Çocuklarda Göz Çapaklanması

İnsan vücudundan çıkan tüm kıllar yağlanır. Saçımız yağlanır. Koltuk altı ve kasıklarımız yağlanır. Kirpikler de yağlanır. Çocuklar kendi gözlerini ve kendi yüzlerini yıkayıp gerekli temizliği yapamadıklarından, kirpiklerindeki yağ kanalları, biriken yağla tıkanabilir. Gözlerde çapaklanma gelişebilir. Blefarit olarak adlandırılan bu durumun ilk tedavisi, disiplinli göz temizliğidir.

14 Ara 2022 — Son güncelleme:
Paylaş:
Çocuklarda Göz Çapaklanması

Kirpikleri temizleyip bakımını yapan doğal bir yağ vardır. Bu yağın üretimindeki artış, kirpiklerin ucunun daha yağlı olmasına ve çocuklarda göz çapaklanması gelişmesine neden olabilir.

Çocuklarda göz çapaklanması, yetersiz hijyen ve yetersiz yüz temizliği ile ilişkili olabilir.

Bazı dönemlerde saçlarınızın daha çabuk yağlandığını fark etmişsinizdir. Tüm kıllar gibi kirpikler de bazen fazlaca yağlanabilir. Fazla yağlandığında çapaklanma (blefarit) gelişebilir.

Çocuklarda göz çapaklanması nasıl geçer?

Çocuğunuzun göz temizliğine dikkat ederek çapaklanma sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Çocuklarda göz çapaklanması nasıl geçer?

Küçük yaşlardaki çocuklarda göz temizliği yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Temiz bir fincanın içerisine bir çay kaşığı göz yakmayan bebek şampuanı ekleyin.
  2. Şampuanın üzerine on çay kaşığı temiz su ilave edin. Bu su kaynamış sonra soğumuş su olabilir veya kapağı ilk kez açılan bir kaynak suyu olabilir.
  3. Bire on oranında karıştırdığınız şampuan su karışımı ile çocuğunuzun gözlerini silin.
  4. Silme işlemi için kulak temizliği yapılan iki ucu pamuklu kulak çöplerini, katlanmış temiz bir bez veya tülbenti ya da buna benzer temiz başka bir şeyi kullanabilirsiniz.
  5. Bu temizliği sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yapın.

Sevgili ebeveyn! Kendi yüzünü burnunu ve gözünü her yıkadığında, bebeğinin de benzer ihtiyaçlara sahip olduğunu hatırla.

Daha büyük yaşlardaki çocuklara ise kendi ağızlarını çalkalamayı, kendi burunlarını yıkamayı, diş fırçalamayı ve elbette kendi yüzlerini yıkamayı öğretmenizde fayda vardır.

Göz, mikrop bulaşmasını istemeyeceğimiz çok önemli bir organımızdır. Bu nedenle ona temas eden şeylerin göze mikrop bulaştırmamasını ve gözü tahriş etmemesini isteriz. Göz kapağı temizliği yapacağınız malzemelerinizi seçerken temiz olmalarına dikkat edin.

Diğer taraftan, göze sürülmemesi gereken sirke, alkol, kolonya veya sabun gibi gözü tahriş edebilecek şeyleri göz temizliğinde kullanmayın!

Çapak ne zaman iltihaplanır?

kıl kökü ve yağ bezi

Her kıl, cilt içerisinde, büyüyüp gelişmeye devam etmesini sağlayan kıl köküne sahiptir. Kıl kökü sadece kılın uzamaya devam etmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda onu besler, yağlar ve korur.

Blefarit genellikle göz kapaklarında kirpiklerin çıktığı kıl köklerine yakın olan yağ bezleri tıkandığında ortaya çıkar.

Kirpiklerin ürettiği yağın, göz kapaklarında birikmesiyle oluşan çapak, blefarit adı verilen bir tıbbi duruma neden olur.

Kıl kökündeki yağ bezinin ürettiği yağ, bakteriler için yüksek enerji kaynağı anlamına gelir. Gözlerdeki çapaklanma ve yağlanma ilk fark edildiğinde temizlenmelidir.

Cildimizde, ağzımızın içerisinde ve bağırsaklarımızda bazı bakteriler doğal olarak bulunur.

Çapaklanma olarak tarif edilen yağ, uygun temizlik ile temizlenmediği her dakika, cilt üzerinde doğal olarak bulunan bakteriler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılabilir.

