Peyronie Hastalığı (Penis Eğriliği)

Peyronie Hastalığı yani "Penis Eğriliği", çok nadir de olsa kendiliğinden iyileşebilir. Ancak genelde peyronie hastalığı giderek daha da şiddetlenen bir rahatsızlıktır ve erken tedaviye başlandığında sorun büyümeden kolayca çözülebilir. Bu nedenle penisinizde eğrilik ya da penis cildi altında mercimek büyüklüğünde olsa dahi el ile dokunduğunuzda sert hissettiren bir şey fark ederseniz tıbbi destek alın.

14 Tem 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
peyronie penis eğriliği, hekimim yanımda

Erkek penisi gündelik hayatın sıradan monotonluğunda ufak tefek bir şeydir. Ancak cinsel dürtüler ile boyutları kat kat artar. Penisin boyutunun bu denli değişken olmasını sağlayan şey içerisine kan dolduğunda genişleyen ve uzayan bir silindir şekline sahip olmasıdır. Peyroni hastalığı, genişleyen ve uzayan bu silindirin bir kısmındaki genişleme kabiliyetinin kaybolması olarak açıklanabilir.

Peyronie hastalığı neden olur?

Peyroni hastalığında, penis üzerinde, cilt altında dokunulduğunda sertliği hissedilen bir doku (skar dokusu) bulunur. Bu sert doku penisin sertleşme esnasında uzamasına ve büyümesine engel olur.

Penisin bir tarafında skar dokusu oluşmuş ise sertleşen (erekte olan) peniste skar dokusu olmayan taraf daha çok uzarken skar olan taraf daha az uzayacağı için eğrilik meydana gelir. Peyronie hastalığındaki penis eğriliğinin nedeni budur.

Çok nadir bir durum olarak peniste skar dokusu, bir halka gibi penis etrafında çember oluşturur. Bu durumda ise sertleşme anında her taraftan penisin uzaması güçleşmiştir. Bu penis sertleştiğinde eğrilik farkedilmeyebilir ancak çember şeklindeki skar penis uzama kapasitesini azalttığı için bu peniste de eğrilik olmasa da boyunda kısalma vardır. Ayrıca skar dokusu olan bölge daha az genişleyeceği için bu penis sertleştiğinde kum saatine benzer bir görüntü oluşabilir.

Peyronie Hastalığı (Penis Eğriliği)

Hafif bir eğrilik cinsel ilişki esnasında sorun olmayacaktır. Ancak eğrilik ilerledikçe penis göze daha kötü görünecek ve erkek psikolojik olarak rahatsız hissedecektir. Üstelik artan eğrilik cinsel ilişkiyi zorlaştırdığında psikolojik stres daha da artacaktır. Eğri penis ile cinsel ilişkiye girmenin zorluğu ve artan psikolojik stres sertleşme bozukluğuna neden olacaktır.

Peyronie her ne kadar penis eğrliği olarak bilinse de penisin eğrilik miktarı ve yeni şekli kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Peyronie hastalığı çok nadir de olsa kendiliğinde iyileşebilir. Ancak genelde peyronie hastalığı giderek daha da şiddetlenen bir rahatsızlıktır ve erken tedaviye başlandığında sorun büyümeden çözülebilir. Bu nedenle penisinizde eğrilik ya da penis cildi altında mercimek büyüklüğünde olsa dahi el ile dokunduğunuzda sert hissettiren bir şey farkederseniz bir üroloji doktoruna randevu alın.

Belirtiler

Peyronie hastalığını belirtileri aniden ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş gelişebilir. En yaygın peyronie belirtileri:

