
19 Şubat 2020’de Oxford Üniversitesi Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre; kahvaltıda çok yiyen insanlar, akşam yemeğinde çok yiyen insanlara kıyasla gün içerisinde iki kat daha fazla kalori yakıyor.
Araştırmacılar, 3 gün boyunca,
- sabah kahvaltısını düşük kalorili yiyen ancak akşam yemeğini yüksek kalorili yiyenlerle,
- tam tersi olarak sabah kahvaltısını yüksek kalorili yiyen ancak akşam yemeğini düşük kalorili yiyen
16 erkeği değerlendirdi.
Kahvaltı uzun zamandır günün en önemli yemeği olarak kabul edilmektedir.
Sabah kahvaltısını yüksek kalorili yemek, gün boyunca daha az aç hissetmek ve daha az tatlı yeme ihtiyacı ile ilişkilendirildi.
Uyandıktan sonra yediklerimizin ve içtiklerimizin gün boyunca zihinsel performans, ruh hali ve vücut enerjimiz üzerinde büyük bir etkisi olduğu gösterilmiştir.
Endokrin Derneği’nin yeni araştırmaları şunu gösteriyor:
Kahvaltı genel sağlığımız üzerinde daha önce düşündüğümüzden daha büyük bir rol oynamaktadır.
19 Şubat 2020’de Oxford Üniversitesi Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre; kahvaltıda çok yiyenlerin, akşam yemeğinde çok yiyenlere nazaran iki kat daha fazla kalori yaktıkları gösterilmiştir.
Ayrıca sabah kahvaltısında çok yiyenlerin, akşam yemeğini çok yiyenlere nazaran gün boyunca daha sağlıklı kan şekeri (glikoz) ve insülin seviyelerine sahip olduğu ve gün içerisinde özellikle tatlılara karşı daha az istek duydukları gösterilmiştir.
Kahvaltıdan önce egzersiz yapmak sağlıklı mı?
İnsan metabolizması kahvaltıdan sonra daha aktiftir
Araştırmacılar, 3 gün boyunca, sabah kahvaltısını düşük kalorili yiyen ancak akşam yemeğini yüksek kalorili yiyenlerle, tam tersi olarak sabah kahvaltısını yüksek kalorili yiyen ancak akşam yemeğini düşük kalorili yiyen 16 erkeği değerlendirdi.
Daha sonra, diyetle indüklenen termogenez (DIT), genel açlık, kan şekeri seviyeleri ve tatlılar için istek gibi katılımcılarda izlendi.
Diyetle indüklenen termogenez (DIT): vücudun gıdaları ne kadar iyi metabolize ettiğinin bir ölçüsüdür.
Araştırmaya katılanlarda ortalama olarak, kahvaltıda çok yiyenlerin, akşam yemeğinde çok yiyenlere nazaran 2,5 kat daha yüksekt DIT değerine sahip olduğu görülmüştür. Bu şuna işaret ediyor; insan metabolizması sabah kahvaltısından sonra daha aktiftir.
Buna ek olarak sabah kahvaltısını iyi yaptığınızda gün boyunca daha az açlık acısı çekersiniz (P < .001) , daha az tatlı (P = .007) ve daha az atıştırmalık ihtiyacı duyarsınız.
Sabah kahvaltısının iyi yapılmaması gün içerisinde atıştırmalıklara yönelmenize neden olur. Sabah kahvaltısını iyi yapmayanlar akşam yemeğini daha fazla yemeğe eğilimlidir.
Akşam yemeği yerine sabah kahvaltısında çok kalori alanların kan şekeri ve kanda insülin seviyesi de daha düşüktü (P <.001).
Bu araştıradan çıkan sonuçlar; kilo vermek isteyenler, diyabet hastaları veya kan şekeri seviyesi normal insanlardan daha yüksek olanlar için önemlidir.
Araştırmanın sonuçları, akşam yemeğini fazla yemenin özellikle glikoz toleransı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu doğrulamaktadır.
Kan şekerinin aşırı yükselmesini istemeyen diyabet hastaları bu sonuçları ciddiye almalıdır.
Metabolik hastalıklara yakalanmak istemeyenlerin de yüksek kalorili akşam yemekleri yerine yüksek kalorili sabah kahvaltılarını tercih etmelidir.
Kaliteli bir kahvaltı yapmayı hedefleyin ve ekmek, poğaça, simit, börek gibi hamur işleri ve şekerli gıdalar yerine meyve, zeytin, yumurta, yulaf ezmesi, peynir, süt ve yoğurt gibi besinler tercih edin.
Sabah kahvaltınıza zaman ve bütçe ayırırken cömert olun. Öğle yemeği için dengeli davranın. Akşam yemeği için ise cimri davranın.
Güncel çalışmalar ve güvenilir sağlık bilgileri için HekimimYanimda.com‘u takipte kalın.
Kaynak:
– https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/105/3/dgz311/5740411