
Gebeliğin 29. haftası, son trimestere yani gebeliğin son 3 aylık dönemine girdiniz. Bebeğiniz oldukça gelişti ve büyüdü. Ancak hala karnınızda hareket edebilecek kadar küçük. Bu yüzden ayakları ve elleri ile karnınıza bastırdığını daha sık hissetmeye hazır olun.
İçindekiler
Siz
29 haftaya kadar kaç kilo alınmalı? Gebeliğin 29. haftasına geldiğinizde gebelik öncesine göre ortalama 9 kg ağırlık artışı yaşamış olabilirsiniz. 9 kg’dan biraz daha fazla veya biraz daha az kilo almış da olabilirsiniz, bu sorun değildir. Yine de eğer kilolarınızla ilgili sorularınız var ise doktorunuza veya hemşirenize danışabilirsiniz.
Memeleriniz büyümeye devam ederken, iyi bir sporcu sütyeni hatta bir emzirme sütyeni edinmek isteyebilirsiniz.
Hamile sütyeni seçerken öncelikle göğüslerinizin rahat olmasına dikkat edin. Gebeyken ince askılı sütyenler yerine kalın askılı ve rahat sütyenler tercih edebilirsiniz. Sizin için en rahat sütyeni seçerken:
- Sırt ve bel ağrılarınız var ise toparlayıcı sütyenler
- Memelerde hassasiyet ve ağrı var ise destekli sütyen veya spor sütyen tercih edebilirsiniz.
Size en uygun olanı bulmak için birkaç çeşidi deneyebilir ve deneyimli bir satıcıya danışabilirsiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 29. haftasında ortalama bir fetüs 38.6 cm uzunluğa ve 1153 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 29. haftası bebeğinizi kırmızı lahana büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğiniz hızla kilo almaya başlıyor.
- Beyin gelişimi hızla devam ediyor. Aynı şekilde akciğerleri ve kasları da gelişmeye devam ediyor. Artan kas gücünü ve hareketlerini hissediyor musunuz?
Eğer karnınızda taşıdığınız ufaklık bir erkek ise, testisleri muhtemelen bu günlerde karnının içinden aşağı doğru iniyor ve testis torbasına doğru yol alıyordur.
İkiz bebek gelişimi
Eğer ikiz bebeğiniz varsa her şeyden iki taneye ya da ikiz için olanına ihtiyacınız olacak. Doğum sonrası için gerekenleri not aldığınız bir ihtiyaç listesi hazırladınız mı? Listenize aşağıdakiler de eklemek isteyebilirsiniz:
- İkiz bebek arabası
- İki beşik
- İki yüksek sandalye
- İki araba koltuğu
- Büyük bir aktivite & oyun minderi
- Ateş ölçer, şırınga ve tırnak makası
- Göğüs pompası (süt sağma makinası)
- Biberon
- Çocuk bezi
- Büyük bir bebek bezi çantası
Bebek malzemeleri edinirken tasarruf etmek için daha önce doğum yapmış yakınınızdan veya ikinci el temiz bebek ürünleri satıcılarından faydalanabilirsiniz. Bebekler ve küçük çocuklar çok hızlı büyürler. Bebeğiniz büyüdüğünde siz de temiz kullandığınız bazı bebek malzemelerini anne adaylarıyla paylaşabilirsiniz. Ürünler temiz kullanıldıkça ve paylaşım arttıkça siz gibi her aile daha fazla parayı eğitim gibi önemli diğer konulara aktarabilir.
Bebek beşiği ve bebek araç koltukları gibi ürünleri temin ederken güvenlik sertifikalarını kontrol etmeyi unutmayın.
29 haftalık gebelik belirtileri
Bedeniniz büyüyen ve gelişen bebeğiniz için daha fazla çalışırken siz muhtemelen benzer tempoda ev ve iş yüküyle hayata devam ediyor olabilirsiniz. Kendinizi biraz daha yorgun hissedebilirsiniz. Bu normaldir.
29. gebelik haftasında yorgunluğa ek olarak yaşayabileceğiniz diğer bazı gebelik belirtileri şunlardır:
- Nefes almada güçlük
- Kabızlık
- Şişkinlik ve gaz
- Karın ağrısı
- Sık sık idrara çıkma
Sık sık idrara çıkma ve nefes almada güçlük
Karnınız büyüyor evet, ancak karnınızın içinde büyüyen ve onu taşımak için daha çok büyüyen rahminiz etraftaki organlara bası yapıyor. Bu büyüme cildinizin gerilmesine ve cilt çatlaklarına neden olabilir. Bu görünen yüzü.
Görünmeyen yüzü ise bu büyümenin cildiniz gibi diyaframınıza da bası yapabileceğidir. Diyaframa uygulanan bası kuvveti nefes almayı bir miktar güçleştirebilir. Özellikle derin nefes alırken diyaframın aşağıya doğru iyice inmesi gerekirken büyüyen karın içi hacim buna engel olabilir.
Görünmeyen diğer yüzü ise mesaneye olan basıdır. Mesane içerisinde idrar biriktikçe büyüyen ve hacmi artan bir yapıya sahiptir. Ancak karın içinde büyüyen rahim mesanenize bası yapar. İdrar ile eskisi kadar çok dolmasına engel olur. Gebe olmadığınız günlere nazaran daha erken sürede mesanenizi boşalatmanız gerekir. Bu sık sık idrara çıkmak demektir.
Bir gebenin bol bol sıvı alması gerekir. Bu da sık sık idrara çıkmanın diğer nedenidir. Sık sık idrara çıkmanın sizi uykunuzdan uyandırmasını ve uykusuz kalmanızı istemeyiz. Bu nedenle Günün erken saatlerinde bol bol su içme sıvı alma alışkanlığı edinin. Böylece akşam saatlerinde ihtiyaç duyduğunuz su miktarı azalır ve gece daha rahat uyuyabilirsiniz.
Karın içerisinde büyüyen rahminizin midenize da bası uygulayacağını ve midenizi eskisi kadar çok yemekle doldurmamanız gerektiğini de hatırlatmış olalım. Az az ve sık sık beslenme modeli sizi gebelikte mide ekşimesi ve reflüden korur.
Tüm bunlar normal gebelik durumları olsa da nefes almada güçlük, reflü ya da sık idrara çıkma hayatınızı zora sokuyorsa özellikle idrar yaparken yanma, ağrı, yüksek ateş ve kusma gibi başka belirtileriniz de varsa bunları hekiminize danışmaktan çekinmeyin.
Kabızlık
29. gebelik haftasında yaşayabileceğiniz bir başka sorun kabızlıktır. Büyük tuvaletin zorlanarak yapılması, dışkının sert olması ve gaz problemi dışkının bağırsaklarda gereğinden uzun süre kalması nedeniyle gelişir. Bu durumu çözmek için büyük tuvalete çıkma dürtünüz ilk geldiğinde tuvalete gidin.
Kabızlıktan korunmanın bir yolu da yemek yedikten yaklaşık 20 ila 30 dakika sonra gelen büyük tuvalet yapma isteğini kullanmaktır. Gastrokolik refleks denen bu durum sindirim sistemize besin geldiğinde öncekileri boşaltmak üzere çalışan bir reflekstir.
Gebelikte Kabızlık Nasıl Önlenir?
Bol bol su içmek ve sebze, meyve ve tahıllar gibi lif içeriğinden zengin besinler yemek sindirim sisteminizi rahatlatır, midenizi korur ve kabızlığı önler. Günde en az 20 ila 25 gram lif almak ve bol sıvı tüketmek ilaç kullanmadan kabızlık ile baş etmenize yardımcı olabilir.
Düzenli egzersiz ve hareketli bir yaşam kabızlıktan koruyan bir başka çözümdür.
Birçok gebe demir takviyesi alır. Demir eksikliği ve muhtemelen doğumda kaybedilecek kan nedeniyle yeterli demiri almak önemlidir. Ancak demir ilaçları ve demir takviyeleri bir miktar hazımsızlık yapabilir ve kabızlığa neden olabilir. Eğer bol sıvı ve bol lif tüketerek kabızlıktan kurtulamıyorsanız demir ilacınız ve diğer seçenekler hakkında hekiminize danışın.
