Gebeliğin 22. Haftası

Gebelik sırasında artan kan hacmi varis oluşumuna katkıda bulunabilir. Daha hareketli olmak varis ve hemoroidden korunmanıza yardım edebilir. Bebeğiniz ise duymayı ve elleriyle kavramayı öğrenmeye başlıyor. Gebeliğin 22. haftasında sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?

22 hafta gebelik

Gebeliğin 22. haftası gebelik belirtileri hafiflemiş ve yeme iştahınız normale dönmüş olabilir. Bugünlerde kendinizi daha iyi hissetmeniz muhtemeldir. Ancak, bel ağrısı, varis ve hemoroid sorunları yaşama ihtimaliniz vardır.

Siz

Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başladınız mı? Bebeğiniz hareket ediyor ve bunu hissetmeniz henüz biraz zor olsa da eğer hareketlerini hissetmeye başladıysanız bu kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Bu haftalarda gebeliğe bağlı görülebilecek mide bulantısı ve iştahsızlık gibi olumsuz durumlar sakinleşmiş olsa da bebeğiniz ve bebeğinizi taşıyan rahminiz büyümeye devam eder. Büyüyen karnınız şimdilerde göbek deliğinizin yaklaşık 2 cm yukarısına kadar uzanıyor.

Ayaklarınızın büyüdüğünü fark ettiniz mi? Bebeğin büyümesine olanak sağlamak için leğen kemiğinizdeki (pelvis) eklemleri ve bağları gevşeten hormon ayaklarınızdaki eklemler dahil olmak üzere diğer eklemlerin de gevşemesine neden olabilir.

Bebeğiniz

Gebeliğin 22. haftası ortalama bir fetüs 27.8 cm uzunluğa ve 430 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 22. haftası ortalama bir fetüs 27.8 cm uzunluğa ve 430 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 22. haftası bebeğinizi havuç büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz sadece büyümekle kalmıyor, aynı zamanda artık yenidoğan bir bebeğe benzeyecek kadar da gelişme göstermiş durumda. Bebeğinizin ultrason fotoğrafları, artık, hayal ettiğiniz bir bebek gibi görünmeye başlar.
  • Bebeğinizin gözleri de bu hafta gelişmeye devam eder. Bebeğinizin göz rengi henüz belli değildir. İris henüz pigment içermiyor ancak göz kapakları ve küçük kaşlar dahil diğer tüm görsel parçalar mevcuttur.
  • Bebeğiniz elleriyle kavramayı öğrenmeye ve söylediğiniz şeyleri veya vücudunuzdaki sesleri duymaya başlıyor olabilir. Karın uğultunuzu duyduklarında acıktığınızı anlayabilirler.

İkiz bebek gelişimi

Eğer geçen hafta başlamadıysa bu günlerde yutmaya başlayabilirler. Bebeğinizin cildinin çoğu tüylerle kaplanmaktadır. Bu tüylere lanugo denmektedir.

Lanugo, verniks kazeozayı bebeklerinizin cildinde tutmaya yardımcı olur. Verniks kazeoza, anne karnındayken bebeklerinizin cildini korumaya yardımcı olan cilt üzerindeki yağlı, mumsu bir tabakadır.

Bu hafta, ikiz bebek arabalarını araştırmaya başlamak için iyi bir zaman olabilir.

22 haftalık gebelik belirtileri

Çoğu gebe ikinci 3 aylık dönemin ortasında kendini iyi hissediyor ancak yine de ortaya çıkabilecek bazı rahatsız edici şeyler var. Bazıları:

  • Varisler
  • Hemoroid
  • Karın ağrısı
  • Bel ağrısı
  • Vajinal akıntıda değişiklikler

Varisler

Gebelik süresince vücudunuzda dolaşan kan miktarı artar. Artan kan hacmi özellikle bacaklarda göllenerek varis gelişmesine neden olabilir. Varisler genellikle bacaklarda görülse de kollarda ve gövdede de varis gelişebilir.

Varis gelişimini önlemek için elinizden geldiğince hareketli olun ve bacaklarınızı yukarıda tutmaya çalışın. Bacaklarınızın özellikle kalbinizden daha yukarı bir seviyede olması bacaklarınızda varis gelişmesine engel olabilir.

Uzun süre oturmamak, uzun süre ayakta durmamak, uzun süre hareketsiz durmamak ve mümkün olduğu kadar hareket etmek kan dolaşımını arttırarak varis gelişmesine engel olur.

Hemoroid

Artan kan hacmi kan göllenmesi riskini arttırır. Büyüyen rahminizin bası yapması ile kanın geri dönüşünün azalması kanın makat (anüs) çevresinde göllenmesine neden olabilir. Gebelik hormonlarınızın makat çevresinde düz kaslarda gevşemeye neden olması kan göllenme riskini arttırır. Bu durumlarda hemoroid gelişir.

Otururken ağrı hissetmeniz, makat bölgesinde kaşıntı ve ele gelen kitle hemoroid belirtileridir.

Sık sık kabız olmak, uzun süre oturmak ve ıkınmak da hemoroid gelişmesine neden olan diğer durumlardır.

Bol sıvı içmek ve lif içeriği yüksek yiyecekler yemek kabızlık ve ıkınma ihtiyacını azaltarak hemoroidi önlemeye yardımcı olabilir. Egzersiz yapmak da kan dolaşımını arttırarak hemoroidlerden korunmaya yardımcı olabilir.