Yağ, yüksek enerji kaynağıdır. Yeterli yağ ve su, bakterilerin çoğalması ve hastalık oluşturması için uygun fırsat oluşturur. Göz çapaklarındaki bakteriyel çoğalma göze, göz kapaklarına ve kirpiklere yayılan bir göz enfeksiyonuna neden olabilir.

Gözün daha çok kaşınmasına, daha kırmızı görünmesine ve daha çok sulanmasına neden olan çapaklardaki bakteriyel enfeksiyon, konjonktivit adındaki göz hastalığına neden olabilir.

Bazen de alerjik bir durum gözlerin kızarmasına, kaşınmasına ve sulanmasına neden olur. Nadiren de olsa parazitler gözlerin kızarmasına neden olabilmektedir.

Gözlerde çapaklanma ile başlayıp, gözün enfekte olmasıyla devam eden hastalığa blefarokonjonktivit denir.

Arpacık (hordeolum)
Arpacık (hordeolum)

Enfeksiyon bazen, cilt altında iltihap oluşturmaya devam eder. Arpacık olarak bilinen ve cilt altında bir mercimek tanesi varmış gibi şişlik olabilen bu durum antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

Arpacık (hordeolum) kirpiklerinin tabanına yakın küçük yağ bezlerinden birini veya daha fazlasını içeren bakteriyel bir enfeksiyondur. Çıbana veya sivilceye benzer ve genellikle ağrılıdır.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Çocukların taze bedenleri, kendini yenileme ve hızlıca iyileşme potansiyeli taşır. Basit bir çapak sorunu uygun göz temizliği ile giderildiğinde sorun tamamen ortadan kalkabilir.

Ancak bazı durumlarda ilerleyici bir enfeksiyon göze yayılabilir. Şu durumlarda bir doktora görünmekte fayda vardır:

  • Bir hafta boyunca, günde iki kez yapılan göz temizliğine rağmen çapaklanmanın azalmaması
  • Göz kızarıklığı
  • Gözlerden birinin veya her ikisinin de kaşınması veya sulanması
  • Göz kapaklarında sivilce benzeri arpacık veya şalazyon gibi enfekte alanların olması
  • Gözlerde kuruluk

Gözlerde çapaklanma nedeniyle başlayan enfeksiyon tedavi edilmediğinde tüm göze yayılma potansiyeline sahiptir.

Tedavi

Çocuklarda göz çapaklanmasının en yaygın nedeni yetersiz göz temizliğidir ve günde en az iki kez yapılan göz temizliği ile tamamen iyileşebilir.

Bazı durumlarda enfeksiyon başlamış ve yayılmıştır. Göz temizliğine ek olarak göz damlaları gibi ilaçlar reçete edilebilir.

  • Bakteriyel göz enfeksiyonlarında antibiyotikli göz damlaları ile tedavi sağlanabilir.
  • Alerji nedenli başlayan çapaklanma, gözlerde sulanma ve kaşıntı tedavisinde ise alerji tedavisi uygulanır.

Tedavi edilmeyen blefarit, çocuklarda şu sağlık sorunlarına neden olabilir:

  • Kirpiklerdeki ve göz kapaklarındaki uzun süreli çapaklanma, kirpiklerin yanlış yönde büyümelerine neden olabilir. Çocuğunuzun kendi kirpiği, kendi gözüne zarar verecek şekilde içe doğru büyüyebilir.
  • Arpacık: Arpacık, tıkalı bir yağ bezinin neden olduğu göz kapağında kırmızı, ağrılı bir şişliktir.
  • Şalazyon: Meibomian bezlerinde gelişen kisttir. Yağ bezinin tıkalı olması nedeniyle gelişir. Göz kapağında sert ve ağrısız bir şişlik oluşturur. Genellikle geçmeyen arpacık şalazyon gelişmesine neden olur.
  • Göz kuruluğu: Göz kuruluğu, göz kapaklarını her açıp kapadığında çocuğunuzun ağrı hissetmesine neden olabilir. Daha büyük sorun ise azalan göz sıvısı, gözü artık mikroplara karşı daha savunmasız hale getirir. Çünkü doğal üretilen göz suyumuz, gözlerimizi sadece toz ve kirden değil aynı zamanda mikroplardan da koruyabilecek savunma özelliklerine sahiptir.
  • Kornea hasarı: Şiddetli vakalarda, gözün önündeki şeffaf-beyaz dış tabaka zarar görebilir.
  • Kronik kırmızı göz: Blefarit, çocuğunuzun gözünün beyaz kısmının, kalıcı veya uzun süreli olarak kırmızı görünmesine neden olabilir.