
Gebeliğin 11. haftasında ense kalınlığı tarama testi planlaması yapmak isteyebilirsiniz. İkili Test, kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Peki, gebeliğin 11. haftasında neler oluyor?
İçindekiler
Siz
Parlayan bir cildiniz, daha dolgun saçlarınız ve daha güçlü tırnaklarınız varsa kendinizi şanslı gebelerden sayın. İstenmeyen tüylerde büyüme de yaygındır.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 11. haftasında ortalama bir fetüs 4.1 cm baş-popo uzunluğuna ve 7 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 11. haftasında bebeğinizi yeşil erik büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğinizin bedeninin hala büyük bir kısmını başı oluşturuyor. Bebeğinizin başı, vücudunun yaklaşık yarısı kadardır.
- Embriyo aşamasında bebeğin tüm organları oluşur. Gebeliğin bundan sonraki aşamasında, yani fetüs olan bebeğinizin doğum anına kadar, bebeğinizin organ sistemleri büyüyecek ve olgunlaşacaktır.
11 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu? Bebeğinizin üreme organları da şekillenmeye başlıyor, ancak bebeğin cinsiyetini ultrasonda belirlemek için henüz biraz erken.
İkiz bebek gelişimi
Erkek, kız veya her ikisine birden sahip olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, bebeklerinizin cinsel organlarının bu hafta oluşmaya başladığını öğrenmekten mutluluk duyacaksınız. Yakında cinsiyetlerini öğrenebileceksiniz.
Bebekleriniz yaklaşık 5 cm uzunluğunda ve her biri yaklaşık 9-10 gram ağırlığındadır.
11 haftalık gebelik belirtileri
Mide bulantısı, muhtemelen gebeliğin ilk üç aylık döneminde (ilk trimester) en çok bilinen gebelik belirtisidir. Ancak 11. haftada kadar yaşayabileceğiniz başka gebelik belirtileri de vardır. Bazıları:
- Daha parlak cilt görünümü
- Daha dolgun saç ve daha güçlü tırnaklar
- Sivilce benzeri cilt görünüm problemleri
- Mide ekşimesi veya reflü
- İstenmeyen tüylerde büyüme
- Bulantı veya kusma
- Yorgunluk
- Ağrılı, hassas ve büyümüş memeler
Mide ekşimesi
Mide ekşimesi, hamilelikte %17 ila %45 oranında görülme sıklığı ile hamile kadınlarda en sık görülen gastrointestinal semptomlardan biridir. Eğer sizde mide ekşimesi sorunu yaşıyorsanız:
- Büyük bir öğün yemek yerine daha küçük öğünler yemeye çalışın. Gebelik boyunca az az ve sık sık yeme alışkanlığını kazanmalısınız.
- Yemek yedikten hemen sonra kanepeye uzanmaktan veya uyumaktan kaçının.
- Acılı, yağlı ve bol baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Gebelikte Reflü ve Mide Ekşimesi
Ağrılı ve büyüyen memeler
Bazı kadınlar bu büyümeyi memnuniyetle karşılarlar. Bu değişim için hormonlara teşekkür edebilirsiniz.
Ancak diğer bazı kadınlar ise sutyenlerine sığmamaya başlayan ve ağrıyan memelerden rahatsızdır. Sütyenleriniz rahatsız edecek kadar sıkıysa, birkaç esnek hamile veya spor sütyeni ya da bir sütyen uzatıcısı temin edebilirsiniz. Eğer alışveriş yapacaksanız memelerin muhtemelen büyümeye devam edeceğini bilmelisiniz.
Rahat, destekleyici, esnek bir hamile sütyeni satın alarak göğüs hassasiyetini giderin. Pamuklu, balen içermeyen bir sütyen genellikle en rahat olanıdır.
Bilinmesi gerekenler
Eğer şiddetli mide bulantılarınız varsa ve bu durum kilo kaybına neden olmuşsa bunu doktorunuza belirtmelisiniz. Bazı kadınlar gebelik bulantı ve kusması için ilaca ihtiyaç duyar.
Kolay uyum sağlayabileceğiniz egzersiz programları yapın. Örneğin, gün içinde 15 dakikalık birkaç yürüyüş yapmayı deneyin. Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız kendi evinizde uygulayabileceğiniz egzersizler planlayabilirsiniz.
İkili Test Taraması (ense kalınlığı testi)
İkili Test, gebeliğin 11. haftası ila 14. haftası arasında yapılan bir tarama testidir. Ense kalınlığı testi olarak da bilinir. Bu testte bebeklerin; Down sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozomal anomalilere sahip olup olmadıklarının taraması yapılır.
Ayrıca bu test ile bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz.
İkili Test, kromozomal anomaliye sahip bebekleri gebeliğin çok erken dönemlerinde saptamaya yönelik bir tarama testidir. Baş-popo uzunluğu 45-85 mm olan bebeklerde yapılır.
Henüz küçük olsa da bu haftalar özellikle hayati bazı yapısal bozukluklar ve başta Down sendromu olmak üzere kromozom bozukluklarının tanısında önemlidir.
Tüm tarama testlerinde olduğu gibi bu test de kesin tanı koydurmaz. Sadece hastalık açısından yüksek risk altındaki bebekleri işaret eder ve bu bebeklerde kesin tanıya götüren tanısal testlerin yapılmasına olanak sağlar.
Acil durumlar!
Düşük yapma riskine karşı aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kanama veya sorun yaşarsanız hekiminize danışın:
- Krampların eşlik ettiği kanama
- 3 veya daha fazla gün süren hafif vajinal kanama
- Bütün gün süren şiddetli ağrı veya kramplar
İlk üç aylık dönemde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri meydana gelirse mutlaka doktorunuza belirtin!
- Kanama veya kramp
- Artan vajinal akıntı
- Vajinal koku
- 38°C üzerine çıkan ateş
- Titreme
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Karnınızda veya pelvisinizde ağrı
- Herhangi bir depresyon veya anksiyete belirtisi
Soru Cevap
Noninvaziv prenatal test (NIPT) yaptırdıysanız, bebeğinizin cinsiyetini gebeliğin 11. haftasından itibaren öğrenebilirsiniz. Koryon villus örneklemesi (CVS) yaptırdıysanız bebeğinizin cinsiyetini bu test ile de öğrenebilirsiniz. Ultrason fetusun cinsel organlarını gebeliğin 14. haftasından itibaren ortaya çıkarabilir, ancak ultrason 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir.
Gebeliğin 11. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, 2 ayı geride bıraktığınız ve hamileliğin 3. ayının ortalarında olduğunuz anlamına gelir.
Gelişmekte olan bebeğiniz, rahminizdeki amniyotik sıvının yanı sıra rahmin kendisinin güçlü kasları tarafından korunur. Erken doğum veya plasenta sorunları gibi komplikasyonlarınız olmadığı sürece cinsel aktivite bebeğinizi etkilemez. Ancak hamileliğiniz, cinsel istek seviyenizde değişikliklere neden olabilir (1).
11 hafta 5 günlük gebelikte hafif bir kanama yaşadım normalmidir
Gebeliğin 5. haftası sonrasında yaşamış olabileceğiniz herhangi bir kanama tehlikeli bir tıbbi duruma işaret edebilir. Bir kanama fark ettiğinizde düşük riski ve olası diğer sağlık sorunlarının kontrolü için kadın doğum uzmanına danışmanızda fayda var.