
Karpuzun kırmızı rengi bir antioksidan olan likopen‘den gelir. Araştırmalar likopen‘in kanser ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Karpuzun faydaları neler?
Karpuz, likopen adındaki bu sağlıklı antioksidana diğer meyve ve sebzelerden daha fazla sahiptir. Domates de bol miktarda likopen içerir, ancak karpuz kadar değil. Likopen tüketmek isterseniz parlak kırmızı görüntüsü olan bir karpuzu tercih edebilirsiniz.
Daha parlak ve daha kırmızı görüntüsü olan karpuzlar sarı veya turuncu renkli kavunlara nazaran daha fazla likopen içerir. Çekirdeksiz karpuzların ise çekirdeklilere nazaran daha fazla likopen içermesi beklenir. En iyisi olgun olanı.
İçindekiler
- Cilde faydaları
- Kalbe faydaları
- Eklemlere faydaları
- Gözlere faydaları
- Karpuz sıvı eksikliğine karşı tatlı bir çözümdür!
- Kansere faydaları
- Egzersiz ve spor performansı
- Kan şekerinizi sabit tutmaya çalışırken ağzınızı tadlandırın
- Karpuz kolay sindirilir
- Karpuz çekirdeğini yersem veya yutarsam ne olur?
- Karpuzun iyisi nasıl seçilir?
- Karpuz nasıl saklanır?
- Karpuzlu smoothie tarifi
Cilde faydaları
Bazı pigmentler bitkileri güneşten korumaya yardımcı olur. Püf nokta ise bu bitkileri yemeniz, bir miktar cildinizi korumaya yardımcı olabilir.
Karpuz içeriğindeki likopen güneş yanıklarından bir nebze koruyabilir. Ancak bu kesin değil! Gerekli durumlarda güneş kremlerinizi kullanmaya devam edin.
Karpuzdaki A, B6 ve C vitaminleri cildinizin yumuşak, pürüzsüz ve esnek kalmasına yardımcı olur.
Karpuz su deposu olduğu için yoğurt ile karıştırıldığında onu harika bir yüz maskesi yapar. 1 çorba kaşığı karpuz suyunu aynı miktarda yoğurtla karıştırın. Yüzünüze yayın ve kuru, donuk ciltlere etki etmesi için 10 dakika bekletin. Durulayın ve kurulayın.
Kalbe faydaları
Tabi ki, bütün yaşam tarzınız kalp sağlığınızı etkiler. Ancak;
- Karpuz, sitrullin adı verilen ve vücudunuzda kanın hareket etmesine yardımcı olan ve kan basıncınızı düşürebilen amino asit bakımından zengindir.
- Kalbiniz, karpuz içeriğindeki likopenin sağladığı tüm sağlık faydalarından da olumlu etkilenir. Araştırmalar, kalp krizi riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Spor ve egzersiz yapmak, sigara ve nargile gibi tütün ürünlerinden uzak durmak, doymuş yağ tüketimini azaltmak kalp sağlığınızı daha iyi hale getirir.
Eklemlere faydaları
Karpuz, eklemlerinizi iltihaplanmalara karşı koruyabilecek beta-kriptoksantin adlı doğal bir pigment içerir. Bazı çalışmalar romatoid artrite karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.
Gözlere faydaları
Yemeklerle beslenme, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri almanın en iyi yoludur.
Sadece bir porsiyon karpuz, günlük A vitamini ihtiyacınızın %30’undan fazlasını içerir. A vitamini gözlerinizi sağlıklı tutmanın anahtarlarından biridir.
Karpuz sıvı eksikliğine karşı tatlı bir çözümdür!
Vücudumuzun %60′ sudur. Vücudumuzdaki her hücre suya ihtiyaç duyar. Kabaca vücudumuza giren suyun, vücudumuzdan çıkan sudan daha az olması durumuna sıvı kaybı yani dehidrasyon denir.
Karpuz gibi su içeriği yüksek besinler böbreklerin daha fazla çalışmasını sağlar. Böbrekleri susuzluktan korur. Atılması gereken üre ve amonyak gibi atıkların böbreklerden daha kolay atılmasını sağlar.
Karpuz %90 üzerindeki su oranı ile susuz kalmaktan yani dehidrasyondan korunmanın en tatlı yollarından biridir. Tabiki en basit yolu su içmektir.
Susuzluğa Çare Olan 17 Bol Sulu Gıda
Aşağıdaki belirtiler sıvı eksikliğine işaret eder:
- Ağız kuruluğu
- Halsizlik
- Hipotansiyon (düşük tansiyon)
- Bilinç bozukluğu
- Nabızların hızlı ve zayıf olması
- Koyu renkli idrar yapmak
Eğer bu belirtilere sahipseniz bol bol sıvı alın.
Bir bardak dondurma yaklaşık 300 kalori enerji almanıza neden olur. Aynı miktarda karpuzdan alacağınız enerji sadece 40 kaloridir ve kiloları endişe etmeden karpuzun tadını çıkarabilirsiniz.
Karpuz, diğer pek çok tatlıdan farklı olarak, yağsız, kolesterolü düşük ve sodyumsuzdur.
Karpuz içeriğindeki su vücudu sade suya nazaran daha uzun süre susuzluktan korur.
Kansere faydaları
Likopen, bir antioksidandır ve hücre hasarını azaltabilir ve kanser hücresi üretimini yavaşlatabilir. Likopen karpuzda ve domateste bol miktarda bulunur.
Araştırmalar likopenin kanser ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Likopen kalp sağlığını koruma potansiyeli taşır ve prostat kanseri gelişmesini önleyebilir (1, 2, 3).
Diyette yüksek likopen tüketen erkeklerde prostat kanseri vakalarının %25 daha az olduğu ve diğer kanserlerin genel olarak %44 azaldığını bildirdi. (Tang, 2009 [112]). Ansari ve ark. (2004 [7]), likopen tedavisi hormona dirençli metastatik prostat kanserinin önlenmesinde etkin bir role sahiptir (4).
Prostata iyi gelen ve prostat kanserinden koruyan yiyecekler
Egzersiz ve spor performansı
Karpuz’un yüksek su içeriği, antioksidanları ve amino asitleri daha iyi bir egzersiz performansı sergilemenizi sağlar. Ayrıca spor esnasında oluşabilecek krampları azaltabilecek bir mineral olan potasyum mineralini bolca içerir.
Spor yapıp terledikten sonra karpuz yemek sıvı ve mineral açısından faydalı olacaktır. Bunu yapmanız, kendinizi fazla zorlamadığınız sürece kas ağrılarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Kan şekerinizi sabit tutmaya çalışırken ağzınızı tadlandırın
Kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya mı çalışıyorsunuz?
Karpuz yaklaşık 80 glisemik indeks (GI) değerine sahiptir, bu değer bir kase mısır gevreği ile benzerdir. Glisemik yükü çok hafif olan karpuzdan masum bir dilim yemenin tadını çıkarın.
Karpuz kolay sindirilir
%90 üzerinde su içeren tatlı bir meyvenin sindirimi zor olabilir mi?
Crohn veya ülseratif kolit gibi bir bağırsak hastalığınız varsa çekinmeden yiyebileceğiniz yiyeceklerin lisetesi epey kısalabilir.
Crohn veya ülseratif kolit gibi irritable barsak sendromunuz varsa bile “Evet” diyet listenize karpuz koyabilirsiniz. Yumuşak, etli meyvesi iltihaplı bir bağırsakta bile sindirimi kolaydır. (Lif tüketimini sınırlamanız gerekiyorsa, kabuğu veya tohumları yemeyin.)
Karpuz çekirdeğini yersem veya yutarsam ne olur?
Tabiki karpuz çekirdeklerini yiyebilirsiniz. Bugünlerde birçok çekirdeksiz karpuza denk gelebilirsiniz. Ancak birkaç karpuz çekirdeği yutarsanız endişelenmeyin. Mide, karpuz çekirdeklerini sindirecek kadar asidiktir. Ayrıca karpuz çekirdekleri besinlerle doludur!
Karpuzun iyisi nasıl seçilir?
Uzun karpuzlar daha suluyken, yuvarlak karpuzlar daha tatlıdır.
Karpuzun sapının kuru olması olgun olduğuna işaret eder.
Beyaz değil sarı veya açık sarı lekeli karpuzu tercih edin. Bu lekeler karpuzun olgunluk derecesini gösterir. Beyaz olması olgunlaşmamış olduğunu, sapsarı olması ise karpuzun vaktinin geçtiğine işaret eder.
Karpuzdaki beyaz/sarı bölge karpuzun toprağa değdiği yerdir. Lekesi beyaz değil de açık sarı olan karpuzu tercih edin. Lekesi yani toprağa değdiği yeri sapsarı olan karpuz uzun süre beklemiştir ve artık zamanı geçmiştir. Beyaz olması ise henüz yeteri kadar beklemediğini ve yeteri kadar olgunlaşmadığını gösterir.
Karpuzdaki örümcek ağı benzeri yerler arıların karpuz çiçeklerini döllerken dokunduğu yerlere işarete eder. Bu ağımsı sarı çizgilenmeler arttıkça karpuzun daha fazla böcek tarafından döllendiğini düşünürüz ve daha lezzetli olmasını bekleriz.
Karpuzun sapının kuru olması olgun olduğunu gösterir. Yeşil olması olgunlaşmadığını yani ham olduğunu gösterir.
Karpuz nasıl saklanır?
Kesmeden önce karpuzu güzelce yıkayın. Temiz bir bıçakla dilimleyin. Karpuzun mikrop kapmasını istemeyiz. Karpuzu kesince derhal yiyerek tüketebilirsiniz ya da 5 gün kadar dolapta muhafaza edebilirsiniz. Dolapta muhafaza etmeden önce streç filmle kaplamayı unutmayın.
Dilerseniz karpuzunuzu dondurabilirsiniz. Sonrasında eritebilirsiniz ya da doğrudan smoothie yapmak için kullanabilirsiniz.
Karpuzlu smoothie tarifi
- 3 dilim karpuz
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 5 adet bisküvi
Karpuzun çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın ve blenderda homojen görüntü olana kadar karıştırın. Afiyet olsun 🙂
Karpuzla ilgili en ufak kafamda soru işareti kalmadı
en ince ayrintisina kadar özenle hazırlanmış ne çok faydası varmış vücuda yazın peynirin yanında efsane emeğinize sağlık hocam .