
Yeni doğan bebekler ilk aylarda karınları üzerine yatabilirler. Peki, bebekler ne zaman oturur? Bebeklere eğer doğru pozisyonu bulmaları konusunda yardım edilirse 6 aylık olduklarında oturabilirler. Ancak genellikle bir bebeğin rahatlıkla yardım almadan oturabilmesi 7 ila 9. aylar arasını bulabilir (1). Bebekler ne zaman oturur?
İçindekiler

Bebek oturma aşamaları
Yeni doğan bebekler yüzüstü (karınları üzerine) durabilirler.
Bebeğin oturmaya hazır olup olmadığını başını ne kadar iyi kontrol ettiğini takip ederek tahmin edebilirsiniz. Genellikle başını ustaca kontrol edebilmeye başlayan bebekler oturma gibi fiziksel durumları da kolayca ve hızlıca öğrenir.

Bebeklerin yüzleri yere dönük olarak karın üzerine yerleştirilmeleri emeklemeye başlamak için ihtiyaç duyacağı üst vücut gücünü geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Oturmaya hazır olan bebekler yüz üstü uzanırken başlarını yukarı doğru kaldırmayı ve yanları üzerine yuvarlanmayı muhtemelen öğrenmişlerdir.

Bazı bebekler ise kendi başlarına rahatlıkla oturmayı öğrenmeden önce poposu ve elleri üzerinde tripod şeklinde dengede durabilirler. Bu pozisyonda bebekler genellikle bir veya iki elleriyle zeminden destek alarak popoları üzerinde durabilirler.
Bebekten bebeğe değişmekle birlikte birçok bebek 4 ila 5 aylıkken ya bir ebeveynden ya da bir koltuktan biraz destek alarak ya da elleri üzerinde kendilerini destekleyerek oturabilir.
7 ile 9 ay arasında bebeğiniz kendi başına rahatlıkla oturmaya başlamadan önce muhtemelen her iki yana yuvarlanmayı öğrenmiştir. Hatta bazı bebekler ileri geri hareketler ile emeklemeye çalışabilir (1).
Bebeğiniz muhtemelen önce denge kurmayı öğrenecek ve siz onu doğru/dengeli oturttuğunuzda oturabilecektir. Daha sonra zamanla güçlenecek ve kendi ideal dengesini bularak oturmayı öğrenecektir.
Bebeklere oturma nasıl öğretilir?
İnsan her şeyi azimle başarır. Bu yenidoğan bebeklik döneminden itibaren hep böyledir. Bebeğinizin düşmeden oturması, düşmeden yürümesi ve zamanı geldiğinde düşmeden bisiklete binebilmesi için ona azimle yardım edin. İddia ediyorum, bebeğiniz tekrar tekrar deneyecek, öğrenmek için çok çalışacak ve muhtemelen erken yorulup pes eden bebeğiniz değil siz olacaksınız.
Bir bebeğin bağımsız olarak oturabilmesi için ileri, geri, sağa ve sola yönelim hareketlerini yapabilmesi gerekir. Bu nedenle bebeğin her yöne hareket pratiği kazanması gerekir.
Örneğin: Sağa çok rahat dönen bebeğin sola doğru yönelmesini öğretin. Sağa yönelebilen bir bebeğin sağ tarafında duvar olacak şekilde konumlandırın ve sol tarafından onun ilgisini çekebilecek oyuncak/eşya/ses ile sola yönelmesini öğretin.
Bebeklere oturma nasıl öğretilir?
- Bebeğinizin hareket etmesine ve tekrar tekrar denemesine izin verin. Bebeğinizin kendi bedenini tanımasına ve bedeninin ağırlığını kontrol etmesini öğrenmesine izin verin. Olası anormal durumlara karşı bebeğinizin yakınlarında olun.
- Bebeğinizin diz, kol ve bacaklarına zarar vermeyecek orta sertlikteki düz zeminde (minder gibi) kendi başlarına oturmaya çalışmak için tekrar tekrar denemeleri, dört yanı yastıklarla sarılı şekilde koltukta oturtulmaya çalışmalarından çok daha iyidir. Bebeğiniz sadece poposu üzerinde oturmayı öğrenmeyecek. Bebeğinizin kendi vücut ağırlığını kontrol etmeyi öğrenmesi ve kendi vücut ağırlığını kontrol edecek kadar güçlenmesi için çabalamasına müsaade edin.
- Bir destek yardımıyla oturabilen bebeğinize destek olmak için önce siz yere oturun ve bacaklarınızla o harfi yapmaya çalışın. Sonra bebeğinizi gözünüzün önünde oturtarak onu göğsünüz ve bacaklarınızla her yönden destekleyin.
- Bebeğiniz daha fazla hareket etmeyi öğrendiğinde fazla uzaklaşarak kendine zarar vermesini önlemek isterseniz bir bebek beşiğine hapsetmek yerine yastıklarla sınırlarını belirlediğiniz yumuşak bir zeminde oynamalarına müsaade edin.
- Bebeğinizle oyunlar oynayın. Onlara renkleri şekilleri tanıtırken kaslarının güçlenmesi ve dengeli olmayı öğrenmeleri için de hareket etmelerine izin verin.
- Unutmayın, bebekler saksıda çiçek yetiştirircesine hareketesiz büyütülmemelidir!
Bebek Besleme Rehberi: Birinci Yıl (0-12 Ay)
Bebeğinizde gelişme geriliği var mı?
Bebek gelişimi bebekten bebeğe değişebilir.
Bebeğiniz 9 aylık olmasına rağmen hala kendi başına oturamıyorsa bir çocuk doktoruna danışmanızda fayda vardır.
Özellikle bebeğiniz, 9 aylık olmasına rağmen destekle dahi oturamıyorsa, bebeğinizi bir çocuk doktoruna göstermelisiniz. Bu bebeğinizdeki hareket yeteneklerindeki (motor fonksiyon gelişimi) gecikmenin önemli bir belirtisidir.
Diğer bazı motor fonksiyon gelişim geriliği belirtileri:
- Sert veya sıkı kaslar
- Tekrarlayan anlamsız hareketler
- Bir elini normal kullanırken diğer elini kullanmaması ya da çok az kullanması
- Nesneleri ağzına götürememesi
Bebek Gelişimi: 0-12 Ay Boy ve Kilo Değerleri
Yaş (ay) | Oral Gelişme | Nöromotor Gelişme |
---|---|---|
0-6 | Dilin uzatma-geri çekme hareketleri (anne memesine uyum) | – Emme ve arama refleksleri var – Baş kontrolü gelişiyor |
6-7 | Kaşıktan pasif alabilir, besini dilin ön tarafından farinkse aktarır | – İki elle eşya yakalar – Baş kontrolü var – Destekle oturur |
7-8 | Çiğneme hareketleri başlar, fincandan içebilir | – Eşyayı bir elden diğerine aktarır – Desteksiz oturur |
8-12 | Dilin her iki yana doğru hareketleri ile lokmayı ağzında döndürür | – Baş ve işaret parmaklarını kullanabilir – Baş-omuz kontrolü tamdır – Besini ağzına götürebilir |
12-18 | Çiğneme ve dil hareketleri | – Yürür – Kendi kendini besleyebilir |
Her bebeğin gelişimi kendine özgü (farklı) olsa da, bebeğinizin hareket kabiliyetlerinde gecikme varsa çocuk doktorunuza danışın.
Bebeğim bebek koltuğunda oturabilir mi?

