
Gebeliğin 10. haftasında muhtemelen gebeliğe alışmışsınızdır. Üstelik yakında gebeliğin ilk üç ayını (ilk trimester) tamamlayacaksınız ve muhtemelen ikinci trimester daha rahat geçecek.
İçindekiler
Siz
10. haftaya kadar belirgin karın bölgesi büyümesi ve kilo artışı yaşamamış olabilirsiniz. Ancak rahminiz haftalardır büyüyor. Karın bölgeniz bir miktar yuvarlaklaşmış olabilir. Şu ana kadar gebe olduğunuz fark edilmiyor olabilir ancak yakında karnınız gebe olduğunuzu ele verecek kadar büyüyecek.
Eğer şiddetli bulantılarınız yoksa bu hafta yarım kilo kadar kilo artışınız olabilir.
Kan hacminiz artıyor. Gebeliğin 10. haftasında karın bölgenizdeki ve memelerinizdeki toplar kan damarları daha belirgin hale gelmeye başlayabilir.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 10. haftasında ortalama bir fetüs 3.1 cm baş-popo uzunluğuna ve 4 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 10. haftasında bebeğinizi bir çilek kadar hayal edebilirsiniz.
- 10. haftanın sonunda, bebeğiniz embriyodan fetüs durumuna geçecek. Perdeli el ve ayak parmakları ayrılmaya başlıyor.
- Bebeğiniz daha insansı bir görünüme bürünür, göz kapakları kapanmaya başlar ve yüz hatları daha belirgin hale gelir. Yutulabilirler ve diş tomurcukları belirir.
Bebeğin cinsiyeti 10 haftada belli olur mu? Bebeğinizin cinsiyeti erkek mi yoksa kız mı? Bebeğinizin cinsel organları bu hafta gelişmeye başlıyor, ancak henüz ultrasonda cinsiyeti tespit edemeyeceksiniz. Ancak yapılacak ultrasonda bebeğinizin kalp atışını duyabilirsiniz.
İkiz bebek gelişimi
Çoğul gebeliklerde belirtiler daha şiddetli geçme eğilimindedir. Eğer mide bulantılarınız çok şiddetliyse lütfen bunu hekiminize belirtin.
Kan şekerinizi dengede tutak için kola, gazoz, pasta gibi kan şekerini hızla yükselten glisemiks indeksi yüksek yiyeceklerden kaçınmaya çalışın. Boll bol dinlenin. Sık sık ve az az yiyin. Düzenli olarak su için.
10 haftalık gebelik belirtileri
Mide bulantısı ve kusma hissi azalmış olabilir. Eğer bulantılarınız hala devam ediyorsa, gebelerin mide bulantısı belirtilerinin gebeliğin 12. haftasına doğru azaldığını bilmelisiniz.
Gebeliğin 10. haftasında yaşayabileceğiniz bazı gebelik belirtileri:
- Kilo artışı
- Artan vajinal akıntı
- Karın ağrısı
- Görünür hale gelen toplar kan damarları
- Bulantı ve kusma
- Yorgunluk
- Mide ekşimesi ve reflü
- Kabızlık
- Şişkinlik ve gaz
- Yiyeceklere karşı arzu veya tiksinti
Gebelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?
Artmış vajinal akıntı
Gebelik ilerlerken artan östrojen hormonu nedeniyle vajinal akıntınızın arttığını fark edebilirsiniz. Gebelik akıntısı sütümsü ve hafif kokulu olmalıdır. Rahatınız için ince bir astar giyebilirsiniz, ancak tampon veya duştan kaçının.
Vajinal akıntınız aşağıdaki özelliklerden herhangi birine sahipse, doktorunuza belirtin:
- Yeşil veya sarı renk
- Kötü koku
- İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi
- Akıntıyla birlikte kan gelmesi
- Vulvada kızarıklık veya kaşıntı
Vulva: Kadın cinsel organının dışarıdan görülebilen kısmı
Karın ağrısı
Bebeğiniz rahminizin içerisinde büyüdükçe, rahminizi çevreleyen dairesel bağlar gerilir. Bu gerilme nedeniyle karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Karın ağrılarınız şiddetli veya hafif olabilir. Daha yavaş ve sakin hareket etmek iyi gelebilir.
Şiddetli karın ağrınız, vajinal kanamanız, ateş titreme veya idrar yaparken yanma gibi belirtileriniz var ise doktorunuza belirtin.
Bilinmesi gerekenler
Muhtemelen gebeliğin 10. haftasına kadar ilk kadın doğum uzmanı randevunuzu gerçekleştirmişsinizdir. Doktorunuzun tüm önerilerine uymalısınız.
Eğer hala daha rahat kıyafetler giymeye başlamadıysanız bel kısmı esnek hamile kıyafetleri ve daha büyük beden hamile iç çamaşırları edinebilirsiniz.
İhtiyaçlar kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden, özel besin ve ek ihtiyaçlarınız hakkında doktorunuza danışın.
Muhtemelen günlük kalori alımınızı ikinci üç aylık döneme kadar artırmanız gerekmeyecektir, ancak ne kadar yemeniz gerektiğiyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, sağlık uzmanınıza danışın.
Toksoplazmoz, kediler tarafından bulaşan ciddi bir parazitik enfeksiyondur. Eğer kediniz varsa, kedi kumu kutusunu temizlemeyi bırakın (1).
Kediler kemirgenleri, kuşları ve küçük hayvanları yiyerek enfekte olur. Bu enfeksiyon dışkılarına geçer. Gebeler, kedi kumunu temizlerken kedi dışkısından toksoplazmoz kapabilir ve bu enfeksiyonu doğmamış bebeklerine de geçirebilirler.
Koryon villus örneklemesi (CVS)
Koryon villus örneklemesi (CVS) gebelikte, bebeğin kromozomlarını inceleme amaçlı yapılabilen bir testtir. Koryon villus örneklemesi plasenta biyopsisi olarak da adlandırılmaktadır.
Koryon villus örneklemesi veya koryon villus biyopsisi: Chorionic Villus Sampling (CVS)
Koryon villus örneklemesi, testi bebekte Down sendromu gibi bazı genetik hastalıkların olup olmadığını araştırmak ve bebeğin kromozomlarını incelemek için yapılır.
Bu test bebeğinizin cinsiyetini öğrenmenize de yardımcı olur.
Koryon villus örneklemesi ile Down Sendromunun yanı sıra, Edward Patten Sendromu, Turner Sendromu, Klinefelter sendromu gibi başka sağlık problemleri de tespit edilebilmektedir.
Koryon villus örneklemesi testi en erken gebeliğin 10. Haftasında uygulanabilmektedir. Bu test ikiz ve üçüz gibi çoğul gebeliklerde de uygulanabilmektedir. Koryon Villus örneklemesi (CVS) testi son derece yüksek oranda güvenilirdir.
Koryon Villus Örneklemesi (CVS)
Acil durumlar!
Aşağıdaki belirtilere sahipseniz lütfen doktorunuza belirtin:
- Vajinal kanama veya kramp
- Kötü kokulu veya anormal vajinal akıntı
- Yüksek ateş
- Titreme
- İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
- Şiddetli karın ağrısı
- Şiddetli bulantı ve kusma
Gebelik süresince kendiniz depresyonda hissediyorsanız veya çocuk yetiştirme konusunda endişelere kapılıyorsanız bunu hekiminizle paylaşabilirsiniz.
Kadınların %9’u gebelikte fiziksel istismara uğruyor (2). Gebelik süresince eş şiddeti başlayabilir veya kötüleşebilir. Eğer eşinizden veya yakınlarınızdan şiddet görüyorsanız alo 183‘ü arayabilirsiniz.
Soru Cevap
Gebeliğin 10. haftasında gebelik takvimi içerisinde 2 ay geride kalmıştır ve 3.ayın içerisindesinizdir.
Gebeliğin 10. haftasında koryon villus örneklemesi (CVS) yaptırdıysanız bebeğinizin cinsiyetini bu test ile öğrenebilirsiniz. Ultrason fetusun cinsel organlarını gebeliğin 14. haftasından itibaren ortaya çıkarabilir, ancak ultrason 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir.
Gebeliğin 10. haftasında bebeğiniz sadece bir kiraz büyüklüğünde. Bu nedenle 10. haftaya kadar belirgin karın bölgesi büyümesi ve kilo artışı yaşamamış olabilirsiniz. Ancak rahminiz haftalardır büyüyor. Karın bölgeniz bir miktar yuvarlaklaşmış olabilir. Yakında karnınız gebe olduğunuzu belli edecek kadar büyüyecek.