
Kulak kiri tek başına kötü değildir. Kulaklarınızın enfeksiyon kapmasını önlemeye yardımcı olmak için üretilmektedir. Ancak birikirse, kulaklarınızı tahriş ederek ve iyi duymanızı engelleyerek sağlık sorunlarına neden olabilir. O halde, kulaklık kulak kiri yapar mı?

Kulağı tıkayan herhangi bir şey kulak kiri (buşon) gelişme riskini arttırır. Ancak sorun bununla bitmez.
Kulak kiri arttığında, kirin kendisi kulak kanalını tıkayabilir. Bu da, siz artık kulaklığı çıkarsanız bile kulağınız eskisi kadar rahat nefes alamayacak demek.
Tıkanmış bir kulak kanalı dış kulak yolu enfeksiyonu riski altındadır. Üstelik, kulak kirini temizlemek için uygulanabilecek yanlış yöntemler kulak kanalının ve kulak zarının daha fazla zarar görmesine neden olabilir.
Kulaklık

Kulaklıklar, özellikle kulak içine giren yumuşak silikon uçlu kulaklıklar müzik dinlerken ve özellikle baslar hissederken çok daha keyifli öğle değil mi?
Bunun nedeni, kulaklıktan üretilen basınçlı ses dalgalarının silikonlu kulaklıklarda doğrudan kulak zarına ilerlemesidir. Kulaklık tarafından üretilen ses dalgaları “kulaklık kulağı tıkadığı için dışarı çıkamamaktadır”.
Silikon uçlu kulaklıkların bir başka hüneri de yüksek sesle müzik dinlediğiniz zaman yanınızdaki insanların bu müziği daha az duymasıdır. Bunun da nedeni yine kulaklıktan üretilen sesin dışarıya çıkamamasıdır.
Bir ses dalgasının dahi kulak kanalından dışarıya çıkışına izin vermeyen kulaklık kullandığınızda serumen kulaktan dışarıya nasıl akacak?
Kulağın içeriden dışarıya doğru doğal bir serumen akışı vardır. Serumen adındaki bu yağlı kıvamlı koruyucu yapının dışarı akışına engel olan her şey serumenin kurumasına ve kulak kiri oluşmasına neden olabilir. Özellikle silikon uçlu kulak içi kulaklıklar, kulak tıkaçları ve işitme cihazları kulak kiri gelişmesine neden olabilir. Kulak enfeksiyonu gelişme riskini de arttırırlar.
Akışkanlığını kaybedip kurumaya başlayan serumen siz kulaklığı çıkardığınızda kendiliğinden nasıl dışarı atılacak?
- Kulaklık gibi kendi kulağınızı tıkayan her şey kulak kiri nedenidir.
- Silikon uçlu kulaklıklar gibi kulak kanalına yapışan ve ses dalgasının dahi geçişine izin vermeyen kulaklıklar kulak kiri oluşma riskini arttırır.
- Kulaklık kullanmanız gerekiyorsa, kulaklarınızın içine sokmak zorunda olmadığınız kafa-üstü kulaklık denemeyi düşünün.
- Kulak içi kulaklık kullanmanız gerekiyorsa, kulağınızın hava almasını sağlayan ve serumen akışını daha az olumsuz etkileyen kulak içi kulaklıklar deneyin.
- Kulaklıklarınızın çıkarıp kulaklarınızın hava almasına ve serumen çıkışının gerçekleşmesine izin verin. Yarım saat müzik dinledikten sonra 5 dakika ara verip kulaklarını dinlendirmeye ne dersin?
Kulak kepçesini, kulak kepçesinin iç kısımlarını pamukla, mendille veya suyla temizleyebilirsiniz. Yalnızca kulakların dışını temizlemek ve kulak kirini yumuşatmak için damla veya su kullanmak güvenlidir. Kulak kirini bir alet kullanarak çıkarmak için her zaman sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.
Ana fikir, kulağın içeriden dışarıya doğal bir serumen (koruyucu yağ) akışı vardır. Bu akışı tıkayan her şey kulak kirine neden olabilir. Kulak tıkacı ve işitme cihazı gibi yaygın kullanılan başka kulak kiri nedenleri de vardır.
Kulak içi kulaklıklar, dışarıdan ses gelmesine engel olmak için üretilen kulak tıkaçları ve hatta aslında daha iyi duymayı sağlamak için geliştirilmiş işitme cihazları… eğer bir şeyi kulağınızın içine sokuyorsanız bu tehlikelidir.
- Kulağınıza soktuğunuz şey kulak kanalının ve kulak zarının hava almasına engel olur. Nem artar. Nemin arttığı havasız yerlerde anaerop bakterilerin ve mantarın üremesi riski artar.
- Kulağınızın içerisinde herhangi bir şey varsa, başınıza ve kulağınıza aldığınız her darbe kulak zarınız ve denge merkeziniz olan iç kulak için tehlike oluşturur.
Kulak tıkacı
Kulağın içerisinde doğal bir serumen akışı vardır. Serumen, kulak kanalını yağlar, kayganlaştırır, mikroplardan korur ve kulaktan dışarı doğal olarak atılır.

