
Sodyum bikarbonat faydalarını genellikle tuz olması ve antiasit olması oluşturur. Diğer tuzlar gibi bakteri üremesine engel olur. Örneğin, tuzlanmış turşuların bozulmama sebebi de turşu içerisindeki yüksek tuz oranı nedeniyle bakteri üreyememesidir.
Sodyum bikarbonat, alkali bir maddedir. Sodyum tuzlarından bir tanesidir. Bikorbanat formülünün antiasit özelliği vardır. Kimyasal olmadığı için yiyeceklerle birlikte de tüketilebiliyor.
İsminin İngiliz tuzu olarak anılması ve zayıflamak dahil her derde deva olduğunun zannedilmesi en büyük problemdir. Özellikle güvenilir olmayan sağlık sitelerinde hemen her şey “mucizevi” olarak sunulabiliyor. Zayıflamada, diş sağlığında, cilt bakımında, temizlikte oldukça etkili ancak metnin tamamını okumadan kullanmaya başlamayın.
Ayrıca sabun ve şampuan gibi temizleyiciler genellikle bazik karakterdedir, tıpkı karbonat gibi. Bikarbonatın alkali (bazik) karakteriyle temizleyici etkisi de vardır.
Vücutta alkali düzeyini artıran ve pH değerini yükselten bikarbonat besin olarak tüketilebileceği gibi el, yüz, vücut temizliği; yüzey ve çamaşır, bulaşık temizliği gibi pek çok amaçla kullanılabilir.
İçindekiler
Nasıl kullanılır?
1 sürahi suya 1 çay kaşığı sodyum bikarbonat karıştırarak gün içinde tüketebilirsiniz.
Eğer diş beyazlatma amacıyla kullanacaksanız diş macununa çok az dökebilirsiniz.
Şampuanınıza bir çay kaşığı bikarbonat ekleyerek kullanabilirsiniz.
Eğer sivilce temizliğinde kullanacaksanız yoğurda ya da limon suyuna karıştırarak cilt toniği olarak kullanabilirsiniz.
Özetle yutmadığınız kullanımlarda suya veya sabuna ilave edebilir, yuttuğunuz durumlarda ise 1 litre suya 1 çay kaşığı olacak şekilde bikarbonat kullanabilirisiniz.
Sodyum bikarbonat faydaları
Sodyum bikarbonat faydaları asidin asidik etkisini hafifletme sayesinde ortaya çıkar.
- Mide ekşimesi, mide yanması gibi problemlerin temelinde midenin asit sıvısı vardır. Karbonat ve bikarbonat alkali özelliği ile bu asit etkiyi azaltarak mide yanması, asit reflü ve gastrit gibi şikayetleri hafifletir. Yemek yedikten sonra oluşan şişkinlik sorunlarına iyi gelir. Mide asiditesinin düzenlenmesini sağlayarak mide yanması, hazımsızık, gastrit, ülser ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde bikarbonat kullanabilirsiniz. Bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat ilave edin karıştırın ve için. Mide yanması şikayetinizi geçici olarak hafifletecektir.
Mide asidinin artması nedeniyle gelişen mide ekşimesi ve mide yanması gibi problemlerin hızla geçmesini sağlar. Mide asitini nötralize eder. Karbona birkaç saatte bağırsaklara geçip emilince bu etki kaybolur.
- Cildi temizler, arındırır ve beyazlatır. Bunun için bir pamuk yardımıyla suya karıştırılmış bikarbonatı cildine uygulayabilirsin. Cilt kuruluğunu hafifletebilir.
- Saçların daha temiz ve daha canlı görünmesine yardımcı olur. Saç diplerini deri hastalıklarından korur ve bu hastalıkları iyileştirir. Bikarbonatı şampuanına karıştırabilirsin.
- İdrar yolu enfeksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlar. Günde 1 sürahi bikarbonatlı su ve yanında en az 1 sürahi de normal su içtiğinde böbreklerinden süzülecek alkali sıvı miktarı artar ve mikroplar için daha elverişsiz bir ortam oluşur. İdrar yaparken yanma ve ağrı şikayetleri hafifler.
Ayak terlemesi şikayetlerini hafifletir.
- Koltuk altlarındaki koku ve terleme için kimyasal deodorantlar yerine karbonat kullanabilirsin. Bunun için bikarbonatı suyla macun haline getir ve koltuk altlarına sür. Paraben ve alüminyum içerikli deodorantlar gibi sağlığa zararlı ürünleri kullanmak istemiyorsanız; suyla karıştırılmış karbonatı tercih edebilirsiniz.
- Böcek ısırması gibi yara bölgesini karbonatlı su ile ovaladığınızda kaşıntı ve ağrı azalır, ciltteki toksinler nötrlenir.
- Küçük sıyrık ve basit yaraların dezenfekte edilmesinde batikon bulamıyorsanız karbonatlı su kullanabilirsiniz.
- Alkali olan karbonat, kiri uzaklaştırarak kokulara nötralize eder. Çok terleyen bölgeler ile el ve ayak temizliğinde de kullanılabilir.
- Güneş yanığı durumunda ılık banyo suyuna karbonat ekleyerek vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Sporcular tarafından tüketilen karbonat kapsülleri spor performansını artırır. Egzersiz sonrası ağrılara iyi gelir.
Metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımı arttırır. Zayıflamaya destek olur.
- İngiliz karbonatı tek başına zayıflatan bir mucizevi iksir değildir! Ancak, zayıflamaya yardımcı olur. Vücudun asit ve alkali dengesini sağladığı için metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakım sürecini hızlandırır.
- Spor yaptıktan sonra meydana gelen kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
- Asiti nötralize etme ve antibakteriyel özelliği sayesinde diş macunu olarak kullanılabilir.
- Dişleri temizler ve dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Alkali (bazik = antiasit) etkisiyle dişlerde asite bağlı gelişen plaklara engel olur. Antiseptik özelliği ile ağız içinde bakteri çoğalmasını yavaşlatır.
- Bikarbonat antiseptik özelliği taşır. Yani iltihap ve yaralarda faydalıdır. Böcek ısırmalarında oluşan kızarıklık ve şişkinliğe de iyi gelir.
Bikarbonatın olası yan etkileri
Bikarbonat karaciğer hastalarına, tansiyon hastalarına, emziren kadınlara kesinlikle önerilmez.
Hipertansiyon hastalarının tuz tüketimini mümkün olduğu kadar azaltması gerekir. Bikarbonat bir çeşit tuzdur. Az tüketilmelidir. Ancak hipertansiyon hastalarının da cilt temizliği için karbonat kullanabileceğini belirtelim. Hipertansiyon hastalarının tuzu ağızdan almamaları gerekir. Vücudun dışında tıpkı sabun gibi kullanılan tuzun zararı yok denecek kadar azdır. Tuz kana ulaştığında hipertansiyon hastası için tehlikelidir.
Aşırı bikarbonat tüketmek tıpkı diğer aşırı tüketilen her şey gibi zararlıdır.
Her bikarbonat aldığınızda kanınıza daha çok sodyum (Na) karışır ve bu sodyum kan basıncınızın bir miktar yükselmesine neden olur. Üstelik vücutta gereğinden fazla bulunan sodyumu böbreklerin atması gerekir. Fazla fazla karbonat içtiğinizde böbreklerinize fazladan iş çıkarmış olursunuz.
Yemek yedikten hemen sonra da İngiliz karbonatı tüketmeyin. Yemek yediğinizde mideniz o yemeği sindirmek için asit üretir, karbonat ise bu asiti nötralize ederek yemeğin sindirilememesine ve midenin daha çok asit üretmek zorunda kalmasına neden olur. Eğer yemeklerden sonra mide yanması mide ekşimesi şikayetleriniz varsa bikorbonat gerçekçi tedaviniz olamaz.
Özetle, karbonatın besin olarak tüketilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Kana geçen karbonat miktarına dikkat edilmelidir. Ancak cilt temizliği, el ayak ve koltuk altı yıkama gibi durumlarda karbonat kullanımı sabun kullanımı gibidir ve zarar vermesini beklemeyiz. Unutmayın, sabun ile yıkanmak çok iyiyken sabun yemekte zarar verir.
Uyarılar
- Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
- Sodyum açısından zengin olan karbonatın yüksek dozlarda tüketimi kan basıncını artırır. Hipertansiyon hastaları karbonat tüketmeden önce kesinlikle doktorlarına danışmalıdır. Yüksek kan basıncı kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
- Yüksek miktarda karbonat tüketimi vücutta sodyum miktarını arttırarak potasyum eksikliğine sebep olabilir.
- Ödem, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya yüksek tansiyon problemleriniz varsa karbonatı besin olarak tüketmekten kaçınmalısıınız.
- 6 yaşın altındaki çocukların karbonat tüketmesi önerilmez.
Son olarak, kullandığınız reçeteli ilaçlarla etkileşim oluşturabileceğinden doktorunuza danışmadan karbonat kullanmayın. Eğer hamile iseniz karbonat kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Karbonat ile İngiliz karbonatı (Sodyum bikarbonat) arasındaki fark nedir?
- Karbonatın kimyasal formulü sodyum karbonattır.
- İngiliz karbonatının kimyasal formülü ise sodyum bikarbonattır. NaHCO₃
- Kalsiyum karbonat formülü: CaCO3
Karbonat, Sodyum bikarbonat ve kalsiyum karbonat farklıdır.
Soru Cevap
Kalsiyum karbonat formülü: CaCO3
İngiliz karbonatının kimyasal formülü ise sodyum bikarbonattır: NaHCO₃
Mide yanması, idrar yaparken yanma veya diş çürükleri asit etkisiyle şiddetlenen rahatsızlıklardır ve bikarbonat asit etkisini azaltarak (nötralize ederek) mide yanması, idrar yaparken yanma veya diş çürükleri gibi rahatsızlıkları hafifletir veya önleyebilir.