Gebeliğin 16. Haftası

Gebeliğin 16. haftasında en heyecan verici bölümlerden biri başlamak üzere. Yakında bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız. Başlangıçta karnınızdaki hissin bebeğinizin hareketleri mi, gaz mı yoksa başka bir his mi olduğunu söylemek zor olabilir. Ancak zamanla hareketlerin bebeğinize ait olduğunu anlayacaksınız.

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
16 hafta gebelik

Gebeliğin 16. haftasında cildinizin ve yüzünüzün daha parlak göründüğünü fark edebilirsiniz. Diş eti kanamaları veya mide ekşimesi sorunlarınız da olabilir. Bebeğiniz ise yaklaşık olarak, 11.6 cm uzunluğunda ve 100 gram ağırlığındadır. 

Siz

Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde muhtemelen daha rahat ve gebeliğe alışmış hissedersiniz. Son birkaç haftadır daha rahat uyuyor olabilirsiniz.

Bu uykunun tadını çıkarırken artık yavaş yavaş yatakta yan tarafınız üzerine yatmaya alışmaya çalışın. Karnınız daha da büyüdüğünde buna alışmış olmanız gerekir. Sırt üstü uyumamak ve yan tarafınız üzerine uyuyabilmek için yastıkla kendinizi destekleyebilirsiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 16. haftası ortalama bir fetüs 11.6 cm baş-popo uzunluğuna ve 100 gram ağırlığa sahiptir
  • Gebeliğin 16. haftasında ortalama bir fetüs 11.6 cm baş-popo uzunluğuna ve 100 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 16. haftasında bebeğinizi avokado büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz artık daha hareketli. Kan dolaşımı ve idrar üretimi de daha fazla gelişti.
  • Bebeğinizin gözleri ve kulakları baş üzerindeki kalıcı pozisyonlarına yerleştiği için bebeğinizin başı da daha “normal” görünür.
  • Bebeğinizin başı daha dik durmaya başlar. İlk aylardaki kadar öne eğik değildir.
  • Bebeğinizin bacakları da hızla gelişmeye devam etmektedir. Üstelik eğer o bir kızsa, bugünlerde yumurtalıklarında binlerce yumurta gelişiyor.

Yakında bebeğiniz çok daha hızlı bir büyüme evresine girecek.

İkiz bebek gelişimi

Bebeklerinizin hareketlerini hissediyor musunuz? İlk gebeliğini yaşayan kadınlar genellikle bebeğin hareketlerini daha ilerleyen haftalarda fark etmeye başlarlar. Tecrübeli anneler ise bebeğin hareketlerini daha erken hissedebilmektedir.

Fetal hareket, yani bebeklerinizin karnınızda hareket etmesi, onların gelişen kaslarını çalıştırdığının harika bir işaretidir. Zamanla, bu küçük dürtmeler ve yumruklar yuvarlanmalara ve tekmelere dönüşecek.

16 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 16. haftasına gelindiğinde birçok gebe artık mide bulantılarından kurtulmuştur. Bu haftalarda biraz daha dikkatsiz ve konsantrasyon eksikliği gibi problemler yaşayabilirsiniz. Bu hafta görebileceğiniz bazı belirtiler ise şöyle:

  • Artan kan akışı nedeniyle daha canlı cilt görünümü
  • Hormonlardan dolayı daha parlak veya yağlı cilt görünümü
  • Kabızlık
  • Mide ekşimesi
  • Burun kanaması
  • Burun tıkanıklığı
  • Devam eden kilo artışı
  • Hemoroid (basur) gelişme ihtimali
  • Unutkanlık
  • Konsantrasyon güçlüğü

Parlak ve canlı cilt görünümü

Vücudunuzda dolaşan kan miktarı artıyor. Hormonlar vücudunuzu şekillendirmeye devam ediyor. Artan kan akışı ve hormonların cilt yağlanmasını arttıran etkisi ile cildiniz daha parlak görünebilir.

Gebeliğin bu haftalarında, etkisi artan hormonlar, cildinizin daha parlak ve daha yağlı görünmesine neden olabilir.

Bu durum “gebelik ışıltısı” olarak da adlandırılır. Ancak bu yağlı ve parlak cilt görünümü adlandırıldığı kadar harika bir durum olmayabilir. Eğer yüzünüz ve cildiniz fazla yağlıysa, yağsız bir temizleyici kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kabızlık

Hormonal değişiklikler sindirim sisteminizin ve özellikle bağırsaklarınızın yavaşlamasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak kabızlık (konstipasyon) gelişebilir.

