
Günde bir elma, kanseri ve kalp hastalıklarını uzak tutmaya yardımcı olabilir. Aynısı yeşil çay gibi flavonoidler bakımından zengin diğer yiyecekler için de geçerlidir. Bunlar, iltihabı azalttığı ve güçlü antioksidanlar olarak işlev gördüğü bilinen besin maddeleridir.
- Araştırmacılar, elma ve yeşil çay gibi flavonoidler açısından zengin yiyeceklerin kanser ve kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini söylüyor.
- Araştırma, günde 500 miligram flavonoid tüketmenin hastalık riskini azalttığını göstermiştir.
- Ek flavonoid tüketimi kalp hastalığı riskini daha fazla azaltmadı, fakat ekstra flavonoidler kanser riskini daha da azalttı.
Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir rapora göre flavonoid bakımından zengin yiyecekleri bolca tüketenlerin, kanser ve kalp hastalığından ölme olasılıkları, bu tür yiyecekleri daha az tüketenlerde daha azdır.
Flavonoidlerin kalp damar hastalıklarına ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkileri vardır.
Avustralya’daki Edith Cowan Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırmaya göre flavonoidlerin koruyucu etkileri, özellikle alkol veya sigara kullanan kişiler için güçlüdür.
Bulgular, 23 yıllık bir süre içinde 53.000 Danimarkalı insan tarafından tüketilen diyetlerin analizinden geliyor.
Nicola Cowonno, Edith Cowan Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi ve çalışmanın baş araştırmacısı, bulguların özellikle kanser veya kalp hastalığı için yüksek riskli insanları daha fazla meyve ve sebze yeme konusunda cesaretlendirmesi gerektiğini söyledi.

Geçmiş araştırmalar, dünya genelinde 7.8 milyon insanın günde toplam 800 gramdan daha az meyve ve sebze tüketiminden dolayı her yıl erken öldüğünü tahmin ediyor.
Sağlığınız için yapılacak en iyi şey sigara içmemek ve alkolü azaltmaktır. Ancak bu tür yaşam tarzı değişiklikleri zor olabilir, bu yüzden flavonoid tüketimini teşvik etmek, sigara ve alkol gibi sağlığa zarar veren unsurlarla artan riskleri azaltmanın iyi bir yolu olabilir.

Günlük ne kadar flavonoid almam gerekiyor?
Çalışma, günde yaklaşık 500 miligram flavonoid tüketmenin hastalığa karşı en iyi korumayı sağladığını ortaya koydu.
Sigara içmeyenler ve daha yüksek seviyelerde flavonoidler tüketen sosyal içiciler için kalp hastalığına veya tüm nedenlere bağlı ölümlere karşı ek bir koruma gözlenmedi.
Nadiren alkol tüketen sosyal içiciler ve sigara içmeyenlerde, daha yüksek seviyelerde flavonoid tüketiminin kalp hastalığına veya tüm nedenlere bağlı ölümlere karşı ilave bir koruması gözlenmedi.
Ancak, günlük 1000 mg kadar flavonoid tüketilmesi halinde kansere karşı korunma artıyor gibi görünüyordu. Çalışma, “Bu seviyeler günlük diyetin ulaşılabilir sınırları dahilinde iyi” dedi.
Flavonoidlerin sağlık üzerindeki etkileri, yediklerimizin sağlığımızı iyileştirebileceğine dair inandırıcı bir kanıttır. Flavonoidler, beslenme konusunda düşündüğümüzden daha güçlü bir rol oynayabilir.
Flavonoid içeren yiyecekler meyveler, sebzeler, bitter çikolata, çay ve kırmızı şaraptır.
Bir bardak yeşil çay, bir elma, bir portakal, 100 gram yaban mersini ve 100 gram brokoli, çok çeşitli flavonoid bileşikleri ve 500 mg’dan fazla toplam flavonoid sağlar.
Açıkçası, hiçbir flavonoid veya bileşik sebzelerde ve meyvelerde tek başına durmuyor. Bu ve diğer bileşiklerin doğal gıdalardaki orantısal dengesi bizi sağlıklı tutan şeydir. Farklı bitkilerle hazırlanan yiyecek ve içeceklerde bulunan çeşitli farklı flavonoid bileşiklerin tüketilmesi önemlidir.

Flavonoidler iltihabı azaltabilir mi?
Bitki bazlı gıdalarda bulunan 6.000’den fazla bileşik flavonoid olarak tanımlanmıştır.
Avustralyalı araştırmacılar, flavonoidlerin kansere ve kalp hastalıklarına karşı nasıl koruma sağladığını belirleyemedi. Ancak flavonoidlerin antienflamatuar etkilerinin kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayabileceği düşünülüyor.
Alkol tüketimi ve sigara içmek iltihabı artırır ve kan damarlarına zarar verir, böylece hastalık riski artar. Flavonoidlerin antienflamatuvar olduğu ve kan damarı fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Flavonoidler, iltihabı (inflamasyonu) azaltarak ve kan damarlarını koruyarak kalp hastalıklarından ve kansere bağlı ölümlerden koruyabilir.
Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir 2017 çalışmasında, flavonoidlerin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür.
Tütün dumanı, bağırsaktaki besinlerin emilimini zorlaştırır (azaltır). Bu nedenle tütün dumanına maruz kalanların daha fazla C vitamini ve daha fazla flavonoid tüketme ihtiyacı vardır.
Flavonoid gibi antioksidanların faydalarını ve özellikle neden sigara içenlere ve alkol tüketenlere yarar sağladığını açıklamak için daha ileri çalışmalar yapılması gerekiyor.
Kaynak: https://www.healthline.com/health-news/apples-and-tea-can-protect-against-cancer-heart-disease