Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

Burun tıkanıklığı her yaşta can sıkıcı bir durumdur ancak bebekler bu sorunu kendi başlarına halledemezler. Bebeğinizin burun tıkanıklığını temizlemek, özellikle emzirirken burnundan kolayca nefes alabilmesi için önemlidir. Hem anne sütü emen hem de biberonla beslenen bir bebeğin burnunun temiz olması beslenmeye devam edebilmesi için önemlidir.

Bebeklerde burun temizliği

Burun akıntınız veya burun tıkanıklığınız olduğunda, kendi burnunuzu nasıl temizleyeceğinizi biliyorsunuz değil mi? Ancak küçük bebekler henüz sümkürme sanatında ustalaşmamışlardır. Burunları tıkandığında bebeğinizin burnunu nasıl temizleyebileceğinizi öğrenin.

Burun temizleyici pompa, burun aspiratörü veya burun spreyi yardımıyla bebeklerde burun temizliği yapabilirsiniz.

Dekonjestanlar yerine tuzlu su, serum fizyolojik veya tuzlu burun spreyi kullanın. Tuz ve su karışımları, bebeğinizin burnundaki sümüğün (mukus) yumuşamasına yardımcı olur. Dilerseniz bebeğinizin burnundaki sümüğü yumuşatmak için birkaç damla anne sütü de damlatabilirsiniz.

Hem tuzlu su hem de anne sütü kurumuş, katılaşmış ve akışkanlığını kaybetmiş bir sümüğü yumuşatmak için uygulanabilir. Zaten akışkan olan bir sümüğü tuzlu su ile yumuşatmak gerekmeyebilir.

Doktorunuz aksini önermedikçe, bebeklere asla dekonjestan veya antihistaminik gibi soğuk algınlığı ilaçları vermeyin. Bu ürünler yan etki olarak, dört yaşın altındaki çocuklarda hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.

Burun temizleyici aspiratör pompa

Serum fizyolojik veya tuzlu burun spreyi ile burnundaki sümüğü yumuşattığınız bebeğin burun temizliğini yapmak için burun temizleyici aspiratör pompa kullanabilirsiniz.

Bebeğinizin tıkalı burnundaki sümüğün gevşemesi ve yumuşaması için 2-4 damla tuzlu su (serum fizyolojik) kullanın. Ancak bebeğinizin sümüğü zaten gevşek ve akışkan kıvamlıysa tuzlu su ile yumuşatmanıza gerek kalmayacaktır.

Burun temizleyici aspiratör pompa ile bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır
  1. Burun temizleyici aspiratör pompanın yumuşak kısmını işaret ve ve baş parmaklarınızla sıkarak pompanın içindeki havayı boşaltın.
  2. Havası inmiş haldeyken aspiratör pompanın ucunu bebeğin burnuna yaklaştırın.
  3. Aspiratör pompanın ucu, sümüğe temas ettiğinde, işaret ve baş parmağınızı nazikçe gevşetin.
  4. Bu şekilde pompa içerisine havayı ve bebeğinizin burnundaki sümüğü çekecektir.
  5. Burun temizleme işlemi bittiğinde burun temizleyici aspiratör pompanızı iyice yıkayın.

Burun temizleyici aspiratör pompanızı temizlemeniz gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde, aspiratör pompanızı her kullandığınızda bebeğinizi bakterilere maruz bırakma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Son olarak, burun temizleyici aspiratör pompaları çok sık kullanmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Bebeğinizin burnunda iltihaplanma veya tahriş nedeniyle burun kanaması oluşmasını önlemek için günde üç ila dört defadan fazla kullanmamalısınız.

Bebeğiniz burnunun bu şekilde temizlenmesinden rahatsız oluyorsa ve ağlıyorsa, başka bir burun temizleme yöntemi denemeyi tercih edebilirsiniz veya en azından bekleyip bu yöntemi başka bir zaman deneyebilirsiniz.

Burundaki mukus (sümük) tehlikeli değildir ve bazı bebekler burunlarının aspire edilmesinden nefret ederler.

Burun aspiratörü

Genelde çift hortumlu olan ya da bir ucunda ağızlık diğer ucunda koni olan bu tür burun aspiratörü, bebeğinizin sümüğünü çekmek için bir pompanın negatif hava basıncını kullanmaz.

Burun aspiratörünün bir ucunu bebeğin sümüğüne tutarken diğer ucundan ağzınızla emersiniz. Bu manuel burun aspiratöründe emme gücünü havayı içinize çekerek oluşturursunuz.

Temizliğe başlamadan önce bebeğinizin tıkalı burnundaki sümüğün gevşemesi ve yumuşaması için 2-4 damla tuzlu su (serum fizyolojik) kullanın. Ancak bebeğinizin sümüğü zaten gevşek ve akışkan kıvamlıysa tuzlu su ile yumuşatmanıza gerek kalmayacaktır.

bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır
  1. Burun aspiratörünün temiz olduğundan emin olduktan sonra kullanmak üzere ağızlığı ağzınıza alın.
  2. Bebeğinizin burnunu hafifçe açın ve koni uçlu ucu sümük yakalamak için burnunun içine sümüğe yaklaştırın.
  3. Ağzınızla hafif hafif emin. Çok şiddetli emmek, bebeğinizin burnunu tahriş edebilir.
  4. Burun temizleme işlemi bittiğinde tek kullanımlık filtreyi çöpe atın ve burun aspiratörünüzü iyice yıkayın.

Burun aspiratörleri, bir ucu bebeğin burnundaki sümüğü yakalamak için koni şekline, diğer ucu ise emmeniz için bir ağızlığa sahiptir. Ayrıca bu ürünler genellikle tek kullanımlık filtrelerle birlikte satılır. Bu sayede yanlışlıkla çok fazla emseniz bile, bebeğinizin mukusu ağzınıza kaçmaz.