  • Skar dokusu: Peyronie hastalığında penis derisinin altında sert bir doku oluşur ve bu doku el ile dokunulduğunda hissedilebilir. Penis derisinin altında olmaması gereken sert bir şeyler olduğunu hissedebilirsiniz. (sert skar dokusu penis sertleşmese bile vardır ve hissedilebilir)
  • Penis eğriliği: Sertleştiğinde, penisinizin yukarı, aşağı, sağa veya sola doğru eğri durduğunu gözlemleyebilirsiniz.
  • Sertleşme sorunu: Peyronie hastalığı penisin sertleşmesine engel olabilir, sert olarak cinsel ilişkiye devam etmesine engel olabilir. Penisin sertleşmesi veya sert kalmaya devam etmesindeki performans kaybı peyronie hastalığının belirtilerinden biridir.
  • Penisin kısalması: Esnemeyen, genişlemeyen ve penis boyunun uzamasına izin vermeyen skar dokusu sertleşme anındaki penis boyunun daha kısa olmasına neden olabilir.
  • Ağrı: Özellikle cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Cinsel ilişki olmadığı zamanlarda da peyronie ağrıya neden olabilir.
  • Şekil bozukluğu (deformasyon): Peyronie olan bazı penislerde skar olan bölge sadece silindir şeklindeki penisin uzamasına engel olmakla kalmaz skar olan bölgede silindirin çapının da artmasına engel olur. Bu nedenle skar dokusu bazı penislerin şeklini bozar. Bu penisler sertleştiğinde kum saati görünümünü andıran bir şekilde görünebilir.

Peyroni hastalığı ile ilişkili eğrilik ve penis kısalması giderek kötüleşebilir. Ancak bir noktada kötüleşme durabilir. 3 ila 12 ay sonra penisin şekli ve durumu stabilize olabilir, daha da kötüleşmez anca daha iyiye de gitmez.

Ereksiyonlar sırasında ağrı genellikle bir ila iki yıl içinde düzelir, ancak skar dokusu, penil kısalma ve eğrilik genellikle kalır. Bazı erkeklerde, Peyroni hastalığı ile ilişkili hem eğrilik hem de ağrı tedavi olmaksızın iyileşir.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Peyroni hastalığının belirtilerini fark eder etmez doktorunuza görünün. Erken tedavi, durumu iyileştirmek veya daha da kötüleşmesini önlemek için önemlidir.

Penis ağrısı, eğrilik, penis kısalması veya diğer penis şekil bozuklukları sizi veya eşinizi rahatsız ediyorsa doktora görünün.

Nedenleri

Peyronie hastalığının tam nedenini henüz bilmiyoruz. Ancak peyronie hastalığına neden olabileceği düşünülen bazı durumlar vardır.

Penisin travmaya maruz kalmasının skar dokusu oluşmasına ve peyronie hastalığı gelişmesine neden olabileceği düşünülmektedir. Fiziksel aktivite, spor, cinsel ilişki ve hatta dar giyilen kıyafetler peniste travma oluşmasına neden olabilir.

Eğer penis travma sonucu zarar görürse iyileşme sürecinde skar dokusu dağınık bir şekilde oluşur. Bu bir yumru oluşmasına neden olabilir. Böylece ağrı veya eğrilik gelişebilir.

Penisin sağ ve sol olmak üzere her iki tarafında corpus cavernosum isminde tüp bulunur. Bu tüpler sertleşme (ereksiyon) esnasında içine kan dolan yapılardır. Bu nedenle içlerinde çok sayıda küçük kan damarı vardır. Corpus cavernosumların her biri penis kökünden ucuna kadar tunica albuginea adındaki elastik bir kılıfın içinde bulunur.

Cinsel dürtüler, tunica albuginea içindeki corpus cavernosum’ların içine kan akışının artmasını sağlar. Penisin kökünden ucuna kadar kanla dolmuş corpus cavernosumlar penisin sert, düz, kalın ve uzun olmasını sağlar.

Peyronie hastalığında, penis sertleştiğinde, skar dokusu olan bölge uzayıp genişleyemez ve penis bükülür veya şekil bozukluğu oluşur ve muhtemelen ağrılı hale gelir.

Bazı erkeklerde Peyronie hastalığı yavaş yavaş ortaya çıkar ve bir yaralanma ile ilişkili görünmemektedir. Araştırmacılar Peyronie hastalığının kalıtsal bir özelliğe veya belirli sağlık koşullarına bağlı olup olmadığını araştırmaya devam ediyorlar.

