Gebeliğin 26. Haftası

Gebeliğin 26. haftası bebeğiniz, çevreden gelen sesler ile size ait sesleri ayırt edebilmeye başlar. Ona kitap okuyabilir, şarkılar söyleyebilir ve onunla sohbet edebilirsiniz. Babasıyla olan bağlarını güçlendirmek için babasının bebeğinizle sohbet etmesine izin verin. Gebelik diyabeti için şeker ölçümü yaptırdınız mı?

31 Mar 2021 — Son güncelleme:
Paylaş:
26 hafta gebelik

Kısa bir süre sonra üçüncü 3 aylık döneme (üçüncü trimester) gireceksiniz. Gebeliğin 26. haftası, duygusal değişimler, anksiyete veya mide bulantıları hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Öyle olsa bile gebeliğiniz ilerliyor ve muhtemelen 3 ay sonra bebeğinizin kokusunu gerçekten alacaksınız.

Siz

Gebeliğin 26. haftasında bebeğiniz ve onu çevreleyen rahminiz iyice büyümüştür. Karnınıza dokunduğunuzda göbek deliğinizin 5 ila 7 cm üzerinde rahminizi hissedebilirsiniz. Eğer cetveliniz yok ise bu değer yaklaşık olarak baş parmağınızın uzunluğu kadardır.

Karnınız büyüyor ve ağırlığınız artıyor. Bebeğiniz henüz 1 kg bile değil. Büyüyen karnınızın önemli bir kısmını ise bebeğin etrafındaki amniyotik sıvı oluşturuyor.

Bebeğiniz

Gebeliğin 26. haftası ortalama bir fetüs 35.6 cm uzunluğa ve 760 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 26. haftasında ortalama bir fetüs 35.6 cm uzunluğa ve 760 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 26. haftasında bebeğinizi mısır büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Bebeğiniz henüz bol oksijenli hava soluyamıyor, amniyon sıvısını ciğerlerine alıyor ve tekrar dışarıya çıkarıyor. Onun amniyon sıvısıyla nefes egzersizleri yaptığını hayal edin.
  • Bebeğiniz sizi her geçen gün daha net duyabilir. Bebeğinizin kulaklarındaki sinirler gelişmeye devam ederken, çevreden gelen sesler ile size ait sesleri ayırt edebilmeye başlar.

Eğer bebeğinizin cinsiyeti erkek ise, testisleri testis torbasına inmeye başlamıştır.

İkiz bebek gelişimi

Bebekleriniz büyümeye devam ediyor. Yakında baş-popo uzunlukları yaklaşık 23 cm olacak. Ağırlıkları ise yaklaşık 900 gramdır.

Çocuklarınıza kitap okumayı veya şarkı söylemeyi düşünebilirsiniz. Sesinizi daha net duyuyorlar ve sizin sesinizi diğer seslerden ayırt edebilirler.

26 haftalık gebelik belirtileri

İkinci üç aylık döneminizin (2. trimester) sonunda, daha önce yaşadığınız sık idrara çıkma gibi belirtiler devam edebilir. Bununla birlikte gebeliğin 26. haftasında yaşamaya başlayacağınız eni bir belirti Braxton-Hicks kasılmalarıdır. Bu, yalancı doğum ağrıları olarak bilinen kasılmalar genellikle üçüncü 3 aylık dönemde daha sık görülür. Ancak ikinci 3 aylık dönemde de fark edilebilir.

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti)

Sık sık idrar yapmak birçok gebede görülen yaygın bir gebelik belirtisidir. Ancak sık idrara çıkmaya ek olarak, gün boyu alışılmadık şekilde susamış hissetmek gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) belirtileridir. Kadınların %9 kadarının gebelik sırasında gebelik diyabeti yaşadığı tahmin ediliyor (1).

Glukoz tolerans testi, sizin ve bebeğinizin risk altında olup olmadığını belirlemenin en iyi yoludur ve artık hamilelikte standart bir testtir. Eğer birinci ailenizde şeker hastası varsa veya gebe kalmadan önce fazla kiloluyduysanız bu testi daha önce yaptırmış olabilirsiniz.

Gebelik diyabeti, gebe kalmadan önce de diyabetiniz olduğu anlamına gelmez. Ayrıca kadınların çoğu doğumdan sonra diyabetten kurtulurlar. Ancak, gebeyken gebelik diyabeti yaşayan kadınların, yaşamayan kadınlara göre, ilerleyen yıllarda tip 2 diyabet hastası olma riski daha yüksektir.

