
Gebeliğin 3. haftası kadın yumurtasının erkek spermi ile birleşip zigotu oluşturduğu, zigotun hücre sayısını arttırarak rahme doğru ilerlediği ve blastosit formuna bürünüp rahminize tutunduğu haftadır. Bu hafta, muhtemelen, gebeliğin başlayıp başlamadığı belli olacak ancak siz bunu kan veya idrar testinde öğrenemeyeceksiniz.
Tıbbi gebelik takvimine göre gebeliğin 1. haftasında aslında kadın yumurtası ile erkek spermi henüz birleşmemiştir. İkinci haftanın sonuna doğru veya üçüncü haftanın başında gebe kalabilirsiniz.
Gebe kalacağınız gün, ne zaman yumurtladığınıza göre gebeliğin 2. veya 3. haftasında gerçekleşebilir.
Döllenme ve gebelik başlangıcından sonra bedeniniz giderek daha fazla insan koryonik gonadotropin (hCG) üretecektir. Bu hormon, döllenmeden 7 ila 11 gün sonra kanda bulunur.
Beta-hCG (Beta Human Chorionic Gonadotropin = insan koryonik gonadotropin) hormonu gebeliğin 3. haftasında 5 ila 50 mlU/mL arasında bir değerde olabilir. Henüz hCG hormonu ile gebe kalıp kalmadığınızı net olarak öğrenmek için biraz erken.
İçindekiler
Döllenme ve blastosist
Kadın yumurtası ile erkek sperminin birleşmesinden sonra meydana gelen zigot hücresi, hızla bölünerek önce 2 sonra 4 sonra 8 hücreye çıkar. Bu hafta bebeğiniz blastosist aşamasındadır. Gelecekte büyüyerek fetus haline gelecek. Ancak o hala büyüyen ve çoğalan bir hücre kümesidir. Bu hafta toplu iğne başı büyüklüğündedir.
Bu hafta döllenmiş yumurtanız fallop tüpü boyunca ilerleyeceği bir yolculuktadır. Bölünürken rahminize doğru ilerler, ilerlemeye devam ederken bölünmeye ve hücre sayısını arttırmaya devam eder. 3 haftalık hamilelikte yapılacak bir ultrason, muhtemelen bebeğinizi tespit edemez. Bu süper ufacık döllenmiş yumurta (morula olarak adlandırılır) bir tuz tanesinden daha küçüktür ve hareket halindedir.
Gebeliğin 4. haftasında doktorunuz rahim iç zarınızın kalınlaştığını görebilir. Bu da küçük morulanın var olduğunu gösteren bir işarettir.

Blastosist olarak adlandırılan spermle döllenmiş yumurtanızın rahminize ulaşması yaklaşık dört gün, rahminize tutunması (implante edilmesi) ise iki ila üç gün sürer.
İmplantasyon devam ederken geçen 2-3 gün içerisinde implantasyon kanaması (kahverengi hafif lekelenme) yaşayabilirsiniz.
Bu hızlı hücre artışı muhtemelen gebeliğin 3. haftasında gerçekleşirken yükselen hormon seviyeleri, gebeliğin en erken belirtilerinden biri olan koku alma miktarında artış ve koku hassasiyetine neden olabilir.
3 haftalık gebeyseniz, gebeliğin 1. ayındasınız.
İmplantasyon
O şimdi çok küçük. Ancak potansiyelini hafife almayın.
İmplantasyon muhtemelen gebeliğin 4. haftasında gerçekleşir. İmplantasyonun gerçekleşmesi için, artık bir morula olan döllenmiş yumurtadaki hücreler, bir blastosist haline gelene kadar bölünmeye devam edecektir. Döllenmeden yaklaşık beş ila sekiz gün sonra, blastosist rahim duvarına yerleşmeye başlayacağı yere ulaşacaktır.
Blastosist bu hafta fallop tüpünüzden rahminize doğru ilerlerken bölünmeye ve hücre sayısını arttırmaya devam eder. Bu yolculuk yaklaşık 5 ila 6 gün sürer.
Gebeliğin 4. haftasına geldiğinizde, minicik yavrunuz rahim duvarınıza yerleşecek ve sonraki dokuz ay boyunca rahminizde büyüyecek.
Biraz biyoloji bilgisi ister misiniz? Döllenmiş yumurta, her biyolojik ebeveynden 23 olmak üzere 46 kromozom içerir. Anneden bir adet X kromozomu gelir. Babadan ise bir adet X vey bir adet Y kromozomu gelebilir.
Kadın yumurtasını dölleyen erkek spermi (babadan gelir) eğer bir X taşıyorsa XX olan bebeğiniz kadın olarak doğacaktır. Ancak babadan gelen sperm bir Y kromozomu taşıyorsa bebeğiniz XY kromozoma sahip bir erkek olarak doğacaktır.
Korpus luteum
Yumurta folikülü terk ettikten sonra o folikülü oluşturan maddelerden korpus luteum (corpus luteum) oluşmaya başlar. Korpus luteum progesteron ve bir miktar östrojen üretmeye başlar.
