
Gebeliğin 21. haftası, yolu yarıladığınız anlamına gelir. 16 ila 20 hafta sonra doğum yapabilirsiniz. Bu hafta sizde ve bebeğinizde neler gelişiyor?
Gebeliğin sonlarına doğru varis ve idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Hareketli olmak ve bol su içmek sizi idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, varis ve hemoroid gibi hastalıklardan korur.
Kadınların ikinci 3 aylık dönemde her ay ortalama 2 ila 4 kilo alması normaldir.
İçindekiler
Siz
Muhtemelen fark edilir şekilde gebesiniz ve büyüyen karnınıza uyum sağlaması için hamile kıyafetleri ya da daha bol daha rahat kıyafetler giymeye başlamışsınızdır.
Bebeğiniz sık sık hareket ediyor. Biraz zor olsa da hareketlerini hissedebilirsiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 21. haftası ortalama bir fetüs 26.7 cm uzunluğa ve 360 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 21. haftası bebeğinizi muz büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bu hafta bebeğinizin gözleri açılabilir.
- Anne karnındaki fetüs, bir zar tabakası tarafından kaplanan kese içinde bulunur. Bu keseye amniyon kesesi, çevreleyen zara amniyon zarı, içindeki sıvıya ise amniyon sıvısı adı verilir. Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutabilir. Korkmayın! Bu ona zarar vermeyecek.
21 haftalık bebek anne karnında hareket eder mi? Bebeğinizin minik el ve ayak parmak hareketleri fark edilebilir.
İkiz bebek gelişimi
Bugünlerde bebeklerinizin bebek yatağı dahil olmak üzere doğum sonrası ihtiyaçlarını planlayabilirsiniz. Peki iki bebek aynı yatakta yatabilir mi?
Güvenlik nedeniyle her bebeğin kendi uyku alanı olmalıdır.
21 haftalık gebelik belirtileri
Pek çok kadın ikinci 3 aylık dönemde fiziksel olarak mutlu hisseder. Ancak 21. haftaya kadar hala bazı rahatsız edici sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Memeleriniz büyümeye devam edebilir. Cildinizde çatlaklar gelişebilir. Ayrıca aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz.
Varis
Rahminiz büyüdükçe, bacaklarınızda, dişilik organınızda (vulva) ve makatınızda (rektum) genişlemiş kan damarları yani varisler gelişebilir. Bu varisler doğumdan sonra devam edebilir ancak çoğunlukla doğum sonrası kendiliğinden geçer.
Gebelikte gelişecek varisleri önlemek veya azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:
- Bacaklarınızı kalbinizden daha yükseğe kaldırın ve dinlenin. Bu şekilde kanın kalbinize geri dönüşü kolaylaşır.
- Uzun süre aralıksız olarak tek bir yerde oturmayın veya ayakta durmayın. Sık sık ara verin, hareket edin ve dolaşın.
- Aşırı kilo almaktan kaçının.
- Kabız olmamaya özen gösterin. Bunun için bol bol su ve sıvı için. Lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tahıllarla beslenin. Gerekirse hekiminizden kabızlığı tedavi edici ilaçlar talep edin.
İdrar yolu enfeksiyonu
Gebelik ilerledikçe idrar yolu enfeksiyonu yaşama riskiniz artar. Bunun nedeni genellikle rahmin gebelik süresince büyümesi ve mesane üzerinde oluşturduğu basıdır. Bu durum idrar akışını engelleyebilir. İdrar akışı yavaşladığında veya durduğunda idrar yolları bakterilerin tutunması ve çoğalması için daha uygun hale gelir ve enfeksiyon riski artar.
İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bol su veya sıvı için. Sık sık ve bol bol idrara çıkmak idrar yollarını temizler. Sık sık idrara çıkmak gebelik süresince ve gebelik ilerledikçe yaşanması çok doğal ve olumlu bir durumdur.
Eğer aşağıdaki belirtileriniz varsa idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir:
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Sık idrara çıkma (sizin için normal olandan da sık)
- Acilen idrar yapma istekleri
- Kasık bölgesi ağrısı veya krampları
- Yüksek ateş
- Titreme
- Bulanık renkli idrar
- Kötü kokulu idrar
Gebelerin yaşadığı birçok idrar yolu enfeksiyonu gebelerin kullanabileceği ve bebeklere zarar vermeyecek antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak bu enfeksiyon erken tedavi edilmediğinde böbreklere ulaşabilir. Enfeksiyonun böbreklere ulaşması istenmeyen bir durumdur ve bazı belirtileri şunlardır:
- Sırt ağrısı
- Titreme
- Yüksek ateş
- Mide bulantısı
- Kusma
Gebelik süresince gelişen böbrek enfeksiyonu acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Erken doğuma veya düşük doğum ağırlığına neden olabilir.
Akne ve yağlı cilt
Gebelik ile ilgili birçok durum değişen hormon seviyeleriyle ilgilidir. Hormonlar ciltte daha fazla yağ üretilmesine sebep olur. Aşırı yağ üretimi sivilcelere veya yağlı bir cilt görünümüne neden olabilir. Yağlı cilt veya sivilce gelişmesine engel olmak için şu önerileri deneyebilirsiniz:
- Yüzünüzü düzenli olarak sabah-akşam ve egzersiz gibi terlemenize neden olan durumlardan sonra hafif bir temizleyici ve ılık suyla yıkayın.
- Kozmetik ürünleri seçerken yağsız olanları tercih edin.
- Yağlanmış saçlarınızı her gün yıkayın.
Bilinmesi gerekenler
Kadınların ikinci 3 aylık dönemde her ay ortalama 2 ila 4 kilo alması gerektiği belirtiliyor. Kilo alma hedeflerinize ulaşmak için yiyecek alımınızı ikiye katlamanıza gerek yoktur.
Gebe kalmadan önce sağlıklı bir kiloda olan kadınların gebelik başladıktan sonra ek olarak sadece günlük 300 ekstra kaloriye ihtiyacı vardır. Diyetinizle ilgili bir probleminiz varsa diyetisyeninize danışabilirsiniz.
Bebeğinizin bebek odasını ve bebek bakımını planlamaya başlamak isteyebilirsiniz. Karnınız daha fazla büyüyüp sizi zorlamadan önce bu görevleri halletmek muhtemelen daha kolay olacaktır.
Bazı kadınlar, özellikle gebelik ilerledikçe ve bebek büyüdükçe, gebelik sırasında seks yapmaktan endişe ederler. Eğer gebeliğinizle ilgili özel bir durumunuz yoksa genel olarak seks, gebelikte güvenlidir. Aslında, artan kan akışı seksten daha çok zevk almanızı da sağlayabilir.
Ancak düşük dahil olmak üzere, gebeliğiniz riskli bir durumdaysa, cinsel aktivitenin güvenliği konusunda doktorunuza danıştığınızdan emin olun.
Acil durumlar!
Aşağıdaki durumlardan herhangi birini yaşarsanız doktorunuza danışın:
- Vajinal kanama
- Artan vajinal akıntı
- Kötü kokulu akıntı
- Yüksek ateş
- Titreme
- İdrar yaparken yanma veya ağrı
- Karın alt bölgesinde kramp veya ağrı
Soru Cevap
Gebeliğin 21. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, hamileliğin 4 ayını geride bıraktınız ve artık 5. gebelik ayının sonlarındasınız.
Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.
Gebeliğin 21. haftası ortalama bir fetüs 360 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus 26.7 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.