Gebeliğin 14. Haftası

Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemine girdiğiniz gebeliğin 13. haftasında kendinizi önceki haftalara nazaran daha enerjik hissedebilirsiniz. Muhtemelen gebeliğin ikinci trimesteri (3 aylık dönemi) daha rahat geçecektir.

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
14 hafta gebelik

Gebeliğin 14. haftasında artık gebeliğin ikinci 3 aylık döneminin (üçüncü trimester) içindesinizdir. Gebelik belirti ve semptomları hafiflemiştir. Muhtemelen kendinizi gebeliğe alışmış ve rahatlamış hissediyorsunuzdur.

Siz

Kısa süre içerisinde karnınız büyüyecek ve gebe olduğunuz dışardan kolaylıkla fark edilir hale gelecek.

Karnınızın ilk ne zaman belirgin şekilde büyüyeceği şu durumlara göre değişkenlik gösterir:

  • Daha önce gebe olup olmadığınız,
  • Anatominiz,
  • Gebelik öncesi kilonuz
  • Vücut şekliniz

Eğer şu ana kadar gebe olduğunuzu bir sır gibi sakladığınız yakınlarınız varsa artık gebe olduğunuzu rahatça açıklayabilirsiniz. Gebeliğin 14. haftasına geldiğinize göre artık düşük yaşama ihtimalinizin son derece düşük olduğunu bilmelisiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 14. haftası ortalama bir fetüs 8.7 cm baş-popo uzunluğuna ve 43 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 14. haftasında ortalama bir fetüs 8.7 cm baş-popo uzunluğuna ve 43 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 14. haftasında bebeğinizi domates büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz artık gözlerini kısarak, kaşlarını çatarak ve hatta yüzünü ekşiterek çeşitli mimikler yapabilir. Siz onları göremeyecek veya hissedemeyecek olsanız da, bebeğinizin mimik ifadeleri yapabilmesi beyin gelişimlerinin ne kadar ilerlediğini gösterir.
  • Lanugo adı verilen çok ince tüyler, bu haftalarda bebeğinizin vücudunu kaplamaya başlar.
  • Gebeliğin 14. haftasında bebeğinizin böbrekleri idrar üretebilir ve idrarını amniyon sıvısına yapar. Ayrıca bebeğinizin karaciğeri safra üretmeye başlar. Bunların ikisi de bebeğinizin rahim dışındaki hayata hazırlandığının işaretidir.

Eğer yakın tarihli planlanmış bir ultrason randevunuz varsa, bebeğinizin başparmağını emip emmediğini sorun. Bebeğiniz esnemek için çok çalışıyor. Yakında kolları küçücük bedeninin geri kalanıyla daha orantılı görünecek.

İkiz bebek gelişimi

Doppler ultrason ile bebeklerin kalp atışları duyabilir. Evde kullanmak için doppler ultrason satın alabilirsiniz. Ancak kalp atışını duyamazsanız endişe etmeyin. Nasıl kullanılacağını öğrenmeniz zaman alabilir.

14 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 14. haftasında farkedebileceğiniz bazı belirtiler:

  • Meme hassasiyetinde azalma
  • Daha enerjik hissetme
  • Kilo artışı

Bunlara ek şu belirtileri de yaşayabilirsiniz.

Mide bulantısı

Bazı kadınlar hamileliğin sonuna kadar mide bulantısı belirtileri yaşarken, ikinci 3 aylık dönem başladığında mide bulantısı birçok kadın için daha az sorun teşkil etmektedir.

Eğer mide bulantılarınız şiddetliyse, yediğiniz neredeyse her şey bulantıya neden oluyorsa, şiddetli kusmalarınız varsa veya kilo kaybı aşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Bunlar hiperemezis gravidarum belirtileridir.

  • Az az ve sık sık yiyin.
  • Eğer mide bulantınızı arttıran yiyecekler veya kokular varsa onlardan uzaklaşın.
  • Zencefil çiğnemek veya zencefil çayı içmek mide bulantınızı hafifletebilir.
  • Yatağınızın yanında bir paket tuzlu kraker bulundurun ve sabah bulantılarının giderilmesine yardımcı olmak için sabah kalkmadan birkaç tane yiyin.
  • Her kusmada sıvı kaybedilir. Sıvı eksikliği yaşamamak için bol bol su için ve sıvı alın.

Ruh hali değişimleri

İçinizde bir can yetişiyor olması son derece önemli ve kompleks bir olaydır. Gebelik süresince çeşitli hormonların seviyelerinde değişiklikler olacak. Bir bebek beklemenin heyecanı, hormonal değişiklikler ve fiziksel değişimlerin sizde hissettirdikleri ruh halinizde değişikliklere ve dalgalanmalara neden olabilir.

Evet, yorgun, çok mutlu veya stresli hissetmeniz normaldir. Bu duygudurum değişimleri gebelerde oldukça yaygındır. İyi haber ise, muhtemelen, gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde kendinizi daha iyi hissedersiniz ve duygularınız daha stabildir.

Mümkün olduğu kadar dinlenin. Gebelik ve annelik konularında sohbet edebileceğiniz iyi bir arkadaş bulun.

Bilinmesi gerekenler

Hareket edin! Elbette gebelik beraberinde yorgunluk ve dinlenme ihtiyacı getirecek. Ancak kalbinizin güçlü kan pompalaması ve bütün hücrelerinize bol bol oksijen ve besin gönderebilmesi için hareket etmelisiniz.

Düzenli bir egzersiz rutini, genel olarak daha iyi hissetmenizi sağlar.

Temiz havada içinize bol oksijen çekerek 15 dakikalık sabah yürüyüşü yapmayı deneyin. Sizin gibi gebelerin de bulunduğu bir yürüyüş grubu oluşturmaya çalışın. Olası anormal durumlar için kolaylıkla yardıma ulaşabileceğiniz ve oksijenin bol olduğu güvenli yürüyüş rotaları planlamaya çalışın.

Mide bulantınız azaldıysa ve hala karnınız kocaman olmadığına göre eşinizle biraz daha fazla zaman geçirebilirsiniz. İlerleyen haftalarda karnınız büyüdüğünde mahrum kalacağınız keyifli anları fırsatınız varken yaşayın. Doktorunuz aksini söylemediği sürece seks yapmak güvenlidir. Kalp atışlarınızı hızlandırır ve hareketli olmanızı sağlar.

Acil durumlar!

Eğer aşağıdaki durumları yaşarsanız mutlaka doktorunuza belirtin:

  • Vajinal kanama
  • Sıvı sızıntısı
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli karın ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Bulanık görme

Ayrıca eğer şiddetli mide bulantılarınız nedeniyle yeterli beslenemiyorsanız bunu doktorunuza belirtin.

Soru Cevap

Gebeliğin 14. haftasında cinsiyet belli olur mu?

Bebeğinizin cinsiyetini noninvaziv prenatal test (NIPT) veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi DNA incelemesi yapılan testler ile öğrenebilirsiniz. Ultrason fetusun cinsel organlarını gebeliğin 14. haftasından itibaren ortaya çıkarabilir, ancak ultrason 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir

14 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 14. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, 3 ayı geride kalmıştır ve gebeliğin 4. ayının başlarındasınızdır.

Gebeliğin 14. haftasında cinsel ilişkiye girilir mi?

Gelişmekte olan bebeğiniz, rahminizdeki amniyotik sıvının yanı sıra rahmin kendisinin güçlü kasları tarafından korunur. Erken doğum veya plasenta sorunları gibi komplikasyonlarınız olmadığı sürece cinsel aktivite bebeğinizi etkilemez. Ancak hamileliğiniz, cinsel istek seviyenizde değişikliklere neden olabilir (1).