Muhtemelen piyasada birçok bebek oturma koltuğu görmüşsünüzdür. Bebeğiniz başını kaldırmayı ve başını dengede dik tutmayı öğrendikten sonra şu özelliklere sahip olan bebek koltukları satın almayı tercih edebilirsiniz:
- Belini ve kalçasını doğru şekilde saran
- Düşmesini önleyen
- Keskin kesici yüzeyleri olmayan
- Kanserojen maddelerden imal edilmemiş
- Ergonomik
Bir bebek koltuğu satın almış olsanız dahi bebeğinizin emeklemesine, hareket etmesine ve kendi bedenini tanımasına fırsat vermeyi unutmayın. En kaliteli bebek oturma koltuğunu temin etmiş olsanız ve bebeğiniz çok erken yaşta oturmayı öğrenmiş olsa dahi bebeğinizin uzun süre oturmak zorunda kalmasına neden olursanız bebeğinizin denge ve hareket becerilerinin gelişmesine engel olabilirsiniz.
Muhtemelen oturamaz ve düşer. Bebek baş gelişimini sağlayamadan, boynunu ve başını kontrol edemeden en pahalı koltukta dahi oturtulmamalıdır!
Soru Cevap
Bebekler 4 ila 5 aylıkken bir koltuktan biraz destek alarak ya da elleri üzerinde kendilerini destekleyerek oturabilir.
Birçok bebek 4 ila 5 aylıkken ebeveyn veya bir koltuktan biraz destek alarak ya da elleri üzerinde kendilerini destekleyerek oturabilir. Ancak bir bebeğin yardım almadan rahatlıkla oturabilmesi 7 ila 9. aylar arasını bulabilir.
11. aya kadar oturma pozisyonuna gelebilmeleri gerekir.
Bebeğinizin diz, kol ve bacaklarına zarar vermeyecek orta sertlikteki düz zeminde (minder gibi) kendi başlarına oynamalarına ve oturmaya çalışmalarına izin verin. Bebeğinizin kendi vücut ağırlığını kontrol etmeyi öğrenmesi ve kendi vücut ağırlığını kontrol edecek kadar güçlenmesi için çabalamasına müsaade edin.
Hareket eden bebeğin güvenliği
- Bebeğinizin oturmayı öğrenmesi için onu poposu üzerine dik pozisyona getirebilirsiniz. Ancak bunu yaparsanız bebeğinizin düşmemesi için onu desteklemeyi veya tutmayı sakın ihmal etmeyin.
- Hareket etmeye başlayan ve özellikle ayağa kalkabilen bebeklerin bulunduğu ve yetişebildiği tüm odalarda bebekler için priz koruyucu ürünler kullanın.
- Dolapların kapaklarını bebeklerin açamayacağı kilitlerle kilitleyin.
- Bebeklerin ulaşabilecekleri yerlerde fındık veya misket büyüklüğünde veya daha küçük oyuncaklar veya eşyalar bırakmayın. Küçük eşya veya oyuncaklar bebek tarafından yutulduğunda, bebeğin boğulmasına neden olabilir.
Oturmayı öğrenen bir bebeğin sonraki koltuğu ve oyun alanı bir bebek yürütücü olabilir.

