
Bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra, sağlıklı şekilde hamile kalmak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bir yapılacaklar listesi formatında hazırladık. Gebeliğe hazırlık rehberi, sizi sağlıklı bir hamileliğe hazırlama hedefiyle hazırlandı.
Gebeliğe hazırlık testleri, gebelik öncesi beslenme, gebelik başlamadan önce yapılması gereken muayeneler ve kontroller neler?
İçindekiler
- 1. Kilonuz normal mi?
- 2. Folik asit alın
- 3. Multivitamin kullanmaya başlayın
- 4. İyi beslenin
- 5. Egzersiz yapın
- 6. Düzenli kullandığınız ilaçları doktorunuza danışın
- 7. Sigara, uyuşturucu ve alkole son verin
- 8. Aile hekiminizi ziyaret edin
- 9. Kadın doğum uzmanınızı ziyaret edin
- 10. Diş hekimini ziyaret edin
- 11. Doğum kontrol yöntemini bırakın
- 12. Adet döngünüzü izleyin (Menstrüel döngü)
- 13. Seks yapın
- 14. Doğurganlık penceresini hedef alın
- 15. Toksin maruziyetini sınırlayın
- 16. Stresi kontrol altında tutun
- 17. Ailenizin tıbbi geçmişini toplayın
- 18. Gebe kalmak istediğinizi doktorunuza hatırlatın
- 19. Kaliteli uyuyun
- 20. Kafeini sınırlandırın
- 21. Bol bol su için
- 22. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
- 23. İş güvenliğini sağlayın
- 24. Jübilenizi yapın.
- 25. Gebelik takibi ve doğumhane
- 26. Kısırlık kontrolü
- 27. Samimi olun
1. Kilonuz normal mi?
Vücut kitle indeksinizi (VKİ) biliyor musunuz? Gebelik başlamadan birkaç ay önce ideal kilonuza ulaşmış olmanızda fayda vardır.
Aşırı kilolu kadınlarda gebelik diyabeti ve gebelik hipertansiyonu riski artmıştır. Aşırı kilolu anne adaylarının sezaryen doğuma yatkınlıkları daha yüksektir.
Aşırı zayıf kadınlarda ise gebe kalmak daha zor olabilir. Ayrıca bu anne adaylarında erken doğum (prematüre) riski artmıştır.
Vücut kitle indeksinizi (VKİ) kolayca hesaplamak için:
vücut kitle indeksi hesaplaVKİ’niz aşırı kilolu veya obez kategorilere girerse, doktorunuza sağlıklı şekilde kilo verme stratejileri hakkında danışın. VKİ’niz zayıf kategorisindeyse de doktorunuza danışın.
Vücut kitle indeksi, VKİ = Body Mass Index, BMI: yetişkin erkekler ve kadınlar için geçerli olan boy ve kiloya dayalı bir vücut yağ ölçüsüdür. Vücut kütlesinin, uzunluğun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır.
2. Folik asit alın
Folik asit, merkezi sinir sistemi gelişiminde önemli role sahiptir. Hamileliğin erken döneminde gelişebilecek nöral tüp kusurlarını önlemek için fazladan folik asit ihtiyacınız olabilir.
Nöral tüp defektleri; omurga (spina bifida), kafatası ve beynin (anensefali) doğumsal kusurlarıdır. Bunlar, hamileliğin ilk ayında, gebelik başladıktan sonra 21-28. günlerde, nöral tüpün üst veya alt ucunun kapanamamasından kaynaklanır.
Folik asit düşük yapma olasılığını azaltmaktadır. Gebeliğin özellikle ilk haftalarında ihtiyaç duyulduğu için ve gebeliğin başladığını ilk haftalarda farketmenin zor olmasından dolayı, gebelik başlamadan önce folik asit takviyesi olmakta fayda vardır. Anne adayları, gebelik başlamadan önce folik asit takviyesi alarak folik asit depolarını doldurmalıdır.