Gestasyonel diyabet teşhisi konulursa, bebeğiniz normalden daha ağır doğabilir (makrozomi) ve sezaryen ile doğum riski artar. Gebelik diyabeti erken tespit edildiğinde ve kontrol altında tutulduğunda gebelik sağlıklı şekilde devam eder.

Gebelik diyabeti olan kadınların daha fazla hareket etmeleri, daha az karbonhidrat ve şeker tüketmeleri gerekebilir. Ayrıca doktorunuz insülin hormonu kullanmanızı önerebilir.

Gebelik diyabetini kontrol altında tutabilmek için bir diyetisyen desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bilinmesi gerekenler

Artık bebeğinizin sizi duyabildiğini bildiğinize göre onunla daha fazla konuşabilir ona kitap okuyabilir ve ona şarkılar söyleyebilirsiniz.

Bir çalışma, fetal kalp atışının hem anne hem de baba seslerine nasıl tepki verdiğini ölçtü. Bebekler her iki sese de yanıt verirken, araştırmacılar fetüslerin annelerinin sesini tercih ettikleri sonucuna vardı. Bebeğin babasıyla olan iletişimini güçlendirmek için eşinizin bebeğinizle konuşmasına ve ona kitap okumasına izin verin (2).

Anne karnındayken bebeğinize kitap okumanın, bebeğiniz doğduktan sonra ona entelektüel faydalar sağlayabileceğini iddia edenler olsa da henüz kanıtlanmış değildir. Ayrıca bebeğinize kitap okumanın, dinlenmenizi ve stresten arınmanızı sağladığını iddia edenler de vardır. Her iki ihtimalde de karnınızdaki bebeğe kitap okumak veya şarkı söylemek keyifli zaman geçirmenizi sağlayan güzel bahanelerdir.

Gebelerin kilo artışı kaçınılmaz bir durumdur. Ancak kilonuzu kontrol altında tutmak, hipertansiyon ve gebelik diyabeti gibi komplikasyon riskinizi azaltır. Kilonuzu kontrol altında tutabilmenin en iyi yolu dengeli beslenmek ve güvenli şekilde egzersiz yapmaktır. Güvenli egzersiz şekilleri hakkında bir sağlık profesyoneline danışabilirsiniz.

Acil durumlar!

Erken doğum kasılmalarını iyi değerlendirebilmelisiniz. Basit bir kasılma her gebede olur. Ancak alışılmışın dışında şiddetli bir kasılma yaşarsanız en hızlı şekilde hastaneye gitmek üzere hazırlanın.

Artık üçüncü 3 aylık döneme girdiğinize göre Braxton-Hicks kasılmaları yaşama ihtimaliniz artar. Bu yalancı doğum kasılmalarını, gerçek doğum gününe hazırlanmanızı sağlayan birer eğitim olarak düşünebilirsiniz.

Yaşadığınız duyguların yoğunluğu seyrek veya düzensizse ve özellikle başlar başlamaz kaybolursa, muhtemelen Braxton-Hicks kasılmalarıdır.

Kasılmalarınız daha sık hale gelirlerse, gerçek doğum kasılmaları yaşıyor olabilirsiniz. Şüphe duyduğunuzda, zaman kaybetmeden bir sağlık profesyoneline danışabilir veya 112’yi arayabilirsiniz.

  • Şiddetli karın ağrısı
  • Vajinal kanama veya sıvı sızıntısı
  • Yüksek ateş
  • Bulanık görme
  • Bacaklarda veya yüzde aşırı şişlik

gibi sağlık sorunları yaşarsanız mutlaka hekiminize bildirin.

Soru Cevap

26 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 26. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 6. ayının sonuna ve gebeliğin 7. ayının başına denk gelir. Bu haftanın ilk 5 gün 6. hamilelik ayının son 5 gününü oluşturur. Gebeliğin 26. haftasının son 2 günü ise 7 aylık gebeliğin ilk 2 gününü oluşturur.

26 haftalık hamilelikte bebek kaç gram olur?

Gebeliğin 26. haftası ortalama bir fetüs 760 gram ağırlığa sahiptir. Bu hafta ortlama bir fetus 35,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.