
Su kaynaklarının insan ve insan dışkısı ile kirlenmesi tarihsel olarak insan sağlığı için önemli bir hastalık riski olarak kabul edilmiştir. Su, hastalık yayılmasına neden olabilir. Peki, korona virüs tuzlu deniz suyunda veya klorlu havuz suyunda hayatta kalabilir mi? Denizden veya havuzdan koronavirüs bulaşır mı?
Deniz içeriğindeki tuz miktarı ve doğru klorlanmış havuzdaki klor miktarı, zarflı virüs olan korona virüsün hayatta kalmasına engel olur. Böylece havuzdan veya denizden korona virüs bulaşmasını beklemeyiz.
Özetle, tuzlu sularda (deniz, okyanuz, koy vs) yüzerken veya dalarken sudan size korona virüs bulaşması pek mümkün değildir. Doğru şekilde klorlanmış yüzme havuzları için de aynı koruyuculuk geçerlidir.
Tatlı su göletleri veya klorlanmamış havuzlar ise korona virüs dahil birçok mikrop yönünden tehlikeli olabilir.
Ancak, havuz veya deniz keyfi yaparken her zaman klor içeren suyun içinde olmuyoruz. Şezlongta güneşlenirken veya sahilde yürürken diğer insanlara yakın olmamaya sosyal mesafenizi korumaya dikkat edin.
Öksürün biri, size yakın olduğunda risk altındasınızdır. Korona virüs dahil üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan hemen her mikrop damlacık yoluyla size de bulaşabilir.
Diğer bir ifade ile, korona virüsten korunma yöntemleri dikkat edildiğinde bütün viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucudur.
Yeme içme aralarında da sosyal mesafeyi korumak önemlidir.
Restoranlarda servis kaşıkları ve tabaklar gibi birçok şey herkes tarafından temasa maruz kaldığı için açık büfe şeklindeki hizmetlerin riskli olduğu yönünde ortak bir görüş var.
Diğer taraftan bulaşıklar yüksek ısıda yıkandığında elbette kap, çatal, kaşık korona virüs dahil mikroplardan temizlenmiş oluyor. Ancak yıkandıktan sonra bunların herkes tarafından ellenmeden, doğrudan müşteriye iletilmesi önemli.
Korona virüsün sularda ne kadar hayatta kalabildiğini ve suların korona virüs bulaşma riskini ne şekilde etkilediğini araştıran bir çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır (1):
- Sularda korona virüs (COVID-19) varlığına dair kanıtlar şu anda çok azdır ve COVID-19’un yüzey veya yeraltı suyu kaynaklarında mevcut olduğuna veya kirli içme suyu yoluyla bulaştığına dair bir kanıt yoktur.
- Sıcaklık gibi çevresel faktörler, COVID-19’un suda hayatta kalma yeteneğini etkiler gibi görünmektedir. Sudaki COVID-19 kalıcılığını iklimsel ve mevsimsel koşullara göre araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
- Virüs türüne ve su türüne bağlı olarak, genel olarak korona virüsün daha kararsız olduğu ve klor gibi oksidanlar karşısında, zarfsız virüslerden daha kısa süre hayatta kalabildiğine dair kanıtlar vardır.
Son olarak,
Belediye atık suyunda ve içme suyunda koronavirüs ve diğer zarflı virüslerin potansiyel varlığını ve kaderini incelemek için sağlam yöntemler geliştirmeye ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Denizden veya havuzdan koronavirüs bulaşır mı? Bu durumu yaşadıysan yoruma yazar mısın…