Yeni Doğan Bebeklerde Deri Soyulması

Bebek sahibi olmak hayatınızdaki en heyecan verici ve en endişelerle dolu dönem olabilir. Bebeğinizin cildi kuru görünüyorsa veya bebeğinizin cildi doğumdan sonraki haftalarda soyulmaya başlıyorsa, bu deri soyulmalarının nedenini anlamak içinizi rahatlatabilir.

19 Ara 2020 — Son güncelleme:
Paylaş:
Yeni Doğan Bebeklerde Deri Soyulması Nedenleri ve Çözümleri, hekimimyanimda.com

Yenidoğan deri soyulması, yeni doğan bir bebeğin yaşamının ilk birkaç haftasında derisinin soyulmasıdır. Hastaneden ayrılmadan önce veya eve geldikten sonra birkaç gün içinde yeni doğmuş bebeğinizin cildi pullanmaya veya soyulmaya başlayabilir.

Eller, ayak tabanları ve ayak bilekleri gibi vücudun herhangi bir yerinde cilt soyulmaları meydana gelebilir. Bu, yenidoğanlar için tamamen normaldir.

yenidoğan: 0-28 günlük bebek

Bebek cildinde pullanma ve soyulma neden olur?

Yenidoğanlar çeşitli sıvılarla kaplı olarak doğarlar. Buna amniyotik sıvı, kan ve verniks kazeoza (vernix caseosa) dahildir. Verniks, bebeğin cildini amniyotik sıvıdan koruyan bir tabakadır.

Verniks gebeliğin yaklaşık 5. – 6. aylarında üretilmeye başlar. Verniks kazeoza, %80’ni su olmak üzere lipit ve protein içeren koruyucu bir tabakadır.

Verniks, termoregülasyonun sağlanması, enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturması ve ciltten sıvı kayıplarının önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle, doğum sonrası dönemde banyo, mümkün olduğunca ertelenmelidir.

Bebeğinizin erken doğum (prematüre), zamanında doğum veya geç doğum olmasına bağlı olarak verniks miktarı ve cilt soyulma miktarı değişkenlik gösterir.

Doğumdan sonraki bakım uygulamaları arasında yer alan banyo bebeği rahatlatan ve hijyen sağlayan bir hemşirelik uygulamasıdır. Hemşire, doğumdan sonra yeni doğmuş bebeğin cildindeki sıvıları silecektir.

Verniks tabakası ciltten uzaklaştığında, bebeğiniz bir ila üç hafta içinde cildinin dış tabakasını dökmeye başlayacaktır.

Doğumda bir bebeğin cildinde ne kadar çok verniks varsa, cildi o kadar az soyulur.

Prematüre (erken doğan) bebeklerde daha fazla verniks vardır. Bu nedenle erken doğan bebeklerin cildi, genellikle, 40 haftalıkken veya daha geç doğan bebeklere nazaran daha az soyulur.

Bir bebek ne zaman doğarsa doğsun, doğumdan sonra biraz cilt kuruluğu ve cilt soyulması normaldir. Ciltte pullanma kendiliğinden geçer ve genellikle özel bir bakım gerektirmez.

Yeni Doğan Bebeklerde Deri Soyulması Nedenleri ve Çözümleri

Diğer nedenler

Egzama

Bazen cilt kuruluğunun ve ciltteki kabuklanma ve soyulmaların nedeni egzama veya atopik dermatit olabilir. Egzama nedeniyle bebeğinizin cildinde kuruluk, kızarıklık, kaşıntılı lekeler oluşabilir. Bu durumun bebek doğduktan hemen sonra gelişmesi nadirdir. Sıklıkla doğumdan daha uzun bir süre sonra gelişir.

Bu cilt rahatsızlığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bebeğin cildinin, şampuan ve deterjan gibi tahriş edici maddelere maruz kalması dahil olmak üzere çeşitli faktörler bu rahatsızlığın gelişmesini tetikleyebilir.

Süt ürünleri, soya ürünleri ve buğday da bazı insanlarda egzamayı tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Bebeğiniz soya bazlı bir mama kullanıyorsa, doktorunuz soya içermeyen bir mamaya geçmenizi tavsiye edebilir.

Doktorunuz ayrıca egzama için çeşitli özel nemlendirici bebek bakım kremleri kullanmanızı önerebilir.

İktiyoz (Ichthyosis, İktiyozis, İhtiyoz, Balık Pulu Hastalığı)

Bebeğin cildindeki soyulma, kabuklanma ve kuruluğa iktiyoz adı verilen genetik bir durum da neden olabilir. Bu rahatsızlık; pullu ve kaşıntılı bir cilde ve deri dökülmesine neden olur.

İktiyozlu bir kişinin cildi sert, kuru ve pulludur ve düzenli olarak nemlendirilmesi gerekir. İktiyozun tedavisi yoktur, ancak cildi her gün nemlendirmek ve peeling yapmak cilt hücrelerinin kuruluğunu, kireçlenmesini ve birikmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Doktorunuz, ailenin tıbbi geçmişine ve fiziksel muayeneye dayalı olarak bebeğinize bu durumu teşhis edebilir. Doktor ayrıca kan veya deri örneği de alabilir.

