Hangi Besinler Kilo Almamıza Neden Olur?

Besinlerle alınan karbonhidratın fazlası, glikojen(karbonhidrat deposu) olarak depolanır. Karbonhidrat depoları azdır. Karbonhidrat depoları dolduğunda fazlası yağlara çevrilir ve yağ olarak depolanır. İşte istenmeyen yağların ve fazla kiloların en büyük sebebi budur.

14 Nis 2019 — Son güncelleme:
Paylaş:
Hangi Besinler Kilo Almamıza Neden Olur

Zayıflamak istiyorsanız az yemeniz gerekir. Ancak vücudunuzun sağlığı ve organlarınızın muazzam çalışması için gerekli olan azami protein, yağ, vitamin ve elementleri besinlerle almalısınız.

Zayıflamak istiyorsanız düzenli olarak egzersiz de yapmalısınız.

Besinleri tanıyalım

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar ekmek ve diğer hamur ürünleri başta olmak üzere şekerli diyebileceğimiz hemen her gıdada bulunur. Temel yapı taşı glikozdur. Vücutta enerji üretilmesi için harcanan bir çeşit yakıttır. Glikoz’dan ATP üretilir. ATP ihtiyacımız olan enerjiyi verir. Ancak vücudun karbonhidratlara olan ihtiyacı son derece azdır.

Vücuda fazla miktarda karbonhidrat alınması durumunda glikojen(karbonhidrat deposu) olarak depolanır. Karbonhidrat depoları azdır ve daha fazla karbonhidrat alındığında konacak yer bulamayan karbonhidratlar yağlara çevrilir ve yağ olarak depolanır. İşte fazla kiloların en büyük sebebi budur.

Temel olarak ise besinlerle alındığında belli bir enerji üretilmesine neden olan tüm besinler, fazla alındığında depolanmak üzere vücutta biriktirilir ve kilo artışına neden olur.

Yağlar

Yağlar, hayvansal yağlar ve ayçiçek yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar olarak kolayca tahmin edeceğiniz besin grubudur. Vücudumuzun yapısına katılır ve belirli bir şekil almasını sağlarlar. Temel yapıtaşları yağ asitleridir.

Esansiyel yağları besinlerle almak zorundayız.

Deri altında yağ dokusu vardır. Aşırı zayıf (anoreksiya) kişilerde bu yağ dokuları oldukça azalmıştır ve ideal/güzel insan görüntüsünü kaybederler.

Vücudumuzun sağlığı ve güzelliği için gereken yağdan fazlası tüketilirse ne olur? Tabiki depolanır. Depolanan yağlar fazla kiloların, kocaman göbek ve baldırların temel sebebidir.

Proteinler

Proteinler vücudun temel yapıtaşlarından biridir. Kaslar dahil olmak üzere hemen her yerde onlara ihtiyacımız vardır. Temel yapı taşları aminoasitlerdir. Esansiyel aminoasitleri besinlerle almak zorundayız.

Hareket eden, spor yapan, kaslarını kullanan bireyler için proteinin fazla alınması durumunda fazla protein kas yapımında kullanılır. Bu sevdiğimiz bir şeydir. Ancak sedanter yaşayan yani bırakın spor ve egzersiz yapmayı kolay kolay yürümeyen hareketsiz insanlarda fazla protein kas yapımında değil, enerji vermek üzere yıkılarak kullanılır. Bu vücuttaki karbonhidrat fazlasına işaret eder. Fazla karbonhidrat yağ üretimini ve yağ depolanmasını arttırır. Sonuç, hareketsiz biri fazla protein tüketirse yine kilo alır yine yağlanır.

Ancak egzersiz yapan, koşan, zıplayan, bisiklete binen insanlarda besinlerle alınan proteinler kas yapımına katılır. Onlar daha güçlü ve sağlık bir vücuda sahip olurlar.

Hangi besinlerle beslenelim?

Vücuda giren fazla yağ ve proteinler enerji amaçlı kullanılabiliyor. Bu nedenle karbonhidrat tüketiminizi azaltabilirsiniz. Daha az ekmek, daha az pasta, daha az poğaça tüketin.

Bazı yağ asitlerini dışardan besinlerle almak zorundayız. Ancak bunun için zeytinyağı, balık ve kırmızı etlerdeki yağlardan tüketmek fazlasıyla yeterlidir. Fazla tüketilen her yağ fazla kilo olarak şişmanlamanıza neden olur. Omega-3 içeren balık yağı ve zeytinyağı vücudunuz için çok gerekli ve önemli iken ayçiçek yağıyla kızartılmış patates oldukça zararlı ve sağlıksızdır.

Proteinler beslenmek için oldukça güzel besinlerdir. İhtiyaç halinde enerji üretilmesini sağlamakla kalmaz vücudun yapı taşlarını oluşturur. Et, süt, yumurta, yulaf ve tahıllar gibi protein içeriği yüksek besinler beslenmenizin temelini oluşturmalıdır.

Karbonhidrat içeriği yüksek besinler

Aşağıdakiler gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler kilo almanıza neden olabilir:

  • Un ve unlu gıdalar (ekmek, makarna, kraker, kurabiye, vb. )
  • Nişastalı sebzeler (bezelye, patates, mısır, vb.)
  • Baklava, muhallebi, kadayıf, sütlaç gibi şekerli tatlılar.
  • Meyve suları, kola ve gazoz gibi şekerli içecekler
  • Şeker alkoller (sorbitol, mannitol, maltitol, ksilitol)

Yağ içeriği yüksek besinler

Aşağıdakiler gibi yağ içeriği yüksek besinler kilo almanıza neden olabilir:

  • Yağlı patlamış mısır
  • Yağlı patates kızartması başta olmak üzere kızartılmış tüm besinler
  • Margarinler
  • Pastalar ve börekler

Kızartılmış gıdalar kilo almamıza sebep olur!

Patlamış mısır, nasıl hazırlandığına bağlı olarak süper sağlıklı veya sağlıksız bir atıştırmalık olabilir. Şeker kullanmadan, az tuzla ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlarla patlatıldığında harika bir atıştırmalıktır.

Protein içeriği yüksek besinler

Aşağıdakiler gibi protein içeriği yüksek besinleri tüketmek sağlıklı kiloda bulunmanıza yardımcı olabilir:

  • Kırmızı et
  • Beyaz
  • Baklagiller
  • Yulaf
  • Yumurta
  • Süt
  • Beyaz peynir
  • Süzme yoğurt
  • Fıstık
  • Mercimek

Protein içeriği yüksek sağlam bir kahvaltı hem ihtiyacınız olan birçok değerli besin ihtiyacınızı karşılar hem de gün boyu sizi tok tutar.

Vücudunuzun sağlıklı olamsı için doğu beslenme ve egzersiz en önemli iki temel unsurdur.