
Gebeliğin 19. haftası, eğer bir takip ve ultrason planlanırsa bebeğin cinsiyeti ve plasentanın yeri net olarak görülebilir. Amniyotik sıvı seviyesi ve fetal kalp hızı da ölçülebilir. Karnınızda çatlaklar oluşmaya başladı mı? Gebeliğin 19. haftasında neler oluyor?
İçindekiler
Siz
Bu haftalarda, karnınızın ortasından kasık bölgenize kadar, göbek deliğinizden geçen ve karnınızın ortasından aşağı doğru uzanan koyu kahverengi bir çizgi fark edebilirsiniz. Bu çizgiye linea nigra denir.



Gebeliğin 19. haftasında vücudunuz bebeğiniz için geçici bir yuva oluştururken karnınız büyüyecektir. Artan hormonlar nedeniyle memelerinizde büyüyebilir. Artan hacimlere ayak uydurmaya çalışan cildinizde uzar ve genişler. Cilt genişlerken çatlaklar gelişebilir.
Gebelikte Cilt Çatlakları ve Tedavi Önerileri
Bebeğiniz

- Gebeliğin 19. haftasında ortalama bir fetüs 15.3 cm baş-popo uzunluğuna ve 240 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 19. haftasında bebeğinizi mango büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğinizin böbrekleri idrar üretiyor.
- Beyninin duyularla ilgili bölümü gelişiyor.
- Cildi lanugo adı verilen tüylerle kaplanıyor.
- Bebeğiniz rahminizin içerisinde büyürken cildini verniks kazeoza adında yağlı bir madde kaplıyor. Bu mumsu madde, kırışma ve tahrişe karşı bebeğinizin cildini koruyucu bir bariyer görevi görür.
Bebeğinizin cinsiyeti kız ise rahmi oluşmuştur. O hala sizin rahminizde minik bir fetüs olmasına rağmen kendi rahmindeki yumurtalıkları yaklaşık 6 milyon yumurta içerir.
İkiz bebek gelişimi
Bebeklerinizin cildi artık verniks kazeoza adı verilen mumsu bir maddeyle kaplanmıştır. Bu madde onların cildinin amniyotik sıvı içerisinde buruşmasından tahriş olmasından korur.
19 haftalık gebelik belirtileri
Bu haftalarda yaşayabileceğiniz bazı gebelik belirtileri şöledir:
- Yorgunluk
- Devam eden kilo artışı
- Büyümeye devam eden memeler
- Sık idrara çıkma
- Karnınızın ortasından aşağı doğru koyu renkli çizgi (linea nigra)
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Uykusuzluk
Mide bulantısı
Gebeliğin erken belirtilerinden biri olan bulantı hissi genellikle ilk aylarda görülür. Zencefil ve nane bulantı hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Gebelik boyunca az az ve sık sık beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Susuz kalmamaya özen gösterin. Eğer idrar renginiz koyulaşıyorsa bu susuz kaldığınıza işaret eder.
Ancak gebeliğin 19. haftasına gelindiğinde hala devam eden bulantı hissiniz var ise bunu doktorunuza belirtin.
Saç dökülmesi
Geçtiğimiz haftalarda saç dökülmesi problemi yaşadıysanız muhtemelen bu haftalarda saç dökülmeleriniz azalacaktır. Üstelik saçınız eskisinden daha dolgun ve parlak olabilir.
Uyku problemleri
Eğer yan tarafın üzerine uyuma alışkanlığın varsa muhtemelen keyifli uykunun tadını çıkarıyorsundur. Ancak alışkanlıklarınız siz karnınız veya sırtınız üzerine yatmaya itiyorsa büyüyen karnınız bunu güçleştirecektir.
Kahve, çay, kola ve çikolata gibi kafein içeren besinleri belli bir sınırın üzerinde kullanmayın. Kafein uykusuzluk problemlerini şiddetlendirebilir.
Eğer gece sık sık idrar çıkma nedeniyle uyku problemi yaşarsanız su içmeyi azaltmayın. Bunun yerine günün ilk yarısında daha fazla su içmeye ve günün ikinci yarısında daha az su içmeye odaklanın.
Gündüz ve gece rahatlamanıza yardımcı olacak bazı stres azaltıcı nefes egzersizleri deneyin.
Gün içerisinde egzersiz yapmak, yürümek ve hareket etmek ve daha fazla parlak gün ışığına maruz kalmak gece uykularınızı daha iyi hale getirebilir.
Kaliteli Uyku için “Kanıtlanmış Bilgiler”
Yan tarafınız üzerine yatmaya alışmak için bacaklarınızın arasına veya sırt tarafınıza yastık koyarak uyumayı deneyin. Bir bebeğe ve getireceği sorumluluklara sahip olmanın endişeleri veya çeşitli kaygılar da kaliteli uyumanıza engel olabilir. Endişelerinizi paylaşabileceğiniz bir başka gebe veya anne daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Yuvarlak bağ ağrısı
Mide bulantılarınız geçmiş ve sindirim sisteminiz rahatlamış olabilir. Ancak karnınızın içeresinde rahminiz büyümeye devam ediyor. Rahminiz büyüdükçe onu dairesel şekilde saran yumuşak bağ dokunuz da gerilecek. Bu ağrıya neden olabilir.
Bu ağrı, genellikle karnınızın veya kalça bölgesinin bir tarafında başlar. Bazen ağrı karnınızın her iki tarafında da hissedilir ve kasıklarınıza kadar uzanabilir.
Bu bağ dokusu, rahmin ön kısmını kasıklara bağlar ve gebelik boyunca gerilir. Yuvarlak bağ ağrısı şiddetli olabilir ve genellikle birkaç saniye sürer. Ayakta durmak veya öksürmek bağların gerilmesine neden olarak ağrıyı tetikleyebilir.
Ayağa kalktığınızda veya otururken veya yatarken pozisyon değiştirdiğinizde yavaş hareket edin. Gebeliğin geri kalan haftalarında ağır kaldırmamaya ve ani hareketler yapmamaya özen gösterin.
Bilinmesi gerekenler
Gebelik süresince herhangi bir dönemde baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bal ağrılarını hafifletmek için beyninize daha fazla temiz kan göndermeyi deneyin. Hareket edin, derin nefes alın ve bol bol oksijeni içinize çekin. Yine de baş ağrılarınız devam ederse reçetesiz satılan ilaçlarda dahil olmak üzere herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Acil durumlar!
Her zaman olduğu gibi yüksek ateş, kusma, vajinal kanama veya kötü kokulu vajinal akıntı gibi rahatsızlıklar yaşarsanız hemen doktorunuzla iletişime geçin.
Soru Cevap
Gebeliğin 19. haftasında bebeğinizin cinsel organı muhtemelen net ve kesin şekilde görünür.
Gebeliğin 19. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 4 ayını geride bırakmışsınızdır ve artık 5. gebelik ayının başlarındasınızdır.
Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.