Günlük en az 8 ila 10 bardak su içmelisiniz. Bol bol lif içeriğinden zengin besin tüketin. Günlük 20 ila 25 gram diyet lifi hedefleyin.

Eğer doktorunuz egzersiz yapmamanız konusunda bir öneride bulunmadıysa günlük 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Egzersiz yapmak sadece hemoroidlerden korunmanıza yardımcı olmaz aynı zamanda tüm gebeliğin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur.

Kabız olmamalısınız. Kabızlık ve büyük tuvaleti yaparken ıkınmak hemoroid gelişmesine neden olan iki önemli faktördür. Tuvalet yapma isteğiniz geldiyse gidin ve tuvaletinizi yapın. Dışkınız bağırsaklarınızda kaldıkça daha kuru daha sert ve daha problemli hale gelir.

Eğer hemoroidiniz varsa ağrıyı azaltmak için günde birkaç kez ılık su ile doldurduğunuz geniş bir kaba oturabilirsiniz ya da ılık suyla doldurduğunuz bir küvete girebilirsiniz. Hemoroid doğru yaşam değişiklikleriyle kendiliğinden geçer.

Kanayan, şişmiş, sert, ağrılı veya geçmeyen hemoroidin tedavisi için hekiminize danışın. Cerrahi tedavi gerekebilir.

Bilinmesi gerekenler

Gebeliğin 22. haftasında kendinizi iyi hissediyorsanız doğum eğitimi almak için asla erken değildir.

Doğum eğitimi alın

Eğer bu ilk gebeliğiniz ise doğumun nasıl olacağı neler gerçekleşeceği ve sizi nelerin beklediği hakkında bir eğitime dahil olmak isteyebilirsiniz.

Doğum nasıl bir histir? Ne kadar sürer? Acıyla başa çıkabilir misiniz? Doğum sonrasında bebeğinizi evinize getirdiğinizde ne yapacaksınız? Tüm bu konularda fikir sahibi olmak için en doğru zaman bu haftalar olabilir.

Bu dersler sadece anne adaylarına da fayda sağlamaz. Eşinizi de beraberinizde götürün. Bu eğitimler onun, yaşadığınız gebeliğin ve doğumun temellerini anlamasını sağlar. Bu eğitimlerle eşiniz, doğum sırasında ve doğum sonrası ilk günlerde kendinizden emin ve güçlü olmanıza yardımcı olacak bazı gevşeme teknikleri öğrenebilirler.

Erken doğum ihtimaline karşı gebeliğin 35. haftasından önce doğum ve emzirme gibi eğitimler almış olmanızda fayda vardır.

Doula

Doula, doğum yaklaştığında, doğum esnasında ve doğum sonrasında size destek olacak bilgi ve deneyime sahip yardımcıdır. Teknik olarak bir sağlık çalışanı değildir ancak doğum öncesi, doğum ve yenidoğan dönemi hakkında yeterli deneyim ve bilgiye sahip kişidir.

Gelişmiş ülkelerde bir meslek haline gelmiş bu doğum yardımcılığı ülkemizde gelişmiş bir meslek değildir. Size doğum öncesinde, doğumda ve doğum sonrasında destek olacak tecrübeli ve bilgili bir anne bulmanızda fayda var.

Doğum öncesi gezisi planlayın

Bu haftalarda enerjini gebeliğin ilk 3 aylık dönemine nazaran daha fazladır. Aslında son 3 aylık dönemde de karnınız iyice büyüyecek ve yorgunluk yeniden artış gösterecek. Bu nedenle bu haftalarda gezmek ve deşarj olmak iyi gelebilir.

Gebeliğe bir devre arası verin ve deşarj olmak için bütçenize göre bir gezi planlayın. Bir haftalık bir tatil ya da akraba ziyareti deşarj olmanıza yardımcı olabilir. Yakında karnınız büyüyecek ve çoraplarınızı giymekte dahi zorlanacaksınız.

Sağlıklı bir gebeliğiniz varsa ticari hava yolculuğu genellikle güvenli kabul edilir. Yine de uçağa binmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Bazı havayollarının hamileyken hava yolculuğu ile ilgili farklı politikaları vardır. Havayoluna da danışın.

Uçağa bindiğinizde susuz kalmayın ve kan dolaşımını hızlandırmak için yürüyüşler yapın. Gerektiğinde kalkmayı kolaylaştırmak için bir koridor yanı koltuğu avantajlı olabilir.

Acil durumlar!

Vajinal kötü kokulu akıntı, vajinal kanama, şiddetli karın ağrıları veya kramplar, idrar yaparken yanma, bulanık görme, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşarsanız doktorunuza danışın.

Doğum sancılarının ne olabileceğini hissetmeye başladıysanız ve bunların Braxton-Hicks kasılmaları mı yoksa gerçek bir erken doğum habercisi mi olduğundan emin değilseniz doktorunuza danışın.

Soru Cevap

22 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 22. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, haftanın ilk 3 gününde hala 5 aylık hamilesiniz. Bu haftanın son dört gününde ise gebeliğin 5. ayı bitmiştir ve artık 6 aylık hamilesiniz.

Gebeliğin 22. haftası anne kaç kilo alır?

Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.

22 haftalık hamilelikte bebek kaç gram olur?

Gebeliğin 22. haftası ortalama bir fetüs 430 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus 27.8 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir