
Bu haftadan sonra bebeğiniz daha hızlı kilo almaya başlıyor. Gebeliğin 30. haftasında tekil gebeliklerde bebeğin kilo alma hızı çoğul gebeliklerdeki bebeklerin her birinin kilo alma hızını geçecek.
Duygusal değişimler yaşayabilirsiniz ve uykusuz kalabilirsiniz.
İçindekiler
Siz
Gebeliğin 30. haftasında bu güne kadar aldığınız yolu görmek için karnınıza bakmanız yeterli. Bebeğiniz yakında hayata gözlerini açacak. Kalan son haftalarında hayata hazırlanmaya hızla devam ediyor.
Unutmayın, bu son haftalar bebeğinizin büyümesi, gelişmesi ve doğum sonrası sağlığı için önemlidir.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 30. haftasında ortalama bir fetüs 39.9 cm uzunluğa ve 1319 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 30. haftası bebeğinizi karnabahar büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Karnınız büyüyorken ve bebeğiniz karnınızı tekmeliyorken onun kocaman bir birey olduğunu düşünebilirsiniz ancak o, henüz sadece 40 cm gibi bir uzunluğa ve yaklaşık 1300 gram ila 1400 gram gibi bir ağırlığa sahip.
- Bebeğinizin gözleri bu hafta etrafındakileri ayırt edebilmeye başlıyor. Bebeğiniz dünyaya girdiğinde, 20/400 görüşe sahip olacak. Bu, bebeklerin yalnızca yüzlerinin hemen yakınındaki nesnelere odaklanabileceği anlamına gelir, bu nedenle ona yakınlaşmaya hazırlanın.
İkiz bebek gelişimi
Bebekleriniz bu hafta yaklaşık 27 cm baş-popo uzunluğuna sahip. Her biri yaklaşık 1300 ila 1400 gram ağırlığa sahiptir.
30. gebelik haftasına kadar ikiz bebeklerin her biri tekil gebelikteki bebekler kadar hızlı ağırlık artışı yaşıyorlardı. Gebeliğin 30. haftasından sonra ikiz bebeklerin her biri tekil gebeliklere nazaran daha düşük hızda kilo artışı yaşayacak.
30 haftalık gebelik belirtileri
Gebeliğin 30. haftasında aşağıdaki belirileri yaşayabilirsiniz:
- Yorgunluk
- Uykusuzluk, yeterli uyuyamama
- Bel ağrıları
- Ayaklarınızın boyutunda veya yapısında değişiklikler
- Ruh hali değişiklikleri
Bel ve sırt ağrıları
Bel ve sırt ağrıları, gebelikte yaşanan kilo artışı ve öne doğru büyüyen bebek nedeniyle duruşun değişmesi gibi nedenlerle birçok gebede görülebilen bir durumdur.
Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde bebeğin kilo artış hızı artar. Vücudunuzun ön tarafına doğru artan ağırlık ve genel olarak kilo almaya devam etmeniz bel ve sırt kaslarına daha fazla yük taşıma zorunluluğu getirir. Artan ağırlık ve duruşunuzun değişmesi gebeliğin son 3 ayında daha fazla bel ağrıları yaşamanıza neden olabilir.
Eğer bel ağrılarınız şiddetliyse öncelikle doğru kiloda olup olmadığınız hakkında doktorunuza danışın. Gebelik süresince aşırı kilo almak sadece bel ağrılarınızı arttırmaz aynı zamanda sizin ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye atar. Diğer taraftan gebelik süresince yetersiz kilo artışı da sağlık problemlerine neden olabilir.
Duruşunuz doğru mu? Büyüyen karnınızı taşımakta zorlanıyorsanız, karnınızı taşımaya yardımcı olabilecek hamile destek bandı ürünlerine göz atabilirsiniz.
Eğer masa başında çalışıyor ya da zaman geçiriyorsanız bilgisayarınızın, klavyenizin ve diğer çalışma aletlerinizin doğru ergonomide olmasına dikkat edin.
Masa Başı Çalışanlarda Sırt ve Boyun Ağrısı
Sırt üstü dinlenirken ayaklarınızı bir miktar kaldırmak ve ayaklarınızın altına yastık koymak ağrılarınızı hafifletebilir. Umarım yüksek topuklu ayakkabılarınızı giymeye devam etmiyorsunuzdur. Gebelik süresince özellikle karnınızın büyüdüğünü farketmeye başladığınızda sadece stilettolardan değil aynı zamanda yüksek topuklu diğer ayakkabılarınızdan da uzaklaşmanız gerekir.
Eşinizin yapacağı masaj hem ağrılarınızı hafifletebilir hem de gebelik süresince iletişim içerisinde kalmanın güzel bir yoludur.
Eğer tüm önerilere rağmen ağrılarınız devam ediyorsa öncelikle anne olmaya değeceğini kendinize hatırlatın ve daha fazla bilgi almak için hekiminize danışın.
Ayaklarınızın boyutunda veya yapısında değişiklikler
Bazı kadınların gebelikte ayak büyüklükleri ve ayakkabı numaraları büyür.
Araştırmalar, hamileliğin hem ayak boyutunu hem de yapısını etkileyebileceğini göstermektedir. Sıvı tutulmasından kaynaklanan şişlik ve ödem doğumdan sonra muhtemelen azalır. Ancak, gebelik ayak kemerinizi kalıcı olarak değiştirebilir (1).

Yavaş ve sakin yürümenize rağmen ayaklarınızda ağrı varsa veya sabah 9’dan akşam 5’e kadar hareket etmek zorundaysanız yumuşak tabanlı ve topukları yüksek olmayan yeni ve rahat bir ayakkabıya yatırım yapma zamanınız gelmiştir.
Ruh hali değişiklikleri
Gebeliğin ikinci 3 aylık dönemini geride bıraktınız. Muhtemelen ikinci 3 aylık dönem kendinizi en iyi hissettiğiniz dönemdi. Gebeliğin son 3 aylık döneminde ruh hali değişimleri ve duygusal dalgalanmaları daha sık yaşayabilirsiniz. Doğum yaklaşıyor, doğum sonrasına ve doğuma dair aklında çokça soru işareti olabilir.
Gebeliğe veya yaklaşan anneliğe dair endişeleriniz sizi çoğu gece uykusuz bırakıyorsa, iş hayatınızı olumsuz etkiliyorsa veya yakınlarınızla olan ilişkilerinizi bozuyora profesyonel sağlık desteği almanız gerekebilir.
Kadınların gebelik süresince veya doğum sonrasında depresyon yaşaması nadir görülen bir durum değildir. Doktor veya psikolog size bu konularda yardımcı olabilir.
Bilinmesi gerekenler
Mutlu sona yaklaşıyor olabilirsiniz, ancak yine de sizi ve bebeğinizi güvende, sağlıklı ve mutlu tutmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Hamile yastığı
Uyumakta güçlük çekiyorsanız, bir hamile yastığı satın almak isteyebilirsiniz. Hamile yastığı, gebeliğin neden olduğu tüm uykusuzluk nedenlerini çözemeyecek olsa da geceleri daha rahat bir pozisyonda daha kaliteli uyumanıza yardımcı olabilir.
Hamile yastığı ya da yastıklarla sırtınızı desteklemek ve bacaklarınızın arasına bir başka yastık almak uykuya dalma sürenizi iyileştirebilir ve gece uykusu kalitenizi arttırabilir.
Doğum planı
Her planda olduğu gibi doğum planı da tamamen beklendiği şekilde gerçekleşmeyebilir. Ancak hala vakit varken doğum planlaması yapmak en iyisidir. Doğum yaklaştıkça stresin artabileceğini ve görev listesinin dolup taşabileceğini unutmayın.
- Doğum nerede yapılacak?
- Normal doğum mu yoksa sezaryen gerekli mi?
- Doğumu beklerken hastane odanızda kim refakatçi olarak kalacak?
- Doğumdan hemen sonra siz yorgunken ipleri kim göğüsleyecek?
Bu soruların cevaplarını eşinizle birlikte belirlemek ve doktorunuzla gerekli görüşmeleri yapmak hem doğumun gerçekleşeceği günlerde daha az problem yaşamanızı sağlar. Ayrıca cevaplar belli olduğunda stres yükünüz de azalır.
Beklentileriniz ve hayalleriniz yerine gerçeklere ve gerçekten neler olacağına odaklanmak kendinizi ve bebeğinizi güvene almanın en iyi yoludur.
Sorumlulukları ne olursa olsun mutlu ve sağlıklı bir bebek ve anne herkesin görmek istediği şeydir.
Çocuk odası ve Bebek oto koltuğu
Sizden önce başkası tarafından kullanılmış ve size kullanmanız için verilmiş şeyler tasarruf etmenizi sağlar. Ancak bebek oto kolduğu gibi ürünlerin güvenlik sertifikalarını kontrol etmeyi unutmayın.
Bebeğinizin yaşam alanını veya odasını kurmak şu an biraz erken gibi gelebilir. Ancak unutmayın her bebek beklenen doğum tarihinde doğmaz. Daha erken doğma ihtimaline karşı hazırlıklı olmak istemez misiniz?
Bebeğinizin doğduktan sonra güvenli şekilde evinize taşınmasından ve eve geldikten sonra güvenli şekilde uyuyabileceği bir yere sahip olmasından emin olmanız kendinizi de daha rahat hissettirir.
Acil durumlar!
Rahim kasılamarı konusunda dikkatli olun. Doğuma hala yaklaşık 10 hafta vardır ancak erken doğum da ihtimaller arasındadır.
Kasılmalarınızın sıklığı veya şiddeti giderek artıyorsa Braxton-Hicks kasılmaları denen yalancı doğum ağrıları yerine gerçek doğum kasılmaları yaşıyor olma ihtimaliniz vardır.
Kasılmalarının gerçek doğum kasılmaları mı yoksa Braxton-Hicks kasılmaları mı olduğundan emin değilseniz bir sağlık profesyoneline danışmak en iyi seçenek olabilir.
Her zaman olduğu gibi vajinal kanama, rahimden sıvı sızıntısı, şiddetli kramplar ve şiddetli karın ağrıları acilen tıbbi destek almanız gereken konulardır.
Ayrıca şiddetli üzüntü veya kaygı yaşıyorsanız doktorunuza danışın. Doktorunuz, depresyonunuzu veya anksiyetenizi güvenli bir şekilde yönetmenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Soru Cevap
Gebeliğin 30. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 7. ayının son haftasıdır. Gebeliğinizin 7. ayının son günü aynı zamanda 30. haftanın son günüdür. Bir sonraki hafta hamileliğinizin 8. ayı başlayacak.
30. haftada ortalama bir fetüs 1319 gram ağırlığa sahiptir.
30. haftada ortalama bir fetus 39,9 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.
Gebeliğin 30. haftasına geldiğinizde gebelik öncesine göre yaklaşık 10 kg ağırlık artışı yaşamış olabilirsiniz.