Risk faktörleri

Peniste küçük travmalar her zaman Peyroni hastalığına yol açmaz. Ancak bazı durumlarda, peniste travma sonrası skar doku oluşumu riski artar. Bazıları:

  • Genetik: Ailenizde birinde Peyronie hastalığı varsa sizde de Peyronie hastalığı görüme riski artar.
  • Bağ dokusu bozuklukları: Bazı bağ dokusu bozuklukları olan erkeklerin Peyroni hastalığı geliştirme riski artar. Örneğin, Peyroni hastalığı olan bazı erkeklerde avuç içi boyunca parmakların içe doğru çekilmesine neden olan kordon benzeri bir kalınlaşma vardır (Dupuytren’in kontraktürü).
  • Yaş: Peyronie hastalığı herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak yaş arttıkça Peyronie hastalığı görülme riski artar. Özellikle 50’li ve 60’lı yaşlardaki erkeklerde Peyronie daha sık görülür. Genç erkeklerde Peyronie hastalığına bağlı penis eğriliği daha az görülür. Genç erkeklerde penis eğriliğinden daha çok doğumsal penil kurvatür sorumludur. Ayrıca genç erkeklerde az miktarda penis eğriliği normaldir.

Ayrıca bazı prostat cerrahisi türleri, sigara kullanıyor olmak ve bazı sağlık durumları da Peyronie hastalığı gelişme riskini arttırabilir.

Komplikasyonlar

Peyronie hastalığı aşağıdaki sağlık sorunlarının gelişmesine neden olabilir:

  • Cinsel ilişkiye girememe
  • Penisin sertleşememesi veya sert kalmaya devam edememesi (sertleşme bozukluğu)
  • Cinsel yetenekler veya penisinizin görünümü hakkındaki kaygı ve stres
  • Cinsel ilişki performansında düşüşe bağlı olarak çocuk sahibi olma konusunda zorluk
  • Penis boyunda kısalma
  • Peniste ağrı veya ağrılı cinsel ilişki

Tanı

Üroloji doktorunuzun yapacağı fizik muayene genellikle Peyronie hastalığının tanısını koymak için yeterli olacaktır. Nadiren başka sağlık sorunları Peyronie ile benzer belirtilere sahip olur ve bu diğer sağlık durumlarının dışlanması (ekarte edilmesi) gerekir.

Peyronie belirtilerine neden olan durumun neden kaynaklandığının anlaşılması için şunlar gerekebilir:

Fizik muayene: Doktorunuz penisinizi sert değilken elleriyle dokunarak (palpasyon) muayene edecektir. Bunun amacı skar dokusunun yerini ve miktarını tespit etmektir. Doktorunuz ayrıca penisinizin boyunu da ölçebilir. Hastalık ilerlerse penis boyunun kısalıp kısalmadığını analiz etmek gerekebilir. Doktorunuz skar dokunun yerini ve penisinizin sertleştiğinde ne gibi şekil bozukluğu olduğunu görmek isteyebilir. Bunun için penisin sertleşmiş görüntüsünü isteyebilir. Bir fotoğraf, skar dokusunun yeri, hastalığın durumu ve ideal tedavi şekli hakkında daha fazla fikir verebilir.

Diğer testler: Doktorunuz penisinizi incelemek için ultrason isteyebilir. Bunun için penisin sert (erekte) olması gerekir. Muhtemelen ultrason yaptırmadan önce sertleşmenizi sağlayacak bir ilacı doğrudan penisinize enjekte edeceklerdir. Ultrason, penis anormallikleri için en yaygın kullanılan testtir. Ultrason ile yapılan testler, yumuşak dokuyu görüntülemek için ses dalgaları kullanır. Böylece, penis yumuşak dokusundaki skar alanı görüntülenmiş olur. Ultrason ayrıca penise kan akışını ve diğer bazı anormallikleri de gösterebilir.

Tedavi

Peyroni hastalığı için tedavi önerileri, semptomlara başlamanızdan bu yana geçen süreye bağlıdır.

  • Akut faz: Penis ağrısı, penis şeklinde bozulma (penis eğriliği), penis boyunun kısalması veya deformite gibi akut (erken) dönem belirtileri vardır ve 2 ile 4 hafta arası bir süre devam eder. Ancak bazen 1 yıl veya daha uzun sürebilir.
  • Kronik faz: Penis durumu daha stabildir. Penis ağrısı yoktur. Penis şeklindeki değişiklik ve deformasyon ilerlemeye devam etmez. Kronik faz genellikle hastalık başladıktan 3 veya 12 ay sonra ortaya çıkar.