İktiyozun bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak düzenli olarak krem kullanmak, bebeğin cildindeki kuruluğu giderebilir ve cildin sağlık durumunu saha iyi hale getirebilir.

yenidoğan deri soyulması

Tedavi

Yenidoğanlarda cilt soyulması normal olsa da, bebeğinizin cildinin çatlaması veya belirli bölgelerde aşırı kuruması konusunda endişelenebilirsiniz. İşte yenidoğan bebeğinizin cildini korumak ve kuruluğu azaltmak için bazı basit stratejiler.

Banyo süresini kısaltın

Uzun süren banyolar, yeni doğmuş bebeğinizin cildindeki doğal yağları temizleyebilir. Yeni doğmuş bebeğinize 20 veya 30 dakikalık banyo yaptırıyorsanız, banyo süresini 5 veya 10 dakikaya indirin.

Bebeği yıkarken sıcak su yerine, ılık su kullanın. Sıcak su da bebeklerde cilt kuruluğuna neden olabilir.

Sıcak su yerine ılık ve sadece kokusuz, sabun içermeyen temizleyiciler kullanın.

Deodorant ve parfüm içeren sabunları kullanmayın. Normal sabun ve köpük banyosu, yeni doğmuş bir bebeğin cildi için çok serttir.

Nemlendirici uygulayın

Bebeğinizin cildi kuru görünüyorsa, bebeğinizin cildine banyodan sonra da dahil olmak üzere günde iki kez hipoalerjenik bir nemlendirici uygulamak isteyebilirsiniz.

Banyodan hemen sonra cilde nemlendirici krem sürmek nemi muhafaza etmeye yardımcı olur. Böylece cilt kuruluğu hafifleyebilir ve bebeğin cildi daha yumuşak kalabilir.

Yeni doğmuş bebeğin cildine nemlendirici ile nazikçe masaj yapmak pul pul görünen cildi yumuşatabilir ve soyulmayı kolaylaştırabilir.

Sizin bebeğiniz için kullandığınız en iyi nemlendirici hangisi? Yorumlara yazarak diğer ebeveynlere fikir verebilirsiniz.

Hidrasyonu sağlayın

Sıvı eksikliği (susuzluk) bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi cilt kuruluğuna neden olur. 6 aydan küçük bebeklere doktorunuza danışmadan su vermeyin.

Doktorunuzun sıvı içirmenizi önerdiği 6 aylıktan küçük bebeklerde ve 6 aydan büyük bebeklerde sıvı vermek, cilt kuruluğuna çözüm olabilir.

Yenidoğanı soğuk havadan koruyun

Yeni doğan bebeğinizin cildinin, bebeğiniz dışarıdayken soğuğa veya rüzgara maruz kalmadığından emin olun.

Rüzgar ve özellikle kuru rüzgar cildin sıvı kaybını arttırır. Ciltte kuruluk ve çatlaklar oluşabilir. Sıcak hava da ciltten buharlaşmayı arttırarak cilt kuruluğuna neden olabilir.

Bebeğinizin ellerini ve ayaklarını çorap ve eldiven ile muhafaza edin. Yüzünü rüzgardan ve soğuk havadan korumak için yeni doğmuş bebeğinizin araba koltuğunun veya taşıyıcısının üzerine bir battaniye de yerleştirebilirsiniz.

Bebeğin soğuğa maruz kalmasını istemediğiniz geçici ve kısa süreli durumlarda kundaklama benzeri bir yöntemle de ısı ve nem kaybını önleyebilirsiniz.

Bebek nasıl kundaklanır?, Yeni doğan bebeklerde deri soyulması nedenleri ve çözümleri

Bebeğin, uzun süreli olarak ve sıkı şekilde kundaklanması kalça eklemi gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Sert kimyasallardan kaçının

Yeni doğmuş bir bebeğin cildi hassas olduğu için, bebeğinizin cildini tahriş edebilecek sert kimyasallardan kaçınmak da önemlidir. Yeni doğmuş bebeğinizin cildine parfüm veya kokulu ürünler uygulamayın.

Yeni doğan bebeğinizin giysilerini normal çamaşır deterjanıyla yıkamak yerine, bebeğin hassas cildi için özel olarak tasarlanmış bir deterjan da seçebilirsiniz.

Kuru havayı nemlendirin

Kuru havanın cilt kuruluğunu arttırdığından bahsettik. İç anadolu ve doğu anadolu bölgeleri gibi havanın sert, soğuk ve kurak olduğu bölgelerde odanızın nemini arttırmak cilt kuruluğunu hafifletebilir.

Hava nemlendirici elektronik teknolojiler bu konuda size yardımcı olabilir. Ancak, kalorifer peteği gibi ısı veren bir kaynağın üzerine ağzı açık bir kapta su bırakmak gibi pratik çözümlerde faydalı olacaktır.

Sert, soğuk ve kuru havada uyumak sadece bebekleri olumsuz etkilemekle kalmaz yetişkinlerde de burnun kurumasına, boğaz kuruluğuna ve üst solunum yolu gelişmesine zemin hazırlayabilir.

Yeni doğan bebeğin cildinin doğumdan sonra soyulmasını engellemenin bir yolu yoktur. Dış deri tabakasının dökülmesi için geçen süre bebekten bebeğe değişir. Bebeğinizin cildini nemli tutmak, kuru bölgelerin ve çatlakların azalmasına yardımcı olur.