Progesteron, fetüsün gelişmesi ve büyümesi için rahmi sağlıklı bir ortama dönüştürür. Progesteron:
- Rahminizi büyütür.
- Rahim astarını (endometriyum) kalınlaştırır, böylece döllenmiş yumurta rahminize yerleşebilir. Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine implantasyon denir.
- Döllenmiş yumurtanın bir bebek olma yolculuğunda büyüyüp gelişmesi için besin ve oksijene dolayısıyla daha fazla kana ihtiyacı vardır. Progesteron hormonu rahminizdeki kan dolaşımını arttırır.
Yumurta döllenirse, korpus luteumunuz yaklaşık 12 hafta boyunca progesteron salgılayacaktır.
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yaklaşık gebeliğin 12. haftası civarında, gelişmekte olan plasenta, fetüs için yeterli progesteron hormonunu üretmeye başlayacak ve böylece korpus luteuma artık ihtiyaç kalmayacaktır. Korpus luteum küçülecek ve parçalanmaya başlayacaktır.
Beta hCG kaç olmalı?
Kadın yumurtası ile erkek sperminin birleşmesinden yaklaşık bir hafta sonra gelişen blastosist rahminize tutunduğunda plasenta şekillenmeye başlar.
Rahim içine girdikten 6 ila 12 gün sonra (yaklaşık gebeliğin 4. haftası), henüz yeni yeni gelişmekte olan plasentanızın hücreleri insan koryonik gonadotropini (hCG) üretmeye başlar.
Embriyo sağlıklı bir şekilde rahim duvarına tutunursa ve plasenta sağlıklı bir gelişim gösterirse düzenli olarak Human Chorionic Gonadotropin (hCG) üretecektir.
Gebeliğin 4. haftasında kanda yapılacak gebelik testi gebe olduğunuzu teyit edebilir.
Beta-hCG (Beta Human Chorionic Gonadotropin = insan koryonik gonadotropin) hormonu gebeliğin ilk üç ayında (birinci trimester) istikrarlı şekilde artar. Gebeliğin ilk aylarında yapılan hCG ölçümünde yeterli yükselişin olmaması gebelik ile ilgili bir sağlık sorunu olabileceğine işaret eder.
Normal kabul edilen hCG değerlerinin en düşük ve en yüksek değerleri tablodaki gibidir.
Gebelik Haftası | En düşük hCG değeri (mlU/mL) | En yüksek hCG değeri (mlU/mL) |
---|---|---|
3 | 5 | 50 |
4 | 5 | 426 |
5 | 18 | 7.340 |
6 | 1.080 | 56.500 |
7 ila 8 | 7.650 | 229.000 |
9 ila 12 | 25.700 | 288.000 |
13 ila 16 | 13.300 | 254.000 |
17 ila 24 | 4.060 | 165.400 |
25 ila 40 | 3.640 | 117.000 |
Gebe olmayan kadınlarda ise kan testinde yapılacak bir Beta hCH ölçümünde çıkacak sonucun 0-10 mlU/mL aralığında olması normaldir. Diğer bir ifade Beta hCG değeriniz 0 ila 10 mlU/mL aralığında ise gebe olduğunuz henüz netleşmemiş demektir.
Gebelik testi nasıl yapılır?
Beta-hCG hormonunu kanda ve idrarda ölçülebilir.
İdrar testi
Regl olmanız gerekirken regl olmadıysanız idrarda Beta-hCG testi yapabilirsiniz.
Gebeliğin 3. haftası, henüz beklenen regl tarihinize bir hafta var anlamına gelir. Muhtemelen idrarda gebelik testi henüz doğru sonucu veremeyecektir.
İdrarla yapılan gebelik testi, genellikle, regl olmanız gerekirken regl olmadığınızda yani beklenen sonraki ilk regl gününden 8 gün sonra gebelik varlığını tespit edebilir. Ancak birkaç gün sonra bu teste ihtiyacınız olduğunda nasıl kullanacağınızı şimdiden öğrenmenizde fayda vardır.
Bu testi eczanelerden, marketlerden ve alışveriş internet sitelerinden kolayca temine edebilirsiniz.
Test kiti üzerindeki belirtilen alana idrar yaptığınızda Beta-hCG yeterli yükseklikte olduğunda ikinci çizgiyi oluşturacaktır. Gebelik testlerinin yaygın kullanımı şöyledir:
- Test kiti üzerinde idrar yapılması için belirtilen bir test alanı vardır. Buraya idrar yapılır.
- Kit idrar içerisindeki hormon miktarına göre sonucu gösteren alanda ek bir çizgiyi boyar.
- Beta-hCG yeterli yükseklikte olduğunda ikinci bir çizgi oluşacaktır.
- Gebelik varlığında çift çizgi göreceksinizdir.
Bu testler farklılıklar gösterebilir. Doğruluk yüzdesi ve kullanım talimatları hakkında detaylı bilgi için içerisinden çıkan broşüre bakabilir, eczacınıza veya diğer ürün satıcınıza danışabilirsiniz.