Kulak tıkacı, gürültülü ortamlarda işitme sağlığınızı korumak için geliştirilmiştir.
Havuz veya deniz gibi mikrop riski taşıyan yerlerde kullanıldığında ise kulağınızı su kaçması ve mikroplardan koruyabilir.
Ancak esas fonksiyonu suyu ve hatta ses dalgalarını geçirmemek olan kulak tıkacı, serumen akışına engel olarak kulak kiri gelişmesine neden olabilir.
İşitme cihazı
Tıpkı kulaklık gibi işitme cihazı da kulak kanalını kapattığında serumen akışına engel olarak kulak kiri (buşon) oluşmasına neden olabilir.

İşitme cihazları bir kulak rahatsızlığı olan işitme güçlüklerine çözüm olabilir.
Ancak uzun süre kulakta kalması halinde kulak kanalını tıkayarak kulak kiri gelişmesine neden olabilir.
Özellikle uzun süre kullanılan ve temizliğine yeterli özen gösterilemeyen işitme cihazları kulak enfeksiyonu gelişme riskini de arttırır.
İşitme cihazı eğer mikrop ile temastan sonra kulağa takılırsa mikrop bulaşı nedeniyle enfeksiyona neden olabilir.
Kulak enfeksiyonu gelişmesine katkı sağlayan bir başka problem ise cilt üzerinde doğal olarak bulunan bazı bakterilerin uzun süre havasız ve nemli kalan kulak kanalında enfeksiyona davetiye çıkarmasıdır.
Kulağın nemli, terli, kirli ve havasız kaldığı her dakika bakteri ve mantar gibi mikropların üreyip çoğalması için daha fazla risk oluşturur.
Buşon (kulak kiri) gelişmesine neden olan kulaklık, kulak tıkacı veya işitme cihazı gibi faktörlerin aynı zamanda kulak enfeksiyonu gelişme riskini arttırdığına dikkat edin.
Kulak temizliği nasıl yapılır?
Kulak kepçesi gibi kulağın dış kısımlarını suyla yıkayabilir pamuk veya havlu ile silebilirsiniz. Ancak kulağın içerisinde herhangi bir şey sokmak “genel olarak” kötü bir fikirdir.
“Gliserin” gibi yumuşatıcı damlalar kulak temizliği yapmak için nasıl kullanılabilir.
- Bir yastığın üzerine havlu açın. Yan tarafınız üzerine yatın. “Gliserin” gibi kulak kirini yumuşatıp çözecek kulak damlanızı yukarıdaki kulağınıza birkaç damla damlatıp birkaç dakika bekleyin.
- Daha sonra diğer yan tarafınız üzerine yatın. Gliserin tarafından çözünmüş ve yumuşamış kulak kirinin yastık üzerindeki havluya akmasını bekleyin.
- Bu esnada yukarıdaki henüz gliserin damlatmadığınız kulağınıza da birkaç damla gliserin damlatın.
- Tekrar diğer yanınız üzerine yatın ve ikinci kulağınızın da kirini dışarı atmasını bekleyin.
Kulak kiri ve kulak temizleyicileri hakkında her şey
Kulak birikintisi çok olup dış kulak yolunu tıkayarak işitmeyi bile engelleyecek duruma gelebilir. Bu durumda hekim, kulağı aspiratörle, özel aletlerle veya yıkayarak temizler. Bu temizleme işlemi öncesinde birikintiyi yumuşatacak ilaçlar kullanılması gerekebilir.
Sizin tecrübeleriniz ne diyor? Kulaklık kulak kiri yapar mı?
YORUM YAP