Burun aspiratörü

Tıpkı negatif hava basıncını pompayı sıkarak oluşturduğunuz burun temizleyici aspiratör pompa gibi bu ürünü de çok sık kullanmamalısınız.

Bebeğinizin burnunda iltihaplanma veya tahriş gelişebilir. Bu nedenle burun kanaması gelişebilir. Bunu önlemek için günde üç ila dört defadan fazla kullanmamalısınız.

İlk kez anne baba olacak olanlar için bu yöntem biraz mide bulandırıcı gibi gelebilir. Ancak öyle değil. Nazikçe emdiğinizde hortumun içerisinde neyin ne kadar hızlı olduğunu zaten göreceksiniz. Bir kez deneyip alıştığınızda, kısa sürede bir sümük emme profesyoneli olacaksınız.

elektronik burun aspiratörü ile bebeklerde burun temizliği nasıl yapılır

Bebek burun aspiratörlerinin de elektronik, pille çalışan versiyonları üretildi.

Ebeveynler için daha hijyenik bir burun temizleme vadediyorlar. Bununla birlikte pile veya elektriğe ihtiyaç duymaları, bozulabilme potansiyeli taşımaları ve daha pahalı olmaları gibi bazı dezavantajları var.

Burun spreyleri ve damlalar

Serum fizyolojik, %0.9 oranında NaCl (tuz) içerir ve bebeğinizin burun temizliği için uygundur.

Bu ürünleri “deniz suyu burun spreyi” veya “okyanus suyu burun spreyi” adı altında eczanelerden satın alabilirsiniz veya e-ticaret sitelerinden online siparişle temin edebilirsiniz.

Dilerseniz evinizde, kendi burun spreyinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz:

  • 1 su bardağını ılık ve temiz suyla doldurun
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz atın
  • İyice karıştırın
  • Enjektöre çekin

Serum fizyolojik, %0.9 oranında NaCl (tuz) içerir ve bebeğinizin burun temizliği için uygundur. Serum fizyolojik veya tuzlu su nasıl kullanılır?

  1. Bebeğinizi sırt üstü yatırın.
  2. Bir burun damlalığı ile ya da enjektör yardımıyla her bir burun deliğine 3-4 damla serum fizyolojik damlatın.
  3. Mukusun çözünmesi için 30-60 saniye kadar bekleyin.
  4. Daha sonra bebeğinizi yüzü ve burnu aşağı yöne bakacak şekilde yüzüstü çevirin.
  5. Bebeğinizin burnunu silin.
  6. Bu işlem esnasında bebeğinizin hapşırması normaldir.
  7. Bebeğinizin burnu temizlenene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Bebeğinizin burnundaki mukus ne kadar katı ise ve miktarı da ne kadar çoksa damla sayısını ve mukusun yumuşaması için beklediğiniz süreyi o kadar arttırmanız gerekir.

Bebeklere dekonjestan veya antihistaminik gibi soğuk algınlığı ilaçları vermeyin. Sadece serum fizyolojik gibi tuzlu su kullanın.

Burun spreyi kullanmanın amacı, bebeğinizin burnundaki mukusları gevşetmektir. Burunlarının bir yetişkininkinden çok daha küçük olduğunu unutmayın, bu nedenle işe yaraması için çok fazla salin kullanmanıza gerek yoktur.

Bebeklerde burun temizliği yaparken burun spreyi veya burun damlası olarak tuzlu su kullanma amacımız zadece kurumuş mukusun yumuşamasını sağlamaktır.

Bebeğinizin burnunun minik olduğunu ve burnundaki minicik sümüğü gevşetmek için çok fazla su kullanmaya ihtiyacınız olmadığını unutmayın.

Anne sütü damlatın

Bebeğinizin burun temizliğini yapabilmek için burnundaki mukusu nemlendirmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Bunun için serum fizyolojik gibi tuzlu su damlaları kullanılabilir.

Peki bebeğinizin burnundaki mukusu temizlemek için anne sütü kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bebeğinizin burnuna birkaç damla anne sütü damlatabilirsiniz. Anne sütü hem mukusun yumuşamasını sağlayacaktır hem de içerisindeki İmmünoglobulin A (IgA) gibi savunma sistemi üyeleriyle soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterecektir.

Burun neden tıkanır?

Birçok hastalık veya sağlık durumu bebeklerde burun tıkanıklığı gelişmesine neden olabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olabilecek bazı durumlar:

  • Soğuk algınlığı
  • Kurak iklim (kuru ve rüzgarlı hava cilt, ağız ve burun kuruluğu yapabilir)
  • Alerji
  • Bebekte septum deviasyonu (burundaki kemik ve kıkırdak yapının eğriliği)
  • Toz veya sigara dumanı gibi zararlı gazlar

Bebeklerin minik burun delikleri, yetişkinlerinkine kıyasla daha çabuk tıkanabilir.

Bir bebeğin burnunun tıkanma nedeni ne olursa olsun, bebeğinizin emerken burnundan daha rahat nefes alabilmesi için burun temizliğinin yapılması son derece önemlidir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenlerini ve onları nasıl çözebileceğinizi öğrenin.

Bazen sadece burun tıkalı değildir. Solunum sisteminin genelinde mukus artışı (balgam) vardır. Ev şartlarında yapabileceğiniz burun temizliği yöntemleri işe yaramıyorsa bebeğinizin akciğerleriyle ilgili daha ciddi bir sorunu olabilir. Böye bir durumda bir hekime danışmanızda fayda vardır.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir