seviyelerini normal seviyelere düşürebilmek için yaşam tarzında değişiklikler yapın ve ilaçları reçete edildiği şekilde alın.
- Aşırı derecede alkol almaktan kaçının: Aşırı derecede alkol tüketimi, kalp hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir. Bazı insanlarda, mütevazı miktarlarda alkol kullanmak bile atriyal fibrilasyonu tetikleyebilir.
- Takip randevularınızı aksatmayın: İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın ve doktorunuzun takiplerine aksatmadan gidin. Belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza bildirin.
Randevudan önce
Kalp hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, doktor randevusu almanız çok önemlidir. Atriyal fibrilasyon erken fark edilirse tedaviniz daha kolay ve daha etkili olabilir.
Randevular kısa olabileceğinden ve tartışılacak çok şey olduğundan, randevunuz için hazırlanmanız iyi bir fikirdir. İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak ve doktorunuzdan ne bekleyebileceğiniz konusunda bazı bilgiler.
- Atriyal fibrilasyonla ilgisi olmayan da dahil olmak üzere, yaşadığınız tüm belirtileri not edin.
- Ailenizde kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon veya diyabet öyküsü ve herhangi bir hastalığı var mı? Not edin.
- Aldığınız tüm ilaçların, vitaminlerin veya takviyelerin (supplementlerin) bir listesini yapın.
- Randevunuza bir aile üyesini veya bir arkadaşınızı da getirmek isteyebilirsiniz. Bazen verilen tüm bilgileri hatırlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, kaçırdığınız veya unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
- Doktorunuza sormak istediğiniz soruları not edi.
Kaynak: mayoclinic.org