
Gebeliğin 27. haftası karnınız büyümeye devam eder. Sırt ağrılarınız artabilir. Nefes almanız zorlaşabilir. Daha sık aralıklarla idrar yapmanız gerekebilir. Midenizi daha az doldurmanız gerekebilir. Kan uyuşmazlığı değerlendirmesi yaptınız mı?
İçindekiler
Siz
Altı aydan uzun süredir gebesiniz. Bebeğiniz birçok değişim gösterdi ve bu devam edecek. Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminize girerken kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz, yalnız değilsiniz. Üçüncü 3 aylık döneme giren birçok kadın gibi, siz de fiziksel ve duygusal olarak yorgun olabilirsiniz.
Bebeğiniz büyüdükçe mesane, mide ve diyaframa olan bası artacak. Mesaneye bası arttıkça daha sık idrara çıkmanız gerekebilir. Mideye bası arttıkça reflü belirtileriniz şiddetlenebilir. Diyaframa bası arttıkça akciğerlerinizi daha az havayla doldurabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe mide ekşimesi, kilo artışı, sırt ağrısı ve ödem artabilir.
Gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında doktorunuz gebelik diyabetiniz olup olmadığını görmek için kan testi isteyecektir. Gebelik diyabeti, insülin hormonu üretimine veya insülin direncine müdahale eden hormonal değişiklikler nedeniyle gelişebilmektedir.
Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet)
Eğer eşinizle kan uyuşmazlığınız var ise doktorunuz 27. haftanın sonunda kan uyuşmazlığı iğnesi yapabilir. Bebek doğduktan sonra kan grubu Rh (–) ise yeni bir doz iğneye gerek yoktur. Ancak bebeğin kan grubu Rh (+) ise doğumdan sonraki ilk 72 saat içerisinde anneye mutlaka 2. doz kan uyuşmazlığı iğnesi tekrarlanır. Böylece bundan sonraki gebelikler Rh uygunsuzluğundan %100’e yakın oranda korunmuş olur.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 27. haftasında ortalama bir fetüs 36.6 cm uzunluğa ve 875 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 27. haftası bebeğinizi patlıcan büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- 27. haftada bebeğiniz, fiziksel olarak doğduğunda görünecek halinin daha küçük hali gibi görünmektedir.
- Bebeğinizin akciğerleri ve sinir sistemi 27. haftada gelişmeye devam ediyor. Tam olarak gelişmemiş olsa da bebeğinizin rahim dışında yaşama şansı yüksektir.
Son haftalarda bebeğinizin hareket ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu hareketleri izlemelisiniz. Bebeğinizin saatte 6 ila 10 kere hareket etmesi normaldir. Eğer hareketliliğinde azalma fark ederseniz lütfen hızlıca doktorunuza belirtin.
İkiz bebek gelişimi
Üçüncü 3 aylık döneme, 27. haftanın sonunda gireceksiniz. Doğum anı düşündüğünüzden daha kısa sürede gelebilir. İkiz gebeliklerin yarısından fazlası 37. haftada doğar.
Evinizden uzakta (işyerinde) çalışıyorsanız, çalışmayı ne zaman bırakmanız gerektiğine dair önerileri hakkında doktorunuza danışın ve doğum izninizi buna göre planlamaya çalışın.
27 haftalık gebelik belirtileri
27. haftada yaşayabileceğiniz bazı gebelik belirtileri;
- Fiziksel veya ruhsal yorgunluk hissi
- Büyüyen bebeğin diyaframa basısı nedeniyle nefes almada zorluk
- Sırt ağrısı
- Ayak bilekleri, parmaklar ve yüzün şişmesi, ödem
- Mide ekşimesi
- Reflü
- Hemoroid
- Uyku problemleri
Bir çalışmada; gebe kadınların dörtte birinde bacak krampları veya huzursuz bacak sendromu yaşanmaktadır. Ayrıca, uyku sorunları nedeniyle gebeler,
- Gün içinde aşırı uykulu olabilirler
- Daha az üretken olabilirler
- Konsantre olamakta güçlük çekebilirler
- Daha kolay öfkelenebilirler
Egzersiz, daha iyi uyumanıza ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak gebelik süresince yeni bir egzersiz rutinine başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmayı unutmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, multivitamin kullanmak ve kaliteli uyumaya özen göstermek gün içerisinde enerji seviyenizi arttırabilir ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Bilinmesi gerekenler
İkinci 3 aylık dönem gebeliğin genellikle en rahat ve en enerjik geçen dönemidir. Üçüncü 3 aylık döneme girerken kaliteli şekilde uyuma becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Daha iyi bir uyku çekmek için:
- Sağlıklı yiyecekler tercih edin
- Uykudan önce midenizi besinlerle doldurmayın
- Günün erken saatlerinde bol bol su için
- Akşamları uyku saatiniz yaklaşırken fazla sıvı almamaya gayret edin
- Uyumadan önce ağız ve diş bakımınızı yapın
- Gündüz gün ışığından faydalanın, akşam ilerleyen saatlerde parlak ışıkları kısın
- Yatağınızın rahat ve odanızın normal sıcaklıkta olmasına gayret edin
- Her gün aynı saatlerde uyuduğunuz ve aynı saatlerde uyandığınız bir uyku rutini oluşturun
- Yan tarafınız üzerine uyuyun, gerekirse kendinizi yastıklarla destekleyin
Kaliteli Uyku için “Kanıtlanmış Bilgiler”
Acil durumlar!
Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde doktorunuzla olan randevularınızın sıklığı artabilir. 27. gebelik haftasında aşağıdaki durumları yaşarsanız mutlaka hekiminize belirtin:
- Ayak bileklerinde, parmaklarda ve yüzde aşırı şişlik (bunlar preeklampsi belirtisi olabilir)
- Vajinal kanama veya vajinal akıntıda ani bir değişiklik
- Karın, kasık veya pelvis bölgesinde şiddetli ağrı veya kramp
- Bebeğinizin hareketlerinde azalma
Soru Cevap
Gebeliğin 27. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 6 ayı geride kalmıştır ve 7. gebelik ayının başlarındasınız.
27. haftada ortalama bir fetüs 875 gram ağırlığa sahiptir.
27. haftada ortalama bir fetus 36,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.