Genel olarak, gebelik başlamadan önceki 4 ay ve gebeliğin ilk 4 ayı olmak üzere 8 ay folik asit takviyesi alınması önerilmektedir.
Günde en az 400 ila 800 mikrogram folik asit aldığınızdan emin olun.
Reçetesiz satılan pek çok doğum öncesi multivitamini zaten bu ihtiyacı karşılayacak kadar folik asit içerir. Kullandığınız multivitaminin ne kadar folik asit içerdiğini kontrol edin.
Aile hekiminiz veya kadın doğum uzmanınız size daha yüksek dozda folik asit reçete edebilir. Örneğin; epilepsi hastalığı olan ve öyküsünde nöral tüp defektli bebek doğurmuş olan kadınların günlük 1200 mikrogram folik asit almaları ve tüm gebelik boyunca almaya devam etmeleri önerilir.
Folik asit; özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyve ve meyve suları, kuruyemiş, fasulye, bezelye, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, et, kümes hayvanları ve tahıllar dahil olmak üzere çok çeşitli gıdalarda doğal olarak bulunur. Ispanak, karaciğer, kuşkonmaz ve brüksel lahanası en yüksek folik asit seviyesine sahip yiyecekler arasındadır.
Folik asit, bebeklerin nöral tüp efektleri ile doğmalarına çözüm olabilmektedir.
Folik asit eksikliği olan kadınlarda(1):
- Nöral tüp defektleri olan bebek doğurma riski artmıştır
- Doğan bebeğin doğum ağırlığı düşük olabilir
- Folik asit düzeyi yetersiz anne erken doğum yapabilir
- Folik asit eksikliği olan anne karnındaki bebeğin fetal büyüme geriliği olabilir
3. Multivitamin kullanmaya başlayın
Hamilelik süresince anne, besin depolarını karnındaki bebeğiyle paylaşır. Bu paylaşma, emzirme süresince anne sütü üretimiyle de devam eder. Bu nedenle gebelik başlamadan önce besin depolarının dolmuş olması gebelik sürecinin başarılı ve sağlıklı geçmesine yardımcı olur.
Gebelik süresince gereken besin değerlerini karşılamak üzere hazırlanmış özel multivitaminler vardır. Decavit Pronatal ve Elevit Pronatal gibi multivitaminler gebelik için geliştirilmiştir.
Gebeliğe hazırlık yaparken doktorunuza hangi multivitaminin sizin için daha uygun olduğu konusunda danışabilirsiniz.
Gebelikten önce multivitamin kullanmaya başlamak, gebeliğin erken dönemlerinde herhangi bir vitamin eksikliği görülmesine engel olabilir. Ayrıca gebelik başlamadan önce multivitamin kullanmaya başlayarak, vücudunuzun bu multivitaminlere ne tepki vereceğini gebe kalmadan önce görmüş olursunuz. Dilerseniz farklı multivitaminler deneyebilir ve multivitamininizi değiştirebilirsiniz.
Birden fazla multivitamin kullanmak aşırı vitamin alımına bağlı çeşitli sağlık risklerine neden olabilir. Doktorunuza danışmadan birden fazla multivitamin kullanmayın.
4. İyi beslenin
İhtiyaç duyduğunuz birçok vitamin ve minerali sağlıklı ve dengeli beslenerek de alabilirsiniz.
İşlenmiş hazır gıdalar yerine gerçek meyvelerin ve sebzelerin tadını çıkarın. Bütçeniz izin veriyorsa, toksinlere maruz kalmanızı sınırlandırmak için diyetinize daha fazla organik meyve ve sebze eklemek isteyebilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarınızın içinden doymuş yağ içeren gıdaları çıkartmanız ve bunun yerine lif içeriği yüksek besinleri tercih etmenizde fayda vardır. Bu sayede kolesterol seviyeniz düşerken aynı zamanda hipertansiyon riski de azalacaktır.
Bazı sağlıklı besinler:
- Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.
- Süt, yoğurt, peynir ve süt ürünleri: protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.
- Balık, ceviz ve ıspanak: Omega 3 kaynağıdır.
- Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır.
- Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.
Kadınlarda adet dönemindeki kan kayıplarına bağlı olarak demir eksikliği sık görülmektedir. Et, kuru üzüm, erik, fasulye, soya, ıspanak ve buğday demir içeriği zengin besinlerdir. C vitamini içeren besinler (turunçgiller, patates ve karnıbahar) bağırsaklardan kanımıza demir emilimini artırır.
Hamilelik ve emzirme döneminde alınan omega-3, bebeğinizin zekasını ve göz sağlığını iyileştirebilir. (2, 3, 4) Gebe kalmadan önce de omega-3 almaya başlayabilirsiniz.
İnsan vücudunun trilyondan fazla hücresi virüs ile enfekte olmaktan besin yetersizliğine maruz kalmaya kadar birçok tehdit ile karşı karşıyadır. Hücreleri tehdit eden bir başka durum ise serbest radikallerdir. Antioksidanlar, hücrelerinize zarar verebilecek kararsız moleküller olan serbest radikalleri nötralize eden moleküllerdir. Özellikle meyvelerde, sebzelerde ve diğer bitki bazlı gıdalarda bol miktarda antioksidan bulunur.
En Yalın Haliyle “Antioksidan Nedir?”
Hamilelik sırasında hangi yiyeceklerden uzak durulmalı? Hamile kadınların, diğer sağlıklı yetişkinlere göre kontamine gıdalardan listeria’ya yakalanma olasılığı 10 kat daha fazladır. (5) Pastörize edildiklerinden emin olmak için en sevdiğiniz yiyeceklerin etiketlerini okuyun.
5. Egzersiz yapın
Haftada en az dört ila beş kez yapılan egzersiz, hamileliğe harika şekilde hazırlanmanın bir başka yoludur.
En az 30 dakika orta düzeyde aktivite yapmayı hedefleyin. Her hafta toplam 150 dakikalık egzersiz hedefleyin.
Hemen dışında yapabileceğiniz yürüyüş gibi hafif bir egzersiz türünü seçebilirsiniz. Öncesinde spor geçmişiniz yok ise 10-15 dakikalık hafif egzersizlerle başlayın.
Eğer daha yüksek tempolu egzersiz yapmak isterseniz, koşu, bisiklete binme, yüzme veya yokuş yukarı yürümek gibi egzersizleri deneyebilirsiniz.
Egzersiz ne kadar bol yapılırsa, sağlığa o kadar çok fayda sağlar. Düzenli spor yapan bir anne adayı haftada 150 ile 300 dakika arasında spor yapabilir.
Gün içerisinde halihazırda yaptığımız şeyleri fiziksel egzersiz haline getirme yöntemi ile daha sağlıklı olabilirsiniz. Merdiven basamaklarını çıkmanın ya da alışveriş poşetlerini taşımanın sizi nasıl nefes nefese bıraktığını hatırlayın. HIIPA‘nın verimli bir spor türü olabileceğini biliyor muydunuz?
HIIPA (Yüksek Yoğunluklu Tesadüfi Fiziksel Aktivite)
6. Düzenli kullandığınız ilaçları doktorunuza danışın
Kronik hastalığınız ve bu nedenle düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa, hastalığınızı takip eden ve size bu ilaçları reçete eden doktorunuza gebe kalmak istediğinizi gebelik başlamadan önce belirtin.
Önceden beri kullanıyor olduğunuz ilaçlardan bazıları hamilelik sırasında güvenli olmayabilir. Doktorunuz gebelik sürecinin başarısı için kronik hastalık ilaçlarınızı değiştirebilir veya dozunu yeniden düzenleyebilir.
- Şeker hastaları eğer haplarla tedavi görüyorlarsa insülin tedavisine geçmeleri gerekebilir. İnsülin tedavisi gören şeker hastalarının tedavi şemalarının güncellenmesi gerekebilir. Ayrıca gebelik başlamadan önce şeker hastalığının neden olabileceği komplikasyonların takibi için böbrek-kalp-göz gibi organ muayenelerini tekrarlamaları gerekir. Kan şekeri kontrol altında tutulamadığında; doğumsal anomaliler, düşükler ve iri bebek gibi doğumsal problemlerin görülme sıklığı önemli ölçüde artar.
- Tansiyon hastalarının kullandığı bazı ilaçların gebelikte kullanılması sakıncalıdır. Uzman doktorunuz gebelik sürecinde özel ilaç düzenlemesi yapmak istebilir.
- Epilepsi hastalarının ilaçlarını bırakmamaları gereklidir, ancak ilacının tipi ve dozu belki değiştirilmek durumunda olabilir. Gebeliğin 18-22 haftalarında fetal ekokardiografinin (bebeğin kalp muayenesi)yapılması önemlidir.
- Kan sulandırıcı (kan inceltici) ilaç kullanıyorsanız hekiminiz ilaç türünü değiştirmek isteyebilir.
- Tiroid hastalarında, özellikle erken gebelikte tiroid bezinin gebelik nedeni ile fazla çalışmasına bağlı olarak çarpıntı vb yakınmaları artabilir.
7. Sigara, uyuşturucu ve alkole son verin
Sigara içmek, uyuşturucu kullanmak ve alkol almak, doğmamış bir bebeğe çeşitli şekillerde zarar verebilir.
Sigara içmek bebeğinizi zararlı kimyasallara maruz bırakır, kan akışını kısıtlar ve hatta erken doğuma neden olabilir. Sigara içen erkekte sperm kalitesi düşebilir. Siz ve eşiniz, sigaradan ve sigara dumanından uzak durun. (6)
Alkol kullanmak, bebeği fetal alkol sendromu (FAS) riskine sokar.
Uyuşturucu (eroin, kokain, metamfetaminler, marihuana, vb.) kullanmak sadece yasa dışı değildir, aynı zamanda doğum kusurlarına, düşüklere veya ölü doğuma da neden olabilir.
8. Aile hekiminizi ziyaret edin
Düzenli yapılan takipler, hastalığın bariz belirtileri başlamadan hastalığı tespit edebilmeyi ve rahatsızlık şiddetlenmeden tedavi olabilmeyi sağlar.
Sizin ve eşinizin kan guruplarınıza göre olası kan uyuşmazlığı riskleri hakkında bilgi alın.
Aile hekiminiz, olası hastalık belirtilerinize, hastalık geçmişinize, daha önce yapılan tahlillere ve muayene durumunuza göre çeşitli tahliller isteyebilir veya önerilerde bulunabilir.
Gebeliğe hazırlık testleri:
- Kolesterol; lipit profili testi ile yüksek kolesterol araştırılır.
- Şeker; açlık ve tokluk kan şekerleri ile HbA1C testi tip 2 diyabet araştırılır.
- Tiroid; TSH ve T4 testleri ile tiroid hormon bozuklukları araştırılır.
- Kan demiri, ferritin, hemotokrit ve hemoglobin; bu testler demir eksikliği anemisi başta olmak üzere kansızlık nedenlerini araştırır.
- Bazı vitaminler; B12 vitamini ve D vitamini gibi
Hekiminiz siz gebe kalmadan önce bu testleri yapmak isteyebilir. Test sonuçlarınıza göre ek testlerin yapılması gerekebilir veya aile hekiminiz sizi uzman doktora yönlendirebilir.
Rahatsızlıklarınızı ve endişelerinizi hiç çekinmeden hekiminizle paylaşın.
Ülkemizde aşılar her ne kadar düzenli olarak yapılsa da, yine de eğer eksik aşınız (tetanoz, su çiçeği, kızamıkçık vb.) var ise aşılarınızı tamamlayın. Aşılar hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Örneğin;
- Kızamıkçık aşısı yaptırmayanların, gebelikte kızamıkçık hastası olduğu takdirde, anne karnındaki bebeğe ciddi hasar verme olasılıkları yüksektir.
