
Gebeliğin 24. haftasında sürecin yarısından fazlasını tamamladınız. Rahminiz hızla büyüyor. Göbek deliğinizin birkaç cm uzağında bebeğinizi hissedebilirsiniz.
İçindekiler
Siz
Memelerinizden bir miktar kolostrum çıkışı olabilir. Kolostrum bol proteinli ve bol miktarda koruyucu faktör içeren ve doğuma yakın tarihlerde ve doğumdan hemen sonraki birkaç gün üretilen özel bir süttür. Üretimi bu haftalarda başlayabilir, ancak kolostrum üretimi başlamadıysa da endişelenmeyin. Kolostrum doğuma çok yaklaşıncaya kadar görünmeyebilir.
Birçok kadın gebeliğin 24. haftasında ve sonrasında ara sıra Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) yaşamaya başlar. Bu kasılmaları, gerçek doğuma hazırlık ve doğum alıştırması olarak düşünebilirsiniz. Sıklığı doğum yaklaştıkça artar. Genellikle ağrısızdır, ancak rahimde sıkışma hissi yaşayabilirsiniz.
Bu kasılmalar ağrılıysa veya sıklığı artıyorsa, sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Bu erken doğumun bir işareti olabilir.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 24. haftasında ortalama bir fetüs 30 cm uzunluğa ve 600 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 24. haftası bebeğinizi iri bir greyfurt büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğinizin beyni hızla gelişiyor.
- Akciğerlerinde sürfaktan üreten hücreler de gelişiyor. Sürfaktan, yağlar ve lipitlerden oluşan bir maddedir. Surfaktan, akciğerlerin yüzey gerilimini azaltarak ve alveolleri açık tutar bu sayede nefes verince alveoller kapanıp kalmaz.
- Bebeğinizin ayrıca kirpik ve kaşları gelişiyor.
- Dillerinde tat alma tomurcukları gelişiyor.
İkiz bebek gelişimi
Bebekleriniz yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve yaklaşık 650 ila 700 gram ağırlığındalar.
Bebeklerinizin dillerinde tat alma tomurcukları oluşuyor. Parmak izleri ve ayak izleri de yakında tamamlanacak.
24 haftalık gebelik belirtileri
Gebelik genellikle 3 aylık dönemde daha hafif geçer. Ancak yine de bazı belirtiler yaşama ihtimaliniz vardır. Gebeliğin 24. haftasında yaşayabileceğiniz bazı belirtiler şöyledir:
- Cilt üzerinde çatlaklar
- Cilt kaşıntısı
- Kuru veya kaşıntılı gözler
- Memelerden hafif kolostrum üretimi
- Ara sıra Braxton-Hicks kasılmaları
- Sırt ağrıları
- Kabızlık
Sırt ve bel ağrıları
Gebelik süresince sırt ve bel ağrısı yaşanması sık görülen bir durumdur.
Rahminiz ve rahminizin içinde bebeğiniz büyüyor. Kilo aldınız. Hem toplam vücut ağırlığınız arttı hem de vücudunuzun ağırlık merkezi büyüyen karnınız ile birlikte önde doğru yer değiştirmeye devam ediyor. Artan ağırlık ve ağırlık merkezinin yer değiştirmesi duruşunuzun değişmesine neden olabilir. Bu da bir miktar ağrıya neden olabilir.
Bel ve sırt ağrılarınız sizi rahatsız ediyorsa hekiminize danışabilirsiniz. Cilt üzerine uygulanan krem ve jel gibi ilaçlar önerebilir.
Eğer bel ağrılarınız için masaj yaptıracaksanız gebe olduğunuzu, gebelik haftanızı, beklenen doğum tarihinizi mutlaka belirtin. Gebe bir kadına masaj yapabilecek eğitime ve sertifikaya sahip masör tercih edin.
Gebeyken çok ağır şeyler kaldırmamaya özen gösterin. Bel ağrılarını azaltmak ve olası bel fıtığı riskini azaltmak için ağırlık kaldırırken belinizi bükmeden dizlerinizden eğilip doğrularak eşya kaldırmayı alışkanlık haline getirin. Diz ve kalça eklemleriniz çalışacak, bel ve sırt omurları mümkün olduğunca eğilip bükülmeyecek. Bu bel ağrıları açısından en güvenli eşya kaldırma yöntemidir.
Oturup kalkarken belinizin düz olmasına dikkat edin ve eğer daha iyi hissediyorsanız belinizi desteklemek için bir yastık veya ped kullanın. Masa başında çalışıyorsanız kambur oturmamak, eğilmemek ve boynunuzu bükmemek için çalışma malzemelerinizin ve baktığınız ekranların doğru yükseklikte olmasına dikkat edin.
Masa Başı Çalışanlarda Sırt ve Boyun Ağrısı
Kabızlık
Kabızlık gebelik boyunca herhangi bir zaman veya sürekli yaşayabileceğiniz bir sorundur.
Kabızlıktan korunmak veya kabızlığı hafifletmek için:
- Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi lif içeriğinden zengin besinleri bol tüketin
- Eğer doktorunuz izin veriyor ve öneriyorsa günlük 30 dakika egzersiz yapın
- Bol miktarda sıvı alın. Bol su içerek veya su içeriği yönüyle zengin besinler tüketerek sıvı alabilirsiniz.
Eğer şiddetli kabızlık problemi yaşıyorsanız bunu hekiminize belirtin. Dışkınızın yumuşamasını ve daha rahat kaka yapmanıza olanak sağlayacak ilaçlar önerebilir.
Gebelik öncesi ve gebelik süresince kullanılan multivitaminler içerisinde genellikle demir elementi de bulunur. Demir kabızlığa neden olabilir. Yaşadığınız kabızlık problemninin nedeni demir içeren ilaç kullanmak olabilir. Ancak sizin kabızlığınıza neyin neden olduğunu danışmak için hekiminize danışabilirsiniz. Lütfen hekiminize danışmadan ilaca başlamayın veya ilaç bırakmayın.
Gebelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?
Cilt değişiklikleri
Karnınız, kalçanız ve memeleriniz her geçen gün biraz daha büyüyor ve artan hacimleri nedeniyle cildiniz daha fazla geriliyor. Bu durum cildinizde çatlaklara neden olabilir.
Her kadında gebelik boyunca deri çatlağı gelişmemektedir. Genellikle çatlaklar gitgide daha görünmez hale gelir ve kendiliğinden kaybolur. Yine de bu süre zarfında gelişen soluk çizgiler görmeye başlayabilirsiniz.
Cildinizde kaşıntı olabilir. Bu kaşıntıları hafifletmek için hafif bir cilt nemlendirici krem elinizin altında bulunsun.
Gözlerinizde kuruluk ve kaşıntı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda gözleriniz için suni göz yaşı kullanılabilmektedir. Eğer göz problemi yaşarsanız hekiminize danışabilirsiniz.
Bilinmesi gerekenler
Muhtemelen, mide bulantıları ve iştahsızlık sorunları geride kalmıştır ve iştahınız giderek artıyordur. Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi devam ederken artan iştahınızı sağlıklı şeyler yiyerek değerlendirin.
Demir, folat (B9; bir B vitamini, folik asit), kalsiyum, D vitamini, protein ve C vitamini gebelik süresince almanız gereken önemli besinlerdir.
Doktorunuz bu hafta glukoz testi yaptırmanızı önerebilir. Bu test gebelik diyabeti olup olmadığınızı kontrol eder. Gebelik diyabeti neredeyse her zaman doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak, gebelik diyabetiniz varsa, ilerleyen yaşlarda tip 2 diyabet riski altındasınızdır.
Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet)
Basit bir kanda Glukoz ölçümü (kan şekeri seviyesi) ile gebelik diyabeti kontrolü yapılabilir. Gebelik diyabeti genellikle kendiliğinden belirti vermez. Rutin gebelik takipleri esnasında yapılan rutin şeker testleri ile tespit edilir. Beklenmedik susuzluk, susama hissi ve sık idrara çıkma şeker seviyenizin yüksek olduğuna işaret edebilir.
Gebe annelerin yaklaşık %10 kadarında gebelik diyabeti görülür. Gebelik diyabeti çoğunlukla doğumdan sonra kendiliğinden geçer.
Acil durumlar!
- Karın ve pelvik bölgenizde yaşayabileceğiniz her türlü sık ve şiddetli ağrı durumunda
- Bebeğinizin hareketlerini hissetmemeye başladığınızda
- Berrak sıvı sızıntısı var ise (amniyon suyunun boşalması)
gibi durumlarda mutlaka geciktirmeden hekiminize danışın.
Eğer erken doğuma girmek zorunda kalırsanız ve bebeğin şimdi doğması gerekirse, bebeğin yaşama devam edebilme şansı yaklaşık %50’dir. Bebeğin hayatta kalma şansı, gebelik haftası ilerledikçe artar. Bebeğiniz rahminizde kaldığı her gün hayata daha sıkı tutunacak kadar güçleniyor.
Her yeni ağrı, acı veya alışılmadık his biraz stresli olabilir. Eğer endişeleriniz varsa doktorunuza, hemşirenize veya bir sağlık profesyoneline danışın. İçinizde yeşeren annelik duyguları ne yapmanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir.
Soru Cevap
Gebeliğin 24. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 5 ayı geride kalmıştır ve 6. gebelik ayının ortalarındasınız.
Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.
Gebeliğin 24. haftası ortalama bir fetüs 600 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus 30 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.