
Kronik öksürüğün tedavisi spesifik ve nonspesifik tedavi olarak ikiye ayrılır. Spesifik tedavi, direkt olarak öksürüğün nedenine yönelik tedavidir.
Geniz akıntısı
Geniz akıntısı birçok nedene bağlı olarak geliştiğinden tedavi bu nedenlere yönelik olmalıdır.
Örneğin alerjik rinit intranazal kortikosteroid, antihistaminik veya dekonjestanla tedavi edilirler. Rinitli olgularda en az 3 ay süreli intranazal steroid kullanılır. Sinüzit, uygun antibiyotik ve dekonjestan kombinasyonu ile tedavi edilir.
Astım
Astım hastalığına bağlı kronik öksürük, inhaler kombinasyonu ile tedavi edilir. İnhaler tedavi başladıktan sonra öksürük 1 hafta içinde düzelir; ancak kesin yarar 4-8 hafta içinde görülür. Sosyal önlemler (yaşam tarzı değişiklikleri), ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviden oluşmaktadır.

Gastroözefageal reflü
Gastroözefageal reflü (GÖR) hastalarında sigara içiminin bırakılması, yatarken başın yüksek tutulması, obezlerde kilo verilmesi, proteinden zengin yağdan fakir diyet, arttırıcı yiyecek ve içeceklerden (çikolata, soğan, nane, alkol, çay, kahve, kola gibi) sakınma, yemeklerden sonra 2-3 saat yatmama gibi önlemler birçok hastada yararlı bulunmuştur.
GÖR’de kullanılan ana ilaçlar proton pompa inhibitörleridir. Alternatif olarak anti-asitlerde kullanılabilir. Proton pompa inhibitörleri, Asit reflü ile ilişkili kronik öksürükte en etkili ilaçlardır. Ortalama 3 ay süre ile kullanımla öksürük kontrol altına alınır.
Yoğun medikal tedaviye rağmen yanıt alınamayan hastalar cerrahi tedaviye verilir. Cerrahi tedavi, özellikle solunum yoluna tekrarlayan aspirasyon bulgu ve semptomlu hastalarda yararlı bulunmuştur.
Non-spesifik öksürük
Non spesifik tedavi ise öksürük nedenine veya mekanizmasına yönelik olmayan, semptom giderici tedavidir. Başlıca endikasyonu, nedeni tespit edilemeyen ve spesifik tedavinin yapılamadığı durumlardır. Amaç, öksürüğü kesmekten ziyade kontrol altında tutmak, hastayı rahatlatmaktır. Nedene yönelik tedavi olmadığından nonspesifik tedavinin başarı oranı sınırlıdır.
İnatçı ve kronik öksürük günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kendinizi iyi takip edip doktora ayrıntılı bilgi vermeniz bu hastalıkta tedaviye giden en önemli yoldur.
Kronik Öksürük:
1- Kronik Öksürük Nedir?Kronik Öksürük Nedenleri Nelerdir?
2- Kronik Öksürük Tanısı Nasıl Konur?
3- Kronik Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır? (buradasınız)