Fasulye, mercimek, nohut, yağsız sığır eti, balık ve hindi bol miktarda demir içerir.
Bilinmesi gerekenler
Sağlıklı beslenmeniz, bebeğinizin hızlı beyin gelişimi ve sağlıklı büyümesi için önemlidir.
Kalsiyum gibi önemli besinlerden yeterince alıyor musunuz? Günlük yaklaşık 1.000 ila 1.200 miligram kalsiyum almalısınız. İhtiyacınız olan tüm kalsiyumu besinlerle almak idealdir.
Süt ve süt ürünleri iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Badem, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve ıspanak da mükemmel kalsiyum kaynaklarıdır.
Bu haftaları doğumun nerede ve nasıl yapılacağı hakkında planlamalar yaparak geçirebilirsiniz. Eşinizle ve doktorunuzla danışarak gerekli hazırlıkları ve gereken bilgilendirmeleri alabilirsiniz. Bazı hastanelerin doğum planları hakkında önerebileceği şablonlar dahi olabilir.
Acil durumlar!
Gebeliğinizin herhangi bir zamanında vajinal kanama, şiddetli veya ani karın ağrısı ve kramp gibi rahatsızlıklar yaşadığınızda mutlaka hızlıca tıbbi destek alın.
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi)
Preeklampsi veya gebelik zehirlenmesi, hipertansiyon ve idrarda yüksek miktarda protein bulunmasıyla karakterize bir hastalıktır.
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), gebelik hipertansiyonuna ek olarak görülen idrardan protein kaçağı (proteinüri), böbrek yetmezliği, kanda trombosit sayısında düşme (trombositopeni), karaciğer hasarı, baş ağrısı, görmede bulanıklık, kusma, şuur değişikliği gibi bulguların var olması durumudur.
Bu haftalarda preeklampsi gelişme riski daha yüksektir. Ancak daha erken haftalarda veya doğumdan sonra da preeklampsi gelişebilir.
Preeklampsi tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden doktorunuzla olan tüm randevulara gitmeniz ve gebelik süresince sağlığınızı daha yakından takip etmeniz önemlidir.
Gebelik süresince, evinizde kan basıncınızı ölçerek kendinizi takip edebilir yüksek tansiyon durumunda hekiminize danışabilirsiniz.
Gebelik hipertansiyonu, en az 4 saat arayla ölçülen 2 ayrı ölçümde büyük tansiyonun 140 ve üzeri veya küçük tansiyonun 90 ve üzeri olmasıdır.
Uygun tansiyon ölçümü nasıl olmalıdır?
Preeklampsi hem sizin hem de bebeğiniz için hayati risk taşır. Eğer aşağıdaki durumları yaşarsanız doktorunuza bildirin.
- Bacaklarda ilerleyen şişlik preeklampsiye işaret eder, ancak gebelik sırasında bir miktar şişliğin normal olduğunu hiç şüphesiz fark etmişsinizdir. Yüzünüzde şişlik görürseniz veya bacağınızdaki şişlik farklı görünür ve hissedilirse, doktorunuza belirtin.
- Geçmeyen baş ağrıları, bulanık görme veya geçici görme kaybı da preeklampsiye işaret edebilir.
- Son olarak gebeliğin erken dönemlerinde bulantı hissi ve kusma normaldi. Ancak sonradan mide bulantılarınız ve kusmalarınız başladıysa hekiminize belirtin.
Bunlar potansiyel olarak ciddi durumlara işaret ederler. Sonuç preeklampsi olmasa bile değerlendirilmelilerdir. Doktorunuza danışmaktan çekinmeyin ve annelik iç güdülerinize güvenin.
Soru Cevap
Gebeliğin 29. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 6 ayı geride kalmıştır ve 7. gebelik ayının sonlarındasınız.
29. haftada ortalama bir fetüs 1153 gram ağırlığa sahiptir.
29. haftada ortalama bir fetus 38,6 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
Gebeliğin 29. haftasına geldiğinizde gebelik öncesine göre ortalama 9 kg ağırlık artışı yaşamış olabilirsiniz.