
Soğuk algınlığı; ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonu) grubundandır. Viral kaynaklıdır. En sık etken %40 ile rinovirüstür. Coronavirüs, Adenovirüs, Influenza, Parainfluenza ve RSV’de sık etkenlerdendir.
Çocuklar olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri sebebiyle yılda 4-8, erişkinler 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilirler.
İçindekiler
Soğuk algınlığı (nezle) neden soğuk havalarda artar?
Soğuk kış aylarında kapalı ortamlarda kalabalıklar halinde yaşama ve ısınma problemleri nedeniyle havalandırmanın yaz ayları kadar rahat yapılamaması nedeniyle nezle riski artar. Ancak soğuk havanın soğuk algınlığını arttırması gibi bir durum söz konusu değildir.
Ekvator bölgesi gibi sıcak ve ılıman iklimde yaşamanın soğuk algınlığına engel olamaması gibi sibirya gibi soğuk bölgelerde yaşamakta soğuk algınlığı oranını arttırmaz.
Nasıl bulaşır?
Hastalığın en sık bulaşma nedeni, enfeksiyon barındıran madde ile doğrudan temas veya hasta kişinin hapşırması ve damlacık yoludur.
Bulaş gerçekleştikten sonra hastalık belirtilerinin görülmesi 1-3 gün arasıdır.
Bu hastalıkların bulaşıcı olduğunu unutmamak lazım. Eğer sizde nezleyseniz, 1 haftalık hastalık sürecinde kalabalık ortamlarda daha az bulunmaya özen gösterin, kağıt mendil taşıyarak öksürük ve hapşırmalarınızı diğer insanlardan ve özellikle bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmemiş çocuklardan uzak durmaya gayret gösterin.
Nezle olan kişilere, yaklaşık 1 metre mesafeden daha fazla yaklaşmamaya gayret edin. Mesafe arttıkça, damlacık yoluyla (hapşırma, öksürük…) bulaş ihtimali en aza iner.
Çok sayıda insanın kullandığı eşya ve araç-gereçlerde virüz veya bakteri gibi mikropların görülme riski artar. Hasta insanların elleriyle dokunduğu kapı kolları otobüs tutamaçları virüs kapmanıza neden olabilir. Özellikle kış aylarında ellerinizi sık sık yıkamaya gayret gösterin.
Tedavi
Hastalığın spesifik tedavisi yoktur. 1 hafta ile 10 gün arasında süreyle sürer. Semptomatik ilaçlar tedavi süresini kısaltmaz. Semptomların hafifletilmesi ve hastanın rahatlamasının sağlanması için analjezikler dekonjestanlar kullanılabilir. Antibiyotik kullanmaya gerek yoktur.
Antibiyotikler virüs kaynaklı hastalıklarda fayda sağlamazlar.
Antibiyotikler, enfeksiyon kaynağı bakteri ise tedavi sağlayabilirler. Antibiyotiklerin doğal floramızda bulunan faydalı bakterileri öldürebildiğini unutmamalıyız. Ayrıca antibiyotikler kusma ishal karın ağrısı gibi yan etkilere de neden olabilmektedir.
Yılda 2-5 defa viral kaynaklı ÜSYE hastalığı geçiren bir yetişkine yılda 2-5 defa antibiyotik vermek ilaca bağlı yan etki, doğal florasının yılda 2-5 defa bozulması ve en önemlisi antibiyotik direncinin gelişmesine neden olur.

Eğer sizde de halsizlik, kırgınlık, öksürük, yüksek ateş gibi semptomlar varsa hastalığınızın doğru tanısı için doktorunuza danışınız.
Neler Öğrendik?
- Soğuk algınlıkları viral kaynaklıdır.
- Havanın kaç derece olduğu solunum yolu hastalıklarının sıklığını doğrudan değiştirmez.
- Virüsler doğrudan temas ve damlacık yoluyla bulaşabilirler.
- Soğuk algınlığı hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur.
- Viral hastalıklar için antibiyotik kullanmak yarar sağlamaz üstelik doğal bakteri floramızı bozar ve mide yanması, karın ağrısı, ishal veya kabızlık gibi yan etkilerin görülme ihtimalini arttırır.
- Çocuklar yılda 4-8 defa soğuk algınlığına yakalanabilirler.
Nasıl korunabiliriz?
- Soğuk algınlığı olan insanlardan uzak durmaya gayret etmeliyiz.
- Soğuk algınlığı süresince mendil taşımayı ihmal etmemeliyiz.
- Sık sık el yıkamak temasla bulaşı engellemenin en güzel çözümüdür.
- Havaların soğuk olması yaşadığımız ortamı havalandırmamıza engel olmamalı.
- Soğuk algınlığımız varken kalabalık ortamlardan uzak durmamız hastalığımızı başkalarına bulaştırmamıza engel olacaktır.
- Soğuk algınlığı olan kişilere damlacık yoluyla bulaşı en aza indirmek amacıyla yaklaşık 1 metre mesafede durmaya gayret edilmelidir.
- Soğuk algınlığı olan aile bireyleri varsa çocuklarına fazla temas etmemeye çaba göstermelidir.