Gebeliğin 20. Haftası

Tebrikler! Yolu yarıladınız. Gebelik sürecinin yarısı tamamlandı. Muhtemelen iştahınız tam olarak normale döndü ve karnınız gebe olduğunuzu ele verecek kadar büyüdü. Üstelik bebeğinizin hareket ettiğini hissetmiş olabilirsiniz. Gebeliğin 20. haftasında neler oluyor?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
20 hafta gebelik

Gebeliğin 20. haftası yolu yarıladınız anlamına gelir ve beklenen doğum tarihine 20 hafta kalmıştır. Geçmişte hangi tarihlerde hangi aşıları olduğunuza bağlı olmakla birlikte, erişkin tip tetanoz ve difteri aşısı yaptırmanız önerilmektedir.

İştahınız tamamen normale dönmüş olabilir. Ayrıca bebeğinizin hareketlerini de hissetmeye başlamış olabilirsiniz.

Siz

Bebeğinizin hareket ettiğini hissettiniz mi? Bu hafta vücudunuzdaki değişikliklerden biri, bebeğiniz rahminizde dolaşırken hissettiğiniz o küçük dürtüler olabilir. Buna hızlandırma denir. Daha önce doğum yapmış kadınlar muhtemelen bu hisleri birkaç hafta önce hissetmeye başlamıştır.

Karnınız bu haftalarda belirgin hale gelir. Bu haftalarda, her hafta yaklaşık yarım kilo ağırlık artışınız olabilir.

Aşılama (Tdap)

Aşılanma geçmişinize uygun olarak erişkin tip tetanoz ve difteri aşısı yaptırmanız önerilmektedir. Daha önce aşı olmadıysanız, en az iki doz tetanoz ve difteri aşısı olmanız önerilmektedir. İkinci doz tetanoz ve difteri aşısının, doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmış olması önerilmektedir.

Gebeliğin ortalama 27 ila 36. haftalarında Tdap uygulanabilir. Tdap aşağıdaki aşıları içerir:

  • Tetanoz (T: tetanus)
  • Erişkin Tip Difteri (d: diphtheria)
  • Dozu Azaltılmış Asellüler Boğmaca (ap: acellular pertussis)

Daha önce boğmaca aşısı yaptırmış olsanız dahi boğmaca aşısı hayat boyu koruma sağlayamadığından her gebelikte bir doz Tdap yapılması önerilir. Ancak gebeliğin ilk haftalarında Tdap aşısı yapıldıysa boğmaca aşısının tekrarlanması gerekmez.

Siz aşılanırken bebeğinizin de pasif olarak bağışıklık kazanabilmesi için aşılamanın doğumdan en az 2 hafta önce tamamlanmış olması önerilmektedir. Bu nedenle erken doğum ihtimali daha yüksek olan gebelerde aşılama daha erken yapılabilir.

Tdap aşısı genellikle gebeliğin 27 ila 36. haftaları arasında yapılır. Yine de doktorunuz gebeliğin daha erken haftalarında aşı yapmanızı önerebilir.

Aşılama tarihiniz hakkında bilgi almak ve aşı takviminizi birlikte belirlemek için kendi aile sağlığı merkezinize danışabilirsiniz.

Bebeğiniz

Gebeliğin 20. haftası ortalama bir fetüs 16.4 cm baş-popo uzunluğuna ve 300 gram ağırlığa sahiptir. Baş-topuk uzunluğu ise 25.6 cm'dir

İkiz bebek gelişimi

Bebekleriniz şimdi yaklaşık 15-16 cm uzunluğunda ve 250 gram ağırlığındalar.

Bu hafta bebeklerinizin sağlık durumunu kontrol eden anatomik bir USG taraması yaptırabilirsiniz. Ayrıca 20. haftada bebeklerinizin cinsiyetlerini de öğrenebilirsiniz.

20 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 20. haftası, ikinci 3 aylık dönemin (ikinci trimester) ortasındasınız. İştah durumunuz muhtemelen normaldir veya öncesine göre artmıştır.

İkinci üç aylık döneminizde bulantı ve yorgunluk kaybolmuş olsa da, gebeliğin 20. haftasında yaşayabileceğiniz veya yaşamaya devam edebileceğiniz bazı belirtiler şunlardır:

Braxton-Hicks kasılmaları

Braxton-Hicks kasılmaları gebeliğin son aylarında rahimde gelişen düzensiz kasılmalardır. “Yalancı doğum ağrıları” olarak da adlandırılan bu kasılmalar genellikle gebeliğin ikinci yarısında hissedilir ve doğum yaklaştıkça sıklığı artar.

Oturma pozisyonu, çok fazla dolaşmak ve susuz kalmak

Bazen garip bir pozisyonda oturduğunuzda, etrafta çok fazla dolaşırken veya susuz kaldığınızda birkaç kasılma yaşarsınız. Uzanmak ve su içmek kasılmalarınızı hafifletebilir.

Braxton-Hicks kasılmaları, erken doğumun bir işareti de olabilir. Eğer ağrılarınız olursa doktorunuza danışın.

Bilinmesi gerekenler

İkinci ultrasonu yaptırmış olabilirsiniz. Bu ultrason muayenesi karında yapılır. Bebeğinize tepeden tırnağa bir bakış sağlar. Bebeğin tüm ana organ ve sistemleri genel bir bakış ile incelenebilir.

Bu muayene ayrıca size amniyotik sıvı seviyeleriniz, plasentanızın yeri ve hatta bebeğinizin cinsiyeti hakkında bilgi verebilir.

Bebeğinizin nerede ve ne şartlarda doğacağını planlamak isteyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve kaliteli uyuyarak kendinize iyi bakmaya devam edin.

Acil durumlar!

Unutmayın, Braxton-Hicks kasılmaları gebeliğin özellikle ikinci yarısında yaygındır ve genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Bu kasılmalarla, rahim doğuma hazırlanır. Bu hisler hafif ve düzensiz olmalıdır.

Herhangi bir güçlü, ağrılı veya düzenli kasılmalar, özellikle de lekelenme veya kanama eşlik ediyorsa, erken doğum belirtileri olabilir.

Ancak;

  • Şiddetli ağrı veya düzenli kasılmalar
  • Lekelenme veya vajinal kanama

erken doğum habercisi olabilir. Bu durumu doktorunuza belirtmelisiniz.

Soru Cevap

20 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 20. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, 9 ay 10 gün yani toplam 280 gün sürmesi beklenen gebeliğin tam ortasındasınızdır. Hamileliğin 4 ayını geride bırakmışsınızdır ve artık 5. gebelik ayının ortasındasınız.

20 haftalık gebelikte anne kaç kilo alır?

Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.

20 haftalık hamilelikte bebek kaç gram olur?

Gebeliğin 20. haftası ortalama bir fetüs 300 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus; 16.4 cm baş-popo uzunluğuna ve 25.6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.