
Gebeliğin 25. haftasında ikinci 3 aylık (ikinci trimester) döneminizin sonuna yaklaşıyorsunuz ve 6 aylık hamilesiniz. Hala bolca vaktiniz var ancak isterseniz yine de bir doğum kursuna katılabilirsiniz.
İçindekiler
Siz
Bebeğiniz şimdi karnınızda daha fazla yer kaplıyor. Vücudunuz değişim gösteriyorken kendinizi farklı hissedebilirsiniz. Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemi genellikle rahat geçer ancak üçüncü 3 aylık döneme yaklaşırken enerjiniz biraz düşebilir.
Bebeğiniz büyüdükçe siz de kilo alacaksınız. Gelişmekte olan bebeğinizi desteklemek için vücudunuz kilo alacak. Eğer gebelik başlamadan önce sağlıklı bir kilodaysanız, gebeliğin son 6 ayında her hafta 400 ila 500 gram kilo artışı yaşayabilirsiniz.
Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde meme uçlarının etrafının daha koyu renkte görünmesi, cildinizde çatlaklar, yüzünüzde daha koyu görünen cilt lekeleri, cildinizde renk değişiklikleri veya karnınızın ortasında yukarıdan aşağıya doğru koyu renkli bir çizgi görebilirsiniz.
Gebelik süresince ruh sağlığınıza da özen gösterin. Fiziksel değişiklikler kendilerini açık şekilde belli eder. Ancak ruhsal problemler erken fark edilmeyebilir. Art arda haftalarca üzgün veya depresyonda hissetmek ciddi bir konudur.
- Çaresiz ve bunalmış hissediyorsanız
- Eskiden sizi heyecanlandıran ve mutlu eden şeyler sizi heyecanlandıramamaya başladıysa
- Günün çoğunda kendinizi depresif hissediyorsanız
- Odaklanmakta ve konsantrasyonda güçlük çekiyorsanız
- İntihar veya ölüm düşüncelerine sahipseniz
Sevdiklerinizle sohbet etmeyi ve olası sorunları onlarla paylaşmayı deneyin. Profesyonel bir psikolog desteği de almak isteyebilirsiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 25. haftasında ortalama bir fetüs 34.6 cm uzunluğa ve 660 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 25. haftası bebeğinizi iri bir nar büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğiniz büyümeye devam ederken, sizin sesiniz gibi tanıdık seslere yanıt verebilme dahil sinir sistemi gelişimine devam eder. Bebeğiniz konuştuğunuzu duyduğunda hareket etmeye başlayabilir.
Gebeliğin 25. haftasında bebeğinizin tekmelerine ve diğer hareketlerine alışmış olabilirsiniz. Yalnızca birkaç hafta içerisinde bu hareketler belirginleşecek ve bebeğinizin hareketlerini takip etmelisiniz. İlerleyen haftalarda büyüyen bebeğinizin hareketlerini hissetmemeye başlamanız bir alarm durumu oluşturacak. Ancak şimdilerde bu hareketlerin tadını çıkarın ve neşenizi bozmayın.
İkiz bebek gelişimi
Doktorunuz size belli bir süre istirahat önerdi mi? İntrauterin gelişme geriliği (IUGR), plasenta previa ve erken doğum kasılmaları gibi çeşitli sağlık risklerine karşı doktorunuz istirahat etmenizi önerebilir.
Eğer bebeklerinizle ilgili sağlık riski taşıyorsanız, doktorunuz evinizden uzaklaşmamanızı ve ağır eşya kaldırmamanızı veya yatak istirahati önerebilir. Bu durumda hayatınızı doktorunuzun önerilene göre planlamalısınız.
25 haftalık gebelik belirtileri
İkinci 3 aylık dönemin son günlerindesiniz. Aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:
- Meme ucu etrafındaki alanın (areola) renginin koyulaşması
- Cilt çatlakları
- Cilt pigmentasyonu; koyu renkli alanlar
- Vücut ağrıları
- Ödem; ayak bileklerinde şişlik
- Sırt ağrısı
- Reflü ve mide ekşimesi
- Uykusuzluk, uykuya dalmada zorluk
Gebelik hormonları büyüyen rahminize yar açmak için kaslarınızın gevşemesini sağlarken aynı zamanda midenin yemek borusuyla birleştiği alanda da gevşeme olur. Aslında dar olan ve yediğimiz besinlerin yukarı kaçışını engelleyen bu alan gevşediğinde yediğimiz besinler ve midenin ürettiği asit boğazımıza doğru geri kaçabilir. Buna reflü denir. Gebelikte reflü riski artmaktadır. Reflüden korunmak için;
- Az az ve sık sık beslenin
- Acı ve baharat tüketimini azaltın
Gebelikte Reflü ve Mide Ekşimesi
25 haftalık gebelik belirtileri, büyüyen bebeğiniz ve değişen vücut şekliniz uykusuz kalmanıza ve yeteri kadar dinlenememenize neden olabilir. Yeterli dinlenmek önemlidir.
Geceleri uykuya daha rahat dalabilmek için yan tarafınız üzerine dizlerinizi bükerek uyumaya çalışın. Kendinizi rahat bir pozisyonda konumlandırmak için yastık kullanabilirsiniz.
Bilinmesi gerekenler
24 ila 28. haftalar civarında muhtemelen kanda şeker ölçümü ile gebelik diyabeti kontrolünüz yapılacak.
Şeker yükleme testi
Gebeliğin 24 ila 28 haftaları arasında doktorunuz muhtemelen “50 gram Glukoz Tarama Testi” önerecektir. Aç veya tok olmanıza bakılmaksızın, herhangi bir saatte 50 gr. Glukoz içeren su içtikten 1 saat toplardamarınızdan alınan kanda glukoz seviyesi ölçülür.
Bu tarama testinde 1. saatin sonunda toplar damarınızdan alınan kanda (muhtemelen kolunuzdan alınır) kan şekeri seviyesi 140 mg/dL veya daha yüksek ölçülürse doktorunuz OGTT (Oral glukoz tolerans testi) önerebilir.
OGTT testinde 100 gram glukoz içeren suyu içmenizin ardından 3 saat boyunca kan şekeriniz takip edilir.
Şeker yükleme testi olarak da bilinen bu testlerin en doğru şekilde sonuç verebilmesi için aşırı egzersiz yapmamalısınız ya da içmeniz gereken şekerli suya ek olarak bir şeyler yememelisiniz.
Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet)
Acil durumlar!
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız mutlaka hekiminize bildirin:
- Şiddetli karın, kasık veya pelvis ağrısı
- Nefes almada güçlük, nefes darlığı
- Suyunuzun gelmesi ve düzenli kasılmalar gibi erken doğum belirtileri
- Vajinal kanama
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Pelvis veya vajinanızda artan basınç hissi
- Sıvı sızıntısı
Soru Cevap
Gebeliğin 25. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 5 ayı geride kalmıştır ve 6. gebelik ayının sonlarındasınız.
Bu bir hafta içinde yarım kilo alırsanız şaşırmayın. Gebeliğin 4. 5. ve 6. aylarında (ikinci trimester) her ay yaklaşık 1,5 kilogram ila 2 kilogram kilo artışınız olabilir.
Gebeliğin 25. haftası ortalama bir fetüs 660 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus 34,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.