Bebeklerde Balgam Nasıl Sökülür?

Kendi ağız ve burunlarını temizleyemeyen ve ilaç kullanamayan minik yaşlardaki bebeklerde balgam nasıl sökülür? Bebeklerde balgamlı öksürüğün nedeni havanın kuru olması, hava kirliliği, burun tıkanıklığı veya mikroplar olabilir.

Bebeklerde balgam nasıl sökülür

Soğuk algınlığı gibi alışıldık bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya bronşit gibi bir alt solunum yolu enfeksiyonu bebeklerde balgamlı öksürüğe neden olabilir. İlaç kullanmadan, bebeklerde balgam sökmek için öncelikle balgam oluşumuna neden olan basit nedenleri ortadan kaldırmak gerekir.

Solunum yolları koruyucu bir mukus üretir. Bu mukus burunda, nefes borusunda ve akciğerlerdeki tüm hava kanallarında doğal olarak bulunur. Solunum yollarını nemlendirir. Akciğerlere ulaşan havayı temizler, ısıtır ve nemlendirir.

Ancak bu mukusun miktarı arttığında balgam adını alır. Balgam, solunum yollarında hava kanallarının daralmasına veya tamamen tıkanmasına neden olabilir. Bu durum, havanın akışını güçleştirebilir.

Bebeğinizin soluduğu havada virüs, bakteri, toz, gaz veya alerjen bulunması solunum yollarında iltihaba ve balgam artışına neden olabilir.

Balgamın artmasının bir nedeni de, kuru hava veya susuzluk nedeniyle bebeğin balgamının normalden daha kuru ve daha katı olmasıdır. Daha kuru ve daha katı balgamın akışı zayıflar ve daha rahatsız edici olabilir.

Havayı nemlendirin

Hava nemlendirici (Humidifier) cihazlar, bebeğinizin bulunduğu odanın havasını nemlendirerek solunum yollarındaki kurumuş balgamın çözünmesine yardımcı olabilir.

kuraklık haritası

Ülkemizin bazı bölgeleri olağanüstü şekilde kuraktır.

Havanın kurak olması, bebeğinizin burnundaki, boğazındaki ve ciğerlerindeki doğal mukusun daha kolay kurumasına ve daha az akışkan olmasına neden olabilir.

Bebeğin bulunduğu ortamın nemlendirilmesi, solunum yollarındaki balgamı yumuşatabilir, balgamın çözünmesini ve sökülmesini sağlayabilir.

Bol buharlı duş

Havayı nemlendirmek için basit bir su ısıtıcı ile su kaynatmayı deneyebilirsiniz. Banyonun sıcak su buharıyla dolmasını sağlayabilirsiniz.

Buharla kaplanmış banyoda duş almak, üst solunum yollarınızı nemlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca buhar oranının yüksek olduğu bir yerde beklemek solunum yollarındaki kurumuş bagamın sökülmesine yardımcı olabilir.

Banyonuzun buharla dolması için birkaç dakika sıcak suyu akıtın. Bebeğinizin 5 ila 10 dakikayı geçmeyecek şekilde buharı solumasını sağlayın.

Susuzluğunu giderin

Standart öneri bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü vermektir. Anne sütü içerisindeki su yeterlidir (1).

Havanın kurak ve sıcak olması bebeklerde su ihtiyacını arttırır.

Ek gıda ile beslenmeye başlayan ya da yeterli anne sütü alamayan bebeklerde, yeterli sıvı verilmiyorsa, susuzluk görülebilir.

Bebeğiniz susuz kaldığında doğal olarak vücudundaki suyu tasarruflu kullanır. Bebeklerde susuzluk, ağız, burun ve cilt kuruluğuna neden olabilir. Solunum yollarındaki mukus için daha az su kullanan bebeğinizin balgamı daha kuru ve daha katı olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizin susuzluğunu gidermeniz, balgamının yumuşamasına yardımcı olabilir.