- Hepatit B kalıtsal özelliği olan bulaşıcı bir hastalıktır. Eşinizde Hepatit B taşıyıcılığı var ise gebelik başlamadan önce Hepatit B aşılarınızı tamamlamanızda fayda vardır.
Özellikle daha ileri yaştaki anne adayları kanser taramalarını yaptırmış olmalıdır. Aile hekiminize, Mamografi testi ve Pap Smear Testi( Rahim ağzı kanserine ilişkin yapılacak belirleyici test) hakkında danışın.
9. Kadın doğum uzmanınızı ziyaret edin
Yaş ve doğurganlık sorunları gibi bir dizi faktöre bağlı olarak, doğum uzmanınızla özel bir gebelik öncesi ziyaret planlamak isteyebilirsiniz.
Özellikle ileri yaşta anne adayı olmak, daha önceki doğumlarda çeşitli sağlık sorunları yaşamış olmak gibi nedenlere bağlı olarak, gebelik öncesi bir kadın doğum uzmanına görünmek isteyebilirsiniz. Eğer üremeyle ilgili sağlık sorunlarınız var ise kadın doğum uzmanınızla paylaştığınıza emin olun.
Bebek sahibi olmak için çok mu yaşlıyım?
İdrar yaparken vajina bölgesinde yanma ve ağrı, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, vajinal akıntı gibi rahim bölgesiyle ilgili problemleriniz var ise mutlaka doktorunuza belirtin. Gebelik öncesi cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olmadığından emin olun.
10. Diş hekimini ziyaret edin
Diş çürüğünüz varsa gebe kalmadan önce diş tedavinizi mutlaka tamamlayın.
Diş rahatsızlığı yaşayan gebe kadınlar gebelik nedeniyle birçok ağrı kesici ve antibiyotiği kullanamadığı için ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırlar. Üstelik diş sağlığı problemleri gebeliğin ilerleyen dönemlerinde erken doğuma neden olabilir ve gebeliği riske atar.
Tüm sağlık kontrollerinizi yaptırırken en iyisi dişlerinizi de kontrol ettirin. Hamilelik sırasında vücudunuzdaki hormonlar diş etlerinizi ve dişlerinizi etkileyebilir. Hamilelikten önce iyi diş fırçalama alışkanlıkları, hamilelik esnasında görülebilecek dişeti iltihabını ve çürükleri önlemeye yardımcı olabilir.
Gebelikte Diş Çürükleri ve Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
11. Doğum kontrol yöntemini bırakın
Gebe kalmak istiyorsanız her şeyden önce uyguladığınız bütün doğum kontrol yöntemlerini (kontrasepsiyon) bırakmalısınız. Ancak doğum kontrol yöntemini bırakmadan önce şunları tamamlamış olmanızda fayda var:
- Doğru kilodasınız ve sağlıklı besleniyorsunuz
- Gebelik sürecine zarar verecek ilaç kullanmıyorsunuz
- Sigara, alkol veya uyuşturucu kullanmıyorsunuz
- Folik asit kullanmaya başladınız
Doğum kontrol hapları gibi bazı kontrasepsiyon türlerini bıraktıktan hemen sonra hamile kalabilirsiniz. Birçok kadın bu hapları bıraktıktan sonraki iki hafta içinde ilk adetini geçirir.
Regl başladığında, gebe kalmaya çalışmanın ilk döngüsü de başlar. Bazı kadınlar hemen hamile kalır, ancak diğer bazı kadınlar için bu birkaç ay sürebilir.
12. Adet döngünüzü izleyin (Menstrüel döngü)
Şimdi adet döngünüz üzerine eğilmenin tam zamanı.
En doğurgan olduğunuz zaman aralığı daha hızlı hamile kalmanıza yardımcı olacaktır.
