
Gebeliğin 32. haftası bebeğiniz neredeyse hayata gözlerini açmaya hazır. Bu haftanın sonlarına doğru 2 kilogram ağırlığa yaklaşacak. Bu hafta mide ekşimesi ve reflü sorunları yaşayabilirsiniz.
İçindekiler
Siz
Gebeliğin üçüncü 3 aylık döneminde (3. trimester) daha fazla büyüyen rahminiz nedeniyle yorgunluk, mide ekşimesi ve reflü şikayetlerini daha fazla yaşayabilirsiniz. Siz bu belirtileri az veya çok yaşarken geçen her hün bebeğiniz daha fazla büyüyüp gelişir ve hayata daha fazla hazır hale gelir.
Gebeliğin bu haftalarında her hafta yaklaşık 450 ila 500 gram kilo artışı yaşamanız normaldir.
Taze meyve ve sebzeleri ve yağsız proteinleri tercih edin ve sağlıklı beslenin. Yağla kızartılmış yemeklerden, fazla baharat tüketmekten, kola ve gazoz gibi gazlı içeceklerden uzak durun. Tatlı ikramlarını nazikçe geri çevirin. Bu şekilde hem siz hem de bebeğiniz için önemli olan temel besinleri alır ve sağlıklı kiloda gebeliği tamamlayabilirsiniz.
Bebeğiniz

- Gebeliğin 32. haftasında ortalama bir fetüs 42.4 cm uzunluğa ve 1702 gram ağırlığa sahiptir.
- Gebeliğin 32. haftası bebeğinizi hindistan cevizi büyüklüğünde hayal edebilirsiniz.
- Bebeğiniz neredeyse gözlerini hayata açmaya ve hayata tutunmaya hazır. Ancak henüz gelişimini tam olarak tamamlamadı.
- Bebeğinizin kemikleri oluşmasına rağmen hala yumuşaktır.
- Bebeğinizin akciğerleri de gelişiminin son aşamalarındadır.
Eğer bu hafta bir ultrason görüntülemeniz varsa bebeğinizin başında bir miktar saç görebilirsiniz.
İkiz bebek gelişimi
İkiz bebeklerinizin ciğerleri gebeliğin 32. haftasında henüz tam anlamıyla gelişmiş değil. Ancak bebekleriniz bu hafta amniyon sıvısını akciğerlerinin içine alıyor ve kaslarını kullanarak geri çıkarıyor. Amniyon sıvısını ciğerlerine çekip tekrar dışarı çıkararak nefes egzersizleri yapıyor.
Gerçek oksijen ihtiyacını ise plasentanız ile bebeğinize siz veriyorsunuz. Bebekleriniz için de soluduğunuzu hatırlayın ve temiz havada bol bol derin nefes almayı ihmal etmeyin.
Bebeklerinizin ciltlerini kaplayan lanugo ismindeki zayıf tüyler bu noktadan itibaren dökülmeye başlıyor. Bebeğinizin tırnakları da gelişiyor.
32 haftalık gebelik belirtileri
Doğum yapana kadar muhtemelen hamilelik belirtileri yaşamaya devam edeceksiniz. Gebeliğin 32. haftasında yaşayabileceğiniz belirtiler şöyledir:
- Yorgunluk
- Mide ekşimesi ve reflü
- Memelerden süt sızıntısı (kolostrum)
- Braxton-Hicks kasılmaları
Süt sızıntısı (kolostrum)
Memelerinizden sarımsı bir süt sızmaya başlamış olabilir ki bu normaldir. Bu sıvıya kolostrum adı verilir. Kolostrum sızıntısı vücudunuzun bebeğinizi beslemeye hazırlandığına işaret eder.
Kolostrum sızıntısı bazı gebelerde doğuma kadar başlamayabilir. Bu da normaldir. Ancak gebelik süresince süt sızıntısı kıyafetlerinizi kirletiyor veya sizi rahatsız ediyorsa emzirme pedi veya göğüs pedi edinmeyi düşünebilirsiniz.
Braxton-Hicks kasılmaları
Yalancı doğum ağrıları olarak bilinir. Bunlar basitçe, vücudunuzu doğuma hazır hale getiren ve size doğum pratiği yaptıran kasılmalardır. Düzensiz sıklıkta ve farklı şiddetlerde kısa süreli olarak yaşanan kasılmalardır.
- Düzensizdir
- Kasılmaların sıklığı veya şiddeti arasında bir düzen yoktur
- Kısa sürelidir
- Genellikle 30 saniye sürer
- Genellikle iki dakikadan uzun sürmez
Braxton-Hicks kasılmaları seyrektir. Bu yalancı doğum kasılmaları aniden ortaya çıkabilsede neredeyse her zaman başlar başlamaz kaybolurlar. Braxton-Hicks kasılmaları genellikle 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Braxton-Hicks kasılmalarında düzenli bir ritim yoktur. yani bu yalancı doğum kasılmalarının sıklığı ve şiddeti giderek artmaz.
Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 15 milyon bebeğin erken doğduğunu, yani 37. gebelik haftasından önce doğduğunu tahmin ediyor. Erken doğum her kadında ortaya çıkabilir, bu yüzden farkında olunması gereken bir şeydir (1).
Erken doğum kasılmaları ile yalancı doğum ağrıları arasındaki fark aşağıdaki tablodaki gibidir.
Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum ağrıları) | Gerçek erken doğum kasılmaları | |
Kasılmaların sıklığı | Düzensizdir. Zaman zaman gelir gider. | Kasılmaların sıklığı giderek artar. Örneğin önce beşer dakika arayla, sonra üçer sonra ikişer dakika arayla yaşanır. |
Kasılmaların gücü ve şiddeti | Düzensizdir. | Kasılmaların şiddeti ve kasılma gücü giderek artar. |
Kasılmaların süresi | Genellikle 30 saniye ile 1 dakika arasında sürer. Genellikle 2 dakikadan uzun sürmez | 30 ila 70 saniye sürer. |
Susuzluk ile ilişkili mi? | Yeterli sıvı alınmadığında kasılma ihtimali artar | – |
Yer değiştirme ve pozisyon ile ilişkili mi? | Pozisyon veya yer değiştirdiğinizde bu kasılmalar hafifleyebilir. | – |
Ne zaman? | Genellikle son 3 aylık gebelik döneminde görülür. Bazı gebeler daha erken de kasılma yaşayabilir. | Genellikle 37. gebelik haftasından sonra yaşanır. daha erken yaşanması durumunda erken doğum gerçekleşir. |
Nasıl hissedilir? | Genellikle kasların sıktığını hissedersiniz ancak ağrı pek görülmez. | Daha yoğun ve ağrılı kramp benzeri hissedilir. |
Eğer gerçek doğum kasılmalarına benzer şiddeti ve sıklığı giderek artan güçlü kasılmalar hissediyorsanız gerçek erken doğum kasılmaları yaşıyor olabilirsiniz ve en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşuna gitmek isteyebilirsiniz. Yalancı doğum kasılmalarıyla gerçek doğum kasılmaları hakkında daha fazla bilgi alın.
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Ağrıları)
Sıvı kaybı veya susuzluk olarak tanımlayabileceğimiz dehidrasyon, Braxton-Hicks kasılması gelişme riskini arttırır. Bu nedenle yalancı doğum kasılmalarını daha fazla yaşamamak için yeteri kadar sıvı aldığınızdan ve yeteri kadar su içtiğinizden emin olur.
Evet, gebeliğin özellikle son aylarında daha sık idrar yapmanız gerekecek ancak bunu kabullenin ve su tüketiminizi azaltmayın. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için su içmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Geceleri idrar yapma ihtiyacını azaltmak için ise günün erken saatlerinde bol bol su içme ve sıvı alma alışkanlığı edinebilirsiniz.
Yanınızda bir su şişesi bulundurmak, hareket halindeyken bile içmeyi hatırlamanıza yardımcı olabilir. Yeniden kullanılabilir su şişeleri, ne kadar su içtiğinizi takip etmenin de harika bir yoludur.
