
8 haftadan daha fazla süren öksürük kronik öksürük olarak kabul görmektedir. Geniz akıntısı, astım, gastro özofageal reflü hastalığı (GÖRH), sigara, hava kirliliği, ACE-inhibitörü ilaçlar ile akciğerde görülen enfeksiyonlar kronik öksürüğe neden olabilir. Kronik öksürük tanısı nasıl konur?
Kronik öksürük tanısında ilk adımlar dikkatli alınan bir öykü ve fizik muayenedir.
Kronik Öksürük:
1- Kronik Öksürük Nedir?
2- Kronik Öksürük Tanısı Nasıl Konur? (buradasınız)
3- Kronik Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kronik öksürük yakınması olan tüm hastalara akciğer grafisi çekilmelidir. Normal bir akciğer grafisi geniz akıntısı, astım ve GÖR ihtimalini arttırır. Akciğer grafisi normal olan sigara içenlerde sigarayı bıraktıktan sonraki yanıt beklenir; ACE inhibitörü kullanıyorsa ilaç değiştildikten 4 hafta sonraki yanıt beklenir. Bu süre içinde hastalara başka bir inceleme yapılmasına gerek yoktur.

Şayet hasta sigara içmiyor, ACE inhibitörü almıyorsa ve akciğer grafisi normalse öksürüğün en önemli nedenleri olan patojenik üçlü düşünülmelidir.
Kronik öksürükte patojenik üçlü: Yetişkinlerinde kronik öksürüğün en sık nedenleridir.
- Post nazal akıntı sendromu (halk arasında ki tabiri geniz akıntısı),
- Astım
- Gastro özofageal reflü (GÖR).
Geniz akıntısı düşünülen hastalarda sinüs grafisi ve alerji yönünden değerlendirme kronik öksürük tanısı için yararlı tetkiklerdir. Sinüs tomografisi rutin önerilmemekle beraber gerektiğinde yapılmalıdır. Astım tanısı, solunum fonksiyon testi ile sağlanabilir.
Gastroözefageal reflü (GÖR) için en önemli bulgu ise hastanın şikayetleridir. Akciğer grafisi normal olanlarda kronik öksürüğün nedeni patojenik üçlü değilse öksürüğün diğer nedenleri (enfeksiyon sonrası öksürük, psikojenik öksürük) araştırılmalıdır.
Akciğer grafisi anormal hastalarda öksürük nedenini araştırmak için balgam incelemeri, akciğer bilgisayarlı tomografi, bronkoskopi ve noninvaziv kardiak incelemeler yapılır. Öykü, fizik muayene kardiak bir olayı göstermedikçe kalple ilgili tetkikler en son yapılır.
Tüm incelemeler ve yapılan tedaviler ile sonuç alınamayan çok az hastada psikojenik öksürük düşünülür. Ancak, bunu düşünürken tedavi rejimlerinin yeterli olup olmadığı yeniden gözden geçirilmelidir.
YORUM YAP