Kakule (Elettaria Cardamomum)

Kakule (Elettaria cardamomum), çeşitli farmakolojik özelliklerin ilişkilendirildiği geleneksel bir aromatik bitkidir.

08 Mar 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
Kakule (Elettaria cardamomum) - HekimimYanimda.com

Kakule (Elettaria cardamomum), dünya üzerinde genellikle Sri lanka, Hindistan’ın güney bölgeleri ve Guatamala gibi yerlerde yetişir. Mercimek büyüklüğünde kahvelerin de içine katılabilen bir bitkidir.

1. Faydaları

İçerisindeki sineol ve limonen sayesinde, başta kanser olmak üzere stres, depresyon, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol, şeker hastalığı, astım, kronik yorgunluk sendromu, halsizlik gibi onlarca hastalığa iyi gelir.

1.1. Ağız içi yaralarda

Ağız içi enfeksiyonuna neden olan (Aggregatibacter aktinomisetemcomitans, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia) bakterileri öldüren bağışıklık sistemini güçlendiren antibiyotik benzeri etkileri olan aromatiktir.

1.2. Bağırsak gazı şikayetlerinde

Kakule çayı: 1 bardak kaynar suya kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı koyulur. 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Gaz probleminiz varsa veya iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce almalısınız.

1.3. Kilo vermek ve yağ yakmak için

Yağ yakımını artırmak için kakule çayı: 3 bardak suya 1 çorba kaşığı kakule tozu 1çorba kaşığı zencefil çok az karabiber ekleyip 3 -4 dakika kaynatıp 10 -15 dakika demlendikten sonra içmek yağ yakımını artırıp iştahı azaltır.

2. Kakulenin olası zararları

Kalkule, safra taşı koliğini (spazmolitik kolik) tetikleyebilir. Fazla tüketiminde Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ülser ve inflamatuar barsak hastılığını kötü etkileyebilir.

3. Yan etkileri

  • Huzursuzluk
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes almada güçlük

eğer bu problemler ile karşılaşırsanız kakuleyi bırakmalı ve doktorunuza başvurmalısınız.