
Gebeliğin 28. haftası yalancı doğum kasılmaları yaşıyor musunuz? Gündüzleri kendinize dikkat ederek hareketli olmanız ve gece kaliteli uyumanız daha iyi ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olur.
Tetanoz, difteri ve boğmaca aşılarınızı yaptırdınız mı? Gebeliğin 16. haftasından 35. haftasına kadar olan süreçte bir ay arayla ikişer doz tetanoz ve difteri aşısı olmanız önerilmektedir. Ayrıca daha önce boğmaca aşısı olmuş olsanız dahi her gebelikte bir kez Tdap aşısı olmanız önerilmektedir.
İçindekiler
Siz
Bebeğinizin başı muhtemelen doğuma hazırlanmak üzere aşağıya yani servikse doğru yer değiştirmiştir. Ancak bazı bebekler bu baş aşağı hizalanmayı 30. haftaya doğru tamamlayabilirler.
Bazı bebekler ise baş aşağı pozisyonunu alamazlar ve popoları aşağıda olacak şekilde doğmayı beklerler. Bu durumda mesanenize olan bası daha da artar ve daha sık idrara çıkmanız gerekebilir.
Sırt ağrınız olabilir ve kendinizi uykusuz hissedebilirsiniz. Ağır şeyleri kaldırmamaya dikkat edin. Bir şeyler kaldırırken veya eğilip doğrulurken belinizi bükmemeye özen gösterin.
Bu haftalarda doktorunuz, kansızlık (demir eksikliği anemisi) ve gebelik diyabeti (gestasyonel diyabet) açısından tarama yapmak amacıyla kan testi yaptırmanız önerebilir. Anemi ve gebelik diyabeti nadir görülen durumlar değildir. Gebeliğinizi güvende tutmak ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için tedavi edilmelidir.
Doğum tarihiniz yaklaştıkça doktorunuzu ve hemşirenizi daha sık görmeniz gerekebilir. Bu normaldir. Bu haftadan itibaren doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 28. haftasında ortalama bir fetüs 37.6 cm uzunluğa ve 1005 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 28. haftası bebeğinizi göbek marul büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğiniz dışardaki yaşama uyum sağlamak için daha hızlı kilo almaya başlıyor.
- Bebeğinizin beyin gelişimi bu hafta hızlanarak devam ediyor. Bebeğinizin beynindeki girintiler belirginleşiyor ve beynindeki doku miktarı artıyor.
- Bebeğinizin göz kapakları kısmen açık. Artık minik göz kapakları ve minik kiprikleri var.
28 haftalık gebelik belirtileri
28. gebelik haftasında yaşıyor olduğunuz gebelik belirtileri muhtemelen daha önceki haftalarda yaşadıklarınıza benzerdir. Bu hafta yaşayabileceğiniz bazı gebelik belirtileri:
- Kabızlık, şişkinlik ve gaz şikayetleri
- Sırt ve bel ağrıları
- Bacak kaslarınıza kramp girmesi
- Uykusuzluk
- Memelerin büyümesi ve memelerde ağrı
- Nefes almada güçlük
- Ödem, uzuvlarda şişme
- Mide ekşimesi ve reflü
- Varis
- Sık idrara çıkma
- Vajinal akıntıda artış
“Yalancı doğum ağrıları” olarak da bilinen Braxton Hicks kasılmaları genellikle doğuma 3 ay kaldığında hafif şiddette başlar ve doğum yaklaştıkça şiddeti artar. Bu yalancı doğum ağrıları esnasında rahim kaslarının kasılması genellikle yaklaşık 30 ila 60 saniye sürer. Ancak bazen kasılmalar 2 dakikaya kadar devam edebilir.
Braxton Hicks kasılmaları sizin için rahatsız edici olabilir. Ancak yoğun veya şiddetli ağrıya neden olmazlar. Bu kasılmalar düzenli değildir.
Gerçek doğum ağrılarında ise ağrılar git gide sıklaşır ve ağrı şiddeti git gide güçlenir. Gerçek doğum kasılmaları düzenlidir. Eğer sizin de rahim kasılmalarınız düzenli şekilde şiddetleniyor veya sıklığı artıyorsa erken doğum ihtimali açısından acil tıbbi yardım alın.
Kabızlık, şişkinlik ve bağırsak gazı
Eğer kabızlık ve gaz şikayetleri yaşıyorsanız 3 büyük öğün yemek yerine az az ve sık sık beslenmeyi tercih edin.
Küçük öğünler sindirim sisteminiz için sindirilmesi daha kolay öğünlerdir. Daha az yediğinizde sindirim sistemi daha az zorlanarak çalışır. Dolayısıyla daha az yediğinizde kabızlık, şişkinlik ve gaz şikayetleriniz hafifler.
Üstelik lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tahılları öncelikli olarak tercih etmek de sindirim sisteminizin rahatlamasına yardımcı olur.
Tüm bu öneriler kabızlık ve bağırsak gazı oluşumuna karşı sizi korumakla kalmaz aynı zamanda sindirim sisteminiz rahatladığı ve daha az ıkınma ihtiyacı duyduğunuz için hemoroidlerden de korunmuş olursunuz. Kabızlık ve ıkınma artan kilo artışı ve gebelik hormonlarının da etkisiyle hemoroid sorununa neden olabilmektedir.
Sırt ve bel ağrıları ile bacak krampları
Artan vücut ağırlığınız ve öne doğru değişen ağırlık merkeziniz duruşunuzun değişmesine neden olur. Ön tarafa doğru yer değiştiren ağırlık merkezini taşımak için fazladan çalışan kaslarınız ağrıya neden olabilir. Gebelik öncesi yeterli egzersizi yapan anne adaylarında bu ağrıların daha az olmasını bekleriz.
Eğer şu an ağrılarınız var ise bir yakınınızdan masaj yapmasını isteyebilirsiniz. Bu ağrılarınıza çözüm olmazsa şiddetli ağrı durumlarında hekiminize danışabilirsiniz. Gebeyken cilt üzerine uygulanabilecek ağrı kesici ve kas gevşetici kremler hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.
Uykusuzluk
Gece daha rahat bir uyku almak için günün erken saatlerinde bol su için ancak uyku saatleri yaklaştığında daha az su içmeye çalışın. Yatağınızın rahat olmasına ve oda sıcaklığının normal olmasına dikkat edin.
Yan tarafınız üzerine uyumak ve gerekirse belinizi yastıkla desteklemek daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Bacaklarınız ve dizleriniz arasına yastık almak da daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Uyuduğunuz odanın sessiz ve karanlık olması önemlidir. Her gün benzer saatlerde uyuma ve benzer saatlerde uyanma alışkanlıkları düzenli uyumanıza yardımcı olabilir.
Kaliteli Uyku için “Kanıtlanmış Bilgiler”
Ayrıca kendinizi uykusuz hissettiğinizde uyumaktan korkmayın. Yorgun olduğunuzda uyumalısınız. Vücudunuza kulak verin ve gerektiğinde uyuyun.
Bilinmesi gerekenler
Doğum tarihiniz yaklaştıkça duygularınız veya beklentileriniz değişebilir. Stres yapmanızı gerektirecek bir durum yok. Sadece yerine getirmeniz gereken sorumluluklara odaklanın.
Emzirme seminerleri, doğum eğitimleri ve sizi ve eşinizi ilgilendirebilecek diğer eğitimler hakkında bilgi toplayabilirsiniz.
Tdap aşısı
Gebeliğin genel olarak 27 ila 36. haftaları arasında Tdap aşısı uygulanmaktadır.
Tdap aşısı; difteri, tetanoz ve boğmaca aşılarını içerir. Siz aşılanırken bebeğinizin de pasif olarak bağışıklık kazanabilmesi için aşılamanın doğumdan en az 2 hafta önce tamamlanmış olması önerilmektedir.
Tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı bağışıklığınızı arttıracak bir aşı olan Tdap aşısını her gebenin yaptırması önerilir.
Gebeliğin ortalama 27 ila 36. haftalarında Tdap uygulanabilir. Tdap aşağıdaki aşıları içerir:
- Tetanoz (T: tetanus)
- Erişkin Tip Difteri (d: diphtheria)
- Dozu Azaltılmış Asellüler Boğmaca (ap: acellular pertussis)
Daha önce boğmaca aşısı yaptırmış olsanız dahi her gebelikte bir doz Tdap yapılması önerilir. Çünkü boğmaca aşısı hayat boyu koruma sağlayamaz.
Tetanoz ve difteri aşısının yeterli bağışıklığı oluşturabilmek için ortalama 1 ay arayla iki doz uygulanması gerekir.
Gebe aşılamalarında bebeğin de anne ile birlikte bağışıklık kazanması hedeflenir. Bu nedenle aşılamaların doğumdan en az 2 hafta önce tamamlanması planlanır.
Aşılanma tarihlerinizi belirlemek üzere aile hekiminize veya aile hekimliği biriminizde görevli hemşirenize danışabilirsiniz.
Tadını çıkarın
Tahmini doğum tarihinize muhtemelen 3 ay kaldı ve gebeliğiniz muhtemelen bu haftalarda rahat geçiyor. Arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirmek, sizin gibi gebe bir başka anne adayıyla sohbet etmek ve diğer annelerin tecrübelerini dinlemek rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Dilerseniz bir hamile günlüğü tutabilir ve içinizde büyüyen bebeğinizle hatıra kalmak üzere fotoğraflar çektirebilirsiniz.
Beyin vu duyuları gelişmeye devam eden bebeğinizle sohbet etmeyi ona kitap okumayı ve şarkı söylemeyi ihmal etmeyin.
Acil durumlar!
Doğum tarihiniz yaklaştıkça muhtemelen doktorunuzla daha sık görüşeceksiniz. Yine de beklenmedik bir durum olduğunda hekiminize danışmaktan çekinmeyin.
Genelde yaşadığınız şeyler diğer gebelerin de yaşadığı aslında normal olan şeylerdir ve sorun kolayca çözülebilir. Yine de olup biten anormal şeyleri doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.
- Şiddetli kramp ve rahim bölgesinde ağrı hissederseniz
- Şiddeti ve sıklığı giderek artan doğum kasılmaları yaşarsanız
- Suyunuz gelirse
- Kanamaya başlarsanız
Acilen tıbbi destek almalısınız.
Soru Cevap
Gebeliğin 28. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 6 ayı geride kalmıştır ve 7. gebelik ayının ortalarındasınız.
28. haftada ortalama bir fetüs 1005 gram ağırlığa sahiptir.
28. haftada ortalama bir fetus 37,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.