Gebeliğin 13. Haftası

Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemine girdiğiniz gebeliğin 13. haftasında kendinizi önceki haftalara nazaran daha enerjik hissedebilirsiniz. Muhtemelen gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi daha rahat geçecektir. Peki 13. gebelik haftasında sizi ve bebeğinizi bekleyen değişiklikler neler?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
13 hafta gebelik

Gebeliğin 13. haftasında, ilk üç aylık dönemin son günlerinden, ikinci üç aylık döneme gireceksiniz. İlk üç aylık dönemden sonra düşük oranları büyük ölçüde azalır. Peki, gebeliğin 13. haftasında neler oluyor?

Siz

İkinci üç aylık döneme girerken, hormon üretimini plasenta devralır ve hormon seviyesi düşer.

Karnınız büyümeye devam eder. Hamile kıyafetleri giymeye henüz başlamadıysanız artık daha rahat kıyafetler giymenin zamanı gelmiştir.

Bebeğiniz

Gebeliğin 13. haftası ortalama bir fetüs 7.4 cm baş-popo uzunluğuna ve 23 gram ağırlığa sahiptir

İkiz bebek gelişimi

Bu hafta sonunda ikizlerinizin başlarının etrafında kollar, bacaklar ve kemik haline gelecek olan doku oluşuyor. Bebekleriniz çevrelerini saran amniyon sıvısına idrarlarını yapıyorlar.

Bu hafta, bebekleriniz yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve her biri 30 gram ağırlığında olacak.

13 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 13. haftasına kadar yaşadığınız belirtilerin azaldığını fark edeceksiniz. İkinci 3 aylık döneme girerken kendinizi daha rahat ve gebeliğe alışmış hissedebilirsiniz. Gebeliğin 13. haftasında şu belirtilere sahip olabilirsiniz:

  • Yorgunluk
  • Yuvarlak bağ doku ağrısı, karın ağrısı
  • Memelerden süt sızması (kolostrum)

Yuvarlak bağ doku ağrısı

Şu anda rahminiz hızlı büyümesini sürdürüyor. Leğen kemiğinin hemen üzerinde büyüyen rahminizi hissedebilirsiniz. Sonuç olarak, çok hızlı bir şekilde ayağa kalktığınızda veya pozisyon değiştirdiğinizde yuvarlak bağ doku ağrısı denen, karnınızın alt bölgesinde hissedilen keskin karın ağrıları yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu hisler genellikle normaldir ve ciddi bir probleme işaret etmez. Ancak ateş, titreme veya kanama ile birlikte karın ağrınız varsa bunu mutlaka doktorunuza danışın.

Memelerden süt sızması (kolostrum)

İkinci üç aylık dönemden itibaren anne sütünün öncüsü olan kolostrum üretimi başlar. Ağız sütü olarak bilinen kolostrum sarı veya açık turuncu renkli, kalın ve yapışkan kıvamlıdır.

Zaman zaman memelerinizden süt sızdığını farkedebilirsiniz. Eğer ağrı veya rahatsızlığınız yoksa bu süt sızıntısı gebeliğin gayet normal bir parçasıdır.

Bilinmesi gerekenler

Bol miktarda vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar içeren besinleri tercih edin. Çilek, elma ve portakal gibi antioksidan bakımından zengin meyveler harika atıştırmalıklardır.

Soğuk sularda yetişen yağlı deniz balıkları hem iyi protein kaynaklarıdır hem de bol miktarda kaliteli omega-3 içerirler. Bir omega-3 olan DHA, gebelik ve emzirme döneminde çok önemlidir. Sinir sisteminin gelişimi için kesinlikle çok önemlidir. Anne sütü, annenin beslenmesine bağlı olarak önemli miktarda DHA içerebilir (1234).

Ayrıca nohut, fasulye ve mercimek gibi tahıllar da sağlıklı protein kaynaklarıdır. Uzak durmanız gereken bazı besin türleri ise şöyledir:

  • Yüksek miktarda civa içeren deniz ürünleri
  • Suşi dahil çiğ deniz ürünleri
  • Az pişmiş et
  • Pastörize edilmemiş süt ve peynir içeren yiyecekler
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeler
  • Çiğ yumurta
  • Kafein
  • Alkol

Spor ve egzersiz gebelikte de çok önemlidir. Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemine girdiniz. Bu haftadan sonra doktorunuza danışmadığınız bir egzersizi yapmaya devam etmemelisiniz. Doktorunuzun uygun bulduğu egzersizlere ise devam edebilirsiniz. Yürümek, yüzmek, koşmak, yoga yapmak ve hafif ağırlıklarla yapılan egzersizler harika seçeneklerdir. Ancak 13. haftadan sonra karın egzersizlerine alternatif bulmaya başlamalısınız. Karnınızda bebek taşıyorsunuz ve zorlamamaya özen göstermelisiniz.

Gebelik haftaları ilerledikçe rahminiz büyür ve rahme giden kan miktarı arttıkça kalbe dönen kan akışı azalabilir. Kan akışı azaldığında ve akciğerlerden daha az geçtiğinde oksijenlenme azalır. Bu vücudunuza dağılan ve bebeğinize de giden temiz oksijenin azalmasına neden olabilir.

Kandaki oksijen seviyesi düşerse kendinizi halsiz ve sersemlemiş hissedebilirsiniz. Yaşadığınız yeri bol bol havalandırın ve derin nefes alın. Ayrıca kalkıp birkaç adım yürüyerek kan akışınızı hızlandırabilirsiniz.

Acil durumlar!

Gebelik süresince herhangi bir pelvik veya abdominal kramp, lekelenme veya kanama yaşarsanız, mutlaka doktorunuza başvurun. Bunlar düşük belirtileridir.

Ayrıca, anksiyete, depresyon veya aşırı stres yaşıyorsanız, sağlık hizmeti talep etmek iyi bir fikirdir. Bu sorunlar, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve doğum sonrası depresyona katkıda bulunan faktörlerdir (5).

Soru Cevap

Gebeliğin 13. haftasında cinsiyet belli olur mu?

Bebeğinizin cinsiyetini noninvaziv prenatal test (NIPT) veya koryon villus örneklemesi (CVS) testleriyle öğrenebilirsiniz. Ultrason fetusun cinsel organlarını gebeliğin 14. haftasından itibaren ortaya çıkarabilir, ancak ultrason 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir

13 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 13. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, 3 aylık hamileliğin son günlerindesiniz. Gebeliğin 13. haftasının son günü 4 aylık hamileliğe başlıyorsunuz ve 3 ay geride kalmış oluyor. Kısacası 3. ayda başlayan gebeliğin 13. haftası 4 aylık hamileliğin başında bitiyor.

Gebeliğin 13. haftasında cinsel ilişkiye girilir mi?

Gelişmekte olan bebeğiniz, rahminizdeki amniyotik sıvının yanı sıra rahmin kendisinin güçlü kasları tarafından korunur. Erken doğum veya plasenta sorunları gibi komplikasyonlarınız olmadığı sürece cinsel aktivite bebeğinizi etkilemez. Ancak hamileliğiniz, cinsel istek seviyenizde değişikliklere neden olabilir (6).