Akut fazda tedavi

  • Önerilen: Hastalığın erken sürecinde uygulandığında penil traksiyon tedavisi penis boyunun kısalmasını önler ve peniste oluşabilecek eğrilik miktarını en aza indirir.
  • Opsiyonel: Medikal ilaçlar ve enjeksiyonlar uygulanabilir.
  • Önerilmeyen: Hastalık stabil hale gelene kadar cerrahi tedavi önerilmez. Erken dönemde cerrahi yapılırsa hastalık ilerlemeye devam edebilir ve tekrar cerrahi gerekebilir.

Kronik fazda tedavi

Peyronie hastalığının kronik fazda tedavisi için bazı seçenekler:

  • Penisin dikkatle takibi
  • Enjeksiyon tedavileri
  • Traksiyon terapisi
  • Cerrahi

Bu tedavi seçenekleri ayrı ayrı veya kombinasyon halinde uygulanabilir.

Ağız yoluyla alınan ilaçların Peyronie hastalığının kronik fazında etkili olabildikleri gösterilememiştir. Bu nedenle hastalığın kronik fazında önerilen ilaçlar arasında ağız yoluyla ilaçlar yoktur.

Şok dalgası tedavisi, kök hücreler ve trombosit açısından zengin plazma ile yapılan tedaviler de

Şok dalgası tedavisi ve kök hücre tedavisi ve trombosit açısından zengin plazmanın da insan çalışmalarında etkili olduğu gösterilmemiştir.

İlaçlar

Peyronie hastalığını tedavi etmek için ağız yoluyla kullanılabilinen bir dizi ilaç denenmiştir, ancak bu ilaçların hastalığı etkili bir şekilde tedavi ettikleri gösterilememiştir. Ağız yoluyla alınan bu ilaçlar ve cerrahi kadar etkili değildirler.

Bazı erkeklerde, doğrudan penise enjekte edilen ilaçlar Peyronie hastalığı ile ilişkili eğriliği ve ağrıyı azaltabilir. Tedaviye bağlı olarak, enjeksiyon esnasında ağrıyı önlemek için size lokal bir anestezi verilebilir. Penise doğrudan enjekte edilen ilaçlar ayrıca ağız yoluyla alınan ilaçlarla veya traksiyon tedavileriyle kombinasyon halinde kullanılabilir.

Peyronie tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar:

Kollajenaz

Peyroni hastalığı için FDA onaylı tek kolajenaz ilaç clostridium histolyticum’dur (Xiaflex). Bu ilacın orta ila şiddetli eğrilikleri ve ele gelen bir nodülü olan yetişkin erkeklerde kullanımı onaylanmıştır. Bu tedavinin Peyroni hastalığı ile ilişkili eğriliği ve rahatsız edici semptomları iyileştirdiği gösterilmiştir.

Kollejenazlar, peniste eğriliğe neden olan kolajen birikimini parçalayarak etki gösterir. Kollajenaz ilaçlar, penisin kıvrımın ters yönünde zorla bükülmesi olan ” yeniden modelleme” ile birlikte kullanıldığında daha etkili olabilir.

Verapamil

Bu ilaç normalde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. Bu ilaç ayrıca kollajen üretimini bozuyor gibi görünüyor. Kollojen, Peyronie hastalığındaki skar dokusunun oluşumunda anahtar bir faktör olabilecek bir proteindir.

Bu, kolay tolere edilebilen bir ilaçtır ve penis ağrısını da azaltabilir.

İnterferon

İnterferon, fibröz (skar) doku üretimini bozmakta ve parçalanmasına yardımcı olmaktadır. Penis ağrısı olan erkeklerde, interferon ağrıyı da hafifletebilir.

Penil traksiyon tedavisi

Peyronie Hastalığı (Penis Eğriliği): Penil Traksiyon Tedavisi
A: Penis başı tutturulur, B: Penis eğriliğin tersi yönüne bükülür, C: Penis uzatılır

Penil traksiyon tedavisi ile, her gün belirli bir süre için penil traksiyon cihazı giyersiniz. Cihaz penisi düz bir şekilde uzatabilir veya penisi eğrinin tersi yönde gerebilir.

Kullanılan cihaza bağlı olarak, traksiyon terapisinin fayda sağlaması için günde 30 dakikadan üç ila sekiz saate kadar giyilmesi gerekebilir. Tedavinin başarısını belirleyen faktörlerden biri de kullanılan cihazdır.

Peyronie hastalığının erken evresinde traksiyon tedavisi önerilir.

Traksiyon tedavisi, penis uzunluğunu iyileştirdiği gösterilen tek tedavidir.

Traksiyon terapisi, hastalığın hem akut hem de kronik fazında kullanılabilir. Ayrıca tedavi başarısını arttırmak için ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Traksiyon tedavisi cerrahi tedavi sonrasında tedavi başarısını arttırmak için de kullanılabilir.

Cerrahi tedavi

Eğer penisinizin şekli cinsel ilişkiye girmenize engel olacak kadar eğri ise, sizi çok rahatsız ediyorsa veya şiddetli ağrı yaşıyorsanız, doktorunuz cerrahi tedavi önerebilir.

Penisin ilk 3 ila 6 ayda eğriliği artabilir ve hastalık ilerleyebilir. Tekrar ameliyat ihtiyacı doğmaması için doktorunuz penisinizin durumu stabil oluncaya kadar cerrahi tedavi önermeyecektir. Penisin durumunun stabil olması için 9 ila 12 ay beklemek gerekebilir.

Peyronie hastalığında sık tercih edilen cerrahi yöntemler:

Etkilenmeyen tarafın dikilmesi (plikasyon)

Penisin daha uzun tarafını, skar dokusu olmayan tarafı dikmek için çeşitli prosedürler kullanılabilir. Penis eğriliği hafif-orta olan penislerde eğriliğin düzelmesini sağlar.

Greft kullanma

Bu tip ameliyatlarda cerrah skar dokusunda bir veya daha fazla kesi yaparak penisin düzleşmesini sağlar. Cerrah skar dokusunun bir kısmını çıkarabilir. Skar dokusunun bir kısmı çıkarıldıktan sonra tunika albuginea’daki delikleri örtmek için genellikle bir parça doku (greft) dikilir.

Bu cerrahi tedavi yöntemi genellikle penisinde daha şiddetli eğriliği veya daha ciddi şekil bozukluğu olan erkeklerde kullanılır. Bu cerrahi yöntem, plikasyon ile karşılaştırıldığında erektil fonksiyonun kötüleşmesi riskiyle ilişkilidir.

Penil implantlar

Ereksiyon sırasında kanla doldurulan süngerimsi dokuya cerrahi olarak yerleştirilmiş penil implantlar yerleştirilir. İmplantlar yarı sert kıvamdadır. Genellikle cinsel ilişkiden önce manuel olarak kaldırılır.

Başka bir tip implant türü ise testise (skrotuma) implante edilmiş bir pompa ile şişirilir. Hem Peyroni hastalığı hem de sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) varsa penis implantları düşünülebilir.

İmplantlar yerleştirildiğinde, cerrah gerekirse eğriliği düzeltmek için ek cerrahi yöntemler uygulayabilir.

Cerrahi tedavilerde ilk yaklaşım mümkün olduğu kadar cerrahi tedaviden uzak durmaktır. Eğer cerrahi tedavi uygulanması gerekiyorsa mümkün olan en az kesi ile cerrahi tedavinin yapılması tercih edilir. Bu nedenle doktorunuz sizin durumunuza özel bir cerrahi seçenek sunabilir. Doktorunuz, skar dokusunun yerini, semptomlarınızın şiddetini ve diğer sağlık faktörlerini değerlendirecektir. Sünnetsizseniz, doktorunuz ameliyat esnasında sünnet yapılmasını da önerebilir.

Geçirdiğiniz cerrahi ameliyatın türüne bağlı olarak aynı gün evinize dönebilir veya birkaç gece hastanede kalmanız gerekebilir.

Cerrahınız işe geri dönmeden önce ne kadar dinlenmeniz gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır. Genellikle birkaç gün istirahat gerekir.

Peyroni hastalığı için ameliyattan sonra, cinsel aktiviteden önce dört ila sekiz hafta beklemeniz gerekir.

Eğer penis eğriliği, sertleşme bozukluğu ve peniste ağrı gibi Peyronie hastalığı belirtileriniz var ise öncelikle aile hekiminize danışabilirsiniz. Sizi muhtemelen bir üroloji uzmanına yönlendirecektir. Randevunuza eşinizle birlikte gitmeniz sizin için daha iyi olabilir.