Gebeliğin 31. Haftası

Gebeliğin 31. haftasında gebeliğin yaklaşık dörtte üçünü tamamladınız. Doğum tarihine tahminen 9 hafta kaldı. Çalışan kadınlar için yasal olarak doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni vardır.

31 hafta gebelik

Gebeliğin 31. haftası, büyüyen rahminiz karnınızın içinde iç organlarınıza bir miktar bası uygulayabilir. Diyaframınıza bası uyguladığında ise bir miktar derin nefes almada veya nefesinizi tutmada güçlük çekiyor olabilirsiniz.

Ancak bu her gebenin yaşayabildiği normal bir durumdur. Gebelik yolculuğunun sonra ermesine yaklaşık 10 haftadan daha az bir zaman kaldı.

Siz

Sadece bebeğiniz değil bebeğinizi taşıyan rahminiz de büyümeye devam ediyor. Rahminiz yukarıda diyaframa bir miktar bası oluşturarak derin nefes almanızı ve nefesinizi tutmanızı zorlaştırabilir.

Rahminizin muhtemelen aşağıda mesanenize de bası uyguluyor. Bu nedenle mesaneniz eskisi kadar çok idrarı içinde biriktiremeyebilir. Sık sık idrara çıkmanız gerekebilir. Ikındığınızda, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda bir miktar idrar kaçırabilirsiniz. Bu bir çok gebenin yaşayabildiği normal bir durumdur.

Doğum sonrasında mesaneniz üzerindeki bası ortadan kalktığında muhtemelen sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi problemler devam etmeyecektir.

Ancak bazı kadınlarda, gebelik nedeniyle pelvis kaslarında oluşan bası bu kasları zayıflatır, bu nedenle hamilelikten sonra da gülme veya öksürme sırasında biraz idrar kaçırma devam eder.

Gebelik sırasında ve doğumdan sonra pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak idrar kaçırma sorununu önleyebilir veya bu sorunu hafifletebilir.

Memelerinizden kolostrum adı verilen sarımtırak renkte kremsi bir tür süt sızıntısı gelebilir. Normal anne sütüne göre biraz daha yoğun kıvamda olabilir. Sütyeninize leke oluşturabileceği için göğüs pedi kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Kolostrum zaman zaman yaşayabileceğiniz bir sızıntı olabilir ya da doğuma kadar hiç kolostrum sızıntısı yaşamayabilirsiniz. Her ikisi de normaldir. Kolostrum sadece bebeğinizi doğurmaya ve onu beslemeye hazır olduğunuzun bir işaretidir.

Bebeğiniz

Gebeliğin 31. haftası ortalama bir fetüs 41.1 cm uzunluğa ve 1502 gram ağırlığa sahiptir.
  • Bebeğiniz de doğum gününe hazırlanmaya devam ediyor. Gebeliğin 31. haftasında ortalama bir fetüs 41.1 cm uzunluğa ve 1502 gram ağırlığa sahiptir.
  • Gebeliğin 31. haftası bebeğinizi bir demet brokoli büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz her geçen gün biraz daha uzuyor ve ağırlaşıyor. Bebeğinizin cilt altındaki yağ dokusu miktarı arttıkça yenidoğan bir bebeğe daha fazla benzeyecek.
  • Bebeğinizin gözleri artık odaklanabilir ve muhtemelen başparmak emme gibi refleksleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca akciğerleri ve sinir sistemi neredeyse gelişmiştir.
  • Bu haftalarda bebeğiniz, cildinin çoğunluğunu kaplayan lanugo adındaki ince tüyleri yavaş yavaş kaybetmeye başlar. Lanugo tüyleri doğuma yaklaştıkça dökülecek.

İkiz bebek gelişimi

Bebeklerinizin sinir sistemleri artık iyi gelişmiştir.

Eğer bugünlerde doğarlarsa doğduklarında kendi vücut sıcaklıklarını dengede tutabilirler. Ancak gebeliğin 31. haftasında doğmuş olsalar bile, tıbbi yardıma ihtiyaçları olabilir. Eğer bugünlerde doğarlarsa hayatta kalma şansları yüksek.

31 haftalık gebelik belirtileri

Gebeliğin 31. haftasında aşağıdaki belirtileri yaşıyor olabilirsiniz:

Daha önce belirttiğimiz gibi bebek doğduktan sonra karın içi organlarınız rahatlayacak ve muhtemelen nefes darlığı ve sık idrara çıkma rahatsızlıkları ile memelerinizden süt sızıntısı kaybolacaktır. Bacaklarda kramp, bel ağrısı ve hemoroide karşı yapabilecekleriniz ise şöyle:

Bacak ve sırt ağrısı

Karnınızda bir bebekle dolaşıp yorulduğunuz bir gün uzanıp dinlenmek kadar önemli bir ihtiyacınız olamayabilir. Maalesef gebeliğin bu evresinde bacaklarda kramp sık görülür.

Dizleriniz bükük ve bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yan yatın. Ekstra destek için karnınızın altına bir yastık yerleştirin. Bu pozisyon aynı zamanda sırt ağrısını da hafifletebilir.

Bacak krampları ve sırt ağrısı dayanılmaz hale gelirse, doğum öncesi masaj konusunda uzmanlaşmış bir masaj terapisti size yardımcı olabilir.

Eğer daha sıcak ve kırmızı olan ağrılı noktalar varsa bacaklarınıza masaj yapmayın. Gebelikte kanın pıhtılaşma ihtimali artar. Kan pıhtısı oluştuğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuza bunu belirtin. Aktif kalın, hareket edin ve bol sıvı için.

Hemoroid

Gebeliğin son 3 aylık döneminde hemoroid yaşayabileceğiniz rahatsızlıklar arasındadır. Hemoroid makat bölgesinde bazen biraz daha içeride bazen de kolayca ele gelebilen daha dış kısımda rektumun içerisinde damarların kan ile göllenmesidir. Hemoroid basur veya mayasıl adıyla da bilinir ve makatta görülen özel varisler olarak düşünülebilir. İçi kan ile dolan ve şişen hemoroid memeleri makatta ağrı ve kaşıntıya neden olabilir.

Uzun süre hareketsiz oturmak, egzersiz yapmamak, büyük tuvaleti yaparken uzun süre oturmak, kabız olmak, sık sık ıkınmak, yeteri kadar sıvı tüketmemek, yeteri kadar lif tüketmemek ve fazla baharat tüketmek hemoroid riskini arttırır.

Hareketli olmak, daha kısa süre oturmak, bol sıvı tüketmek ve lif içeriği yüksek besinler tercih etmek hemoroid belirtilerinizi hafifletebilir.

Gebelik kabızlık riskini, kabızlık ise hemoroid gelişme riskini arttırır. Bol sıvı almak, hareketli olmak ve bol bol sebze, meyve ve tahıl gibi lif içeriğinden zengin besinler tüketmek sizi korur.

Gebelik sırasında kullanımı güvenli olan kremler veya hemoroid için kullanabileceğiniz pedler hakkında bir sağlık uzmanına danışabilirsiniz.

Ağrılı, kanayan ve şişmiş hemoroidler cerrahi tedavi gerektirebilir.

Bilinmesi gerekenler

Doğumdan hemen önce yeteri kadar dinlenme fırsatı oluşturmanızı bu nedenle doğuma ve doğum sonrasına hazırlığı erken tamamalamanızı öneririz.

Eğer hala aktif olarak iş hayatına devam ediyorsanız doğum iznine ayrılmayı düşünmelisiniz. Gerekli tüm evrakları tamamladığınızdan emin olun. İş ve işyeri sorumluluklarınızı en aza indirip gebeliğin sorumluluklarına ve bebeğinize odaklanın.

Doğum izin süresi hesaplanırken, gebelik süresi 40 hafta olarak değerlendirilir. Çalışan anne adayları, 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası da doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni kullanabilir.

Doğum izni bittikten sonra çocukla kimin ilgileneceği konusundaki sorulara cevaplar buldunuz mu? Anneniz veya bir başka yakınınız bebek ile ilgilenebilecek mi?

Eğer bebeğinizi kreşe yerleştirecekseniz ve henüz bir ayarlama yapmadıysanız, yanınızda küçük bir bebekle kreş kreş dolaşmak yerine bu haftalarda birkaç kreş gezisi yapmayı tercih edebilirsiniz.

Acil durumlar!

Gebeliğiniz sırasında şiddetli ağrı, şiddetli kramp, vajinal kanama, idrar yaparken yanma, kötü kokulu vajinal akıntı gibi sağlık sorunları yaşarsanız, zaman kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Braxton Hicks kasılmaları

Yalancı doğum ağrıları olarak bilinir. Bunlar basitçe, vücudunuzu doğuma hazır hale getiren ve size doğum pratiği yaptıran kasılmalardır. Düzensizdirler. Kısa sürelidirler.

Braxton-Hicks kasılmaları genellikle bir veya iki dakika sürer.

Braxton-hicks kasılmalarını bir süredir yaşıyor olabilirsiniz. Bu kasılmalar bazı gebelerde daha erken başlasa da bazı gebelerde doğuma haftalar kala başlayabilir.

Aşağıdaki durumlar erken doğumun habercisidir ve en hızlı şekilde destek almanız gerekebilir:

  • iki dakikadan uzun süren kasılmalarınız varsa
  • kasılmalarınızın şiddeti giderek artıyorsa
  • kasılmalarınızın sıklığı giderek artıyorsa
  • suyunuz geliyorsa

İdeal olmasa da, 31. haftadan sonra doğan çoğu bebeğin son derece yüksek bir hayatta kalma şansı olduğunu, ancak bir süre yenidoğan yoğun bakım servisinde kalabileceğini unutmayın. Bebekler için ideal doğum haftası 40. gebelik haftasıdır.

Soru Cevap

31 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Gebeliğin 31. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 8. ayının ilk haftasıdır. 7 ay geride kaldı. Gebeliğinizin 8. ayının ilk günü aynı zamanda 31. haftanın ilk günüdür.

Gebeliğin 31. haftasında bebeğin kilosu ne kadar?

31. haftada ortalama bir fetüs 1502 gram ağırlığa sahiptir.

Gebeliğin 31. haftasında bebeğin boyu ne kadar?

31. haftada ortalama bir fetus 41,1 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.

hy

Hekimim Yanımda mobil uygulamasını indir!

kapat
Kapat

YORUM YAP

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir