Gebeliğin 12. Haftası

Gebeliğin 12. haftası, ilk üç aylık gebelik döneminizin (ilk trimester) sonuna yaklaştığınız haftadır. İkinci trimesterde düşük yapma riski önemli ölçüde azalacaktır. İlk üç aylık dönemde fazlaca yorgun hissediyorduysanız, önümüzdeki haftalarda enerjinizi geri kazanmaya başlayabilirsiniz.

12 hafta gebelik

Pek çok kadın için, gebeliğin 12. haftası, mide bulantılarının hafiflediği ve hatta kaybolmaya başladığı zamandır.

İkili test taraması planladınız mı?

Siz

Hala normal kıyafetlerinizi giyebilirsiniz, ancak muhtemelen bir ay öncesine göre daha dar gelmeye başlamışlardır. Dar giysilerden kurtulmanın ve hamile kıyafetleri satın almanın zamanı gelmiş olabilir.

Muhtemelen şu ana kadar 800-1000 gram kilo almışsınızdır. Rahminiz büyüyor. Doktorunuz artık karnınızın alt kısmında rahminizi hissedebilir.

Bebeğiniz

Gebeliğin 12. haftası ortalama bir fetüs 5.4 cm baş-popo uzunluğuna ve 14 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 12. haftasında ortalama bir fetüs 5.4 cm baş-popo uzunluğuna ve 14 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 12. haftası, bebeğinizi bir kayısı büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin dış cinsel organı, artan hormonlar sayesinde gelişiyor.
  • Bebeğinizin parmakları ve ayak parmakları artık perdeli değil ve tırnaklar gelişmeye başlıyor. Gözleri bu hafta birbirlerine yaklaşacak ve böbrekleri idrar üretmeye başlayabilecek.
  • 12. haftada emme gibi karmaşık refleksleri gelişiyor. Bebeğiniz bu hafta hareket etmeye başlayabilir, ancak muhtemelen 16-22. haftalara kadar bu hareketleri hissetmeyeceksiniz.

İkiz bebek gelişimi

Bebeklerinizin ağlamak için kullanacağı ses telleri bu hafta gelişmeye hazırlanıyor. Böbrekleri de çalışıyor.

12 haftalık gebelik belirtileri

Mide bulantısı gibi daha önceki belirtilerinizden bazılarını yaşamaya devam edebilirsiniz. Bu hafta şu belirtiler görülebilir:

  • Kilo artışı
  • Cilt pigmentasyonu: Melazma olarak da bilinen ciltte siyah veya kahverengi lekeler oluşması
  • Meme başı çevresinde daha koyu renkli areolalar
  • Hassas veya ağrılı memeler

Melazma (cilt pigmentasyonu)

Gebeliğe bağlı değişen hormon seviyeleri vücutta birçok değişikliğe neden olur. Bu değişikliklerden biri de cilde koyu renk veren melanin pigmentindeki artıştır. Melanin artışı (melazma), cilt renginin daha koyu görünmesine neden olur.

Bu lekeler genellikle doğumdan hemen sonra kaybolur veya belirgin şekilde hafifler.

Meme değişiklikleri

Meme başının (areola) renginin daha da koyulaşma ihtimali yüksektir. Memelerinizdeki hassasiyet veya ağrı ikinci trimesterde de devam edebilir.

  • Doğru büyüklüğe sahip sütyen giyin.
  • Uzandığınızda memelerinize buz paketi ya da soğuk lahana yaprağı uygularsanız ağrı ve acı hissi hafifleyebilir.
  • Silikon meme ucu koruyucuları rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Bilinmesi gerekenler

Gebelik nedeniyle kilo almanız normaldir. Ancak normal bir gebenin alması gerekenden çok daha fazla kilo almamaya dikkat etmelisiniz. Gebelik süresince olması gerekenden daha fazla kilo almak;

gibi komplikasyonlara yol açabilir. Gebeliğin semptomlarından biri yorgunluktur. Gebelik genel olarak yorucudur ve daha fazla ağrılık taşımak daha fazla yorgunluğa neden olur.

Bazı gebelerde fazla kilo artışı görülürken bazı gebelerde şiddetli mide bulantısı ve iştah kaybı ile kilo kaybı veya yetersiz kilo alımı görülür. Siz, sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı besinler yemeye odaklanın.

Meyveler ve sebzeler, yağsız proteinler ve kompleks karbonhidratlar açısından zengin bir beslenme düzeni planlayın.

Abur cuburdan uzak durun. Abur cubur yemek yerine protein, kalsiyum ve mineraller içeren yoğurt ve kuru meyve gibi atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz.

Gebelik süresince sağlıklı beslenme konusunda bir diyetisyene danışabilirsiniz.

Gebeliğin bu haftalarında yüzünüzde pigment artışı olabilir ve artan cilt pigmentasyonu yüzünüzde leke bırakabilir. Bu nedenle özellikle güneşli saatlerde dışarı çıkarken yüzünüze güneş kremi sürebilirsiniz. Ayrıca yüzünüzü güneşten korumak için beyzbol şapkası gibi yüzünüzü güneş ışınlarından koruyabilecek şapkalar giyebilirsiniz.

Gebeliğin 12. haftası, vajinal kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizlerine başlamak için iyi bir zaman olabilir. Bu egzersizler doğum ve doğum sonrası iyileşme dönemi için faydalıdır. Kegel egzersizleri hakkında hekiminize danışabilir veya bir doğum kursuna katılarak eğitim alabilirsiniz.

İkili Test Taraması (11-14. hafta testi)

İkili Test, gebeliğin 11 ila 14. haftaları arasında yapılan bir tarama testidir. Ense kalınlığı testi olarak da bilinir.

İkili Test Taraması aşağıdaki amaçlarla yapılmaktadır:

  • Down sendromu riski başta olmak üzere diğer kromozomal anomalilerin riskini değerlendirmek
  • Bu haftada anne karnındaki bebekte (fetus) bulunabilecek yapısal anormallikleri teşhis etmek
  • İkiz ve üçüz gebelik gibi çoğul gebelikleri teşhis etmek
  • Belirti vermeyen gebelik kayıplarının teşhisini koyabilmek
Ense kalınlığı (nuchal transclucency, NT) ölçümü nedir?

Fetusun, ultrason ile, ense kısmında cilt-cilt altı aralığındaki sıvı birikiminin ölçülmesidir. Bu sıvı her bebekte belli bir miktara kadar doğal olarak vardır. Ancak, NT ölçümünün yükseldiği durumlarda, hem kromozomal hem de yapısal bozukluk ihtimali artmaktadır.

Acil durumlar!

Düşük yapma riski, ilk üç aylık dönemin sonuna doğru düşer, ancak yine de aşağıdakiler dahil olmak üzere düşük belirtileri yaşarsanız hekiminize danışın:

  • Krampların eşlik ettiği kanama
  • 3 veya daha fazla gün süren hafif vajinal kanama
  • Bütün gün süren şiddetli ağrı veya kramplar

Muhtemelen gebeliğin ilk 12 haftasında mide bulantısı ve hatta kusma yaşamışsınızdır. Ancak bunların hafiflemesi gerekir. Eğer günde iki veya üç defadan fazla aniden şiddetli bulantı ve kusma yaşarsanız hekiminize belirtin.

Soru Cevap

Gebeliğin 12. haftasında cinsiyet belli olur mu?

Bebeğinizin cinsiyetini noninvaziv prenatal test (NIPT) veya koryon villus örneklemesi (CVS) testleriyle öğrenebilirsiniz. Ultrason fetusun cinsel organlarını gebeliğin 14. haftasından itibaren ortaya çıkarabilir, ancak ultrason 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir

12 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 12. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, 2 ayı geride bıraktığınız ve hamileliğin 3. ayının sonlarında olduğunuz anlamına gelir.

Gebeliğin 12. haftasında cinsel ilişkiye girilir mi?

Gelişmekte olan bebeğiniz, rahminizdeki amniyotik sıvının yanı sıra rahmin kendisinin güçlü kasları tarafından korunur. Erken doğum veya plasenta sorunları gibi komplikasyonlarınız olmadığı sürece cinsel aktivite bebeğinizi etkilemez. Ancak hamileliğiniz, cinsel istek seviyenizde değişikliklere neden olabilir (1).

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir