
Gebe kalmak isteyen kadın, başarılı gebelik süreci ve çocuğun daha sağlıklı doğmasını sağlamak için nelere dikkat etmelidir?
- Gebe kalmak istiyorsanız doğum kontrol yöntemlerini bırakmalısınız. Varsa RİA’nızı çıkarttırdığınızdan emin olunuz.
- Kronik hastalığı olan gebe adayı gebelik planından önce sağlık kontrolü yaptırmalıdır. Hipertansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, şeker hastalığı, sara(epilepsi), guatr gibi ilaç kullanımı gerektiren kronik hastalığı olan kadınların kullandığı ilaçların gebe biri için uygun olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
- Kronik hastalığı olup, gebe kalmak isteyen kadınların kullandığı ilaçları gebeliğe etkisiz ilaçlarla değiştirip değiştiremeyeceği veya kullandığı ilaçlara ne kadar süre ara verebileceğini hekimiyle görüşmesi gerekir. Düzenli olarak kullanmanız gereken ilaçları size reçete eden branşın uzmanına (mümkünse kendi doktorunuza) gebe kalmak istediğiniz söyleyin ve ilaçlara devam edebilip edemeyeceğiniz hakkında bilgi alın.
- Kan uyuşmazlığı, akraba evliliği, genetik veya kronik hastalığı olanlar gebe kalmadan önce mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çiftler arasında kan uyuşmazlığı varsa buna yönelik takibini yaptırmalıdır. Kan uyuşmazlığı için anne rh negatif, baba rh pozitif ve çocuk rh pozitif olmalıdır.
– Kan uyuşmazlığı hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz. - Sigara, alkol veya başka zararlı madde bağımlılığı olan kadınların gebe kalmadan önce bu zararlı alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir. Gebe kalmadan önceki en az 6 ay içerisinde bu alışkanlıkları tamamen bırakmaları önerilir.
- Gebe kalmadan önce ağız ve diş sağlığı kontrolünüzü yaptırın. Diş çürüğünüz varsa gebe kalmadan önce diş tedavinizi mutlaka tamamlayın. Diş rahatsızlığı yaşayan gebe kadınlar gebelik nedeniyle birçok ilacı kullanamadığı için ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırlar. Üstelik bu diş sağlığı problemleri gebeliğin ilerleyen dönemlerinde erken doğuma neden olabilir ve gebeliği riske atar.
- Gebelik planlayan kadın beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmelidir. Lif içeriği yüksek doğal besinler tercih edin. Sağlıklı ve doğal besinlerle beslendiğinize emin olunuz.
- Gebe kalmak isteyen kadının gebelik öncesi düzenli spor ve egzersiz yapması önemlidir. Gebelik süresince kadının ağırlığı artar. Vücutta dolaşan toplam kan miktarı artar. Gebenin kalbinin daha fazla çalışması gerekir. Gebelik başlamadan yapılacak kardiyo antrenmanı kalbin güçlenmesini sağlar ve gebeliğin getireceği tempoya kalbi hazırlar.
- Gebelik süresince daha hareketsiz veya daha kilolu olan kadında varis, reflü, gestasyonel diyabet gibi hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların temelinde kilo alımı, karın içi basınç artışı ve süregelen hareketsiz yaşam vardır.
- Fazla kilolardan kurtulun. Gebelik öncesi fazla kilolardan kurtulmuş hareketli ve güçlü bir beden gebelik esnasında anneyi ve bebeği koruyacaktır.
- Gebe kalmak isteyen kadın gebe kalmadan önce doktor kontrolünde folik asit kullanmaya başlamalı ve folik asit içeriği yüksek besinleri bolca tüketmelidir. Gebelik öncesi 4 ay ve gebeliğin ilk aylarında kullanılan folik asit bebeğin beyin ve omuriliğinin gelişmesine yardımcı olur. Nöral tüp defektlerinden bebeği korur. Gebe kalmadan önce vücudunuzun folik asit depolarını doldurmayı ihmal etmeyin.
- Gebe kalmak isteyen kadın gebeliği süresince kullanacağı ilaçlara dikkat etmeli ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınmalıdır. Sağlık kuruluşlarına her müracaatında, muayene başlangıcında doktorlara ve diğer sağlık çalışanlarına gebe olduğunu hatırlatmalıdır.
- Gebe kalmak isteyen kadın gereksiz radyosyona maruz kalmamalıdır. Mikrodalga fırınlar, TV, saç kurutma makinası gibi birçok elektrikli cihazla olan münasebeti mümkün olduğunca azaltmaları önerilir. Belki en önemlisi cep telefonu ile yapılan sesli (telefon başa yakınken) görüşmenin azaltılmasıdır.
- Adet döngünüzü takip ederek gebe kalma olasılığınızın yüksek olacağı dönemlerde cinsel ilişkiye girebilirsiniz. Adetlerinizi düzenli takip ederek yumurtlama tarihinizi tespit edebilirsiniz. Yumurtlama gününüzden önceki 3 gün ve yumurtlama tarihinizden sonraki 2 gün gebe kalabileceğiniz zaman dilimleridir.
En uygun ilişki tarihleri
- Gebe kalmak isteyen kadın 6 ay adetlerini takip eder. Adetleri düzenli ise sonraki göreceği adet tarihini hesaplar. Sonraki hesaplanmış adet tarihine 20 gün kala ilk cinsel ilişkisine girer.
- İkinci cinsel ilişkisi hesaplanmış adet tarihine 18 gün kaladır.
- Üçüncü cinsel ilişkisi hesaplanmış adet tarihine 16 gün kaladır.
- Dördüncü cinsel ilişkisi hesaplanmış adet tarihine 14 gün kaladır.
- Beşinci cinsel ilişkisi hesaplanmış adet tarihine 12 gün kaladır.
- Altıncı cinsel ilişkisi hesaplanmış adet tarihine 10 gün kaladır.
Burada gebelik oluşturma ihtimali en yüksek cinsel ilişkiler hesaplanmış adet tarihinden 16 gün önce yapılan üçüncü cinsel ilişki ve 14 gün önce yapılan dördüncü cinsel ilişkidir.