Adet döngülerinizi anlamak, herhangi bir sorun olup olmadığını keşfetmenize yardımcı olur ve durum tespitine yardımcı olur (lekelenme, düzensiz uzunluklar vb.).
Döngünüzün uzunluğunun aydan aya nasıl değiştiğini görmek için adet döneminizin ne zaman başladığını ve bittiğini kaydederek başlayın. Düzensiz kanama ve lekelenme gibi herhangi bir şeyi de not edebilirsiniz.
Ortalama adet döngüsü uzunluğu 28 gün civarındadır, ancak 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Bu aralık içerisindeki tüm süreler normaldir.
Adet döngünüzü izleme konusunda size yardımcı olabilecek birçok mobil uygulama var. Akıllı telefonunuza indirerek takibini yapabilirsiniz.
13. Seks yapın
Seks sizi hamile bırakacak şeydir. Seksin, bebek sahibi olmak için yapılması gereken angarya bir iş olmasına izin vermeyin. Bunu eğlenmek için ve keyifle yapın. Spontane ve tutkulu olun.
Sağlam sevişme alışkanlıkları edinmek, ilişkinizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Bebek sahibi olma arzusunun başlarında, doğurganlıkla ilgili bilinen herhangi bir sorununuz yoksa, seks zamanlama konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Endişelenmek yerine adet döngünüz boyunca sık sık korunmasız seks yapın.
14. Doğurganlık penceresini hedef alın
Gebeliğin başlangıcı hakkında temel bilgileri edinmeniz gebe kalma şansınızı arttırır. Doğurganlık penceresi (fertile window) döneminde seks yapmalısınız. Bu dönemde, sperm vücudunuza girdiğinde yeni salınan veya daha önce salınmış olan yumurtayla buluşabilir.

Gebelik, erkek sperminin, kadın yumurtalığından serbest bırakılan yumurta hücresini döllemesi ile başlar. Sperm ile döllenen yumurta daha sonra kadın rahmine (uterus) doğru yol alır ve buraya tutunur (implantasyon).
Döllenmiş yumurtanın kadın rahmine tutunmasına implantasyon denir. İmplantasyon sayesinde döllenmiş yumurta güvendedir ve rahimdeki kılcal kan damarlarından besin alabilecek ve büyüyebilecektir. İmplantasyon başarılı şekilde gerçekleştiğinde artık gebelik başlamıştır.
Düzenli adet gören kadınlarda, yumurtlama genellikle adet tarihinden sonraki 11 ile 17. günler arasında olur. Yumurtlama tarihinin 3 gün öncesi ve 3 gün sonrası da dahil olacak şekilde 7 günlük süreye doğurganlık penceresi (fertile window) denir.
Düzenli adet görmüyorsanız ya da düzenli adet döngünüz 28 günden daha uzun veya daha kısa ise kendi doğurganlık pencerenizi hesaplamayı öğrenin.
Kadınlarda tahmini yumurtlama tarihi nasıl hesaplanır?
Döllenmiş yumurtaların yaklaşık yarısı rahime tutunamaz ve adet döngünüzle birlikte temizlenir. Sabır, keyif ve azimle denemeye devam edin.
15. Toksin maruziyetini sınırlayın
Gelişmekte olan bir bebek için yüksek miktarda toksik maruziyet tehlikeli olabilir. Toksin maruziyetini azaltmak için şu konularda dikkatli olunuz:
- Sentetik kokulardan kaçınmak
- Bisfenol-A (BPA) içermeyen ürünler tercih etmek
- Kimyasal içermeyen ev ve kişisel bakım ürünlerini tercih etmek
- Belirli güzellik hizmetlerini geçici süreyle askıya almak
Bugün yapmaya başlayabileceğiniz diğer birkaç şey:
- Su ve sirke kullanarak kendi ev temizleyicilerinizi yapın
- Organik yiyecekler tercih edin
- Kokusuz çamaşır deterjanlarını stoklayın
- Parabenler, sodyum lauret sülfat ve cıva içeren makyaj ürünlerinden kurtulun
- BPA içerebilen konserve yiyecekler yerine, taze yiyecekler tercih edin
16. Stresi kontrol altında tutun
Stresi kontrol altında tutabilmeyi öğrenmek gebelik ve bir bebek bakımının zahmetli olduğu yıllarda sizi ayakta tutmaya yardımcı olur.
Rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkın, derin nefes egzersizleri yapın veya size neşe veren bir şeyler yapın.
Yoganın doğurganlığınız için birçok faydası vardır. Düzenli olarak yoga yapmak, gebe kalma süreciyle ilgili duygularınıza ve endişelerinize iyi gelebilir. Ayrıca yoga yaparken bedeninizi esnetecek ve güçlendireceksiniz.
Yoga, plates, esneme veya diğer sporlar… sakatlanma ve yaralanma riski düşük olan hafif ile orta tempoda bir spor türü rahatlamanıza ve iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
17. Ailenizin tıbbi geçmişini toplayın
Bebeğinizin sağlığı, genetik faktörlerden de etkilenecektir. Hamile kalmadan önce, ebeveynlerinize veya diğer akrabalarınıza, soyağacınızda herhangi bir genetik hastalığın olup olmadığını sormak isteyebilirsiniz. Aynı şey partneriniz için de geçerlidir.
Eğer genetik rahatsızlık keşfettiyseniz, endişelerinizi danışmak ve detaylı tetkik yaptırmak için genetik bir danışmana randevu alabilirsiniz.
Talasemi, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), Peutz-Jeghers sendromu, von Willebrant hastalığı, Hemofili, SMA (Spinal Musküler Atrofi), Şizofreni, Kistik Fibrozis… genetik kalıtımın önemli olduğu hastalıklardan sadece bazılarıdır.
18. Gebe kalmak istediğinizi doktorunuza hatırlatın
Herhangi bir rahatsızlığın tedavisi için doktora gittiyseniz veya doktorunuz sizi bir hastalık konusunda takip ediyorsa muayene esnasında doktorunuza hamile kalmaya çalıştığınızı mutlaka hatırlatın.
Böylece doktorunuz, reçetenize ilaç eklerken gebelik durumunu riske atmayacak, yan etki yapma riski daha düşük olan ilaçlar reçete edebilir.
Aynı şekilde, gebelik süresince gebe olduğunuzu ve bebek emziriyorken bebek emzirdiğinizi, muayene esnasında doktorunuza mutlaka belirtin.
19. Kaliteli uyuyun
Gebelik başladıktan sonra sizin uykunuz veya eşinizin uykusu heyecandan kaçabilir. Vaktiniz varken keyifli keyifli uyumanın tadını çıkarın. Uykuya ayıracak süreniz yeterli değilse kaliteli gece uykusu çekmeye gayret edin.
Kaliteli uyku bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
20. Kafeini sınırlandırın
Türk kahvesi, filtre kahve, dibek kahvesi, filtre kahve, diğer kahve türleri, bitter çikolata, kola, enerji içecekleri, siyah çay ve yeşil çay kafein içerir. Gebe kalmak istiyorsanız artık daha az kafein tüketebileceğinizi bilmelisiniz.
Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG); hamile kadınların bir günde toplam 200 mg’dan fazla kafein tüketmemelerini önerir. (7)
Siyah çay yerine yeşil çay içmek veya kafeinsiz kahve tercih etmek kafein alımınızı kontrol altında tutmanıza yardım eder.
21. Bol bol su için
Vücudun yüzde 60’ı sudan oluşur. Optimum sağlık için kendinizi sulu tutun. Kadınlar her gün yaklaşık 8-9 bardak su içmelidir. Hamile kaldığınızda bu miktarı artırmak isteyebilirsiniz.
Günlük İçmem Gereken Su Miktarı Ne Kadar?
22. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin
Hamilelik sırasında soğuk algınlığı, grip ve diğer hastalıklara daha duyarlı olursunuz. Antioksidanlar açısından zengin sağlıklı bir diyet yiyerek, C vitamini alarak ve dinlenerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Bağışıklık Sisteminizi Zirveye Taşıyın
23. İş güvenliğini sağlayın
İş yerinizde ya da evde tehlikeli sınıfta sayılan tüm kimyasallardan uzak durun.
İşiniz fiziksel olarak zorlu olabilir veya bazı tehlikeli hareketler gerektirebilir. Ancak ağır kaldırmak, uzun süre ayakta durmak ve belden eğilmek adet bozukluklarına, doğurganlık sorunlarına veya düşüklere neden olabilir. Üstelik gebelik başlamadan ve toplam ağırlığınız artmadan önce belinizi veya omurganızı sakatlamak istemezsiniz.
İşiniz ile ilgili endişelerinizi ve yük kaldırma önerilerini doktorunuza danışın.
Hamile kaldığınızda, ağır nesneleri zeminden eğilerek veya bükülerek kaldırmaktan kaçınmak isteyebilirsiniz.
24. Jübilenizi yapın.
Gebe kalmadan önce son kez paraşütle atlama seansına veya roller coaster yolculuğuna katılabilirsiniz. Ekstrem spor faaliyetlerin ani başlangıç, durma ve diğer sarsıcı kuvvetleri gebe olan bir kadında plasenta dekolmanına neden olabilir.
Bu ve benzeri ekstrem spor faaliyetleri hamileyken sizin veya büyüyen bebeğiniz için güvenli değildir. Bu ve benzeri sporlarla ilgiliyseniz gebe kalmadan önce son eğlencelerinizin tadını çıkarın.
25. Gebelik takibi ve doğumhane
Gebelik belirtilerinizi ilk farkettiğinizde idrar testi ile gebe olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer idrar testi sonucu pozitif çıkarsa aile hekiminize bunu bildirin. Aile hekiminiz kan tahliliyle Beta-HCG seviyenizi ölçmek isteyebilir. Beta-HCG kan testiyle gebeliğin başlangıcı onaylandığında aile hekiminiz gebelik dosyası oluşturacak ve bir dizi test ile gebeliğinizi takip edecektir.
Gebeliğin Erken Belirtileri ve Temel Gebelik Bilgileri
Gebelik başladıktan sonra bir kadın doğum uzmanına randevu alın ve gebeliğin süreci hakkında detaylı bilgi alın. Doğumun nerede olacağı ve sezaryen mi yoksa normal doğum mu olacağı hakkında planlama yapın.
26. Kısırlık kontrolü
Sağlıklı bir hamileliğin çoğu kadın sağlığı ile ilgili olsa da, erkeğinizin de muayene olması iyi bir fikirdir. Kısırlık vakalarının yaklaşık yüzde 30’u erkek ile ilgili faktörlere dayanır. Şunlardan emin olun:
- sigara, uyuşturucu ve alkol almayı bırakın
- egzersiz yapın
- sağlıklı beslenin
- doktor takiplerinizi kaçırmayın
27. Samimi olun
Gebelik planladıktan sonraki ilk birkaç adet döngüsü içinde gebe kalabilirsiniz. Ancak çiftlerin gebelik belirtilerini farketmeleri genellikle daha uzun sürer.
Gebelik başlamadan önce, partnerinize karşı açık ve dürüst olduğunuzdan emin olun. Bebek sahibi olmaya giden yolda yaşadığınız herhangi bir sorun veya hayal kırıklığı hakkında konuşmak, ilişkinizi sağlıklı tutmanın anahtarıdır.
Sağlıklı bir hamilelik için hamilelik öncesinde yapılması gerekenler, gebelik öncesi beslenme, gebelik öncesi spor, hamile kalmadan önce yapılması gereken testler, hamile kalmak için yapılması gerekenler, hamile kalmadan önce yapılması gerekenler gibi arama ve sorularınızı gebeliğe hazırlık rehberi olarak cevaplandırdık.
YORUM YAP