Kan testi
Beta-hCG hormonunu kan testinde 10 mlU/mL üzerine çıktığında gebeliğin başladığına işaret eder.
Regl geciktiğinde yapılacak kan testinde hCG hormonunun arttığı ve gebeliğin başladığı tespit edilebilir.
Gebeliğin 3. haftası, kan testinde ölçülen beta-hCG seviyesinin yaklaşık 5 ile 50 mIU/mL arasında olması beklenir. Bu şu anlamlara gelir:
- Gebeliğin 3. haftasında kan testi yaptırdığınızda eğer Beta-hCG değeriniz 10 mlU/mL üzerindeyse bu muhtemelen gebelik başladı demektir.
- Ancak bu hafta kan testinde Beta-hCG değeriniz 10 mlU/mL altındaysa iki ihtimal vardır:
- Döllenme çok kısa süre içerisinde gerçekleşti, gebelik başladı ancak Beta-hCG değeriniz henüz gebeliği tespit edecek kadar yükselmedi. Birkaç gün sonra Beta-hCG hormonunuz hızla yükselecek.
- Döllenme gerçekleşmedi. Gebelik yok.
3 haftalık gebelik belirtileri
Hamileliğin 3. haftasında henüz hiçbir belirti yaşamama ihtimaliniz vardır. Gebeliğin başındasınız ve gebelik hormonlarınızın seviyesi son derece düşük. Bu kadar hormon ile bedeniniz belirti verecek kadar etkilenmemiş olabilir. 3 haftalık gebelik belirtileri:
- İmplantasyon kanaması. Döllenmiş yumurtanız rahminize ulaştıysa, rahminizin zarına girerken biraz kanama oluşabilir. İç çamaşırınızda bir miktar lekelenme görebilirsiniz.
- Hafif kasık ağrısı ve kramplar yaşayabilirsiniz.
- Mide bulantısı. Gebelik hormonlarınız yükselmeye başladığında bir miktar bulantı hissi yaşayabilirsiniz. Eğer mide bulantılarınız gebeliğin 3. haftasından itibaren sizi rahatsız edecek kadar şiddetliyse ikiz veya üçüz gebelik sizi bekliyor olabilir. Rahminizdeki embriyo sayısı arttıkça ilk haftalarda gebelik hormonu artışınız daha fazla olur. Bir diğer ihtimal ise aslında zannettiğinizden daha ileri bir gebelik haftasında olabilirsiniz. Gebelik haftanızı yeniden hesaplamak ister misiniz.
- Meme dokusunda hassasiyet artışı başlayabilir. Meme ucunun rengi daha koyulaşabilir.
- Pozitif gebelik testi. Evde idrar ile yapabildiğiniz gebelik testleri eğer gebe olduğunuzu söylüyorsa muhtemelen (>%95) gebesinizdir. Ancak gebeliğin henüz başındasınız ve Beta-HCG değeriniz henüz çok düşük. Eğer gebelik testiniz pozitif değilse bu gebe olmadığınızı kanıtlamaz. Gebeliğin başında olan bir kadında beta-HCG hormonunun 48 saatte bir iki katına çıkması beklenir. Eğer idrar gebelik testiniz negatif geldiyse ve henüz regl olmadıysanız 2 gün arayla idrar testi yapmaya devam edebilirsiniz.
- Regl olmanız gerekirken regl olmamak. Eğer regl periyodlarınız 28 günden daha kısaysa bu hafta içinde regl olmanız gerekir. Eğer 28 günden daha kısa periyotlarınız var ve bu hafta adet olmadıysanız, gebeliğin 3. haftasında olabilirsiniz.
Gebelik testi negatif olmasına rağmen adet görmemek
Soru Cevap
Henüz gebelik hormonları çok düşük seviyede ve annede belirti verme ihtimalleri de düşük. Yine de bazı gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. İkiz ya da üçüz gibi çoğul gebeliklerde gebelik belirtilerini hissetme ihtimaliniz artar. Hafif bir kanama, lekelenme, mide bulantısı, meme uçlarının renginin koyulaşması gibi belirtiler yaşamanız mümkün.
Döllenmiş yumurtanız rahminize ulaştığında, rahim duvarınızın astarının içine yerleşecek ve buraya tutunup kan geçişi için bir kanal (plesanta) oluşturmaya başlayacaktır. Döllenmiş yumurtanız rahminize tutunmaya ve kılcal kan damarlarınızla bağlantı kurmaya çalışırken bir miktar kanama olur. Servikal mukus ile birleşip rahminizin asidik pH’ı ile karışan bu kan kahverengimsi bir renk oluşturur. İç çamaşırınızda gördüğünüz hafif kahverengi akıntının muhtemel sebebi budur. 2-3 gün sürebilir. Hareketli anne adaylarında kanama daha fazla olabilir.
Gebeliğin 3. haftasında kan testinde yapılacak Beta-HCG hormonu değerinin 5 ila 50 mlU/mL arasında olması beklenir.
Hayır, gebeliğin ilk haftalarında cinsel ilişkinin bebeğe zarar vermesi beklenmez.