Bilinmesi gerekenler
32. gebelik haftasında muhtemelen yasal olarak doğum iznine ayrıldınız ve evinizde planlamalar için daha fazla zamana sahipsiniz. Doğum sonrasına hazırlanmanız için şimdiden düşünebileceğiniz bazı öneriler:
Sağlıklı beslenme hazırlıkları
Sağlıklı gebelik planlamasının mutlu sonu bebeğinizi kucağınıza almanızdır. Peki, doğum sonrası yorgun ve bitkin hissettiğiniz ilk günler ne yiyeceksiniz?
Doğumdan sonra hızlıca kendinize gelmeniz ve tamamen iyileşmeniz için doğru beslenme son derece önemlidir. Ayrıca emziren annelerin bebeklerine süt üretmek için metabolik ihtiyaçları artar ve daha fazla beslenmeleri gerekir. Emziren bir annenin anne olmayan bir kadına kıyasla günde fazladan 400 ila 500 kaloriye ihtiyacı vardır.
Buz dolabınızı daha sonra hızlıca hazırlamak üzere dondurulmuş yemeklerle doldurabilirsiniz. Taze fasülye ve bamya gibi besinleri haşlayıp pişmeye hazır şekilde buz dolabınızın dondurucu bölümüne atabilirsiniz.
Tarhana, brokoli ve mantar çorbası gibi sevdiğiniz sağlıklı çorbaları konserve yapabilirsiniz. Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde çorbalarınızı aylarca saklayabilirsiniz. Konserve olarak menemen de hazırlayabilirsiniz.
Balık, kırmızı et ve tavuğu marine edip dondurucuya atabilirsiniz. Pişirmek istediğinizde et ve tavuğu buzu hafif çözülünce ya fırın poşetiyle fırına ya da tencereye atarak pişirebilirsiniz. Et ve tavuk suyunu da daha sonra yemeklere eklemek üzere öncesinde hazırlayabilirsiniz.
Doğum sonrası yemek ve ev işleri konusunda size yardımcı olacak bir yakınınız var mı? Sevdiklerinizden yardım isteyin ve yardımlarını planlayın. Her yakınınız için hangi gün sizinle kalacağını planlayın.
Çocuk bakımı
Başka çocuklarınız varsa, doğum başladığında onlara ne olacağını planlamaya başlamalısınız. Doğum sonrasında diğer çocuğunuza veya diğer çocuklarınıza bakabilecek bir yakınınız var mı? Çocuğunuz geçici süreyle bir yakınınızın evinde mi kalacak, eğer öyleyse oraya ne zaman ve nasıl gidecek?
Beklenen doğum tarihinden daha önce doğumun gerçekleşmesi ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız.
Eğer kreşe ya da okula giden çocuğunuz varsa ve onlar kreş veya okuldayken sizin doğum için hastaneye gitmeniz gerekirse çocuklarınızın güvenliği için onları okul veya kreşten kimin alacağını planlayın. Gebeliğinizin yaklaştığı bilgisini ve gerektiğinde iletişim kurulacak kişinin telefon numarasını okul veya kreşe bildirin.
Erken doğum gerçekleşirse çocuklarınızın iyi olacaklarını bilmek sizi daha iyi hissettirir.
Sağlık, planlı yaşama aşıktır.
Acil durumlar!
Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız en hızlı şekilde bir sağlık kuruluşana başvurmalısınız:
- vajinal kanama veya sıvı sızıntısı
- yüksek ateş
- geçmeyen baş ağrısı
- şiddetli karın ağrısı veya pelvik ağrı
- bulanık görme
- idrar yaparken vajinada yanma ve ağrı
Soru Cevap
Gebeliğin 32. haftası, tıbbi gebelik takvimine göre, gebeliğin 7 ayı geride kalmıştır ve 8. gebelik ayının başlarındasınız.
32. haftada ortalama bir fetüs 1702 gram ağırlığa sahiptir.
32. haftada ortalama bir fetus 42,4 cm baş-topuk uzunluğuna sahiptir.