Burun temizliği yapın

Bir bebeğin burnu tıkalı olduğunda, ağzından nefes almaya başlayacaktır. Oysa doğal solunum yolumuz burnumuzdur. Burun, solunan havadaki partikülleri, tozu, alerjenleri ve mikropları tutabilir. Havayı nemlendirir ve ısıtır.

Burundan nefes aldığımızda soluduğumuz hava, boğazımıza ve akciğerlerimize ulaşana kadar burnumuz tarafından temizlenir, ısınır ve nemlenir.

Burnu tıkalı olduğu için ağızdan nefes alan bir bebeğin akciğerlerine daha fazla toz, alerjen veya partikül ulaşabilir. Tüm bunlar, akciğerlerde daha fazla balgam oluşmasına neden olabilir.

Diğer taraftan burun tıkanıklığı bebeklerde beslenmeyi güçleştirir.

Burnu tıkalı olan bir bebek annesinin memesini ağzıyla uzun süre kavrayamayabilir. Ağzı, anne sütü veya besinle doluyken nefes alma güçlüğü yaşaması, bebeklerde iştahsızlık gelişmesine neden olabilir.

Üstelik burun tıkanıklığı bebeğin kaliteli uyumasına ve iyi dinlenmesine engel olabilir.

İyi beslenmeye veya iyi uyumaya engel olan burun tıkanıklığı minik bir bebeğin hastalığının uzun süre devam etmesine neden olabilir.

Akciğerlerine titreşim gönderin

Sıvılar boru içerisinde tüm yüzeye yapışarak baloncuk oluşturabilir. Boruyu tıkayabilir. Bunu pipet içerisinde bir miktar meyve suyu gibi hayal edebilirsiniz.

Pipet içerisinde birkaç damla meyve suyu varsa pipetten hava geçişine engel olabilir öyle değil mi? Peki bu pipete birkaç kez hafifçe vurduğunuzda ne olur? Vurarak oluşturduğunuz titreşimler ile pipetteki sıvının pipeti tıkamasına engel olabilirsiniz.

Bebeğinizin akciğerlerindeki balgam, baloncuklar oluşturabilir. Solunum yollarını tıkayabilir.

Heimlich manevrası bebeklerde yanlışlıkla yutulmuş bir şeyin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Benzer bir şekilde akciğerlerdeki balgamı da sökebilir. Bebeklerde balgam sökmek için bunu daha hafif şiddette uygulayabilirsiniz.

çocuklarda Heimlich manevrası
Heimlich manevrası: Bir yaş altı çocuklarda göğse ve sırta yapılacak hafif vuruşlar yabancı cismin çıkarılmasını sağlayabilir

Bebeğinizin sırtına hafif hafif ve peş peşe vurarak akciğerlerinde titreşim oluşturabilirsiniz. Aslında bu, ekmek veya oyuncak gibi bir cismi yanlışlıkla yuttuğunda, bu cismi nefes borusundan çıkarması için bebeklere yaptığımız Heimlich manevrası ile benzer şekilde uygulanır.

Bebeğinizin sırtına avuç içiniz ile hafif hafif vurmanız, çocuğunuzun akciğerlerinde titreşim oluşturur. Bu titreşim, hava kanallarını tıkayan mukus baloncuklarının patlamasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir.

Bal

“Hakiki” bir arı balı, balgamlı öksürüğü tedavi etmenin en etkili yollarından biridir.

2021’de yayınlanan bir incelemeye göre bal, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve akut öksürüğü geleneksel ilaçlardan daha etkili bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bu incelemenin yazarları, balın öksürüğü tedavi etme yeteneğinin tam olarak kanıtlanması için daha fazla araştırma gerektiğini belirtiyor (2).

Her ne kadar “hakiki” de olsa bal, 12 aylıktan küçük bebeklerde Clostridium botulinum bakterilerinin neden olduğu botulizm adındaki bir hastalığa neden olabilir. Bu nedenle, 1 yaşını doldurmamış bebeklere bal verilmemelidir.

Doktora ne zaman gitmeliyim?