Eğer kabızlık sorunu yaşarsanız, ceviz badem, elma, armut, ıspanak, pırasa, marul, fasulye ve nohut gibi meyve, sebze ve tahıl ile beslenmeye ağırlık verebilirsiniz. Lif içeriği yüksek besinler kabızlıktan korur ve sindirim sisteminizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Mide ekşimesi

Eğer mide ekşimesi veya ağza acı su gelmesi gibi belirtiler yaşarsanız beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Genellikle yağlı ve acı baharatlı yiyecekler mide ekşimesi ve reflüye neden olur.

  • Az az ve sık sık beslenin.
  • Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Asitli kola ve gazozlardan uzak durun.
  • Yemek yedikten sonra yaklaşık 90 dakika uzanmayın, yatmayın.

Gebelik süresince sağlıklı beslenirseniz, gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde yaklaşık 5,5 kilogram ile 7 kilogram kilo artışınız olabilir. Ancak bu tahmin, gebeliğin başlangıcında şişman veya zayıf olma durumunuza göre değişiklik gösterebilir.

Burun kanaması

Diş eti kanaması veya burun kanaması gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu kanamaların nedeni gebelik süresince artan kan hacmi ve artan kan akışı olabilir.

Burun kanamaları genellikle zararsızdır ve vücudunuzdaki artan kan akışı burnunuzdaki küçük kan damarlarının yırtılmasına neden olduğunda ortaya çıkar.

Burun kanamasını durdurmak için:

  • Oturun ve başınızı kalbinizden yüksekte tutun.
  • Kan yutmanıza neden olabileceği için başınızı arkaya yaslamayın.
  • Burnunuzu başparmağınız ve işaret parmağınızla en az beş dakika boyunca sıkıştırın.
  • Kan damarlarınızı daraltmaya ve kanamayı hızla durdurmaya yardımcı olmak için burnunuza buz paketi uygulayın.

Bilinmesi gerekenler

Mide bulantılarınız azaldıysa sağlıklı beslenmenin tam zamanı. Tatlı şeyler arzuladığınızda meyveler, tuzlu şeyler arzuladığınızda ise peynir tercih edebilirsiniz.

Günde 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Yüzme ve yürüyüş, düşük sakatlık riskleri olan harika egzersizlerdir. Bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Eğer yeteri kadar boş zamanınız varsa bebeğiniz için beşik, puset, araç koltuğu ve diğer ihtiyaçlarınızın fiyat araştırmasını yapmaya başlayabilirsiniz.

Acil durumlar!

Eğer bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlarsanız, bebeğinizin doğana kadar zaman zaman hareketlerini hissetmeye devam etmelisiniz.

Eğer bebeğinizin hareketlerini hissetmemeye başladıysanız ve aralıksız 12 saat boyunca hareket ettiğini hissetmezseniz bu önemli bir sağlık durumuna işaret edebilir. Lütfen doktorunuza belirtin.

Gebeliğin 16. haftasında henüz bebeğinizin hareketini hareketlerini hissetmemiş olabilirsiniz. Genelde, gebeliğin 20. haftasından itibaren hissedilir.

Düşük yapma riski, gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde (2.trimester) ilkine göre çok daha düşük olsa da vajinal kanamayı veya şiddetli karın ağrısını asla göz ardı etmemelisiniz. Eğer kramp, karın ağrısı veya vajinal kanamanız varsa doktorunuza belirtin.

Soru Cevap

Gebeliğin 16. haftasında cinsiyet belli olur mu?

Bebeğinizin cinsiyetini noninvaziv prenatal test (NIPT) veya koryon villus örneklemesi (CVS) gibi DNA incelemesi yapılan testler ile öğrenebilirsiniz. Fetusun cinsel organları bu haftalarda ultrason ile görülebilir. Ancak ultrason, 18. haftaya kadar tam olarak doğru sonucu verememiş olabilir.

16 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 16. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, hamileliğin 3 ayı geride kalmıştır ve gebeliğin 4. ayının ortalarındasınızdır.

Gebeliğin 16. haftasında cinsel ilişkiye girilir mi?

Gelişmekte olan bebeğiniz, rahminizdeki amniyotik sıvının yanı sıra rahmin kendisinin güçlü kasları tarafından korunur. Erken doğum veya plasenta sorunları gibi komplikasyonlarınız olmadığı sürece cinsel aktivite bebeğinizi etkilemez. Ancak hamileliğiniz, cinsel istek seviyenizde değişikliklere neden olabilir (1).