
Gebeliğin 18. haftasında artık ikinci trimesterdesiniz ve karnınız hızla büyümeye başlıyor. Gebeliğin 18. haftasında bebek hareketleri muhtemelen hissedilmeye başlamıştır. Bu hafta sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
İçindekiler
Siz
Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın.
- Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.
- Bu 3 aylık dönemde yaklaşık 5,5 kilogram ile 6,7 kilogram kilo artışınız olabilir.
- Gebelik başlamadan önce zayıf ya da şişman bir kadın olmanız bu değerleri değiştirebilir.
Bebeğiniz de giderek daha aktif hale geliyor. Yakında hareketlerini ve tekmelerini hissetmeye başlayacaksınız.
Aşılama
Gebelere bu haftalarda tetanoz, difteri ve boğmaca aşıları yaptırmaları önerilebilir.
Tetanoz ve Difteri aşısı: 3 doz
- Ortalama 18 ila 20. haftada ilk doz tetanoz-difteri aşısı yapılır.
- İlk aşıdan 4 hafta sonra (22 ila 24. haftalar) ikinci dozu yapılır.
- Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü dozu yapılır.
Boğmaca aşısı: Daha önceki boğmaca aşısı olup olmadığınıza bakılmaksızın boğmaca aşısı yaptırmanız önerilir. Tüm gebelere 27 ila 36. haftalar arasında boğmaca aşı önerilmektedir. Doğacak bebeğin korunmasını sağlamak için doğumdam en az 2 hafta önce aşının yapılmış olması gerekir.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 18. haftasında ortalama bir fetüs 14.2 cm baş-popo uzunluğuna ve 190 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 18. haftasında bebeğinizi portakal büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bu hafta bebeğinizin duyularının gelişimi için önemli bir haftadır. Kulakları gelişir ve kafalarından dışarı doğru belirir. Bebeğiniz sesinizi duymaya başlar. Kalp atışlarınızı ve hatta bağırsak seslerinizi duyabilir. Üstelik artık gözleri de ışığı ve algılayabiliyor.
- Bebeğinizin sinir sistemi de hızla gelişiyor. Bebeğinizin bir sinir hücresinden diğerine mesaj götüren sinir gövdeleri myelin denen bir madde ile kaplanır. Myelin sinir sistemi için son derece önemlidir. İletilerin hızlı iletilmesinden sorumludur.
Bebek gelişiminin nasıl ilerlediğini görmek ve bebeklerinin organlarının düzgün bir şekilde geliştiğinden emin olmak için bu hafta ultrason takibi yaptırabilirsiniz. Bu ultrason sırasında bebeğinizin cinsiyetini de öğrenebilirsiniz.
İkiz bebek gelişimi
Artık her bir bebeğiniz yaklaşık olarak 200 gram ağırlığında ve 14 cm uzunluğundadır. Bebeklerinizin ciltlerinin altında yağ depoları birikiyor.
18 haftalık gebelik belirtileri
Bu hafta kendinizi daha iyi hissetme ihtimaliniz yüksektir. Eğer kendinizi yorgun hissederseniz daha fazla dinlenin ve öğle saatlerinde biraz kestirmek için kendinize zaman ayırmaya çalışın.
Gebeliğiniz boyunca yaşadığınız mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve sık idrara çıkma gibi belirtiler bu hafta da devam edebilir. Ayrıca burun tıkanıklığı, diş eti şişmesi veya baş dönmesi gibi burun ve diş eti problemleri de yaşayabilirsiniz.
Gebeliğin 18. haftasında görebileceğiniz diğer belirtiler şöyledir:
Karpal tünel sendromu
Karpal tünel sendromu, gebelerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Parmaklara ve ele giden sinirler ve tendonlar bilekte karpal tünel denen dar bir alandan geçerler. Bu tünelde sinirlere bası olması durumunda el, kol ve parmaklarda karıncalanma, uyuşma ve ağrı gelişebilir.
Bir bilgisayar ile çalışıyorsanız, özellikle klavye, dokunmatik yüzey ve fare gibi el bileklerinizi doğrudan ilgilendiren cihazların ergonomik olmalarına dikkat edin. Mutfak araç ve gereçleri veya el ve bileğinize titreşim veren diğer aletlerin kullanımını azaltın.
Karpal tünel sendromu genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçer. Eğer karpal tünel sendromunuz varsa bunu doktorunuza belirtin.
Vücut ağrıları
Bebeğiniz ve onu sarıp çevreleyen rahminiz büyüyor. Karnınız öne doğru ağırlık kazanıyor. Bebeğinizin artan ağırlığı ise leğen kemiklerinize ekstra baskı uygulayabilir. Vücudunuzun ağırlık merkezi ön tarafa doğru yer değiştirirken ağrı oluşabilir. Sıcak veya soğuk kompress yapmak ağrınızı hafifletebilir.
Geceleri bacaklarınızda kramp gelişebilir. Yeterli magnezyuma sahip olmak ve yeteri kadar su içmek krampları hafifletmenize yardımcı olur. Uyumadan önce bacaklarınızı esnetmek ve egzersiz yapmak da faydalı olabilir.
Cilt değişiklikleri ve kaşıntı
Gebelerde karın bölgesinde kaşıntı sık görülen bir durumdur. Ayrıca ellerinizde ve ayaklarınızda da kaşıntı görülebilir. Duşa girdiğinizde sıcak sudan uzak durun. Kıyafetlerinizi bol, kaşıntı hissi uyandırmayan ve rahat olanlardan tercih edin.
Gebelik süresince birçok değişim yaşarsınız bunlardan biri de karnınızın ve memelerinizin büyümesidir. Cildiniz de büyüyen vücut bölümlerine ayak uydurmaya, uzamaya ve genişlemeye çalışır.
İkinci 3 aylık dönemin içerisinde, karnınızın ortasından göbek deliğinizle kasık bölgeniz arasında karnınızın ortasından aşağı doğru uzanan koyu kahverengi bir çizgi fark edebilirsiniz. Bu çizgi her zaman vardır ve adı da linea alba‘dır. Ancak hamileliğinizden önce görülmeyecek kadar hafifti. Gebelikte melanin pigmenti üretimi arttığından bu çizgi koyulaşır ve daha belirgin hale gelir. Bu belirgin haline ise linea nigra denir.



Cilt çatlakları belki de gebelikte en çok bilinen ve en yaygın görülen cilt değişimidir. Gebelerin yaklaşık %90’ında görülür. Genellikle gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde görülür. Ne yazık ki bu çatlakları önlemek için yapılacak pek bir şey yok.
Kesin bir çözümü olmasa da cildinizi nemlendirebilir ve cilt bakımına özen gösterebilirsiniz. Bu çatlakların gebelikten sonra yavaş yavaş geçmesi beklenir.
Bilinmesi gerekenler
Gebelikte artan hormonlar, tahriş olmuş diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Eğer uzun zamandır diş hekimi kontrolüne gitmediyseniz bir diş hekimi randevusu planlayabilirsiniz. Diş hekiminize gebe olduğunuzu mutlaka belirtin.
Gebelik, erken doğum ile ilişkili olan periodontal hastalık riskini artırır (1). İkinci 3 aylık gebelik döneminde rutin diş bakımı yaptırmak güvenlidir, ancak diş röntgenlerinden kaçınılmalıdır.
Bu haftalarda muhtemelen kendinizi daha iyi hissediyorsunuzdur ve doğumun nerede ve hangi doktor tarafından seçileceğini belirlemek için harika zaman. Doğum ve doğum sonrası planlarınızı yapabilirsiniz.
Sağlıklı kilo artışını sağlamak için sağlıklı beslenmeye devam edin. Kalsiyum ve demir açısından zengin yiyeceklere ve yeşil yapraklı sebzelere ve turunçgiller gibi folik asit açısından zengin yiyeceklere öncelik verin. Tatlı arzularsanız, kek veya işlenmiş tatlılar yerine taze meyve yiyin. Yüksek kalorili ve kızarmış yiyeceklerden kaçının.
Gebeler için Beslenme Önerileri
Vücut kitle indeksi 30 veya üzeri olan aşırı kilolu kadınlar, gebelik diyabeti açısından daha yüksek bir risk altındadırlar.
vücut kitle indeksi hesaplaAcil durumlar!
İkinci 3 aylık döneminizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri meydana gelirse doktorunuza belirtin:
- Vajinal kanama
- Kötü koku veya kaşıntının eşlik ettiği vajinal akıntı
- Yüksek ateş
- Titreme
- İdrar yaparken yanma
- Karında orta veya yüksek şiddetli kramp
- Karnın alt kısımlarında ağrı
Ayak bileklerinizde, yüzünüzde veya ellerinizde şişme yaşarsanız veya hızlı bir şekilde çok kilo alırsanız bunu mutlaka hekiminize belirtin. Bunlar preeklampsi denen ciddi bir gebelik komplikasyonuna işaret eder. Acil müdahale ve tedavi gerektirir.
Preeklampsi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda daha erken veya doğumdan sonra da ortaya çıkabilir.
Medikal veya bitkisel herhangi bir ilaç kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Soru Cevap
Gebeliğin 18. haftasında bebeğinizin cinsel organı muhtemelen net olarak görünür. Gebeliğin 18. haftası yapılan ultrason ile bebeğinizin cinsiyetini muhtemelen net olarak öğrenebilirsiniz.
Gebeliğin 18. haftasının ilk günü, tıbbi gebelik takvimine göre, hamileliğin 4. ayının son günüdür. Gebeliğin 18. haftasının geriye kalan son 6 günü ise gebeliğin 5. ayının ilk 6 gününü oluşturur.