3 aylıktan küçük öksüren bir bebeği ya da öksürüğü geçmeyen tüm bebekleri doktorunuza götürmekten çekinmeyin.

Bebek 3 aylıktan küçükse ve balgamlı öksürüğü varsa ya da 6 aylıktan küçükse ve ateşi varsa, bir doktora gösterilmelidir.

Bebeğinizinde öksürüğe ek olarak başka hastalık belirtileri varsa doktorunuza danışın.

Zaman kaybetmeden (acil) bir doktora danışmanızı gerektirecek bazı hastalık belirtileri:

  • 39°C üzeri ateşi olan bebekler
  • Nefes alma güçlüğü
  • Tırnaklarında, ellerinde, ayaklarında, dudaklarında veya başka yerlerde mavimsi bir renk tonu gözlemlemeniz
  • Uyanma sorunu fark ettiğiniz bebekler

Bir doktora danışmanızı gerektirecek diğer bazı hastalık belirtileri:

  • İki haftadan uzun süredir öksürüyorsa
  • Öksürdüğünde “boğulma” sesi çıkarıyorsa
  • Şiddetli öksürük nöbetleri geçiriyorsa

Nefes alma güçlüğü acil bir durumdur, siz veya bebeğiniz nefes alma güçlüğü çekiyorsa acil tıbbi yardım talep edin veya 112’yi arayın.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

“Bebeklerde Balgam Nasıl Sökülür?” için 4 cevap

  1. Kızım 2.5 yaşında. 1 hafta önce gece titreme sonrası ateş oldu. Ateşi 38’den yukarı çıkmadığı için ateş düşürücü vermedim. Ondan sonra bir daha ateşi çıkmadı ama o günden beri balgamlı öksürüğü var. Başka hiçbir bulgusu yok. Gayet iyi. Burnu da tıkalı değil. Keyfi de yerinde. Bende öksürüğünü baskılamamak için ilaç vermedim. Bol sıvı veriyorum, günlük propolis, bal, arada sarımsak veriyorum. Öksürükleri öyle atak şeklinde değil ara ara oluyor. Daha ne kadar devam ederse ilaca başlamalıyım hocam.

    • Hafif ateş, halsizlik, öksürük veya balgam gibi soğuk algınlığı belirtileri şiddetli olmadıkları sürece iyi beslenme yeterli tedaviyi sağlayabilir. Hafif soğuk algınlığı belirtilerinin ne kadar süreceği çocuğun bağışıklık sistemi ve tanıştığı virüslerle ilişkilidir.

  2. Merhaba Benim bebeyim 4yasinda uykudan oyanirken birde arada yani belģemli òskuruyor ne yapabilirim ilaçlarda veriyorum hic çare etmiyor.

    • Solunum yollarımızı nemlendiren bir mukus vardır. Gerek burunda, gerek boğazda gerekse akciğerlerde solunum yollarını kaplayan ve burundan boğaza oradan da akciğerlere doğru doğal akışkan bu mukusa geniz akıntısı denir. Geniz akıntısının burundan akciğerlere doğru akışı ayaktayken yer çekimi etkisiyle hızlıyken, yatarken ve uzanırken yavaşlar. Dolayısıyla uyurken bu mukus daha yavaş akar ve çocuklarda balgam gelişmesine neden olur. Daha yavaş akan bu mukus daha kolay koyu kıvama gelir. Akışı azalan ve kıvamı koyulaşan bu mukus solunum yollarında biriktiğinde hava geçişine engel olur ve öksürük refleksini başlatır.

      Sabah uyandığında balgam nedeniyle rahat nefes alamayan çocuk, yüksek hava basıncını dışarı atarak balgamı itmeye ve solunum yollarını açmaya çalışır. Bunu refleks olarak yapar ve bu doğal reflekse öksürük denir. Dokturunuz asetilsistein veya erdostein içeren ilaç reçete edebilir. Bu ilaç etken maddeleri, balgamı parçalayıp azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir