
Hipertansif acile ve hipertansif ivedi durumlara hekimin yaklaşımı nasıldır?
Hekim, hipertansiyon veya hipertansiyonla ilişkili olabilecek şikayetlerle gelen hastanın, iki koldan manuel (elle şişirilen tansiyon aleti) ölçümle tansiyonunu doğrular.
Eğer aort diseksiyonu (kalbin aort damarındaki intima tabakasının yırtılması) şüphesini gerektirecek bulgular varsa her iki bacaktan da tansiyon ölçmeyi göz önünde bulundurur.
Bunu takiben hastadan alınan detaylı özgeçmiş ve tarama testleri yardımıyla hedef organ hasarı açısından değerlendirme yapılır. Bu sayede “hipertansif acil” ve “hipertansif ivedi durum ”’lu hastalar belirlenir.
1. Hipertansif acil
“Hipertansif acil” (≥180/120 ve hedef organ hasarı bulguları olan) olarak belirlenen hastalar kıyafetlerinden arındırılarak havayolu açıklığı, solunum, dolaşım, bilinç durumu ve fizik muayene değerlendirmesi yapılır, yoğun bakım ünitesine sevk edilir.
Damardan verilen tansiyon düşürücü ilaçlarla etkilenmiş hedef organ(lar)a bağlı düşülecek tansiyon hedefi belirlenir. Genel hedef ilk 1 saatte tansiyonun %25’den fazla düşürülmemesidir. Çünkü tansiyonun hızlı bir şekilde düşürülmesi beynin ve kalbin beslenmesini olumsuz etkiler.
Tansiyon hedef sınıra düşürüldükten sonra, altta yatabilecek hastalıklar açısından değerlendirilir ve buna yönelik tedavi yöntemi belirlenir.
2. Hipertansif ivedi durum
“Hipertansif ivedi durum”lu hastalar (≥180/120, fakat hedef organ hasarı bulguları veya şikâyeti olmayan) genellikle kullanmış oldukları tansiyon ilaçlarına uyum sağlayamamaları sebebiyle bu durumla karşılaştıklarından, hastanın kullandığı ilaçlar yeniden düzenlenir veya var olan ilaçlarının dozu artırılır.
Hasta sessiz bir odaya yarım saat süreyle alınır ve ayaktan tedavi edilir. Damardan verilen tansiyon düşürücü ilaçlara gerek yoktur. Hastanın kan basıncındaki düşüş izlenerek takibe alınır, tansiyonu yükseltebilecek nedenler üzerinde değerlendirmeler yapılır.


YORUM YAP